Magyar filmek külföldön

(2007. 12. 7.)

Leuvenben

A 13. Leuveni Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (december 1-8) versenyez Szirmai Márton Szalontüdője. A belgiumi szemle információs programjában vetítik M. Tóth Géza Maestro című 3D animációját.
Kapcsolódó link, a fesztivál hivatalos honlapja: www.shortfilmfestival.org

 

(2007. 11. 30.)

Kairóban

A 31. Kairói Nemzetközi Filmfesztivál (2007. november 27 – december 7.) versenyprogramjába kapott meghívást Ragályi Elemér Nincs kegyelem című rendezése – adta hírül a Filmunió. Az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi mustrája bemutatja a Rohonyi Gábor Konyecét , a Herendi Gábor Loráját és Sándor Pál Noé bárkáját is. Enyedi Ildikó a 11 tagú zsűri munkájában vesz részt, Nicolas Roeg brit filmrendező-operatőr elnökletével.
A Nincs kegyelem című film Kairóban látható először külföldön. Ragályi Elemér műve az Arany Piramisért versenyez. A megrázó alkotás Pusoma Dénes tragédiáját mutatja be. Pusoma Dénest egy általa el nem követett gyilkosságért ítélték el, s közel két és fél évet töltött börtönben, mire fény derült a valódi gyilkos személyére. Szabadulása után kártérítési pert indított a magyar állam ellen. Élethelyzetének kilátástalansága miatt perének végkifejletét nem várta meg, öngyilkosságot követett el. A megtörtént esetet feldolgozó film a Tivoli Filmprodukció és az Objektív Filmstúdió közös alkotása. A nemzetközi premierre Ragályi Elemér rendező és Szekeres Dénes producer kíséri a filmet.
Kapcsolódó link a fesztivál hivatalos honlapja: www.cairofilmfest.org

 

(2007. 11. 23.)

Három magyar premier Amszterdamban

Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen, Edvy Boglárka és Silló Sándor, valamint Szirmai Márton friss munkáit láthatja első ízben a külföldi közönség az amszterdami IDFA-n, a dokumentumfilmek világelső nemzetközi seregszemléjén – adta hírül a Filmunió.
A 20. Amszterdami nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (november 22 – december 2.) 200 alkotást vetítenek. A versenyprogramban szerepel Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás címmel készített magyar-finn koprodukciója, Szirmai Márton A süllyedő falu, valamint Edvy Boglárka és Silló Sándor Naplófilm, 12 voltam 56-ban című alkotása.
A „dokumentumfilm Cannes-jaként” jegyzett IDFA információs programjában Varga Ágota Szemünk fénye című munkáját mutatják be, amely Houstonban és Rio de Janeiróban kapott díjakat.
A fesztivál kapcsolódó honlapja: www.idfa.nl

 

(2007. 11. 23.)

V. Tartui Magyar Film- és Kulturális Napok

A HEEMP Észt-magyar Kulturális Egyesület ismét filmnapokat rendez Észtországban, Tartuban, az egyetemi város Sadama Színházában november 22-e és 24-e között.
A vetített filmek egy része Pálfi György munkái köré rendeződik. Egy rövidfilm-válogatás, illetve a Csürrentő moldvai zenéje és egy fotókiállítás is színesíti a programot.
További információk a www.heemp.org honlapon.

 

(2007. 11. 23.)

Torinóban a Farkas, a Tejút és A londoni férfi

Tóth Tamás Farkasának nemzetközi premierjét november 30-án a jubileumi torinói filmfesztiválon tartják, a rendező jelenlétében – adta hírül a filmunió. A 25. alkalommal rendezett rangos filmművészeti fórumra Fliegauf Benedek Tejút és Tarr Béla A londoni férfi című alkotásait is meghívták.
Tóth Tamás legújabb magyar-orosz koprodukcióját versenyen kívül mutatják be. A Farkas egy jobb napokat látott szibériai férfi története, akit a sámánok leszármazottjának hisznek.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.torinofilmfest.org

 

(2007. 11. 19.)

Francia mozikban a Fehér tenyér

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Párizs egyik leglátogatottabb multiplex-mozijában, az UGC Les Halles-ban november 13-án este Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét, amelyet húsz kópiával a november 19-i héttől vetítenek egyszerre a művészmozik és a legnagyobb hálózatok, a Gaumont és az UGC termeiben.
A bemutató közel négyszáz fős közönsége nagy tapssal fogadta a számos fesztiváldíjjal jutalmazott magyar film alkotóit. A rendező külön köszönetet mondott a világforgalmazó Onomának, Mathieu és Peter Kassovitz producereknek, valamint a francia forgalmazónak, az Épicentre Films-nek.
Hajdu Szabolcs szerint a nagy kultúrájú országok véleménye mindig visszahat a kis országoknak önmagukról kialakított képére, ezért tartja fontosnak, hogy az angolszász, a német és francia kultúrák érdeklődjenek, és nyitottak legyenek a kis népek kultúrái iránt.
Magyar filmnek régóta nem volt a Fehér tenyérhez hasonló méretű beharangozása Franciaországban.
Hajdu Szabolcs saját bevallása szerint csak megélt, személyes dolgok alapján készít filmeket, másképp nem is látná értelmét. A magyar mozikban november 29-től látható legújabb alkotása, az Off Hollywood. Főhőse egy fiatal filmrendezőnő (Török-Illyés Orsolya), akinek egy majdnem olyan premier előtti napját meséli el Hajdu Szabolcs, amilyet Párizsban is megélt, ahol 24 óra alatt harminc interjút adott a francia médiának.

 

(2007. 11. 19.)

Magyar Filmhét Pekingben

Szabó István Csodálatos Júlia című filmjével kezdődött meg november 13-án a Pekingi Filmakadémián a Magyar Filmhét, amelynek keretében öt nap alatt kilenc magyar alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.
A pekingi Magyar Filmhéten a Csodálatos Júlia mellett bemutatják még Szabó István Oscar-díjas Mephistóját, Mészáros Márta A csodálatos mandarinját, valamint Mispál Attila A fény ösvényei, Goda Krisztina Csak szex és más semmi, Dyga Zsombor Kész cirkusz, Kocsis Ágnes Friss levegő, Koltai Róbert Sose halunk meg, valamint Pálfi György Hukkle című alkotását.
A Szabadság, szerelem nevű Magyar Kulturális Évad 2007 szeptemberében kezdődött Kínában és 2008 áprilisáig tart. A rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program mutatja be Magyarország kulturális életét, reprezentálja értékeit a négy legnagyobb kínai városban.

 

(2007. 11. 19.)

Magyar Filmhét Bukarestben

A kortárs magyar játék- és dokumentumfilm-gyártás reprezentatív alkotásait bemutató filmhetet tartanak kezdődött el Bukarestben november 12-e és 17-e között, a román kulturális minisztérium és a bukaresti Magyar Kulturális Intézet együttműködéseként. A megnyitón részt vett Eperjes Károly, Csányi Sándor és Bereményi Géza.
A filmhéten vetítik Bereményi Géza Turnéját, Antal Nimród Kontrollját, a Pálfi György Taxidermiáját, illetve a Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, a Goda Krisztina Szabadság, Szerelem, a Koltai Róbert Sose halunk meg, a Szász János Wittman fiúk, a Kamondi Zoltán Dolina, valamint Herendi Gábor Lora című filmjeit.
Az Eperjes Károly-Bereményi Géza filmes portré keretében tűzték műsorra továbbá az Eldorádó, és a 6:3, avagy játszd újra, Tutti! című alkotásokat. A Film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivál díjazott alkotásaiból dokumentumfilmeket vetítenek.
Az említett művészek mellett a rendezvény díszvendége Koltai Róbert és Herendi Gábor.

 

(2007. 11. 13.)

Passport Control 4. – a Mediawave Törökországban (november 9-15., Kars)

A Mediawave immáron negyedik alkalommal rendezi meg nemzetközi filmes, fotós műhelyét, a Passport Control 4-et. A műhely tizenhárom magyar, két ukrán és egy török résztvevője a főleg kurdok lakta Karsban a helyi filmes fesztivál, a European Films on Wheels időtartama alatt filmez, fotóz, zenél – alkot. A küldöttséget Török Ferenc filmrendező, Szabó Péter fotográfus és Hartyándi Jenő, a Mediawave igazgatója vezeti.
A Passport Control 4. workshop filmes részlegét fiatal, tehetséges, számos díjjal elismert résztvevők alkotják:
Béres Dániel kisjátékfilmje, a Páternoszter (2004) körbejárta a világ filmfesztiváljait, 2003-as dokumentumfilmjével, a Menjünk!-kel díjakat hozott el a Dialektus Filmfesztiválról, a MAFSZ-ról és a Cinefestről.
Csuja László a Személyvonat érkezik abszurd dokumentumfilmjéért a Magyar Narancs különdíját nyerte el a tavalyelőtti Diákfilmszemlén, az Apu kocsit hajt abszurd videóklipért a Diákfilmszemle fődíját tudhatta magáénak 2003-ban.
Somogyvári Gergő, a Színház- és Filművészeti Egyetem operatőr szakának végzős diákja, illetve a Duna Műhely filmese, az idén készült Lanterna – Ahol a magány se jár című dokumentumfilmjével készül meghódítani a világ filmfesztiváljait.
Zomborácz Virág, a Színház és Filmművészeti Egyetem mozgóképtudomány szakos hallgatója A macska szerepe a francia irodalomban című kisjátékfilmjével a tavalyi Magyar Filmszeme versenyprogramjában szerepelt sikerrel.
A Király Tamás és Kiss ’Gravi’ András alkotópáros a Diákfilmszemle fődíját hozhatta el a Márk evangéliuma című kisjátékfilmjéért, amit a Mediawave második nemzetközi filmes és fotós műhelyében, a Passport Control 2-ben forgattak le.
A filmesekkel tartanak fiatal fotográfusok is, Rechnitzer Zsófia, Hernyák Kristóf, illetve az ukrán Anna Kazanova utazik Karsba. A fesztivál vendégül látja a Flare Beás együttest is.
A 2006-ban útjára indított Passport Control Nemzetközi Film és Fotó Műhely célja, hogy az Európa különböző régióiban élő fiatalok – figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű régiókhoz, ill. etnikai kisebbségekhez tartozók bevonására – kapcsolatteremtését segítse, miközben megismertesse őket egymás kultúrájával a műhely fő médiuma, a vizualitás (mozgókép és állókép) segítségével. A 2006-os és a 2007-es Mediawave fesztiválok után a Passport Control 3-nak idén szeptemberben a novoszibirszki Meetings in Siberia Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál adott otthont. Az eddigi műhelyeken elkészült filmek közül számos alkotás került be különböző fesztiválok versenyprogramjába.
A Mediawave Alapítvány már a következő évi műhely tervét is előkészítette. A Passport Control 5. Nemzetközi Koprodukciós Műhely 2008. április 24-e és május 3-a között zajlik majd. A részvétel és a nevezés feltételei november 15-től olvashatóak a www.mediawave.hu oldalon. A programra egyéni alkotók (rendező, operatőr, vágó) és 2-3 fős alkotócsoportok jelentkezését várják a szervezők.

 

(2007. 11. 3.)

Párizsban, Ankarában, Espinhóban, Cordóbában, Berlinben, Isztambulban, Genfben, Lipcsében és Sevillában

Magyar filmfesztivált tartanak kezdődik november elsejétől negyedikéig a francia fővárosban. A Quartier Latin mozijában megrendezendő vetítéssorozat nyolc játékfilmet mutat be nyolc világhírű rövidfilm kíséretében – adta hírül a filmunió. A légy, Before Dawn, Eső után, Maestro, Moto Perpetuo, Nyitány, Szél, Te – nyolc rövidfilm kíséri Párizs szívében Antal Nimród, Bacsó Péter, Elek Judit, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Szabó István, Szemző Tibor és Török Ferenc egy-egy játékfilmjét. A nyolc magyar rövidfilm mindegyike büszkélkedhet a filmszakma legnagyobb nemzetközi elismeréseinek egyikével, Oscar-díjat, cannes-i Arany Pálmákat és az Európa Filmdíjat beleértve. A játékfilm válogatásban Jancsó Miklós Csend és kiáltás, Szabó István Tűzoltó utca 25. és Bacsó Péter A tanú című alkotásai képviselik a hetedik művészet magyar klasszikusait. A párizsi magyar filmfesztivál kiemelt eseménye lesz a Fehér tenyér premier előtti vetítése november 3-án, amelyet közönségtalálkozó követ Hajdu Szabolcs részvételével. A fiatal magyar rendező többszörös díjnyertes alkotását november 21-től játsszák a francia filmszínházakban. A közelmúltban készült magyar játékfilmek közül Török Ferenc Moszkva tér, Antal Nimród Kontroll, Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium és Elek Judit A hét nyolcadik napja című munkája tanúsítja filmművészetünk sokszínűségét Párizsban. A vetítéssorozat keretében a Párizsi Magyar Intézetben láthatja először a francia közönség A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában című dokumentumfilmet. Kékesi Attila alkotását a Paris Match híres 1956-os címlapfotójának története ihlette. A filmet a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete 2007 legjobb dokumentumfilmjének járó Kamera-díjjal tüntette ki.
Az Ankarai Filmművész Szövetség által rendezett utazó filmfesztivál november 2-a és 25-e között 5000 km-es útra indul az Ankara-Kars-Samsun-Szarajevó útvonalon. Az egyedülálló filmfórum rövidfilm válogatásába Madarász István Előbb-utóbb, Szirmai Márton Szalontüdő és Nemes Jeles László Türelem című munkája kapott meghívást, a játékfilmek között a szerb-magyar-német koprodukcióban készült A csapda című alkotás versenyez.
A portugál Espinhóban november 5-én kezdődő rövidfilm versenyre a Magyar népmesék sorozatból Nagy Lajos A víz tündére című epizódja, valamint Kiss István Töredékek – 1956 című rajz animációja kapott meghívást. A fesztivál nemzetközi zsűrijében az Oscar-díjas Rofusz Ferenc vesz részt.
Ducki Tomek diplomamunkája, az Életvonal a cordóbai animációs filmfesztiválon (november 5-10.) versenyez Spanyolországban.
Berlin november 6-a és 11-e között ad otthont a rövidfilmesek nemzetközi találkozójának. Az Interfilm fesztiválra, amelynek programját közel 4000 pályázatból válogatták, négy magyar alkotás érkezik: Cakó Ferenc két animációja mellett, Novák András Sziréna, valamint Tóth Barnabás és Simonyi Balázs Egy szavazat című rendezése kapott meghívást.
Isztambulban november 7-től a kisfilmeké a főszerep. Az 1988-ban alapított Isztambuli Nemzetközi Rövidfilm Napokra a Buharov-fivérek, Buvári Tamás, Cakó Ferenc, Krasznahorkai Balázs, Madarász István, M. Tóth Géza, Politzer Péter, Rofusz Ferenc és Szász Attila egy-egy munkája érkezik Magyarországról.
Filmek minden formában október 29-től a „Cinema Tout Ecran” nemzetközi audiovizuális fesztiválon Genfben. A film és televíziós programok nemzetközi szemléjét 13. alkalommal rendezik meg a svájci nagyvárosban. A nemzetközi versenyprogramba tizenöt, Svájcban eddig még nem látott alkotás kapott meghívást, köztük a Boldog új élet. Bogdán Árpád első rendezéséért a 38. Magyar Filmszemle legjobb első filmjét illető Simó Sándor-díjat kapta.
50. születésnapját ünnepli Németország rangos dokumentum és animációs filmeknek szentelt fóruma, a DOK Leipzig. A lipcsei fesztivál négy magyar rendező munkáját tűzi műsorra. A jubileum alkalmából a rendezvény történetében fontos műveket láthatja újra a közönség. A válogatásban Vajda Béla 1983-ban készült FIPRESCI-díjas Hanyas vagy? című filmjét tűzik műsorra. Az animációk nemzetközi versenyében Szilágyi Varga Zoltán alkotása, a Kecskemétfilmben készült Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című hétperces és Ducki Tomek első filmje, a KAFF nagydíjas Életvonal indul. Az európai dokumentumfilmről körképet nyújtó válogatásba Szöllősy Gabriel Sztálinvárosi kantáta című rendezése kapott meghívást.
November 2-án kezdődik a Sevillai Filmfesztivál, a műsoron Bogdán Árpád, Bollók Csaba és Szász János legutóbbi játékfilmjei. A Spanyolország legfontosabb kulturális eseményei között számon tartott filmünnepet Tarr Béla A londoni férfi című alkotása zárja november 10-én. A fesztivál gerincét képező versenyprogramba, amelynek fődíja az Arany Giraldillo, Bollók Csaba Iszka utazása című munkája kapott meghívást 15 vetélytárssal együtt. A trófea a nyertes film spanyolországi moziforgalmazásnak költségeit is biztosítja. Az Europa_Europa versenyben, amelynek nyerteséről a közönség dönt, Bogdán Árpád Boldog új élet című munkája kel versenyre. Az Eurimages által támogatott filmekből összeállított válogatásba Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című rendezése és a szerb-német-magyar koprodukcióban készült A csapda kapott meghívást. A magyar filmeket az alkotók jelenlétében vetítik Sevillában. Tarr Béla A londoni férfi című filmje zárja november 10-én az európai filmek sevillai ünnepét. A díszbemutatón jelen lesz a világhírű magyar rendező. Tarr Béla munkásságát 2005-ben Giraldillo Életműdíjjal tüntették ki a Sevillai Filmfesztiválon. Az európai filmek ünnepéhez kapcsolódva az Andalúz Kortárs Művészeti Központ (CAAC) „Visiones de la Animación” címmel rendez vetítéssorozatot, amelynek keretében hat ország filmművészetéből kínál ízelítőt. Magyarországról Cakó Ferenc, Csáki László, Ducki Tomek, Hegedűs 2 László, M. Tóth Géza, Macskássy Katalin, Magyarósi Éva, Rofusz Ferenc, Szilágyi Varga Zoltán és Tóth Pál alkotási kapnak bemutatkozási lehetőséget. A Kecskemétfilm Stúdióban készült 17 alkotást is megismerhet a spanyol közönség a sevillai CAAC-ban. A válogatásban Homolya Gábor, Horváth Mária, Miklós Árpád, Nyikolaj Ivanov Nejkov, Neuberger Gizella, Szilágyi Varga Zoltán, Szoboszlay Péter, Ulrich Gábor és Weisz Béla munkái lesznek láthatók november 27-én.

 

(2007. 10. 27.)

Uppsalában, Zágrábban, Valladolidban, Sao Paulóban és Jihlavában

Svédország világhírű nemzetközi rövidfilm-versenyén, az uppsalai fesztiválon látható a Buharov-fivérek Egyvezérszavas védelem című filmje – adta hírül a Filmunió. Az október 22-én kezdődött seregszemle több mint 300 alkotást mutat be különféle szekciókban. A magyar kísérleti film a nemzetközi versenyben indul. A Buharov-fivérek alkotása az uppsalai fődíj mellett a UIP díjáért is ringbe száll. A United International Pictures elismerését 13 nemzetközi filmversenyen lehet elnyerni, a trófea automatikus jelölés az Európai Filmakadémia rövidfilm díjára.
Szirmai Márton Szalontüdő című munkája, amelyet a magyar filmkritikusok 2006 legjobb rövidfilmjének kiáltottak ki, a zágrábi és a valladolidi filmfesztiválok versenyprogramjába kapott meghívást. Spanyolország nagyszabású filmünnepén, a valladolidi szemlén szintén ad ki díjat a UIP.
A legfiatalabbakat Nagy Dénes képviseli Brazília nagyszabású filmünnepén, Sao Pauloban Együtt című vizsgafilmjével. A két testvér hosszú távollét utáni találkozásáról szóló húszperces alkotást a 38. Magyar Filmszemle rendezői különdíjjal jutalmazott.
Zsigmond Dezső új munkája, az Élik az életüket a jihlavai dokumentumfilm szemlére kapott meghívást. A jihlavai fesztiválra 1 500 nevezés érkezett idén, amelyből 170 alkotást hívtak meg a szervezők, köztük Zsigmond Dezső „kárpátaljai szappanoperáját”. Zsigmond Dezső munkásságát a közelmúltban kétszer is díjazták a rangos jihlavai fesztiválon: 2004-ben Aranykalyiba című alkotása elismerő oklevelet, 2005-ben a Csigavár fődíjat kapott a közép-európai szerzői dokumentumfilmek szemléjén.

 

(2007. 10. 27.)

Animációk Wiesbadenben és Vilniusban

Három magyar alkotás látható a németországi Wiesbadenben kilencedik alkalommal rendezett animációs hétvégén – adta hírül a filmunió. Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című munkáját az animáció gyöngyszemeiből összeállított nemzetközi válogatásba hívták meg a német szervezők. Ducki Tomek Életvonal és Bánóczki Tibor a londoni filmfőiskolán készített Tejfogak című vizsgafilmjét a legfiatalabb generáció munkái között mutatják be Wiesbadenben.
A vilniusi animációs mustrára (október 19-31.) nyolc film érkezik Magyarországról. A litván főváros nagyszabású nemzetközi seregszemléjén a Kecskemétfilm öt alkotást mutat be. A világlátott egérke című sorozat új epizódja, a Vonaton ringatózva (Nagy Lajos - Szilágyi Varga Zoltán) mellett látható lesz a Gyöngyvirág Palkó (Horváth Mária) és A víz tündére (Nagy Lajos) a Magyar népmesék sorozatból, valamint Ulrich Gábor két munkája, a Ssshottt! és a Desdemona Break. Cakó Ferenc Hé, S.O.S. című gyurma-animációja, Sarosácz Iván diplomafilmje, a Kovács úr és Hegedűs 2 László Mozzzart című alkotása is bemutatkozik a vilniusi animációs filmfesztiválon.
A vilniusi fesztivál honlapja: www.tindirindis.lt

 

(2007. 10. 20.)

Európai Tejút-körút

Varsó, Bergen, London, Bécs, Moszkva – Fliegauf Benedek Locarnóban díjazott Tejút című ambient filmjével és új forgatókönyvével járja Európát – adta hírül a filmunió.
A varsói filmfesztiválon Fliegauf Benedek jelenlétében mutatták be a Tejútat a lengyel közönségnek. A Tejút az október 17-én kezdődő bergeni nemzetközi filmfesztiválon a Norvég Filmintézet díjáért versenyez.
A filmet az 51. Londoni Filmfesztivál is műsorra tűzi. A londoni premier érdekessége, hogy Fliegauf Benedek előző munkái is a Brit Filmintézet szervezte fesztiválon voltak láthatóak elsőízben az Egyesült Királyságban.
2003-óta első magyar alkotásként vetítik a Tejutat a 45. Viennalén. Október végén a moszkvai Tomorrow filmfesztivál 100 000 dolláros fődíjáért versenyez a Tejút. Fliegauf Benedek első játékfilmjét a Rengeteget nemrég ismét vetítették Moszkvában, a Carmen Vision szervezte mesterkurzus keretében, amelynek előadója Fliegauf Benedek volt.
A fiatal magyar rendező a Tejút európai fesztiválkörútjával párhuzamosan a Script East forgatókönyv-fejlesztői kurzuson készíti elő The Womb címen új filmjét, amely az Inforg Stúdió és a berlini Razor Film koprodukciója. A neves európai filmalkotók részvételével megrendezett Script East fórumra nevezett több száz forgatókönyv közül nemzetközi zsűri választotta ki a tizenkét résztvevőt. A Script East másik magyar résztvevője legújabb forgatókönyvével Esztergályos Krisztina. A forgatókönyvek versenyképességének növelését célul kitűző kurzus állomásai: Stredyn, Berlin és Cannes.

 

(2007. 10. 20.)

A londoni férfi a Föld körül

Tarr Béla életművét bemutató retrospektív-sorozat kezdődik Athénban A londoni férfi görög mozipremierjéhez kapcsolódva. Tarr Béla új filmjét Chicago, Hawaii, Washington, Sao Paulo, Antalya, Bangkok és Sevilla meghatározó filmművészeti fórumai tűzik műsorra – adta hírül a filmunió.
Tarr Béla legújabb filmjét, A londoni férfit Észak-Amerika nagy múltú filmfesztiválján láthatta a nagyközönség október közepén Chicagóban, ezt követően Hawaii fővárosában, Honoluluban vetítik. A Csendes-óceán térségének elsőszámú filmes rendezvénye, a Hawaii nemzetközi filmfesztivál október 18-án kezdődik. Georges Simenon regényének fekete-fehér filmátirata Washingtonban is látható november elején. Dél-Amerika közönségének Brazília legnagyobb filmfesztiválja, a 31. Sao Paolói mustra mutatja be A londoni férfit.
Az amerikai bemutatókkal párhozamosan a törökországi Antalyában rendezett nagyszabású Eurasia filmfesztiválra is meghívták A londoni férfit. A térség legnagyobb filmvásárával összekötött rendezvény október 19-én kezdődik Antalyában. Ezt követően Thaiföld fővárosában mutatják be az új Tarr-filmet. A bangkoki filmfesztivál húsz európai rendező munkáját választotta ki, hogy pillanatképet mutasson a kontinens filmművészetéről, október 25-e és november 4-e között.
Tarr Béla életműve október végén látható Athénban. A tizenkét filmet bemutató nagyszabású retrospektív vetítéssorozat A londoni férfi görögországi mozipremierjéhez kapcsolódik, amelyet október 25-én tartanak a rendező jelenlétében.
November 10-én Spanyolország egyik legfontosabb kulturális eseményét, a sevillai filmfesztivált Tarr Béla A londoni férfi című filmje zárja.

 

(2007. 10. 20.)

Londonban, Corkban, Münsterben és Osnabrückben

Három magyar film angliai premierjét tartják az október 17-én kezdődő 51. Londoni Filmfesztiválon – adta hírül a filmunió. A Brit Filmintézet által rendezett kéthetes seregszemle Anglia legrangosabb filmes eseménye. Az ötven ország részvételével rendezett fesztiválon látható Bollók Csaba Iszka utazása, Fliegauf Benedek Tejút és Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmje. A Temze parti fesztivál díszvendége Bollók Csaba.
Kocsis Ágnes rendezői diplomafilmje, a Friss levegő a münsteri filmfesztivál fődíjáért versenyez. Az október 17-én kezdődő németországi szemlén Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje az Európai Filmakadémia válogatásában látható. A Friss levegőt az osnabrücki független filmek fesztiválja is meghívta versenyprogramjába, mindkét németországi bemutatóra ellátogat Hegyi Izabella, a film főszereplője.
A Corki Filmfesztiválon szerepel Esztergályos Károly Férfiaktja. Az írországi mustra rövidfilmes versenyében játsszák Szirmai Márton Szalontüdőjét.

 

(2007. 10. 15.)

Pordenonéban az MNFA

A filmarchívumok legnagyobb nemzetközi fóruma a 26. Pordenonei Némafilm Fesztivál (2007. október 6-13.) október 8-án nagy ünnepség keretében üdvözölte a Magyar Nemzeti Filmarchívumot, alapításának 50. évfordulója alkalmából – adta hírül a Magyar Filmunió.
A fesztivál igazgatója köszöntő beszédében kiemelte a Magyar Nemzeti Filmarchívum példaértékű munkáját a felújítások és filmmegőrzés területén.
Az esten nagy sikerrel mutatták be, a Csak egy kislány van a világon című 1929-ben készült Gaál Béla-film restaurált kópiáját Eggerth Márta és Jávor Pál főszereplésével. Az ünneplő közönség jelenlétében telefonon felhívták és kihangosították az Egyesült Államokban élő 95 éves Eggerth Mártát, aki fiatalosan beszélt a filmről, majd magyarul énekelt a közönségnek.
További kapcsolódó cikkeink, korábbi évfolyamainkból:
Ozsda Erika: Königer Miklós, Peter Lichtefeld és a Playa del futuro – 10. Filmemlékezet Fesztivál az Örökmozgóban (2006)
Balogh Gyöngyi: Filológiai útvesztőkben – Az utolsó éjszaka (1917) azonosításának és restaurálásának krónikája (2002)
Batka Annamária: Filmek és narancsok – A pordenonei némafimfesztiválról (2002)
Balogh Gyöngyi: Az első magyar Jókai-film restaurálása – Mire megvénülünk (2001)
Balogh Gyöngyi – Király Jenő: „Csak egy nap a világ...” A magyar film műfaj- és stílustörténete 1929-1936 (2000)
Kapcsolódó link: a fesztivál hivatalos honlapja

 

(2007. 10. 15.)

Gentben

A UIP-díjért versenyez a 34. Gent Filmfesztiválon (2007. október 9-20., Flandria, Belgium) Nemes Jeles László rövidfilmje, a Türelem. Kenyeres Bálint a zsűribe kapott meghívást; Bogdán Árpád Boldog új életét a World Cinema válogatásban vetítik – adta hírül a Magyar Filmunió.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.filmfestival.be

 

(2007. 10. 15.)

Vadócz Péter Színes Európája Cannes-ban

Vadócz Péter Colorful EU / Színes Európa című rövidfilmje egyetlen magyar alkotásként versenyez a MIPCOM – Mobile & Internet TV díjért Cannes-ban (2007. október 8-12.) – tájékoztatta szerkesztőségünket a Kodolányi János Főiskola pr-referense, Temesvári Márta.
A Colorful EU a Kodolányi János Főiskola Vadócz Péter által vezetett Vizuális Alkotóműhelyében készült. A rendező meghatározása szerint „az EU-ról szóló kreatív asszociációs játék másfél percben”. A rövidfilm az elmúlt félévben az Európai Unió hivatalos spotja volt. A Színes Európa eddig 68 fesztiválon szerepelt.
Vadócz Péter filmjeit több mint 150 fesztiválon láthatták az érdeklődők a világ 39 országában. A rendező 22 díjat nyert hazánkban, továbbá, például, az Egyesült Államokban, Ukrajnában, Azerbajdzsánban, Olaszországban, Belgiumban, Németországban. Az ifjú művész nemrég a legnagyobb európai televíziós társaságok éves seregszemléje, a Prix Európa fesztivál spot kategóriájának fődíját is kiérdemelte.
Vadócz Péter október 13-án Berlinben, a Prix Európán már egy másik rövidfilmmel indul a fődíjért, amelyet Olaszországban forgatott. A berlini fesztivál ideje alatt Brüsszelbe is ellátogat, mivel felkérték arra, hogy az EU Parlamentben tartson egy beszédet a Színes Európáról. Október 19-én Koppenhágába várják: a „Mozgásban Európa” jelszavú utazófesztivál Európa 30 városában mutat be művészfilmeket, s a program lezárása Dánia fővárosában lesz, ahol Vadócz Péternek hivatalosan is átnyújtják a fesztivál mozgóképes fődíját.
Kapcsolódó cikkünk:
Váró Kata Anna: Pezsgős vetítések és limuzin – Beszámoló a norvégiai WT International Film Festivalról (2005)
A cannes-i fesztivál hivatalos honlapja: www.mipcom.com
Vadócz Péter Colorful EU / Színes Európa című filmje megtekinthető: http://www.mein-eu-blog.de/index.php4?session=d896e0c71e459717f9bdc858c4567130&p_id=2&ac=b.show&bid=1008

 

(2007. 10. 5.)

Találkozások a magyar filmművészettel Franciaországban

Több mint húsz alkotással nyújt ízelítőt a magyar filmművészetből a Cinepage és az Institut de l’Image közös rendezvénye Marseille-ben és Aix-en Provence-ben – adta hírül a filmunió.
Hajdu Szabolcs jelenlétében a Fehér tenyér című film nyitotta meg október 2-án Marseille-ben a „Találkozások a magyar filmművészettel” című kéthetes vetítéssorozatot.
A marseille-i Cinepage és az Aix-en Provence-i Institut de l’Image a Magyar Filmunió közreműködésével 22 művet mutat be a 70-es évektől kezdve.
Jancsó Miklós Szegénylegényekjét, Még kér a népjét, és Bódy Gábor Amerikai anzixát és a Kutya éji dalát is műsorra tűzik Marseille-ben.
A vetítéssorozatban kiemelt helyet kapott Tarr Béla munkássága. Marseille-ben a Sátántangó című hétórás alkotást tűzik műsorra. Az Aix-en Provence-i l’Institut de l’Image október 3-a és 14-e között Tarr Béla további hat mozgóképét vetíti: Családi tűzfészek, Panelkapcsolat, Őszi almanach, Kárhozat és Werckmeister harmóniák.
Az új évezred filmjeiből a marseille-i közönség elé kerül a Le Prado moziban Antal Nimród Kontroll, Mundruczó Kornél Szép napok és Johanna, Kocsis Ágnes Friss levegő és Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című filmjei.
A játékfilmek mellett experimentális alkotások is gazdagítják a programot, egyebek között Forgács Péter Dusi és Jenő című „videónaplója”. A kéthetes vetítéssorozathoz konferenciák, kerekasztal-beszélgetések is kapcsolódnak, amelyeket Jean-Pierre Jeancolas a magyar film jeles ismerője vezet.

 

(2007. 10. 5.)

Chicagóban és Rejkjavikban

Észak-Amerika legrégebbi filmünnepére 44 országból 160 mozgókép érkezik, köztük négy magyar rendező munkája – adta hírül a filmunió. A 43. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál (október 4-17.) fődíjáért, az Arany Hugóért versenyez Szász János Ópium – Egy elmebeteg naplója című rendezése. A nagyvilág filmművészetének javából válogató „World Cinema” programban vetítik Bollók Csaba Iszka utazása, Esztergályos Károly Férfiakt és Tarr Béla A londoni férfi című munkáját.
A 4. Rejkjaviki Nemzetközi Filmfesztiválra (szeptember 27 – október 7.) Bollók Csaba Iszka utazását és Bogdán Árpád Boldog új életét hívták meg. A szerb-német-magyar koprodukcióban készült Srdan Golubović rendezte Csapda című alkotás szintén látható lesz a rejkjaviki filmünnepen. Mindhárom játékfilm az „Új víziók” elnevezésű versenyprogramban szerepel. Az ígéretes fiatal rendezők munkáit bemutató válogatásba meghívott filmek „Az év felfedezettje” címért és az Izland jelképéről mintázott Arany Lunda díjért versenyeznek.
A fesztiválok hivatalos honlapjai: www.chicagofilmfestival.org és www.riff.is

 

(2007. 9. 28.)

7. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál (Laemmle’s Music Hall Theater, 2007. október 11-18.)

A PROGRAM
Játékfilmek
Bokor Attila: 56 csepp vér (nyitófilm)
Koltai Róbert: Megy a gőzös (világpremier)
Goda Krisztina: Szabadság, szerelem (zárófilm)
Goda Krisztina: Csak szex és más semmi
Groó Diana: Csoda Krakkóban
Esztergályos Károly: Férfiakt
Kocsis Ágnes: Friss levegő
Gárdos Péter: Az igazi Mikulás
Herendi Gábor: Lora
Szaladják „Taikyo” István: Madárszabadító, felhő, szél
Sándor Pál: Noé bárkája
Sas Tamás. S.O.S. Szerelem!
Pálfi György: Taxidermia
rövid-, illetve dokumentumfilmek
Dési András György – Móray Gábor: A 639. baba
Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd
Groó Diana: Előttem az élet
Bódis Kriszta: Falusi románc
Pigniczky Réka: Hazatérés
M. Tóth Géza: Maestro
Gellér-Varga Zsuzsanna: Zsinagógát vegyenek!

 

(2007. 9. 28.)

Mannheimben az Overnight

Török Ferenc legújabb játékfilmje az 56. Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütál a külföldi közönség előtt – adta hírül a filmunió.
Az Overnight tizenhét ország tizenhét ígéretes ifjú rendezőjének új filmje között mutatkozik be az október 10-én kezdődő mannheimi filmfesztiválon. A mustra Németország egyik legrégebbi filmfesztiválja, itt mutatták be Wim Wenders és – a 25 éve elhunyt – Rainer Werner Fassbinder első alkotásait. A versenyprogramba kizárólag nemzetközi premierek kapnak meghívást, a fesztiválhoz kapcsolódó vásárra több mint száz filmforgalmazó érkezik a földkerekség számos országából.
A nemzetközi premieren személyesen vesz részt a rendező Török Ferenc, a film producerei Angelusz Iván és Kovács Gábor, valamint a film operatőre Garas Dániel.
A mannheimi díjak sorsáról nemzetközi zsűri dönt, a díjakat október 21-én adják át.

 

(2007. 9. 21.)

Athénban, Vlissingenben, Rióban, Gdyniában és Koppenhágában

A Locarnóból Arany Leopárdot hozó Tejútat, Fliegauf Benedek alkotását mutatja be Görögország egyik legnagyobb nemzetközi filmünnepe – adta hírül a filmunió. A svájci fesztiválon az „ambient filmek” között elsőnek ítélt művet a 13. Athéni Opening Nights filmfesztivál (szeptember 19-30.) „Cinema on the Edge” elnevezésű válogatásába hívták meg, amelyben a filmművészet határait feszegető forradalmi alkotásokat vetítik. Fliegauf Benedek 2004-ben Dealer című filmjével megnyerte az athéni seregszemle fődíját, az Arany Athénét.
A „Filmek a tengernél” mottójú 9. Vlissingeni Nemzetközi Filmfesztivál (szeptember 14-23., Hollandia) versenyprogramban – témája az irodalom és film kölcsönhatása –vesz részt Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című alkotása. A vlissingeni fesztiválon versenyen kívül mutatják be Bollók Csaba Iszka utazása és Goda Krisztina Szabadság, Szerelem című munkáját.
Közel 70 ország részvételével rendezik meg a brazil megapoliszban, Rio de Janeiróban a filmművészet nemzetközi ünnepét szeptember 20-val kezdődően. A csaknem 300 mozgóképet felvonultató nagyszabású fesztiválra Bogdán Árpád Boldog új élet, Esztergályos Károly Férfiakt és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét hívták meg. A kéthetes fesztivál közel 250 000 nézőre számít.
A Balti-tenger déli partján Gdyniában rendezett 32. Lengyel Filmszemle (szeptember 17-22.) „Polonica” programjában azokat a külföldi mozgóképeket is műsorra tűzik, amelyek sikeréhez lengyel filmművészek is hozzájárultak. A Maja Komorowska főszereplésével készült A hét nyolcadik napját is meghívták a fesztivál szervezői. Elek Judit legutóbbi alkotása a legjobb forgatókönyv díját kapta a kairói fesztiválon, illetve a 38. Magyar Filmszemlén. A gdyniai filmszemle nemzetközi programjában Mészáros Péter Khytéra című filmjét is vetítik.
A Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztivál (szeptember 20-30.) programját három magyar játékfilm gazdagítja. A 2003-ban alapított seregszemle – Dánia egyik legnagyobb filmes rendezvénye – külön programban vetíti az Ópium – Egy elmebeteg nő naplóját. A bemutató díszvendége a film rendezője, Szász János. Goda Krisztina Szabadság, Szerelem című rendezését az európai közönségsikerekből összeállított válogatásban mutatják be, Bollók Csaba Iszka utazását pedig a Fesztiválkedvencek nevű programban játsszák.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu, www.pardo.ch, www.aiff.gr, www.festivaldorio.com.br, www.fpff.pl és www.copenhagenfilmfestival.com

 

(2007. 9. 17.)

Tarr Béla A londoni férfija amerikai fesztiválkörúton

Toronto, Vancouver, Montreal, Minneapolis, Chicago, New York – A londoni férfi amerikai fesztiválkörútjának állomásai, ősszel – adta hírül a filmunió.
Masters elnevezésű válogatásában mutatja be az új Tarr Béla-filmet az észak-amerikai filmpiac kapujaként számon tartott 32. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (szeptember 6-15.). A kortárs filmművészet mesterműveit vetítő válogatásban látható még Claude Chabrol, Amos Gitai, Huo Hsiao-hsien, Takeshi Kitano, Ken Loach, Manoel de Oliveira, valamint Eric Rohmer legújabb munkája. Tarr Béla személyesen vesz részt a bemutatón. Georges Simenon „bűnregényének” filmátiratát meghívták a 26. Vancouveri Nemzetközi Filmfesztiválra (szeptember 27 – október 12.) és a 36. Montreali Új Filmek Fesztiváljára is (október 21-21.), Kanadában.
A minneapolis-i Walker Art Centerben a „Misztikus Harmóniák” című vetítéssorozatban mutatják be Tarr Béla életművét. A rendezvény mottójául Susan Sontag gondolata szolgál, amelyben a világhírű filozófus Tarr munkásságát „a kortárs filmnyelv szabályait megszegő hősies küzdelemként” jellemzi. A minneapolis-i retrospektívhez kapcsolódva a „Regis Dialogue” című programsorozat vendége lesz Tarr Béla. A kortárs filmművészek és neves filmkritikusokkal való találkozásának szentelt rendezvényen Tarr beszélgetőpartnere Howard Feinstein lesz szeptember 14-én. Howard Feinstein vezető amerikai lapok munkatársaként (The New York Times, Vanity Fair, Village Voice) ismert kritikus világszerte.
Tarr Béla munkásságáról, az egyetemes filmművészetben elfoglalt helyéről, és filmtörténeti jelentőségéről a Chicago-i Facets Cinémathéque-ban tartanak háromnapos szimpóziumot szeptember 16-val kezdődően. A rendezvény műsorra tűzi a Werckmeister harmóniákat, valamint A londoni férfit. A szimpóziumon az amerikai filmkritika jeles személyiségi vesznek részt, előadást tart többek között Jonathan Rosenbaum (Chicago Reader), David Bordwell (esztéta) és Scott Foundas (L.A.Weekly).
Az Egyesült Államok kulturális fellegvárában, a New York-i Lincoln Center filmszemléjén az év legfontosabbnak tartott mozgóképei között mutatják be A londoni férfit. A 45. New York-i Filmfesztiválon (szeptember 28 – október 14.) tizenegy játékfilmet vetítenek. Magyar rendező munkáját több, mint tíz éve nem hívták meg – legutóbb Tarr Béla Sátántangója volt látható a válogatásban. A londoni férfit a New York-i Filmfesztiválon Tarr Béla jelenlétében vetítik.
A fesztiválok honlapjai: www.tiff07.ca, www.viff.org, www.nouveaucinema.ca és www.filmlinc.com
További kapcsolódó honlap: www.filmunio.hu

 

(2007. 9. 10.)

Három filmmel Torontóban

Bogdán Árpád, Bollók Csaba és Tarr Béla munkáit mutatja be a 32. torontói filmfesztivál, Észak-Amerika legnagyobb filmes eseménye.
55 ország részvételével 23 moziban rendezik meg szeptember 6–15. között a torontói nemzetközi filmfesztivált. Az 1976-ban alapított, mára Észak-Amerika legbefolyásosabb filmfesztiváljaként tisztelt rendezvényre, három magyar játékfilm érkezik.
A londoni férfit Masters (Mesterek) programjában mutatják be az észak-amerikai filmpiac kapujaként számon tartott torontói filmfesztiválon. A válogatásban a kortárs filmművészet mestereinek műveit mutatják be. Tarr Béla magyar-francia-német koprodukcióban készült filmje Chabrol, Gitai, Huo Hsiao-hsien, Kitano, Loach, de Oliveira, valamint Rohmer legújabb munkái között lesz látható, a bemutatón Tarr Béla személyesen vesz részt.
A Contemporary World Cinema programban, a nagyvilág kortárs filmművészetének szentelt programban vetítik Bollók Csaba többszörös fesztiváldíjas drámai alkotását, az Iszka utazását. Bollók Csaba és a film producere Csere Ágnes is ellátogat az Iszka utazása torontói bemutatójára.
A Boldog új élet az innovatív filmalkotásokat bemutató Visions (Víziók) elnevezésű válogatásba kapott meghívást. Bogdán Árpád első játékfilmjét a 38. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilm díjasát a filmművészet határait feszegető alkotások között vetítik Torontóban

 

(2007. 9. 10.)

Rövidfilmek Fesztiválja Los Angelesben, La Ciotat-ban, Ausztráliában és Zaragozában

Idén 11. alkalommal tartják meg Los Angelesben a rövidfilmek nemzetközi seregszemléjét, az LA Shorts Festet - szeptember 5 - 16. között. Két magyar rendező munkáját, Salamon András Meséld el…-jét és Szekeres Csaba La belle époque-ját hivták meg, mindkettő a legjobb külföldi rövidfilm díjáért versenyez.
A mozi történetének mitikus színhelyén, a dél-franciaországi La Ciotat-ban rendezik meg a díjnyertes rövidfilmek nemzetközi szemléjét a hétvégén. Az Arany Nap díjért folyó versenybe Madarász István Előbb-utóbb című filmje indulhat, hiszen tavaly a spanyolországi Valladolidban elnyerte a fődíjat. Az időutazás kérdését boncolgató kisfilm ezután a görögországi Dramában megrendezendő nemzetközi mustrán száll ringbe, többek között a UIP-díjért, amely automatikus jelölést eredményez az Európa Filmdíjra.
M. Tóth Géza Maestro című Oscar-díjra jelölt animációját Sydneyben, majd Melbourne-ben láthatja a nagyérdemű a szeptember 13-án kezdődő „Little Big Shot” fimfesztiválon.
Zaragozába, a humoros filmek fesztiváljára Borsos Miklós Vége című munkája kapott meghívást. A hatperces alkotás hősének élete romokban hever. Mi mást tehetne, megtervezi saját halálát. Csakhogy menet közben a gondosan megtervezett gépezetbe porszem kerül… A nevettető filmeknek szentelt JAJA! fesztivál szeptember 14-től 23-ig tart.

 

(2007. 9. 1.)

Montrealban a Férfiakt, a Mansfeld és az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója

A 31. Montreali Világ Filmfesztiválon (augusztus 23 – szeptember 3.) vetítik Esztergályos Károly Férfiakt, Szilágyi Andor Mansfeld és Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című játékfilmeket – adta hírül a Magyar Filmunió.
Az A-kategóriás filmmustrán hetven országban készült alkotásokat mutatnak be.
Kapcsolódó honlapok: www.ffm-montreal.org és www.filmunio.hu

 

(2007. 8. 18.)

Amerikában az Új Eldorádó

Az Egyesült Államok közszolgálati csatornáján augusztus 21-én este 21 órakor lesz a premierje Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmjének. Az amerikai közönség számára átvágott film, Gold Futures címen lesz látható a PBS-n. A romániai Verespatakot Európa legnagyobb aranybányatervének veszélye fenyegeti. A PBS Wide Angle című műsora a tervezett bánya által megosztott közösség életét mutatja be. Magyarország számára sem közömbös, hogy a határtól 150 km-re egy újabb időzített ökológiai bombát létesítenek. A cianidos technológiával tervezett aranybánya zagytározója 40-szer nagyobb lesz, mint ami a Tisza 2000-es katasztrófáját okozta.
Tíz éve tart Dávid és Góliát harca az erdélyi hegyek közt, a festői Verespatakon. A tét Európa legnagyobb aranytartaléka vagy egy 2000 éves település, amely azóta fennáll, amióta a rómaiak megérkeztek az aranyban és ezüstben gazdag vidékre.
A Gold Futures a sorsukról dönteni kényszerülő lakosokat mutatja be, mert egy kanadai-román cég hatalmas külszíni fejtésű bányát tervez a falu helyére. Kocsis Tibor a Gold Futures rendezője és operatőre, több mint 5 éve követi Verespatak történetét.
A befektető, a Rosia Montana Gold Corporation 20 éves bérleti jogot szerzett a területre, amely 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. Amíg a román kormány végső döntésére várnak– hogy a környezeti hatástanulmány megfelel-e az Európai Uniós szabályoknak –, a bányacég reklámkampányt indított el, amelyben modern, környezetbarát bányászati módszereket ígér és 1200 munkahelyet. Reményt keltő hírek egy olyan település számára, ahol az átlag napi kereset 3 dollár.
"Az a tervünk, hogy modern bányászati és környezetbarát eszközök segítségével újjáépítsük a területet," - mondja John Ashton, az RMGC alelnöke.
A falusiak azonban, mint az 53 éves Eugen Cornea, a „nem vagyunk megvásárolhatóak" kampányukkal támadják a Gold Corporation ambiciózus tervét. A nyugdíjas topográfus, aki a helyi állami bányában dolgozott 30 évig, most a befektetést ellenző Alburnus Maior Egyesület alelnöke.
A tiltakozók a természeti kockázatoktól is tartanak, amit az új bánya hatalmas méretei indokolnak. Az állami aranybánya csak érckitermelést végzett Verespatakon, míg az RMGC a kibányászott érc feldolgozását is helyben szeretné megvalósítani. Az arany kinyeréséhez pedig hatalmas mennyiségű cianid használata szükséges

A cianidos eljárás mindenkiben feleleveníti a 2000-es tiszai katasztrófa emlékét, amikor a nagybányai ausztrál bányacég tározójának gátja átszakadt és a cianidot és nehézfémeket tartalmazó zagy több millió ember ivóvizét szennyezte be. A folyó élővilágára is katasztrófális hatással volt, több mint 1200 tonna hal pusztult el a Tisza magyarországi szakaszán.

A szennyezés veszélye mellett a terv az egész település lakosságának elköltöztetésével jár. Az új, egy mérföld átmérőjű bánya munkálatai nem kezdődhetnek el, amíg le nem rombolták a házakat, templomokat és temetőket. A falusiak közel fele már elfogadta a cég ajánlatát, úgy gondolják, az arany az egyetlen remény a térség számára. „Az arany az egyetlen bevételi forrás errefelé" – állítja az egyik helyi lakos: „Nem élhetünk csipkebogyó-, bodza- és napraforgó-szedésből."
A ködös erdők és csendes falusi utcák hátterében, a Gold futures a cég tervét elfogadó, elszegényedett lakosok és a szomszédaik konfliktusáról számol be, akik szenvedélyesen védik életformájukat és otthonuk ősi tájait.

Az Új Eldorádó mozi premierje 2004 szeptemberében volt Magyarországon, ahol óriási sikert aratva több mint 20 ezren látták. A filmet 16 ország 32 fesztiválján mutatták be, ahol 19 díjat s elismerést kapott. 

2004 óta sok minden történt Verespatakon. A film PBS változata 2007 júliusáig Jay O. Sanders kiváló narrációjának segítségével teszi még érthetőbbé az eseményeket.

A film augusztus PBS-n augusztus 21.-én lesz látható, New Yorki idő szerint 21 órakor.

thirteen.org/pressroom/wideangle or pbs.org/pressroom

 

(2007. 8. 18.)

Szarajevóban

A 13. Szarajevói Filmfesztivál (2007. augusztus 17-25.) játékfilm versenyének tízes mezőnyébe kapott meghívást Bollók Csaba Iszka utazása című – a versenyprogramját ismertető Variety-t idézve – „poétikus tragédiája” – adta hírül a Magyar Filmunió. A fesztiválpalotába vezető vörös bársonyszőnyeggel borított lépcsőn Bollók Csaba rendezőt, Csere Ágnes a film producere, a gyerekszereplők, valamint a film vágásáért Arany Olló-díjjal elismert Czakó Judit kíséri. A játékfilm verseny díjairól nemzetközi zsűri dönt, amelyben Jeremy Irons elnököl.
A versenyző rövidfilmek között Szirmai Márton Szalontüdőcímű hétpercesét mutatják be, amelyet a magyar filmkritikusok a legjobb kisfilm díjával tüntettek ki januárban. A rövidfilm zsűribe a szervezők meghívták Kenyeres Bálintot, aki Before Dawn című filmjéért 2005-ben elnyerte a szarajevói fődíjat. Most e rangos elismerés sorsáról a fiatal magyar filmrendező Frederic Boyer, a cannes-i „A rendezők két hete” munkatársával és Namik Kabil bosnyák rendezővel együtt dönt.
A dokumentumfilmes szekcióban versenyez Varga Ágota Szemünk fénye című filmje, V. Nagy Attila Günther von Hagens „anatómia művészről” készített Ember című munkája és Iván Attila A szép Tisza és más című filmesszéje.
A szarajevói filmfesztivál Fókusz programjában Fliegauf Benedek locarnói fődíjas Tejút című ambient-filmjét, Tarr Béla A londoni férfi című művét, valamint Srdan Golubović A csapda című szerb-német-magyar koprodukcióban készült moziját vetítik.
A filmtervek fejlesztését szolgáló CineLink nevű szakmai programra Kocsis Ágnes és Andrea Roberti Pál Adrienn munkacímű filmötletét hívták meg. A készülő filmet a Friss levegőt jegyző szerzőpáros, valamint Pusztai Ferenc producer mutatja be a szakmabelieknek.
A szarajevói fesztivál Talent Campusán Vágási Emőke, Darvas Csanád, Madarász István, Ujj Mészáros Károly és Vadócz Péter filmkészítők vesznek részt.
A 13. Szarajevói Filmfesztivál díszvendégei, többek között, Fatih Akin, Juliette Binoche, Sam Garbarski, Cristian Mungiu, Alexander Payne, Tarr Béla és Jasmila Žbanić.
A fesztivál honlapja: www.sff.ba

 

(2007. 8. 9.)

A londoni férfi a világ körül

Augusztus 8-án mutatták be az 56. Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon Tarr Béla magyar-francia-német korprodukcióban készült filmjét, A londoni férfit – adta hírül a Magyar Filmunió. A nagyvilág első filmünnepei között alapított nagyszabású rendezvényre 50 ország filmművésze kapott meghívást.
A Miroslav Krobot, Tilda Swinton, Bók Erika, Derzsi János, Szirtes Ági és Lénárt István főszereplésével készült mű ezután Hongkongban látható a nyári filmfesztiválon. A kortárs filmművészet újdonságait bemutató rendezvény az ázsiai metropolisz kiemelt kulturális eseménye. Tarr Béla filmjének augusztus 18-19-i vetítéseire a fesztivál honlapja szerint már az összes jegy elkelt.
A londoni férfi az Edinburgh-i filmfesztivál programjában is bemutatkozik. Az augusztus 15-e és 26-a között megrendezendő Edinburgh-i seregszemle az őszi londoni fesztivál mellett a szigetország legfontosabb filmes eseménye. Tilda Swinton, a kortárs filmművészet meghatározó egyénisége és Tarr Béla legutóbbi filmjének szereplője, Sir Sean Connery-vel karöltve az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál fővédnöke. A Derek Jarman-filmekkel világhírűvé vált Tilda Swintont nemcsak skót gyökerei, de iskolaévei és első színházi szerepei is a skót fővároshoz kötik.
Tarr Béla Geirges Simenon-adaptációját Ausztrália, Ázsia és Nyugat-Európa után Szarajevóban mutatják be. Az augusztus 17-én kezdődő szemlén a szarajevói közönség a Fókusz programban láthatja A londoni férfit. Bosznia-Hercegovina legnagyobb kulturális eseménye, a szarajevói filmfesztivál Tribute programját tavaly nyáron Tarr Béla munkásságának szentelte.
A londoni férfit Tarr Béla személyes részvételével mutatják be Edinburgh-ban és Szarajevóban.
Kapcsolódó hírünk – kapcsolódó cikkeink linkjeivel – lejjebb, Edinburghben címmel olvasható.

 

(2007. 8. 9.)

Az Iszka utazása Mexikóban versenyez

„Öt Kontinens, Képek Ezrei” mottóval rendezik meg a mozgóképek nemzetközi szemléjét a Keleti-Sierra Madre szomszédságában fekvő Monterrey városában, Mexikóban.
Bollók Csaba Iszka utazása az augusztus 11-én kezdődő filmfesztivál versenyprogramjába kapott meghívást. A Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerekek mindennapjait bemutató drámai alkotást a rendező személyesen mutatja be a mexikói fesztivál közönségének – adta hírül a filmunió.

 

(2007. 8. 3.)

A Türelem Velencében versenyez

Nemes Jeles László TÜRELEM című 14 perces munkáját hívta meg a 64. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2007 augusztus 29 – szeptember 8.) Corto Cortissimo elnevezésű versenyprogramjába – adta hírül a Magyar Filmunió. Az Inforg Stúdióban készült alkotás a 37. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját kapta.
A Türelem Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája. A filmen „egy irodista nő precíz munkafolyamata – egy arc rezzenései” láthatóak. „És egy férfi, aki várja az ablakon túl.” Az irodista nőt Marjai Virág alakítja, az operatőr Erdély Mátyás, a producer Muhi András. A 2006-ban forgatott kisjátékfilm a Duna Műhely és a Filmteam közreműködésével készült.
A forgatókönyvet is jegyző, 1977-ben született Nemes Jeles László 1989-tól 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. 2001-től rendező- és producerasszisztensként dolgozott Franciaországban, majd Magyarországon, egyebek között másodasszisztens volt Tarr Béla A londoni férfijában. 2006. szeptembere óta a New York-i Tisch School posztgraduális program tanulója filmrendezés szakon. Jelenleg első nagyjátékfilm-tervét fejleszti.
A Türelem világpremierjét a velencei Lidón tartják, Nemes Jeles László és az alkotók személyes részvételével. A Corto Cortissimo szekcióban a magyar rövidfilm a legendás velencei oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyben lesz.
Magyar film Velencében legutóbb 2002-ben kapott díjat, Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című festményanimációját a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjjal ismerték el.
Kapcsolódó cikkünk: Tamás Amaryllis beszélget Andreas Fogarasi rendező-építész-képzőművésszel – Művházak, videofilmesszék, Velence, Biennale, Magyar Pavilon
A filmfesztivál angol nyelvű honlapja: www.labiennale.org/en/cinema
A Magyar Filmunió honlapja: www.filmunio.hu

 

(2007. 7. 27.)

Edinburghben

Tarr Béla legújabb művét, A londoni férfit augusztus 16-án, Goda Krisztina Szabadság, Szerelem című filmjét augusztus 22-én, Mészáros Péter Kythera című alkotását pedig másnap, augusztus 23-án vetítik a 61. Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. augusztus 15-26.).
A londoni magyar intézet támogatásával a rendezők személyesen vesznek részt filmjük bemutatóján.
Váró Kata írásai korábbi fesztiválokról:
„Álom ez, vagy valóság?” – Edinburgh, 2006-ban
Ismét hiába kongtak a vészharangok – Beszámoló az 59. Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválról (2005)
„Menekülés a mindennapok valóságától” – Beszélgetés Ken Adam díszlettervezővel
Láttatni a láthatatlant – Beszélgetés Catherine Breillat rendezőnővel
Az ázsiai mozi gyöngyszemei az 58. Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004)
Az „Új Európa jegyében” – Az 57. Edinburgh-i Nemzetközi Film Fesztivál (2003)
Több, mint film' – Az 56. Edinburgh-i Filmfesztivál (2002)
További kapcsolódó cikkünk: Berkes Ildikó: A brit film reneszánsza (1998)
Kapcsolódó honlapok: www.edfilmfest.org.uk és www.magyarintezet.hu

 

(2007. 7. 27.)

Magyar túsztörténet Los Angeles-ben

Szekeres Csaba 2006-os kisjátékfilmje, a La Belle Époque a világ legnagyobb rövidfilmfesztiváljaként számon tartott LA Shorts Fest versenyprogramjában szerepel. A fesztivált szeptember 5-e és 16-a között 11. alkalommal rendezik meg Los Angelesben.
Az elmúlt években a Los Angeles-ben versenyző rövidfilmek alkotói közül huszonötöt jelöltek Oscar-díjra, és nyolcan haza is vihették az aranyszobrocskát. Szekeres Csaba legutóbb februárban a New York-i Filmfesztiválon aratott sikert, ahol Álomturné című filmjével az „Emberi kapcsolatok” kategóriájának különdíját kapta.
A La Belle Époque történetét a beszláni túszdráma ihlette, középpontjában „a terror és a gyermekkor egymás mellé rendelése, szembeállítása áll”. A film producere Fodor Gergely. A La Belle Époque szerepelt a 38. Magyar Filmszemlén, és a 2006-os Pécsi Nemzetközi Filmünnepen, idén áprilistól pedig a Tzameti kísérőfilmjeként forgalmazzák a mozikban.

 

(2007. 7. 20.)

Bangkokban, Wroclawban és Pulában

Délkelet-Ázsia első számú nemzetközi filmes ünnepét, a Bangkoki Nemzetközi Filmfesztivált „2006 legnépszerűbb magyar filmje”, a Szabadság, szerelem - Goda Krisztina filmje - nyitja meg július 19-én – adta hírül a Magyar Filmunió. A tíznapos rendezvényen több mint 130 művet vetítenek. A panoráma programban Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotását is bemutatják.
Ugyanebben az időpontban rendeznek Wroclawban, Szilézia kulturális központjában ERA New Horizons címmel nemzetközi filmszemlét. A legnagyobb lengyel forgalmazók egyike, a Gutek Film szervezte fesztivál közel 600 vetítésen, 13 moziban ad ízelítőt a kortárs filmművészet újdonságaiból. A régi magyar nevén Boroszlónak hívott városban rendezett mustrára Mészáros Péter Kythéra, Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium és Tarr Béla A londoni férfi című munkáit hívták meg.
A horvátországi Pulában július 12-én kezdődött nyári filmfesztiválon a legjobb külföldi film Arany Aréna díjáért versenyez Esztergályos Károly Férfiaktja. Az egyik első európai filmfesztiválnak, amelyet 1953-ban alapítottak a pulai kastély ad otthont.
A fesztiválok hivatalos honlapjai: www.bangkokfilm.org, www.eranowehoryzonty.pl és www.pulafilmfestival.hr

 

(2007. 7. 17.)

Locarno: debütálás, jubileum és zsűritagság

Fliegauf Benedek új filmje, a Tejút ősbemutatóját az augusztus 1-e és 11-e között megrendezendő 60. locarnói filmfesztiválon, a Napjaink Filmművészei (Filmmakers of the Present) elnevezésű versenyprogramban tartják; a válogatás legjobbnak ítélt filmje Locarno városának díját kapja – adta hírül a Magyar Filmunió.
„A Tejút sajátos természetfilm, amiben nem zsiráfokat, pingvineket látunk, hanem embereket… Ebben a filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a furcsa és titokzatos lények – azaz mi, emberek. … Ez a film bizonyos szempontból, sokkal kevesebbet ad a nézőnek, mint a hagyományos filmek, más szempontból viszont sokkal többet. A filmet nézve talán sikerül olyan tudatállapotot teremteni, amely élőhelyünket annak láttatja velünk ami: egy csodálatos bolygónak a végtelen űrben” – írja Fliegauf Benedek legújabb alkotásáról.
A Tejút az első „ambient film”, a forgatókönyvet és látványtervezést is jegyző Fliegauf egyben a film zeneszerzője. A rendező célja olyan pszichedelikus film elkészítése volt, amely az ambient zenei stílushoz hasonlóan teret enged a befogadó figyelem különböző szintjeinek, nem erőltet semmilyen konkrét olvasatot. Az ilyen típusú befogadás metafizikai élményt eredményez, ami szervesen illeszkedik Fliegauf – a Rengetegből és a Dealerből – ismert, hipnotikus-transzcendens világába. A film a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, társproducerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Durst György és Sőth Sándor. A Tejút locarnói ősbemutatóján jelen lesz a rendező, a producer, valamint Czira Sára, a film egyik vágója.
A locarnói nemzetközi filmfesztivál – éppúgy, ahogy a Cannes-i filmszemle – idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A jubileum alkalmából újra meghívnak egykor díjazott felejthetetlen filmeket és rendezőiket, köztük Szabó Istvánt. Az Oscar-díjas rendező első filmjét, az Álmodozások korát Locarnóban láthatta először a nagyvilág. A Bálint András, Béres Ilona, Halász Judit és Sólyom Katalin főszereplésével készült filmet Ezüst-díjjal jutalmazták 1965-ben.
A 60. fesztivál legjobb elsőfilm díjáról nemzetközi zsűri dönt, amelynek munkájában Mundruczó Kornél vesz részt. A rendező Szép napok című filmje 2002-ben elnyerte az Ezüst Leopárd díjat; idén operafilmjét, a Johannát mutatják be.
A locarnói filmfesztiválra tavaly közel kétszázezer néző látogatott el, a nemzetközi sajtót pedig több, mint ezer újságíró képviselte.
A fesztivál honlapja: www.pardo.ch

 

(2007. 7. 17.)

Ducki Tomek Életvonalának Cartoon D’Or-jelölése

Ducki Tomek Életvonal című filmjét Cartoon D’Or díjra nominálták. A díjat szeptember 21-én adják át, az európai animációs iparág legfontosabb szakmai találkozóján, Spanyolországban (Cartoon Forum Catalunya).
A szervezők minden évben a tíz legrangosabb európai animációs fesztivál díjazottjai közül válogatnak, és jelölnek közülük 5-öt a díjra. Az Életvonal a stuttgarti (ITFS) szereplésén hívta fel magára a szakma figyelmét.

 

(2007. 7. 17.)

A bécsi kertmozikban, valamint Írországban és Horvátországban

A Bécsi Filmarchívum tizedik születésnapja alkalmából egész nyáron át tartó filmfesztivált szervez a bécsi kertmozik részvételével. A vetítéssorozaton tíz magyar rendező alkotása látható – adta hírül a Magyar Filmunió.
A Bécs kulturális életben mára meghatározó szerepű Sommerkino válogatásában Bogdán Árpád, Fehér György, Gyarmathy Lívia, Gyöngyössy Bence, Sas Tamás, Sándor Pál, Schiffer Pál, Szomjas György, Tímár Péter és Tompa Gábor egy-egy filmjét mutatják be. A július 12-én kezdődő fesztiválon a magyar filmek a bécsi Collegium Hungaricum együttműködésének köszönhetően vesznek részt.
Bogdán Árpád első játékfilmjével, a Boldog új élettel a bécsi vetítés után követően Írország elsőszámú filmes találkozóján, a Galway Filmen (július 10-15.) vesz részt. A mesterkurzusokat idén Völker Schlöndorff, Terry George és Jeremy Irons tartja. 2003-ban Pálfi György Hukkléját hívták meg Galwayba.
Immár ötödik alkalommal rendezik meg a horvátországi Zabokban található Veleki Tabor kastélyban a rövidfilmek nemzetközi szemléjét. Ezúttal Madarász István Előbb-utóbb című alkotása kapott meghívást a július 15-ig tartó fesztivál versenyprogramjába. A rendező személyesen mutatja be rövidfilmjét, amelyet már több külföldi filmfesztiválon is láthatott a nagyközönség. Zabokban az Európai Filmakadémia műsorra tűzi 2006 legjobb rövidfilmjét, Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását.
A fesztiválok honlapjai: www.galwayfilmfleadh.com és www.taborfilmfestival.com

 

(2007. 7. 17.)

Jeruzsálemben és Ludwigsburgban

Bollók Csaba Iszka utazása, Goda Krisztina Szabadság, szerelem és Pálfi György Taxidermia című filmjeit mutatják be Izrael legnagyobb filmfesztiválján, Jeruzsálemben (július 5-14.) – adta hírül a Magyar Filmunió. Sam Garbarski Irina Palm című mozijának egyik kulcsfiguráját Gryllus Dorka alakítja.
A Baden-Württembergi Filmakadémia által alapított ludwigsburgi biennálén három magyar rövidfilmet vetítettek. A több mint ezer nevezésből összeállított, 50 filmet számláló versenyprogramba két magyar alkotás kapott meghívást: a cannes-i Arany Pálmás Iványi Marcell legutóbbi munkája, a Ballada, valamint Krasznahorkai Balázs Hegyek között címmel készített vizsgafilmje. A július 5-e és 9-e között tartott fesztiválon az Európai Filmakadémia bemutatta 2006. legjobb európai rövidfilmjét, Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását. Az ünnepélyes vetítés díszvendége Kenyeres Bálint.
A fesztiválok honlapjai: www.jff.org.il és www.kurzfilmbiennale.de

 

(2007. 7. 17.)

A londoni férfi Marseille-ben

A 18. FIDMarseille (július 4-9.) külön programban mutatta be Tarr Béla A londoni férfiját – adta hírül a Magyar Filmunió. A Georges Simenon „bűnregényéből” készült filmátiratot Marseille legkedveltebb művészmozijában, a Les Variétés filmszínházban vetítették.
Az 18. alkalommal megrendezett FIDMarseille Franciaország tekintélyes fesztiválja, a dokumentumfilmek nemzeti és nemzetközi versenye mellett, évről-évre bemutatják a kortárs filmművészet jelentős újdonságait. Magyar rendező alkotását hosszú évek után idén hívtak meg először a Marseille-i fesztivál programszervezői.
Tarr Béla A londoni férfiját Franciroszágban októbertől forgalmazza a Shellac.
A fesztivál honlapja: www.fidmarseille.org

 

(2007. 7. 6.)

Ezer kópiával indították az Egyesült Államokban Koltai Lajos Estéjét

Június 29-től 700 amerikai mozi kezdte el vetíteni az operatőr második nagyjátékfilm-, első amerikai rendezését. Koltai Lajos, egyebek között, New Yorkban, Bostonban, Chicagóban, Minneapolisban, San Franciscóban és Los Angelesben járt, interjúkat adott, vetítéseket nyitott meg és a közönséggel beszélgetett.
Newportban, ahol az alkotást forgatták, a helyi fesztivál záró akkordjaként mutatták be az Estét. A rendezőt a mozi előtt 700 fekete estélyibe öltözött ember várta. „Hatalmas megtisztelés volt ez számomra, hiszen Amerikában az emberek még az operába is pólóban járnak” – mesélte Koltai Lajos.
A filmben nagyhírű és múltú színészek vállaltak szerepet, Meryl Streep, Glenn Close, Vanessa Redgrave, Toni Collette, Claire Danes és Patrick Wilson. „Elmondhatatlan, milyen érzés, amikor ilyen nagyszerű színészek figyelnek rád és várják instrukcióid. Arról nem is beszélve, hogy szinte ingyen vállalták a munkát!” – mondta Koltai Lajos.
Egyes híresztelésekkel ellentétben, az amerikai újságírók többségétől igen pozitív kritikákat kapott az Este.
A film hivatalos honlapja: www.focusfeatures.com/evening

 

(2007. 7. 6.)

Az Iszka utazása az Írisz-díjért

Bollók Csaba Iszka utazása Brüsszelben az 5. Európai Filmek Fesztiválján (június 29 – július 7.) versenyez a tízezer eurós fődíjért – adta hírül a Magyar Filmunió. Az Írisz-díjért 14 alkotást hívtak meg a szervezők.
A nemzetközi premier a berlini filmfesztiválon volt, ahol a mustrán bemutatott 350 film közül az Iszka utazását a legjobb 50 közé sorolták a Variety című szaklap újságírói.
Bollók Csaba 2005 őszén forgatta az Iszka utazását, amelyet közel négy év előkészítő munka előzött meg. A film a főszerepben látható Varga Máriával való véletlen találkozásból született meg. A most 14 éves Varga Mária saját sorsához közel áll a filmbeli Iszka szerepe. A film operatőre Gózon Francisco, producere Csere Ágnes, a forgatókönyvet a rendező Bollók Csaba jegyzi.
A fesztivál honlapja: www.fffb.be

 

(2007. 6. 29.)

Tetszést aratott az Ópium Moszkvában

Megtapsolták a Szász János alkotását a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (június 21-30.) díszbemutatóján – adta hírül a Magyar Filmunió. Az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója az Arany Szent György szoborért versenyez Oroszország fővárosában.
A sajtó képviselői a témaválasztás felől érdeklődtek a rendezőtől, továbbá és a lenyűgöző színészi alakításokat – Kirsti Stubo és Ulrich Thomsen – dicsérték, a színészek, valamint Szász János jelenlétében.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.moscowfilmfestival.ru

 

(2007. 6. 29.)

„Kemény és gyönyörű dráma” – The New York Times írása a Fehér tenyérről

Elismerő kritika jelent meg a The New York Times hasábjain Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjéről, amelyet június 20-a óta vetítenek a manhatteni mozik a Strand Realising forgalmazásában – adta hírül a Magyar Filmunió.
„Kemény és gyönyörű drámaként” jellemzi Matt Zoller Seitz, a The New York Times filmkritikusa Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotását. Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb napilapjában Hajdu Szabolcs önéletrajzi elemekkel átszőtt filmjének szigorú, már-már dokumentarista stílusát a Dardenne-fivérek világához hasonlítja a neves kritikus, a Fehér tenyérben alkalmazott történetvezetést és vágástechnikát pedig a Keresztapa II. című klasszikushoz. Hajdu Szabolcs filmjét Museum of Modern Art (MoMA) filmszínházaiban mutatták be.
A Katapult Film és a Filmpartners koprodukciójában készült alkotást Franciaországban novemberben tűzik műsorra a filmszínházak.

 

(2007. 6. 22.)

Huescában, Barcelonában, Sodankylában és Sydneyben

Nemes Gyula legújabb alkotása, a 7 perces fekete-fehér Fúga versenyzett a 35. Huescai Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. június 7-16.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A Danzante-díjért folyó aragóniai filmversenyre, amely Spanyolország mértékadó filmfórumainak egyike, közel harminc országból érkeztek rövidfilmek.
A finn filmművészek, többek között a Kaurismaki-testvérek, által 1986-ban alapított Midnight Sun filmfesztiválra (2007. június 13-17.) hívták meg Kocsis Ágnes Friss levegőjét. A Finnország északi csücskében fekvő Sodankylában rendezett filmszemlén Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmjét „A filmművészet gyöngyszemei” (Gems of New Cinema) elnevezésű válogatásban többek között Hsiao-hsien Hou, Ken Loach, valamint Lars von Trier alkotásai között vetítették.
A Friss levegőt a Filmoteca de Catalunya-ban rendezett XV. Filmrendezőnők Nemzetközi Fesztiváljára Barcelonában (június 8-17.) is meghívták és látható Ausztrália elsőszámú mozgókép rendezvényének műsorán, az 54. Sydney Filmfesztiválon (június 8-24.) is. A több mint 50 ország részvételével szervezett több mint kéthetes seregszemle másik magyar résztvevője Pálfi György nagy nemzetközi feltűnést keltő Taxidermia című mozija.
A fesztiválok kapcsolódó honlapjai: www.huesca-filmfestival.com, www.msfilmfestival.fi, http://mostra.dracmagic.cat/ és www.sydneyfilmfestival.org
A Magyar Filmunió honlapja: www.filmunio.hu

 

(2007. 6. 22.)

Teltházzal vetítették Koltai Lajos második rendezését a nantucketi filmfesztiválon

Kedvezően fogadta a közönség Koltai Lajos új, amerikai filmjét a június 17-én zárult nantucketi filmfesztiválon – adta hírül Jill Burkart, a mustra igazgatója nyilatkozatát az MTI Online.
Koltai Lajos Evening / Este című filmjével nyílt meg június 13-án az Egyesült Államokban, Massachusetts államban a nantucketi filmfesztivál. „Az Evening ideális választás volt a fesztivál megnyitására” – nyilatkozott az igazgató, aki Meryl Streep és Glenn Close „bámulatos alakítását” emelte ki.
Jill Burkart hozzátette: mivel a nantucketi fesztivál egyik hangsúlya a forgatókönyvíráson van, nagy megtiszteltetésnek vették, hogy a Pulitzer-díjas Michael Cunningham, az Órák szerzője is részt vett az eseményen. Az Evening forgatókönyvét Susan Minot nagy sikerű, azonos című 1998-as regénye alapján írta Michael Cunningham. A filmes mustra honlapja szerint a magyar rendező és a valóban egyedülálló szereplőgárda káprázatos módon kelti életre Susan Minot romantikus regényét.
Az Este díszmutatóját június 11-én tartották New Yorkban, Manhattanben. Több kritikus a fantasztikus szereposztást méltatta. „Nagyon tetszett a film, briliáns alakítások jellemzik, mesteri a rendezés. Nagyszerű alkotás hipnotikus erejű Oscar-díjas színészi gárdával” – véleményezte az Estét Steve Oldfield, a Fox TV kritikusa.
A film arról a végtelen szeretetről szól, amely anyát és lányait összeköti – olvasható a film honlapján. Az alkotás egy anyáról és két lányáról, a halálán levő anya beteljesületlen szerelméről, egy 40 évvel korábbi történet felidézéséről szól. Az anya (Ann) búcsúzik az élettől és visszaemlékezik legnagyobb szerelmére, akivel egy baleset miatt sosem tudott együtt élni. Ehelyett köt két rossz házasságot, ezekből két lánya születik, akik a halálos ágya mellett ülnek.
Az idős Annt Vanessa Redgrave, a fiatalt Claire Danes alakítja, lányait Toni Collette és Natasha Richardson játssza, utóbbi a valóságban is Redgrave lánya. Meryl Streep és lánya, Mamie Gummer alakítja az idősebb, illetve a fiatal Lilát, Ann barátnőjét. Glenn Close Ann egyik kérőjének édesanyját játssza, Ann feledhetetlen szerelmét Patrick Wilson formálja meg.
Az Eveninget – amelyet már több amerikai televíziós csatornán reklámoznak – június 29-én 700 moziban kezdik vetíteni az Egyesült Államokban. A magyar bemutató szeptember végén várható.
A film honlapja: www.focusfeatures.com/evening
Kapcsolódó honlap: www.mti.hu

 

(2007. 6. 22.)

Az 1956-os forradalomra emlékeznek Lagówban

Lengyelország Lubuskie tartománya immáron 37. alkalommal ad otthont a lagówi nyári fesztiválnak és filmfórumnak (június 24 – július 1.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A versenyprogramba Elek Judit A hét nyolcadik napja című alkotása kapott meghívást. A Maja Komorowska főszereplésével készült film Kairóban és a Magyar Filmszemlén is elnyerte a legjobb forgatókönyvet illető díjat.
A Lagówi-tóvidék festői szépségű üdülővárosában rendezett fesztiválhoz kapcsolódó filmfórum idei mottója „Történelem: Igazság és megbékélés”, amelynek keretében az 1956-os forradalomra emlékezve mutatnak be filmválogatást. A válogatásban Goda Krisztina Szabadság, szerelem és Erdőss Pál Budakeszi srácok című játékfilmje, valamint Pigniczky Réka Schiffer Pál-díjas Hazatérés című dokumentumfilmje és Kóthy Judit, Topits Judit Forró ősz a hidegháborúban című alkotása, továbbá Kézdi-Kovács Zsolt Az a nap, a miénk című dokumentumfilmje, amelyben a filmművészeti főiskola egykori diákjai mesélnek 1956. október 23-ról látható.

 

(2007. 6. 14)

Karlovy Vary versenyében Kamondi Zoltán Dolinája

A 42. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (2007. június 29 - július 6.) fődíjáért, a Kristály Glóbuszért 14 film versenyez, köztük Kamondi Zoltán Dolinája - adta hírül a filmunió. A július 2-i nemzetközi premiert Kamondi Zoltán rendező, Molnár Piroska és Bán János színművészek jelenlétében tartják. A versenyprogramban szerepel még, például, a cseh Jan Sverak, az izlandi Baltasar Kormákur, a török származású Ferzan Ozpetek, és a lengyel Kryzsztof Krauze filmje is. A nagy zsűri elnöke Peter Bart, a Variety főszerkesztője.
Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének East of the West elnevezésű versenyprogramjába Bogdán Árpád Boldog új élet című alkotását hívták meg. Ugyanebben a szekcióban versenyez a Csapda című szerb-német-magyar koprodukció, melyet Srdan Golubovic jegyez. A berlini filmfesztiválon bemutatott és azóta számos nemzetközi díjjal jutalmazott film producere Kántor László.
Kapcsolódó cikkeink az idei filmszemléről:
Palotai János: Időkiesés - Filmszemle 2007
Kolozsi László: Még tart az álom – Nagyjátékfilmek
Urbán Mária:
Kapcsolódó honlap: www.kviff.com

 

(2007. 6. 14)

Hatan Annecy-ban

A 48. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (június 11-16.) hat magyar alkotást mutatnak be – adta hírül a Magyar Filmunió. A különböző animációs technikákkal készült művek seregszemléjére több mint 2000 nevezés, azaz 260 órányi film érkezett idén, amelyből végül 224-et vetítenek Annecyban. Különféle kategóriákban közel száz mű versenyez az Annecy Kristályért.
A Kecskemétfilm Stúdióban készült Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című szénrajz animáció indul magyar színekben a rövidfilmek versenyében. Szilágyi Varga Zoltán képzőművész, grafikus, filmalkotó hét és fél perces műve megidézi az 1959. március 21-én történteket: ezen a délelőttön végezték ki, alig néhány nappal 18. születésnapja után a még 16 évesen elítélt Mansfeld Pétert. A filmetűd alatt szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló szenvtelen jegyzőkönyv. A Jegyzőkönyv világpremierje a berlini filmfesztiválon volt februárban.
A TV-sorozatok versenyébe Nagy Lajos két munkáját is meghívták: A világlátott egérke – Rokoni pártfogás című alkotás –Szilágyi Varga Zoltánnal –, valamint a Magyar népmesék sorozatból A víz tündére. Mindkét film a Mikulás Ferenc vezette Kecsekmétfilm Stúdióban készült. Szilágyi Varga Zoltán és Nagy Lajos személyes részvételével vetítik a filmeket Annecy-ban.
Az egyetemisták vizsgafilmjei között játsszák Ducki Tomeck Életvonalát. Kali Gergely Momentje az információs programban látható, míg Alekszejev Alekszej Mondókák című hétrészes sorozata a különprogramban.
A fesztivál kapcsolódó honlapja: www.annecy.org

 

(2007. 6. 11.)

Los Angelesben az 56 csepp vér

Az 56 csepp vér című musicalfilmmel nyit október 15-én a Los Angeles-i magyar filmfesztivál. Bokor Attila alkotását azután két héten keresztül vetíti az amerikai nagyváros art mozi hálózata.
Az 1956-os forradalom idején játszódó 56 csepp vér az azonos című rockmusical alapján készült, a főbb szerepekben Alföldi Róbert, Palcsó Tamás, Veres Mónika valamint a márciusban elhunyt Kaszás Attila látható.
A film készítői remélik, hogy a Los Angeles-i bemutató más amerikai nagyvárosokban is megnyithatja az utat az 56 csepp vér című film előtt.
A cannes-i filmfesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron május 22-én mutatták be Bokor Attila filmjét marketvetítésen. A Grantfilm Produkció közlése szerint az amerikai forgalmazón kívül az alkotás iránt komoly érdeklődést mutattak iráni, japán, hongkongi, német, angliai, ír, mexikói, és venezuelai forgalmazók.

 

(2007. 6. 11.)

Krakkóban, Setubálban és Moszkvában

Május 31-e és június 5-e között rendezik meg Krakkóban Európa egyik legrégebbi rövid- és dokumentumfilm seregszemléjét. A Krakkói Filmfesztivált 1961-ben alapították, az elmúlt 47 év során a rendezvény Közép-Európában a rövidfilmek egyik elsőszámú fóruma lett. A fesztivál fődíjáért, az Arany Sárkányért idén Varga Ágota Szemünk fénye és Kőszegi Edit Menekülés a szerelembe című alkotása versenyez. Utóbbi a 38. Magyar Filmszemlén rendezői díjat nyert „az élet, halál, szerelem motívumának ábrázolásáért egy cigányasszony sorsán keresztül.” A magyar rendezők alkotásaikat személyesen mutatják be a fesztivál közönségének.
Június elsején kezdődik a 23. Festroia, Portugália nagyszabású filmversenye. A Setubál városában rendezett fesztivál Arany Delfin nevű fődíjáért versenyez Bollók Csaba Iszka utazása című alkotása. A nemzetközi zsűri tagja Makk Károly. A filmrendező Szerelem című filmjét a Lisszaboni Cinemateka vetíti – Makk Károly jelenlétében. A CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) által alapított zsűri munkájában Bíró Tibor, a miskolci Kossuth Mozi és a CineFest igazgatója vesz részt. Kenyeres Bálint Európa Filmdíjas Before Dawn című rövidfilmjét az Európai Filmakadémia mutatja be válogatásában a Festroia közönségének.
A Szász János rendezte Ópium – Egy elmebeteg nő naplója is indul a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjában az Arany Szent György szobrocskáért. A MIFF június 21-i nyitóceremóniáján a szerb Emir Kusturica Ígérd meg ezt (Promise me this/Zavet) című filmjét vetítik. A MIFF zsűrijét az ausztrál Fred Schepisi vezeti, s Enyedi Ildikó mellett helyet kapott benne Fred Roos amerikai producer (Keresztapa, Apokalipszis most) is.

 

(2007. 6. 1.)

Hiller István gratulált Tarr Bélának

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) díjkiosztó ünnepsége után gratulált a magyar versenyfilm rendezőjének, Tarr Bélának – tájékoztatta a minisztérium az MTI-t.
A miniszter üzenetében hangsúlyozta, nagyra értékeli Tarr Béla teljesítményét, hogy alkotásával, A londoni férfi bemutatásával 19 év után ismét jelen lehetett egy magyar film a cannes-i hivatalos versenyprogramban. A tárca vezetője örömét fejezte ki a film iránt megmutatkozó nemzetközi érdeklődés miatt, hiszen A londoni férfit máris több ország megvette és hamarosan bemutatja – áll a közleményben.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.festival-cannes.fr
A minisztérium honlapja: www.okm.gov.hu/main.php

 

(2007. 6. 1.)

Cannes: nagy a kereslet Tarr Béla A londoni férfija iránt

Tarr Béla a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) hivatalos versenyprogramjában bemutatott A londoni férfi című filmjét a forgalmazó cég, a Fortissimo Films a világ számos országába eladta, így a koprodukcióban részt vett Franciaország és Németország mellett egyebek között Nagy-Britanniában, a Benelux-államokban, Japánban, Portugáliában és Izraelben is hamarosan bemutatják az alkotást – mondta az MTI-nek még Cannes-ban Vezér Éva. A Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója szerint ez a tény és a világ vezető napilapjaiban, a The New York Times-ban, a The Guardianben és másutt megjelent kritikák is bizonyítják, hogy Tarr Béla filmjének bemutatója szakmai siker volt Cannes-ban.

 

(2007. 6. 1.)

Tarr Béla A londoni férfija Cannes-ban: külföldi sajtóvisszhang és fogadtatás

A londoni férfi című film hosszú snittjeivel, kevés párbeszéddel, hipnotizáló folyamatos kameramozgással, karakteres arcokkal, világfájdalmas zenéjével a rendezésben magán hordozza Tarr Béla korábbi filmjeinek esztétikai jegyeit, de nem jelent nagy előrelépést a filmrendező művészetében – vélekedtek a kritikusok a nemzetközi sajtóban a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) hivatalos versenyprogramjában bemutatott magyar filmről. A londoni férfi jó, de nem óriási Tarr-film – írta a Variety cannes-i különszáma.
Megosztotta a közönséget a világpremieren Tarr Béla A londoni férfija a Cannes-ban: a nézők egy része kivonult a teremből a film első felében, a többiek viszont lelkesen ünnepelték az alkotókat a vetítés végén. Magyar film 19 év után először versenyzett az Arany Pálmáért a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának 22 meghívott alkotása között. Tarr Béla magyar-francia-német koprodukcióban készült legújabb filmjének díszbemutatója előtt az alkotók és a főszereplők egymás vállát átkarolva díszőrség sorfala között vonultak fel a Fesztiválpalota vörös szőnyegén, kamerák és közel száz fotós kereszttüzében. A lépcső tetején Thierry Frémaux a fesztivál művészeti igazgatója köszöntötte a nemzetközi stábot. A ceremóniamester külön bemutatta a versenybe először meghívott Tarr Bélát és az angol Tilda Swinton színésznőt.
Az este 10 órakor kezdődő vetítésről fél óra elteltével többszázan távoztak a 2400 fős Lumiere teremből, a fekete-fehér filmet végignéző vendégek viszont a záró főcím indulásakor hosszú perceken át állva ünnepelték a magyar film alkotóit, akik szintén állva köszöntötték a közönséget, köztük Gus Van Sant amerikai filmrendezőt, aki korábban többször hangoztatta, hogy Tarr Bélát tekinti egyik példaképének. A két filmrendező átölelte egymást, majd A londoni férfi alkotói újból díszsorfal között hagyták el a vetítés helyszínét.
A londoni férfit – Georges Simenon bűnügyi regényéből Krasznahorkai László forgatókönyve alapján Magyarországon és a franciaországi Korzika szigetén készült – magyar nyelven, francia és angol felirattal láthatta a cannes-i közönség. A film főhősét, Maloint, egy kikötői pályaudvaron dolgozó magányos váltóőrt, aki egy gyilkosság véletlen szemtanújaként morális problémákkal szembesül, a cseh Miroslav Krobot színész-rendező, feleségét az angol Tilda Swinton alakítja. A többi szerepben Derzsi János, Szirtes Ági, Lázár Kati, Lénárt István, Almási Albert Éva és Pauer Gyula látható. A film operatőre Tarr Béla berlini tanítványa, a magyar származású Fred Kelemen, a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, míg a zenét a rendező korábbi filmjeinek komponistája, Víg Mihály szerezte.

 

(2007. 5. 25.)

S.O.S szerelem! – ausztrál-remake, valamint DVD-kiadás

Neményi Ádám, az S.O.S. szerelem! producere a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) Magyar Pavilonjában május 22-én hivatalosan bejelentette, hogy az ausztrál Global Entertainment Media megvásárolta a Szurmai János által írt film remake-jogait – adta hírül az IC Press. A magyar filmtörténetben egyedülálló bejelentésen ausztrál oldalról megjelentek Stuart Scowcroft és Rezső Bodonyi, a Global Entertainment Media producerei is. Az S.O.S. szerelem! című filmre 233 000-en váltottak jegyet alig három hónap alatt a mozikban.
Sas Tamás vígjátéka szimpla- és duplalemezes változatban is megjelent DVD-n.

 

(2007. 5. 18.)

A Friss levegővel nyitott a női filmfesztivál Cardiffban

Kocsis Ágnes Friss levegő című játékfilmjével kezdődött május 11-én este Wales fővárosában, Cardiffban az 1. Női Nemzetközi Filmfesztivál. A háromnapos seregszemle rendezőnők filmjeit mutatta be a legkülönbözőbb témákban.
Kocsis Ágnes alkotását a Londoni Magyar Kulturális Intézet ajánlotta a fesztivál szervezőinek. Sarah Howells szervező arra törekedett, hogy leginkább olyan filmeket mutassanak be, amelyeket ritkán láthat a brit közönség és úgy döntött, hogy Kocsis Ágnes alkotásával nyitják meg az Első Női Nemzetközi Filmfesztivált.
További kapcsolódó cikkünk:
Molnár Szilvia: Low budget kaland – Beszélgetés Fillenz Ádámmal, a Friss levegő című film operatőrével (2006)
Kapcsolódó honlap: www.hungary.org.uk

 

(2007. 5. 11.)

Magyar alkotások a cannes-i filmvásáron

Első alkalommal vesz részt a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. május 16-27.) rendezett Marché du Filmen saját standdal a Hungaricom. A filmforgalmazó cég hét magyar filmmel mutatkozik be, amelyeket hivatalos vetítésen nézhetnek meg a külföldi filmes szakemberek.
Cannes-ban mutatkozik be először a Nyócker! történetét szerző, valamint a produceri feladatokat is ellátó Novák Erik első nagyjátékfilm-rendezése. A Zuhanórepülés forgatókönyvét Nagy Viktor írta, az operatőr Vecsernyés János, a producer Kálomista Gábor, a főbb szerepeket Nagy Zsolt, Baranyai Vera, Gryllus Dorka, Törköly Levente, Lukáts Andor, Kokics Péter, Derzsi János és Parti Nóra alakítják.
A Hungaricom standján található a 38. Magyar Filmszemle egyik fődíjas alkotása, a Konyec, az idei év eddig legnézettebb vígjátéka, az S.O.S. Szerelem!, továbbá az Emelet, a Mansfeld, A herceg haladéka és nem utolsó sorban egy 3D-technikával készülő animációs film, az Egon és Dönci.
A filmeket képviselő alkotók: Novák Erik filmrendező, Vecsernyés János filmrendező, Goda Krisztina filmrendező, Rohonyi Gábor filmrendező és Gryllus Dorka, Csányi Sándor, Fenyő Iván, Nagy Zsolt és Seress Zoltán.
Kapcsolódó honlapok: www.festival-cannes.fr, www.hungaricom.hu és www.egonesdonci.hu

 

(2007. 5. 11.)

Cannes: Pálfi György-filmterve az európai producerek koprodukciós fórumán

A 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) ad otthont a European Producers Club (EPC) által szervezett 28. koprodukciós fórumnak, ahol tizennégy ország huszonkét filmtervét mutatják be. A kiválasztott alkotásokat különböző országokból érkező, a közös munka iránt érdeklődő producerekkel ismertetik meg.
A kiválasztottak között van Pálfi György új filmterve is, amelynek forgatókönyvét feleségével, Ruttkay Zsófiával közösen írják. A Hukkle és a Taxidermia rendezője Rejtő Jenő egyik legjobbnak tartott bűnügyi regényét, a Csontbrigádot adaptálja. Az Eurofilm Stúdió a film előkészítésére a tavalyi fejlesztési pályázaton 7,5 millió forintot nyert, az alkotók a koprodukciós partnerek bevonása előtt motívumok, helyszínek keresésével, a forgatókönyv írásával, és a látványterv elkészítésével foglalkoznak.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.festival-cannes.fr

 

(2007. 5. 11.)

Eurimages-döntések

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 2007. április 29-e és május 1-je között Varsóban tartotta 105. ülését. Az Igazgató Tanács13 koprodukciós filmterv gyártását támogatta, köztük Hajdu Szabolcs új rendezését, valamint az Új Budapest Filmstúdió készülő koprodukcióját – adta hírül a filmunió.
Hajdu Szabolcs Gyöngéd kezelésének két magyar előállítója a Katapult Film és a Filmpartners (producerek: Angelusz Iván és Kovács Gábor), társproducerei a német MPF Beteiligungs (Chris Koppelmeier) és az angol Forward Films (Tracy Brimm). A Romániában, Magyarországon és Angliában forgatandó film 250 000 ? – csaknem 62 millió forint –támogatást kapott.
Ugyancsak magyar részvételű film a Lost Persons Area, a fiatal belga rendező Caroline Strubbe alkotása (magyar előállító: Új Budapest Filmstúdió, producer: Kántor László), társproducerei a Minds Meet/Artemis belga cég, valamint a De Productie holland előállító szintén 250 000 ? támogatásban részesült. A film főszereplője Hajdu Zoltán Miklós, operatőre Nagy András.
Ezen kívül két magyar érdekeltségű filmforgalmazási támogatás is született: a Grbavica (Szerelmem, Szarajevó) berlini nagydíjas bosnyák film magyar forgalmazását (Budapest Film) 8 000 euróval – csaknem kétmillió forint –, az Iszka utazása című szemle-fődíjas Bollók Csaba-film romániai forgalmazását pedig 5 500 euróval (1 358 226 Ft) támogatták.

 

(2007. 5. 4.)

Nincs külön magyar program Cannes-ban

Nem került be a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) kiemelt meghívottjai közé Magyarország, mert a szervezők szerint a magyar kulturális miniszter mindenáron Andrew Vajna Szabadság, szerelem című filmjét akarta a főprogramba ajánlani, ám szerintük ez az alkotás nem felelt meg a feltételeknek – adta hírül április 27-án a Népszabadság Online az Index egy nappal korábbi hírét.
A hírportál információi szerint a szervezők a Kulturális és Oktatási Minisztériumnak (OKM) írt levelükben azzal indokolták a döntést, hogy Magyarország kulturális minisztere hat e-mailben, és a franciaországi magyar nagykövet közreműködésével arról akarta meggyőzni őket, hogy a Szabadság, szerelem című magyar-angol koprodukciót – amit már korábban, 2006-ban bemutattak Berlinben – vegyék fel a programba. A film mellé még azt is el akarták érni – olvasható az Indexen –, hogy a szervezők hívják meg a budapesti Korda Stúdiót – ami szintén Andrew Vajna vállalkozása – és egy „prominens amerikai sztárt”. Ezzel szemben a fesztivál szervezői az ország fiatal filmeseit szerették volna bemutatni.
Az Index szerint a cannes-i filmfesztivál szervezői utolsó levelükben azt írták: „annak ellenére, hogy többször is elmagyaráztuk, (...), hogy ez a film nem felel meg a kritériumainknak, az önök országának képviselői nem voltak hajlandóak elfogadni érveinket.” A program összeállítói e-mailben közölték azt is: visszavonják Magyarország meghívását a Tous les Cinémas du Monde 2007 programba.
A hírportál úgy tudja, Magyarország India, Libanon, Kolumbia, Szlovénia társaságában kapott felkérést a fesztivál keretében három éve működő Tous les Cinémas du Monde programba, amely minden évben öt-hat országnak ad lehetőséget egy-egy napra filmművészetének megismertetésére.
A filmfesztivál hivatalos programjából Magyarország már hiányzik, helyette Lengyelország került a listába.
Az Index a Kanadában tartózkodó Hiller István kulturális minisztert idézve azt írta: a cannes-i szervezők felkérése későn érkezett ahhoz, hogy azt a feltételt, miszerint a bemutatásra szánt alkotás korábban ne szerepeljen más fesztiválokon, teljesíteni lehetett volna.
Az OKM az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt megerősítve azt írta, a fiatal magyar filmesek legkiválóbb alkotásai már más rangos külföldi filmmustrán is szerepeltek a francia fesztivál előtt, a magyar szervezők ezért nem tudták teljesíteni a Cannes-i feltételt, vagyis azt, hogy a nemzetközi „fesztiválpremier” náluk legyen.
Hiller István az Index tudósítása szerint hangsúlyozta: a fiatal magyar filmesek nemzetközi megjelenését, ha kell, az OKM külön is támogatja. A cannes-i filmfesztivál esetében is támogatta volna a megjelenést annak érdekében, hogy az utóbbi évek első- és második filmes rendezőinek alkotásai közül a legjobb, több mint tucatnyi alkotás kapjon bemutatkozási lehetőséget a három éve bevezetett mellékprogramban.
Kapcsolódó honlapok: www.festival-cannes.fr, www.okm.gov.hu, www.nol.hu, www.index.hu és www.mti.hu

 

(2007. 4. 26.)

19 év után ismét van magyar versenyfilm Cannes-ban!

Tarr Béla A londoni férfi című, nemzetközi koprodukcióban készült filmje szerepel a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) versenyprogramjában – adta hírül a produkció.
A vetítési időpontokat a fesztivál megnyitása előtt egy héttel, május 9-én, közlik.
Kapcsolódó hírünk: Cannes-ban debütál-e Tarr Béla A londoni férfija? címmel március 9-e óta olvasható a Készülő magyar filmekről alrovatunkban.
Kapcsolódó honlap: www.festival-cannes.fr

 

(2007. 4. 26.)

Elek Judit A jelmezek és a divat filmfesztiválon Párizsban

Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmjét a „Costumes & Mode” filmfesztivál (április 26-30.) személyesen mutatja be a francia fővárosban – adta hírül a Filmunió. A filmverseny díjainak sorsáról nemzetközi zsűri dönt, amelynek elnöke Jean-Paul Rappeneau francia filmrendező, tagja Jeremy Irons amerikai színész.
A versenyprogramba meghívott kilenc játékfilm mindegyike a fesztiválon lesz látható először Franciaországban.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu

 

(2007. 4. 26.)

New Yorkban, Torontóban, Houstonban és Linzben

A Robert De Niro, Jane Rosenthal és Craig Hatkoff által alapított manhattani Tribeca Filmfesztivál villámgyorsan előkelő helyet vívott ki magának a szakma és a közönség köreiben egyaránt - adta hírül a Filmunió. Idén rekordszámú magyar film kapott meghívást a nagy presztízsnek örvendő New York-i eseményre, köztük Forgács Péter Miss Universe 1929 című dokumentumfilmje a versenyprogramba. Forgács Péter médiaművész és független filmes 2005-ben A fekete kutyáért a legjobb dokumentumfilm díját kapta a Tribecán. Pálfi György Taxidermia című filmjét a New York-i rendezvény fesztiválsikereket bemutató „Showcase” szekciójában tűzik műsorra, míg Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című alkotását a „Discovery” elnevezésű válogatásban. A filmbemutatókon a rendezők személyesen is részt vesznek.
Észak-Amerika legnagyobb dokumentumfilm szemléjére, a torontói HotDocs fesztiválra is több magyar alkotás érkezik. Az április 19-e és 29-e között zajló rendezvényre meghívást nyert Kincses Réka szemledíjas Balkán bajnok című filmje, Forgács Péter Miss Universe 1929 és Lakatos Róbert Moszny című munkája, valamint a magyar-holland koprodukcióban készült The Angelmakers című film, amelyet Astrid Bussink rendezett.
A texasi Houstonban a 40. születésnapját ünneplő WorldFest független film fesztiválon (április 20-29.) négy magyar alkotás versenyez. A játékfilmek Remi-díjaiért Bagó Bertalan Vadászat angolokra és Goda Krisztina Csak szex és más semmi című alkotása száll ringbe, utóbbit a rendező és a producer Kálomista Gábor személyesen mutatja be az amerikai közönségnek. A rövidfilm versenybe is érkezik két alkotás Magyarországról, Madarász István Előbb-utóbb és Sopsits Árpád Forgás című munkája.
Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje Linzben versenyez az innovatív európai filmeknek szentelt Crossing Europe fesztiválon. A szomszédos Linzben április 24-én kezdődő seregszemlére 30 országból összesen 150 film érkezik, ezek közül 12 alkotás szállhat ringbe a Crossing Europe Díjért.
Kapcsolódó honlapok: www.tribecafilmfestival.org, www.hotdocs.ca, www.worldfest.org, www.crossingeurope.at és www.filmunio.hu

 

(2007. 4. 20.)

Kézdi-Kovács Zsolt filmjei Genfben

Az elmúlt évek nagy sikerű Makk Károly, Bereményi Géza és Gaál István retrospektív-vetítéssorozatait követően idén Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező munkásságát mutatja be a genfi CAC Voltaire filmművészeti központ – adta hírül a Filmunió. A program az 1987-ban készült Kiáltás és kiáltással kezdődik április 19-én. A megnyitón Kézdi-Kovács Zsolt személyesen vesz részt.
A genfi Maison des Arts du Grütliben rendezendő retrospektív keretében az 1961-es Ősz című dokumentumfilmet is műsorra tűzik. Látható lesz még továbbá Kézdi-Kovács Zsolt első játékfilmje, a locarnói különdíjas Mérsékelt égöv (1970), valamint a Romantika (1972), A locsolókocsi (1973), A kedves szomszéd (1979), a Visszaesők (1982), és az 1991-ben készített És mégis… (1991).
Kapcsolódó site: a Maison des Art du Gürtli hivatalos honlapja és www.filmunio.hu

 

(2007. 4. 20.)

Antal Nimród amerikai horrorja zárja a Titanicot

A Kontrollt rendező Antal Nimród második nagyjátékfilmje az Elhagyott szoba (Vacancy) zárja a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált (Budapest, 2007. április 12-22.) vasárnap este.
A film egy elhagyott motelben rekedt fiatal házaspárról szól, akik rájönnek, hogy olyan horrorfilm főszereplői, amelyben a szereplőket igazából megölik. Az Elhagyott szoba főszerepeit Kate Beckinsale és Luke Wilson alakítják.
A filmet április 20-án mutatják be az Egyesült Államokban. Az Elhagyott szoba Magyarországon július végétől látható a mozikban.
További kapcsolódó cikkünk:
Kovács Adrien: Itt és most – Beszélgetés Hutlassa Tamással, a Kontroll producerével a cannes-i szereplésről (2004)
Kapcsolódó honlap: www.titanicfilmfest.hu/2007

 

(2007. 4. 20.)

Animációk Annecyban

Az animációsfilmek legrangosabb európai seregszemléjét 2007. június 11-e és 16-a között rendezik meg a franciaországi Annecyban – adta hírül a manifeszt.hu. Több magyar alkotó filmje is a versenybe került.
Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című alkotását a rövidfilmes programban vetítik. A televíziós sorozatok kategóriájában Nagy Lajos és Szilágyi Varga Zoltán A világlátott egérke, Nagy Lajos A víz tündére (Magyar népmesék-sorozat), a TV specials programban Alekszej Alekszejev Mondókák című sorozata, a diplomafilmek kategóriájában Tomeck Ducki Életvonal című filmje versenyzik. Ez utóbbi kategóriába került még a Londonban tanuló, éppen ezért angol produkcióként jegyzett Bánocky Tibor Tejfogak című filmje is.
A többi versenykategóriában (egészestés, reklám, oktatási és tudományos film, zenés klip) nem szerepelnek magyar filmek, de panorámaprogramban látható Kali Gergely Pillanat című filmje.
2005-ben Gauder Áron Nyócker!-e az egészestés kategória díját kapta Annecyban.
További kapcsolódó cikkeink:
Palotai János: Gaude/r/amus – A magyar animációs filmről Annecy és Kecskemét után (2005)
Sulyok Máté: „Lepkeüldözőben” – 7. Kecskeméti Animációsfilm Fesztivál (2005. június 15-19.)
Féjja Sándor: Kecskeméten a Nyócker – A genius lociról és egy rendhagyó animációról
Kapcsolódó honlapok: www.annecy.org és www.manifeszt.hu

 

(2007. 4. 20.)

Islantillában és Leccében

A magyar filmművészetnek szenteli Fókusz programját a spanyolországi Islantilla városában a Cine Inédito nemzetközi filmfesztivál (2007. április 14-21.) – adta hírül a Filmunió.
Az andalúziai mustra szervezői az elmúlt évtizedek kiemelkedő magyar filmjeiből válogattak: Bacsó Péter Nyár a hegyen (1967), Jancsó Miklós Szerelmem Elektra (1974), Mészáros Márta Napló gyermekeimnek (1982), Erdőss Pál Visszaszámlálás (1985), Bereményi Géza Eldorádó (1988) és Pálfi György Hukkle (2002) című filmjeit mutatják be. A fesztivál tíz versenyfilmje közé Fliegauf Benedek Dealer című alkotása kapott meghívást. Az 1999-ben alapított Cine Inédito filmfesztiválon Magyarország először vesz részt.
A 38. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmje, Bogdán Árpád Boldog új élet című alkotása az olaszországi Leccében a 8. Európai Filmek Fesztiválján (2007. április 17-22.) versenyez.
Kapcsolódó honlapok: www.islantilla.es/festival/, http://europecinefestival.org/ és www.filmunio.hu.

 

(2007. 4. 7.)

Mészáros Márta a díszvendég „a női filmek” fesztiválján Szöulban

Mészáros Márta filmrendezőnek szentelik idén a szöuli női film fesztivál (április 5-12.) Fókusz programját. A rendezőnő munkásságáért emlékérmet vesz át a fesztivál ünnepélyes megnyitóján április 5-én Szölban. A dél-koreai fővárosban és kulturális központban tartandó filmszemle mottója „Női szemmel nézve” – adta hírül a Filmunió.
A szöuli közönség olyan emblematikus Mészáros-filmeket láthat újra, mint például az 1975-ben berlini Arany Medvével jutalmazott Örökbefogadás és a hosszú éveken át betiltott, majd Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazott Napló gyermekeimnek (1982).
Az 1997-ben alapított dél-koreai filmfesztivál életműveket bemutató sorozatában többek között Agnes Varda, Vera Chytilova és Marleen Gorris munkássága volt már látható.
Kapcsolódó tanulmányunk 2001-ből
Gelencsér Gábor: Oldások, kötések – Mészáros Márta és a hetvenes évek „szabad lélegzete”

 

(2007. 3. 30.)

Wiesbadenben, Aubagne-ban és Buenos Airesben

Személyesen mutatja be Kocsis Ágnes a Friss levegőt a goEast 7. Közép- és Kelet-európai Filmfesztiválon (2007. március 28 – április 3.), először, a német közönségnek – adta hírül a Filmunió. Wiesbadenben tíz játékfilm versenyez a fődíjért, az Arany Liliomért. A Német Filmintézet (DIF) rendezvényén közel 150 alkotást vetítenek, 24 országból.
Madarász István rövidfilmje, az Előbb-utóbb Dél-Franciaországban, az Aubagne-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. március 26-31.) szerepel.
Nemes Gyula Egyetleneim című első játékfilmje Buenos Airesben debütál a független filmek nemzetközi versenyén, a 9. BAFICI-n (2007. április 3-15.). A fesztivál a világ friss filmterméséből mutat be válogatást az argentin fővárosban.
A fesztiválok kapcsolódó honlapjai: www.filmfestival-goeast.de, www.cineaubagne.com és www.bafici.gov.ar

 

(2007. 3. 30.)

Hárman Kaliforniában

Szabó István Rokonok, Goda Krisztina Csak szex és más semmi és Gárdos Péter Az igazi Mikulás című nagyjátékfilmeket vetítik a 6. Tiburoni Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. március 22-30.) Kaliforniában– adta hírül a Filmunió.
Kapcsolódó honlapok: www.tiburonfilmfestival.com

 

(2007. 3. 22.)

6. Magyar Filmtavasz Lengyelországban (2007. március 23 – június 3.)

Kilenc lengyel városban – Toruń, Szczecin, Katowice, Krakkó, Varsó, Wrocław, Poznań, Lublin, Łódź – tíz magyar alkotás mutatnak be tíz hét alatt a 6. Magyar Filmtavaszon a két ország Parlamentje által a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánított március 23-ával kezdődően, a Krakkói Magyar Centrum és a Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében.
Az idei szemle során bemutatott díjnyertes játékfilmek
Kocsis Ágnes: Friss levegő
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér
Pálfi György: Taxidermia
Nemes Gyula: Egyetleneim
Szaladják ’Taikyo’ István: Madárszabadító, felhő, szél
Rövidfilmek
Kenyeres Bálint: Before dawn
Dési András György–Móray Gábor: A 639. baba
Gayer Zoltán: A Karusszel rítus
Cakó Ferenc: Levelek
Madarász István: Előbb-utóbb
A 6. Magyar Filmtavasz meghívott vendégei Kocsis Ágnes, Andrea Roberti, Hajdu Szabolcs filmrendezők és Angelusz Iván producer.
A rendezvény létrejöttét a Varsói Magyar Kulturális Intézet, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Filmunió valamint Krakkó városa támogatja.
Kapcsolódó cikkünk Kálmán Judit: Boldog születésnapot! Három éves a Krakkói Magyar Centrum - Beszélgetés Pászt Patríciával, a vezetőjével (2003)
Kapcsolódó honlap: www.hungary.art.pl

 

(2007. 3. 22.)

Kortárs magyar filmek, valamint Tarr Béla-retrospketív a prágai Febiofesten (2007. március 22-30.)

A 14 prágai moziban rendezett egyhetes filmünnep műsorára az elmúlt években több mint százezren voltak kíváncsiak. A nagyszabású fesztivál két programot szentel a magyar filmművészetnek idén – adta hírül a Filmunió.
Az utóbbi évek terméséből ad ízelítőt a „Kortárs Magyar Film” című program, amelyben Fliegauf Benedek, Fehér György, Forgács Péter, Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes, Koltai Lajos, Mundruczó Kornél és Szaladják István egy-egy játékfilmje lesz látható. A válogatás célja, hogy bemutassa a prágai közönségnek „a nemzetközi filmfesztiválokon nagy sikerrel szereplő kortárs magyar film gazdagságát, sokszínűségét és besorolhatatlanságát” – olvasható a fesztivál bevezetőjében.
A „Tribute to…” retrospektív programot ezúttal Tarr Béla munkásságának szentelik a cseh fővárosban. A rendező korábbi alkotásai mellett a Kárhozat és Sátántangó, valamint legutóbbi játékfilmje a Werckmeister harmóniák is újra látható lesz Prágában.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu és www.febiofest.cz

 

(2007. 3. 22.)

Heten Punéban

Az Indiai Nemzeti Filmarchívumnak, valamint a Film és Televízió Intézetnek is otthont adó, India egyik legnagyobb egyetemi központjában, Maharashtra állam második legnagyobb városában rendezik az 5. Punei Nemzetközi Filmfesztivált (2007. március 16-22. – adta hírül a Filmunió.
Pune egyhetes mustrájára Fonyó Gergely, Goda Krisztina, Incze Ágnes, Kocsis Ágnes, Szabó István, Szemző Tibor és Tímár Péter alkotásait hívták meg.
Kocsis Ágnes Friss levegőjét Amerikában is láthatja a közönség az elkövetkezendő napokban. Hamarosan a cleveland-i filmfesztivál tűzi műsorra, majd a Bermuda szigeteken megrendezendő mustra nyolc versenyfilmjének egyike lesz Kocsis Ágnes rendezői vizsgafilmje. A 10. Bermuda Nemzetközi Filmfesztivál díjainak sorsáról Carrie Fisher színésznő és Richard Dreyfuss színész által elnökölt nemzetközi zsűri dönt.
Kapcsolódó honlap: www.filmunio.hu

 

(2007. 3. 17.)

Elek Judit díszvendég Bécsben

Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmjével a Női Filmnapok díszvendége Bécsben, a Filmcasino moziban –adta hírül a Magyar Filmunió sajtóközleménye.
A „nővilágokat” bemutató vetítéssorozaton, március 13-án este a rendezőnő személyes részvételével tartották A hét nyolcadik napja osztrák premierjét. A proFRAU Egyesület rendezvénye a bécsi Collegium Hungaricum támogatásával immáron negyedik alkalommal mutat be válogatást elismert és felfedezendő filmrendezőnők munkáiból a bécsi közönségnek. Az egyhetes filmfesztivál központi témája: női sorsok.
Elek Judit több mint tíz év szünet után készítette el A hét nyolcadik napját, amely a kairói filmfesztiválon és a 38. Magyar Filmszemlén is a legjobb forgatókönyv díját kapta. A film rendezője, producere, forgatókönyvírója és vágója Elek Judit, főszereplője a világhírű lengyel színésznő Maja Komorowska. A filmet március 22-től vetítik a hazai filmszínházak a HungariCom forgalmazásában.
Elek Judit, a legendás Máriássy-osztályban végzett, munkásságát jól ismeri a nemzetközi közönség is. Már egyik korai alkotásával, a Meddig él az ember (1967) című dokumentumfilmmel számos külföldi elismerést nyert el, köztük az oberhauseni fődíjat és a zsűri különdíját Locarnóban. Játékfilmjei közül szintén Locarnóban díjazták a nemzetközi filmkritikusok a Majd holnap (1980) című művet; a Tutajosok (1989) című filmje Salernóban és a franciaországi Créteilben nyert nagydíjat.

 

(2007. 3. 9.)

Mar del Platán, Mumbaiban és Bécsben

Március 8-án kezdődik Dél-Amerika egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmszemléje Mar del Platán. A világ legfontosabbnak tartott 12 filmfesztiválja közé sorolt argentin mustrára idén három magyar film érkezik – adta hírül a Filmunió. Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje a „Point of View” elnevezésű válogatásba, Pálfi György Taxidermiája „Near Darkness” című programba kapott meghívást. A 22. Mar del Plata-i filmfesztivál M. Tóth Géza Oscar-jelölt animációját, a Maestrót is műsorra tűzi.
India második legnépesebb városában szintén március 8-án kezdődik a hetedik művészetnek szentelt nemzetközi seregszemle, amelyen az elmúlt év jelentős magyar filmjei is láthatók lesznek. A Mumbai Filmakadémia fesztiválján Deák Krisztina, Goda Krisztina, Incze Ágnes, Kocsis Ágnes, Tímár Péter, Szabó István és Szemző Tibor filmjeit mutatják be.
Bécs legkedveltebb filmszínházainak egyikében, a Filmcasinóban, március 8-án kezdődnek a Női Filmnapok. Az osztrák proFRAU szervezet immáron negyedik alkalommal mutat be válogatást elismert és felfedezendő filmrendezőnők munkáiból Bécsben. Az idei FrauenFilmTage díszvendége Elek Judit, A hét nyolcadik napja című filmjével, amely a kairói filmfesztiválon és a 38. Magyar Filmszemlén is elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. Elek Judit, a film rendezője, producere, forgatókönyvírója és vágója személyesen mutatja be a bécsi közönségnek A hét nyolcadik napját, amelynek főszereplője Maja Komorowska.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu, www.mardelplatafilmfest.com, www.iff-mumbai.org és www.frauenfilmtage.at

 

(2007. 3. 9.)

Eurimages-döntés

Az Eurimages Igazgató Tanácsa 2007. február 25-a és 27-e között Strasbourgban tartotta 104. ülését. A filmek gyártási támogatására beadott tervek közül tizenkilencet bírált el.
A magyar érdekeltségű produkciók – gyártás:
Clara (Helma Sanders-Brahms) német-francia-magyar (Objektív Stúdió) – 550 000 ? (kb. 138,5 millió Ft)
Suç / Gyanú (Ali Özgentürk) török-magyar (Új Budapest Filmstúdió) – elutasítva
forgalmazás:
Budakeszi srácok (S.C. Grafitti) Románia – 5 000 ? (kb. 1,2 millió Ft)
A temetetlen halott (S.C. Chicago Tours) Románia – 5 000 ? (kb. 1,2 millió Ft)
Klopka / A csapda (UG. Obala Art Centar) BA – 8 000 ? (kb. 2 millió Ft)
A következő – 105. – ülés Varsóban lesz, 2007. április 29-e és május elseje között.

 

(2007. 3. 2.)

Kaliforniában

Goda Krisztina Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékát, Kocsis Ágnes diplomafilmjét, a Friss levegőt, valamint Tímár Péter A herceg haladékát mutatják be a 17. Cinequest Filmfesztiválon (2007. február 28 – március 11.) – adta hírül a Filmunió. San Joséban összesen 160 alkotást vetítenek, amelyet 2000 nevezett filmből választottak ki.
További kapcsolódó cikkeink, korábbi évfolyamainkból:
Molnár Szilvia: Low budget kaland - Beszélgetés Fillenz Ádámmal, a Friss levegő című film operatőrével (2006)
Báthory Erzsi: Labda a múltból a múltba (interjú Tímár Péterrel a 6:3-ról)
Kapcsolódó honlapok: www.cinequest.org és www.filmunio.hu

 

(2007. 3. 2.)

A Taxidermia Franciaországban: több mint 26 000 néző tavaly

2006. augusztus 23-i franciaországi bemutatója óta több mint huszonhatezren voltak kíváncsiak a Taxidermiára – adta hírül a Filmunió a francia audiovizuális szektor elsőszámú hetilapjában, a Le Film Francais-ban megjelent nézettségi adatot.
Ezzel az eredménnyel Pálfi György a „húszezren túliak” klubjába lépett be, amelynek tagjai, többek között, Wang Chao, Michael Winterbottom, Gus Van Sant, Aki Kaurismaki és Cristu Puiu voltak 2006-ban. A hétről-hétre 10-15 új filmet bemutató francia mozikínálatot figyelembe véve mindez egyértelmű sikerként könyvelhető el –írja a filmunió közleménye. A Nouvel Observateur, például, a nyárutó kihagyhatatlan felfedezésének kiáltotta ki Pálfi György második moziját.
Kapcsolódó honlap: www.filmunio.hu

 

(2007. 2. 23.)

A Friss levegő Oroszországban

Az Arany Tajga-díjért versenyez Kocsis Ágnes többszörös díjnyertes nagyjátékfilmje, a Friss levegő a szibériai Hanti-Manszinszkij város „Duh Ognya / A tűz lelke” filmfesztiválján (2007. február 22–28.) – adta hírül a Filmunió. Az egyetemi város 2002-ben alapított fesztiválja elsőfilmesek munkáit mutatja be.
A Friss levegőt február 20-án mutatták be a moszkvai Fitil moziban is, a Cinefantom filmklubban. A 300 fős teremben telt ház várta a bemutatót, amelyhez tematikus, 8 hasábos újságot is kiadtak. A vetítés előtt és után Kocsis Ágnes rendező és Andrea Roberti forgatókönyvíró vettek részt a közönséggel való beszélgetésekben. A majdnem másfél órás beszélgetést a Cinefantom klub rögzítette és honlapján publikálta. A film iránti érdeklődést mutatja, hogy a vetítés előtt három orosz televíziós csatorna, a Kultúra, az RTR és a Sztolica TV is készítettek interjút a rendezővel és forgatókönyvíróval.
A bemutató után több neves filmkritikus és fiatal filmrendező is részt vett a beszélgetésen, köztük Borisz Juhananov színházi rendező a következőket mondta: „Kocsis Ágnes filmje engem magával ragadt, mélyen elgondolkoztatott, mivel ez a történet nem csak Magyarországon, de akár Oroszországban is játszódhatott volna. Univerzális film az emberek egyéni határon kívüli belső világáról.”
Kapcsolódó linkek: a szibériai fesztivál hivatalos honlapja, valamint www.filmunio.hu

 

(2007. 2. 23.)

A Le Figaro a magyar filmgyártásról

A magyar filmgyártás nemzetközi koprodukciók és terjesztés tudatos keresésével kiválóan alkalmazkodik a globalizmushoz – adta hírül a kulturális portál a Távirati Iroda jelentését a Le Figaro című francia napilap 2007. február 14-i megjelent írásáról.
A párizsi újság szerint a tavalyi év bőséges termését felvonultató 38. Magyar Filmszemlét követően az idei Berlinale is a magyar film előtt tiszteleg: Mészáros Márta alkotásai mellett meghívást kapott öt magyar film és egy magyar részvételű koprodukció.
A magyar filmgyártás most ér nemzetközi színvonalra – állítja a lap Vezér Évára, a Magyar Filmunió igazgatójára hivatkozva. A Le Figaro megemlíti, hogy a filmgyártás is külön támogatást kapott, hogy a magyar emlékezet számára fontos 1956-os forradalom eseményeire emlékeztessen, amelynek eredményeképp született meg Erdőss Pál Budakeszi srácok, Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére és Goda Krisztina Szabadság, szerelem című filmje, de mellettük számos dokumentumfilm foglalkozott tavaly 1956-tal.
A Le Figaro hangsúlyozza: az idei Filmszemlén három rendezőgeneráció alkotásai voltak jelen. A „nagyok”, mint Jancsó Miklós, Sándor Pál és Elek Judit általában „költői szórakoztató művészfilmeket” jegyeznek. A középgeneráció mestere Szász János, akinek új filmje, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója több díjat is kapott. A fődíjas filmet, Bollók Csaba Iszka utazását pedig a Berlinaléra is meghívták. De a magyar filmben már jelen van egy újabb generáció „új hullámja” is Pálfi György és Kocsis Ágnes alkotásaival – adta hírül a Le Figaro.
A nagyközönség elsősorban az olyan „könnyű komédiákat”, mint az S.O.S. szerelem! vagy a Lorához hasonló „szentimentális drámákat” kedveli, de a művészfilmek is rendszeresen láthatóak. Annak ellenére, hogy a moziba járók száma Magyarországon is csökken, a magyar filmek nézettsége emelkedést mutat – emlékeztet a párizsi lap.
Magyarország nemzetközi koprodukciókat és terjesztéseket keres jelenleg, s az új Korda Stúdió építése is ebbe az ambícióba illeszkedik. Mindez annak a jele, hogy a magyar filmgyártás lépést tart a globalizációval – írta a Le Figaro.

 

(2007. 2. 2.)

Maestro – a kulturális miniszter támogatása az Oscar-költségekre

Az oktatási és kulturális miniszter saját keretéből 28 millió forintot bocsát M. Tóth Géza, a Maestro című Oscar-díjra jelölt animációs kisfilm alkotójának rendelkezésére, a jelöléssel kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére – adta hírül a Távirati Iroda információját a kulturális portál.
Hiller István szakminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ilyenkor a kulturális politikának egy feladata van: biztosítani azokat a feltételeket, amelyek a legjobb szereplést lehetővé teszik. Nehéz hónap következik, kemény lobbitevékenység, hogy a rendező és csapata ezt a legjobban csinálhassa, csak ezzel foglalkozhasson, ezt biztosítja a miniszteri keret.
Az Oscar-díjat február 25-én adják át Los Angelesben, a rövid animációsfilm-kategória jelöltjei – a Maestro mellett – a Danish Poet című kanadai, a No Time for Nuts című amerikai alkotással, a Little Matchgirl című Disney-produkcióval és a Lifted című Pixar-animációval. (Az Oscar-díjra jelöltek teljes listája Hírmix rovatunkban olvasható Oscarra jelölték a M. Tóth Géza Maestróját! címen)
Az Oscar-díjkiosztóig több helyszínre meghívták az alkotókat, február 5-én egy ebéden vesz részt az összes jelölt, később sajtótájékoztatók, közönség- és szakmai találkozók, valamint stúdiólátogatások következnek New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben.
M. Tóth Géza a sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg két munkán dolgozik. Az egyik egy májusban megjelenő 8 perces rövidfilm lesz. Az Ergo munkacímű alkotás a Maestrónál sokkal lassúbb, filozofikusabb film, amely a generációváltásról, értékről, szabadságról szól. A Maestro elkészítését támogató Magyar Televízióval (MTV) is készül egy új közös projekt – tette hozzá M. Tóth Géza. Rudi Zoltán, az MTV elnöke elmondta, hogy egy 150-200 részesre tervezett animációs sorozat előkészítése folyik, amelyet a Magyar népmesék 21. századi folytatásának szánnak Modern népmesék címmel. A tervek szerint 80 rész az idén, a többi jövőre készül el – tette hozzá. Rudi Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Magyar Televízió Kedd filmstúdióval, illetve M. Tóth Gézával való kapcsolata nem új keletű, hiszen tanítványai készítették az m1 és m2 új arculatát is.

 

(2007. 1. 25.)

Az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. február 8-18.)

A már korábban hírül adott Bollók Csaba Iszka utazásán (olvasható lejjebb) kívül a Berlinálén szerepel még Goda Krisztina és Andrew G. Vajna Szabadság, szerelem, Bogdán Árpád Boldog új élet, Esztergályos Károly Férfiakt, valamint Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőköny – Mansfeld Péter emlékére című filmje is.
A rövidfilmek Arany Medvéjéért versenyez a Kecskemétfilm stúdióban készült Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című szénrajz-animáció, Szilágyi Varga Zoltán hét és fél perces műve. Az animációs filmetűd megidézi az 1959. március 21-én történteket; ezen a délelőttön végezték ki, alig néhány nappal 18. születésnapja után a még 16 évesen elítélt Mansfeld Pétert. A filmetűd alatt szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló szenvtelen jegyzőkönyv.
Szilágyi Varga Zoltán az erdélyi Kékesen született; Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Bukarestben tanult. Képzőművész és grafikus, Balázs Béla-díjas filmalkotó. Képzőművészeti munkásságát számos hazai és külföldi kiállítás méltatta. Filmjei – Gordiuszi csomó (1980), Aréna (1982), Monológ (1983), Tiszta kép (1988), Éjszakai kultúrtörténeti hadgyakorlat (1992), Utazás a Föld középpontja felé (2001), Koan – Ne beszélj! (2004), A világlátott egérke (2005) – a nemzetközi animációs filmfesztiválok ismert vendégei, rangos díjakat nyertek világszerte.
A Szabadság, szerelem című filmet a Berlinale Special kategóriában vetítik február 10-én este, a főváros szívében, a Kurfürstendammon működő patinás, art deco moziban, a Filmpalastban. Goda Krisztina rendező és Andrew G. Vajna producer alkotását Magyarországon több mint 460 000 néző látta (bemutató: 2006. október 23.).
A Panoráma válogatásban játsszák Bogdán Árpád első nagyjátékfilmjét, Boldog új életet és Esztergályos Károly rendhagyó szerelmi történetét a Férfiaktot.
Bogdán Árpád (1976) színházi rendezései és két kisfilmje után a Laokoon Filmben készítette el önéletrajzi elemekkel átszőtt első mozifilmjét. Az intézetben felnőtt roma fiú története „napjaink egy névtelen városában játszódik, névtelen szereplőkkel”, főszereplője Orsós Lajos amatőr színész. A film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor.
A Férfiakt egy 49 éves író (Gálfi László) és egy 19 éves fiatalember (Szabó Dávid) kapcsolatát mutatja be.
Kapcsolódó honlap: www.berlinale.de

 

(2007. 1. 25.)

Öten Rotterdamban

A független, innovatív és kísérleti filmalkotások „Mekkájaként” számon tartott hollandiai szemlére Kocsis Ágnes Friss levegő, Szaladják István Madárszabadító, felhő, szél, Kenyeres Bálint Before Dawn, Mészáros Péter Kythera és Nemes Gyula A múlandóság gátja című filmjeit hívták meg.
Kapcsolódó link, a 36. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál (2007. január 24 - február 2.) hivatalos honlapja:
www.filmfestivalrotterdam.com
További kapcsolódó cikkünk: Beszélgetés Fillenz Ádámmal, a Friss levegő című film operatőrével (Molnár Szilvia: Low budget kaland)

 

(2007. 1. 19.)

Bollók Csaba filmje a Berlinalén

Az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2007. február 8-18.) Generation nevű versenyprogramjában szerepel Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása – adta hírül a filmunió.
A Generation célja, hogy a fiatalokról szóló friss filmtermés legjavát mutassa be a Berlinale közönségének. A szekció filmjeit nemzetközi szakmai zsűri jutalmazza. Az idei Generation válogatásban a nagy európai filmgyártó nemzetek és egzotikus országok alkotásai mellett Közép-Európából egyedül Magyarország lesz jelen.
Bollók Csaba 2005 őszén forgatta az Iszka utazását, közel négy év előkészítő munka után. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek, Varga Máriával való véletlen találkozásból született. A jelenleg 14 éves Varga Mária saját sorsához közel áll a filmbeli Iszka szerepe. Az Iszka utazása kemény világot ábrázol; nyomon követi a szegény családba született gyerek idő előtti felnőtté érését: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába.
A film operatőre Gózon Francisco, producere Csere Ágnes, a forgatókönyvet a rendező Bollók Csaba jegyzi.
Bollók Csaba 1994-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendező szakán. A Balázs Béla Stúdióval közösen készített rövidfilmjeit és első játékfilmjét az Észak, Északot (1998) számos külföldi filmfesztivál hívta meg programjába.
Az Iszka utazása című filmet először a 38. Magyar Filmszemle mutatja be a versenyprogramban, a világpremier a Berlinalén lesz.
A moziforgalmazásról folynak a tárgyalások, valószínűleg ősszel lesz látható a magyar filmszínházakban.
Kapcsolódó honlapok: www.berlinale.de és www.filmunio.hu

 

(2007. 1. 19.)

Öten Biarritzban

Az audiovizuális programok nemzetközi seregszemléje, a FIPA január 23-a és 28-a között ünnepli 20. jubileumát Biarritzban. A versenyprogramokba Bereczki Csaba, Groó Diána és Sopsits Árpád alkotásai kaptak meghívást – adta hírül a filmunió.
A rövidfilmversenybe Groó Diána Tarka képzelet-sorozatának legújabb darabja A virágünnep vége kapott meghívást. Chagall, Renoir, Brueghel és Henri Rousseau „álmai” után Groó Diána új munkájában a századelő szecessziós-dekadens világa elevenedik meg Gulácsy Lajos 15 tablójából. A kisfilm-mezőnyt Sopsits Árpád Forgás című munkája is gazdagítja, amely már látható volt a tavalyi Filmszemlén.
Bereczki Csaba Életek éneke címmel készített az erdélyi tradicionális népzene jellegzetes színhelyeit és művelőit bemutató sorozatot magyar-francia koprodukcióban. A hatrészes sorozat egyik epizódja a Zene és előadás nevű válogatásában versenyez az Arany FIPA díjért.
Az ötnapos rendezvény információs programja mutatja be Kóthy Judit és Topits Judit alkotását, a Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban című dokumentumfilmet. Az ismertterjesztő alkotás világpolitikai összefüggéseiben mutatja be az 1956-os forradalom történetét.
A Pireneusok lábánál fekvő exkluzív fürdővárosba nemcsak a fesztiváljárók látogatnak el január végén. A FIPA-hoz kapcsolódó Fipatel filmvásár ugyanis a nemzetközi audiovizuális ipar meghatározó kereskedelmi eseménye. A Fipatelen Bereczki Csaba hivatalos programban bemutatott Életek éneke című sorozata mellett Edvy Boglárka és Silló Sándor Naplófilm, 12 voltam 56-ban című animációs dokumentumfilmje is meghívást kapott.
Kapcsolódó linkek: FIPA-honlap és www.filmunio.hu

 

(2007. 1. 11.)

Európai fesztiválok, vásárok, fórumok

Paris Screening (2007. január 10-14., Párizs, Franciaország) www.unifrance.org
Future Film Festival (2007. január 17-21., Bologna, Olaszország) www.futurefilmfestival.org
Alpe Adria Cinema – Trieszti Filmfesztivál (2007. január 18-25., Trieszt, Olaszország) www.alpeadriacinema.it
Festival Premiers Plans (Európai Elsőfilmesek Fesztiválja, 2007. január 19-28., Angers, Franciaország) www.premiersplans.org
FIPA – Audiovizuális programok nemzetközi fesztiválja (2007. január 23-28., Biarritz, Franciaország) www.fipa.tm.fr
Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál (2007. január 24-február 4., Rotterdam, Hollandia) www.filmfestivalrotterdam.com
Cinemart 2006 koprodukciós vásár a Rotterdami Filmfesztivál keretein belül (2007. január 28-február 1., Rotterdam, Hollandia) www.filmfestivalrotterdam.com
Docpoint - Helsinki Dokumentumfilm-fesztivál (2007. január 24-28., Helsinki, Finnország) www.docpoint.info
Európai Filmnapok (Days of European Film, 2007. január 25-február 13., Prága, Csehország) www.eurofilmfest.cz
Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál (2007. január 26-február 5., Göteborg, Svédország) www.filmfestival.org
Clermont-Ferrand Rövidfilmfesztivál és Vásár (2007. január 26-február 3., Clermont-Ferrand, Franciaország) www.clermont-filmfest.com
38. Magyar Filmszemle (2007. január 30-február 6., Budapest, Magyarország) www.filmunio.hu
Berlinale – Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2007. február 8-18., Berlin, Németország) www.berlinale.de
Berlinale koprodukciós vásár a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül (2007. február 11-13., Berlin, Németország) www.berlinale.de
European Film Market a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül (2007. február 8-18., Berlin, Németország) www.berlinale.de
Berlinale Talent Campus (2007. február 10-15., Berlin, Németország) www.berlinale-talentcampus.de
Animated Exeter – Animációs filmfesztivál (2007. február 12-24., Exeter, Egyesült Királyság) www.animatedexeter.co.uk
Glasgow-i Filmfesztivál (2007. február 15-25., Glasgow, Egyesült Királyság) www.glasgowfilmfestival.org.uk
Dublini Nemzetközi Filmfesztivál (2007. február 16-25., Dublin, Írország) www.dubliniff.com
Anima – Animációs filmfesztivál (2007. február 16-25., Brüsszel, Belgium) www.awn.com/folioscope
Flandriai Ifjúsági Filmek Fesztiválja (European Youth Festival of Flanders, 2007. február 18-25., Antwerpen, Bruges, Belgium) www.kidfilm.be
Belgrádi Nemzetközi Filmfesztivál (2007. február 23.-március 4., Belgrád, Szerbia) www.fest.org.yu
One World Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál (2007. február 28.-március 8., Prága, Csehország) www.oneworld.cz
Fesztiválok / vásárok az interneten
European Coordination of Film Festivals: www.eurofilmfest.org
German Film - Nemzetközi Filmfesztiválok: www.german-cinema.de
Filmvásárok: www.marketplace-events.com
MEDIA Desk Magyarország Iroda: www.mediadesk.hu

 

(2007. 1. 8.)

Ingmar Bergman-díjra jelölték a Friss levegőt

Öt elsőfilm, köztük Kocsis Ágnes diplomamunkája, versenyez az Ingmar Bergman-díjért a 30. Göterborgi Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. január 26 – február 5.) – adta hírül a Magyar Filmunió sajtóközleménye.
A hatvan ország részvételével megrendezendő legnagyobb skandináv nemzetközi filmmustra új kezdeményezése az Ingmar Bergman-díj. A 88 éves filmrendező nevét viselő elismerés célja, hogy a fiatal filmalkotókat ösztönözze, hogy alkotásaikban „igazi témákkal” foglalkozzanak.
A díj sorsáról döntő zsűri elnöke maga Ingmar Bergman, tagjai Agnieszka Holland és Jafar Panahi filmrendezők, valamint Maaret Koskinen és Stephen Ujlaki egyetemi professzorok.
Az Ingmar Bergman-díjat február 5-én adják át a legjobb elsőfilmnek a 30. Göteborgi Filmfesztiválon.
Kapcsolódó cikkeink:
Molnár Szilvia: Low budget kaland – Beszélgetés Fillenz Ádámmal, a Friss levegő című film operatőrével
Turnacker Katalin: Az emberélet útjának végén – Ingmar Bergman filmjeiről
Sulyok Máté: Bergman még a „családban” van... – Beszélgetés Katinka Faragoval
Jure Mikuž: A tükör és a film
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu és www.filmfestival.org