Ozsda Erika A filmezés humbug


6 KByte

Tarr Béla filmrendező 15 éve dolgozik együtt Krasznahorkai László íróval.
Első közös munkájuk, a Kárhozat több díjat kapott itthon és külföldön egyaránt.
Második filmjük, a több mint hét órás Sátántangó három év alatt készült el a 90-es évek elején. Igazi remekmű lett. Több külföldi kritikus szerint Tarr Béla mindenképpen a világ öt legjobb rendezője közé tartozik.
A tavaly Cannes-ban - a rendezők két hete szekcióban - bemutatott ötödik közös alkotásuk, a Werckmeister harmóniák is zajos sikert aratott.
Ez a munkájuk volt a februári Filmszemle nyitófilmje.
(A bemutató után nem könnyen állt rá az interjúra.)

 

Krasznahorkai László szerint a Kárhozat, a Sátántangó és a Werckmeister egy film. Ezt Te hogy látod?

Tarr Béla: Én azt gondolom, hogy a Családi tűzfészek, a Szabadgyalog, a Panelkapcsolat, a Macbeth, az Őszi almanach, a Kárhozat és a hollandok számára készült Az utolsó hajó, szóval az összes - egy film. Egymásból következnek.

Ha ez mind egy film, akkor hogy lehet őket fokozni. A történettel?

Történettel semmiképp. Arcokkal, tekintetetekkel , érzelmekkel, jelenléttel - talán.

Több kritikus állítja, hogy a Sátántangó remekmű. Befolyásol téged ez a megállapítás a következő filmek elkészítésénél?

Semmiképp. Azt kell tudni, hogy amikor egy film elkezdődik, az ember mindig a nulláról kell, hogy induljon. Ugyanolyan koncentrálással kezdjük el megismerni a valóságot. Mindenfajta emberi reakcióra iszonyúan érzékenynek kell lenni, mindenfajta történést - akár a természetben, akár az emberek között esik meg - észre kell venni. De semmilyen recept nincs. Szerintem az egész filmezés humbug. Komolyan mondom.

Hm... ?

Semmi másból nem áll, mint abból, hogy te ott vagy, figyeled, amit a többiek csinálnak, és ha tisztességes vagy, akkor velük együtt vagy ott. És ez a legfontosabb. Ezt nem lehet arisztokratikusan csinálni, hogy én egy filmrendező vagyok, most én rendezek egy filmet, állítsák oda a statisztákat, ide jöjjenek a szereplők, aztán majd én mondok nekik valamit.

Minek tudod be a Werckmeister cannes-i sikerét?

Visszakérdezek. Minek tudod be a mai vetítését ?

Mondhatjuk, hogy a Werckmeister nem Cannes-ba illő film?

Ez a film sehova nem illik, és én ennek örülök. A filmeknek nem illeniük kell. Hogyha egy film alkotói becsületesen megcsinálták a filmet, ha elmondtak valamit a világról, akkor onnantól kezdve az már járja a maga útját.

Azt el tudod képzelni, hogy Krasznahorkai Lászlón kívül, valaki más írjon neked forgatókönyvet?

... Mi ketten először a Sátántangót akartuk megcsinálni, már dolgoztunk rajta, de politikai meg gazdasági okok miatt nem tudtuk leforgatni. Akkor eljutottunk a kétségbeesés olyan fokára, amikor azt gondoltuk, azért valamit mégis kell csinálni, és azt mondtam neki, hogy van nekem egy történetem, egy énekesnőről. Ez volt a Kárhozat. Ő azt mondta, hogy oké, menjünk neki! Az, hogy a történet vagy az ötlet kitől van, egy idő után feloldódik, mert olyan intenzíven gondolkodunk együtt, hogy már nem kérdés, hogy egy mondat vagy egy mozdulat honnan, kitől származik. Az már mindegy. Szemléleti kérdésről van szó. Azt gondolom, hogy amit ő gondol, amire ő reflektál, amikor ír és amikor arról gondolkodunk, hogy hogyan csinálunk filmet, akkor az úgy nagyjából ... szimbiózisban van.

Te kinek a filmjeit nézed szívesen?

Ezt a kérdést ne tedd fel.

Tarr- kovszkij?

Mondom, hogy ezt a kérdést ne tedd fel!

Milyennek látod ebben a káoszban a magyar filmgyártás helyzetét? Mi lenne a megoldás?

Nem tudom... és baromira nem szeretnék politizálni. Azt gondolom, hogy ez az egész politikai kérdés. Végül is .... adjátok meg, illetve adják meg nekünk azt a jogot, hogy mint állampolgárok politizálhassunk. Engem ne kényszerítsen senki arra, hogy filmrendezőként politizáljak. Lehessek politizáló állampolgár és mint filmrendező, lehessek művész. Kikérem magamnak azt a helyzetet, hogy bárki bármilyen politikai, üzleti vagy bármilyen érdekből olyan helyzetbe hozzon, hogy engem mint filmrendezőt politizálásra kényszerítsen. Ezt komolyan mondom. Ebből nem kérek. Lehessek szavazópolgár, lehessek állampolgár, mondhassam azt, hogy nekem ez tetszik vagy az nem tetszik, de mint filmrendező, hadd végezzem a munkám. Azok az urak és hölgyek, akik ezzel a dologgal a szavazók által lettek megbízva, azok viszont teremtsék meg hozzá a feltételeket.

Megvan már a következő filmed?

Persze. Már négy éve megírtuk.

Mikor kezdtek hozzá?

Az függ a finanszírozástól, hogy jó helyszínt találunk-e, függ attól, hogy lesznek-e jó szereplőink ... rengeteg dologtól. Nem olyan egyszerű dolog ez. Az nem elég, hogy eldöntjük, hogy jó, akkor most tényleg belemegyünk. Ahhoz rengeteg feltételnek kell teljesülnie. Az egy komoly munka, hogy akkor és ott minden a helyére kerüljön.

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap kereső