Díjak

(2007. 12. 21.)

Máthé Tibor az Év Operatőre az Aranyszem Operatőr Fesztiválon

Máthé Tibor kapta az idei Aranyszem Operatőr Fesztivál záróeseményén a tavaly júniusban elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas operatőr nevét viselő Illés György-díjat.
Az Aranyszem-díjat nagyjátékfilm kategóriában a Máthé Tibor fényképezte Ópium, míg kisjátékfilm kategóriában a szintén Máthé Tibor nevéhez fűződő Vasárnap című alkotás érdemelte ki. A nemzetközi játékfilm kategória elismerését a Pados Gyula fényképezte Este kapta.
A dokumentumfilmek közül a Talán Csaba által fényképezett Elboronálva nyert díjat, míg dramatizált dokumentumfilm kategóriában az 56 villanást jutalmazták, amelyet operatőrként Reich László jegyez.
A természetfilm kategóriában Dala István operatőri munkája, A vadludak útján, a kísérleti filmek közül a Varjasi Tibor által felvett Világítótornyok című alkotás kapott díjat.
A közművelődési sorozat kategóriában a Balog Gábor nevéhez fűződő Enyedi Csend, a szórakoztató film kategóriában László Zsolt operatőri munkája, a Sztárok a jégen, míg zenés film kategóriában a Nemes Tibor fényképezte Köszönet a szabadság hőseinek című alkotás kapta az Aranyszem-díjat.
A hírmagazin kategóriában a Csendes Cs. Csaba fényképezésével készült Ékkőszobrok nyerte el az elismerést. A televíziós sorozat kategóriában B. Marton Frigyes Tűzvonalban című munkáját, tv-film kategóriában pedig a Szuromberek királyfit jutalmazták – operatőre Szepesi Gábor.
A zenés klipek közül Mayer Zoltán munkája, a Nem lesz több tánc kapott elismerést. Az egyetemi filmek kategóriában a Reich Dániel fényképezésével készült C-változat című film nyerte el a 60 ezer dollár értékű kamera-felszerelést, a reklámfilm kategória fődíját Tóth W. Máté operatőri munkája, a Fütyülős Barack pálinka kapta, aki emellett a kategória különdíját is elnyerte.
A zsűri tagjai: Gurbán Miklós, Kapitány Iván, Márk Iván, Nagy András, Szalai András és Ragályi Elemér
Kapcsolódó honlap: www.hscmot.hu

 

(2007. 12. 14.)

A Legenda-díj és a HSC-gyűrű kitüntetettjei

A Magyar Operatőrök Társasága (HSC) Legenda díjas operatőrei 2007-ben Badal János, Szécsényi Ferenc és Hildebrand István.
A HSC első alkalommal adja át a HSC-gyűrűt, amellyel azon kollegák munkáját ismerik el, akik az operatőr közvetlen munkatársaként magas színvonalú munkájukkal segítették a filmek s a TV-játékok elkészítését. Az elismerést Hajdú Miklós, Marton József, valamint Romwalter Béla fővilágosítók kapják 2007-ben.
Kapcsolódó honlap: www.hscmot.hu

 

(2007. 12. 14.)

A Szalontüdő közönségdíja Leuvenben

A 13. Leuveni Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (december 1-8) közönségdíját kapta Szirmai Márton Szalontüdője – adta hírül a Magyar Filmunió. Az elismerést a belga közszolgálati televízió ajánlotta fel.
A mustrán 300 rövidfilmet vetítettek.
Kapcsolódó link, a fesztivál hivatalos honlapja: www.shortfilmfestival.org

 

(2007. 12. 7.)

A huszadszor kiosztott Európai Filmdíjak

Az Európai Filmakadémia díjait december elsején adták át, Berlinben:

a legjobb film
Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 saptamani si 2 zile / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, román)
a legjobb rendező
Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 saptamani si 2 zile / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, román)
a legjobb színésznő
Helen Mirren (Stephen Frears: A királynő / The Queen, angol-francia-olasz)
a legjobb színész
Sasson Gabai (Eran Kolirin: Bikur Ha-Tizmoret / The Band’s Visit, izraeli-francia)
a legjobb forgatókönyvíró
Fatih Akin (Fatih Akin: Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven, német-török)
a legjobb operatőr
Frank Griebe (Tom Tykwer: Parfüm: Egy gyilkos története / Das Parfum: Die Geschichte eines Mörders / Perfume: The Story of a Murderer, francia-spanyol-német)
a legjobb díszlettervező
Uli Hanisch (Tom Tykwer: Parfüm: Egy gyilkos története / Das Parfum: Die Geschichte eines Mörders / Perfume: The Story of a Murderer, francia-spanyol-német)
a legjobb zeneszerző
Alexandre Desplat (Stephen Frears: A királynő / The Queen, angol-francia-olasz)
a legjobb elsőfilm (Európa felfedezettje)
Eran Kolirin: Bikur Ha-Tizmoret / The Band’s Visit, izraeli-francia
a legjobb dokumentumfilm Arte-díja
Rithy Panh: Le papier ne peut pas envelopper la braise / Paper cannot Wrap up Embers / A parazsat nem lehet papírba csomagolni
a legjobb európai rövidfilm UIP-díja
Eduardo Chapero-Jackson: Alumbramiento (spanyol)
közönségdíj
Giuseppe Tornatore: Az ismeretlen / La Sconosciuta
FIPRESCI-díj
Alain Resnais: Coeurs / Szívek
az Európai Filmakadémia életműdíja
Jean-Luc Godard
a Screen International életműdíja
Michael Ballhaus
Eurimages-díj
Margaret Ménégoz producer és Dr. Veit Heiduschka producer
Életműdíj
Manoel de Oliveira

 

(2007. 11. 30.)

Szakmai javaslatok a művészeti díjakra

A Filmművész Szövetség választmánya november 19-i ülésén javaslatot tett a 2008-as művészeti díjak odaítélésére. A filmes szervezetek által jelöltek névsorából Érdemes Művészre négy, Kiváló Művészre három, Kossuth-díjra két nevet terjesztettek fel. A végső döntést a független grémium hozza.
A felterjesztett jelöltek névsora a szavazatok alapján:
ÉRDEMES MŰVÉSZ DÍJRA
Kovács György hangmérnök
Dárday István rendező
Gulyás Gyula – Gulyás János dokumentumfilmes alkotó páros
Rák József operatőr
KIVÁLÓ MŰVÉSZ DÍJRA
Macskássy Kati animációs rendező
Banovich Tamás rendező, díszlettervező
Szabó Gábor operatőr
KOSSUTH-DÍJRA
Sándor Pál rendező
Máthé Tibor operatőr
A Balázs Béla díjak odaítélésére januárban gyűlik össze ismét a Választmány.

 

(2007. 10. 27.)

Arany Orsó a Magyar Filmszemle fődíja

Az Arany Orsó díj a 39. Magyar Filmszemle (2008 január 29 – február 5.) legfőbb elismerése, a zsánerdíj pedig megszűnik – közölte Herendi Gábor, a Filmszemle Tanács elnöke a Távirati Irodával.
A díjak számában nem terveznek változást. A zsűrinek két külföldi és három magyar tagja lesz (a grémium elnöke külföldi szakember), neveket azonban egyelőre nem árult el. A díjazottak névsora csak a záróünnepségen kapna nyilvánosságot, az alkotókat sem értesítenék előre arról, kik kapják az elismeréseket. Ezzel emelnék a díjátadó színvonalát, feszültségét, s nem lenne a rendezvénynek „lefutott” jellege.

 

(2007. 9. 10.)

A Taxidermia indul az Oscarért

A Taxidermiát nevezte hivatalosan a magyar válogató bizottság az Oscar-díjra.
Az Oscar-díjra nevező bizottság úgy döntött 2007. szeptember 6-i ülésén, hogy Magyarországot a 2008. évi „a legjobb idegennyelvű film”kategóriában Pálfi György Taxidermia című játékfilmje képviseli. –adta hírül a Filmúnió.

Pálfi György filmjét adta fel tavaly a Filmkultúra-online kritikaíró pályázatának egyik témájaként. A nyertes írásokat itt olvashatják: Filmkultúra kritikaíró pályázat – Pálfi György: Taxidermia
A második díjas pályamű: Klacsán Csaba: ECCE HOMO
Harmadik díjas pályamű: Zsigmond Nóra: Taxidermia
Harmadik díjas pályamű: Galantai László: A Balatony