Díjak

(2007. 12. 7.)

Az 5. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál (november 29 – december 2.) díjai

A zsűri – Koji Yamamura, Bill Plympton és Riho Unt – szerint a fesztivál fődíjas versenyfilmje a Vécérománc című orosz rövidfilm. Az ítészek indoklása szerint Konstantin Bronzit filmjének „érzékeny humora és kifinomult rajzai egy erőteljes szerelmi történetet tárnak elénk.” Egy vécésnéni titkos szerelmi története közel 10 percben.
A zsűri két különdíjat osztott ki, az egyiket a cseh Michaela Pavlatova kapta Állatok farsangja című alkotásával, amiben erotikus fantáziákat animált Camille Saint-Saens zenéjére. A második különdíjat a francia Pierre-Luc Granjon érdemelte ki A fehér farkas című animációjáért. A történetben egy kisfiú egy hatalmas fehér farkast szelídít meg, amit hamarosan feltálalnak neki vacsorára.
A közönség Jonas Odell filmjét szavazta a legjobbnak. A Soha úgy, mint legelőször című kisfilmben különböző korok különböző generációi mesélik el az első szexuális élményeiket.
Kapcsolódó link, a fesztivál hivatalos honlapja: www.anilogue.com

 

(2007. 12. 7.)

Nemes Jeles László Türelme Ezüst Mikeldit ért

A 49. Bilbaói Nemzetközi Rövid- és Dokumentumfilm Fesztivál (2007. november 26 – december 1.) Ezüst Mikeldi díját kapta Nemes Jeles László a Türelem című alkotásáért – adta hírül a filmunió.
A Türelem Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája. A filmen „egy irodista nő precíz munkafolyamata – egy arc rezzenései” láthatóak. „És egy férfi, aki várja az ablakon túl.” Az irodista nőt Marjai Virág alakítja, az operatőr Erdély Mátyás. A Türelem az Inforg Stúdió, a Duna Műhely és a Filmteam koprodukciójában készült, producerei Muhi András, Durst György és Major István.
Kapcsolódó link, a fesztivál hivatalos honlapja: www.zinebi.com

 

(2007. 12. 7.)

A Maestro díjai Japánban és Portugáliában

Újabb nemzetközi trófeákkal bővült a Maestro című Oscar-jelölt animációs film fesztiváldíj gyűjteménye – adta hírül a filmunió. M. Tóth Géza alkotása a Kawasakiban november 20-án véget ért digitális rövidfilm szemlén a fődíjat nyerte el, ezután pár nappal, november 24-én a portugáliai Évorában megrendezett filmverseny közönségdíját kapta meg.

 

(2007. 11. 30.)

A Tejút fődíja Barcelonában

A 14. Barcelonai L’Alternativa Független Filmfesztivál (november 16-24.) fődíját kapta Fliegauf Benedek Tejútja – adta hírül a filmunió. A L’Alternativa fesztiválon korábban vetítették már az ifjú rendező előző nagyjátékfilmjeit a Rengeteget és a Dealert is.
Kapcsolódó link: a fesztivál hivatalos honlapja

 

(2007. 11. 30.)

Az Iszka különdíja Galíciában

A 12. Ourense-i Nemzetközi Filmfesztivál (november 17-24.) különdíját kapta Bollók Csaba az Iszka utazásáért – adta hírül a filmunió. A rendező személyesen vette át az elismerést.
Kapcsolódó link a fesztivál hivatalos honlapja: www.ourencine.org

 

(2007. 11. 30.)

Melis László filmzenei díja Katalóniában

A legjobb filmzene díját kapta Forgács Péter Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter - A Szépség útja című filmjének muzsikájáért Melis László a 2. Memorimage Európai Televízió- és Filmfesztiválon (november 13-26.) Katalóniában – adta hírül a filmunió.
Melis László szerzeményeivel számos színházi előadás és mozgókép – Elek Judit, Gödrös Frigyes, Kamondi Zoltán, Sopsits Árpád, Tóth Tamás – sikeréhez járult hozzá, a kortárs magyar zeneművészet meghatározó alakja.
A filmfesztivál archív felvételekből készített mozgóképeket mutat be.
Kapcsolódó link a fesztivál hivatalos honlapja: www.memorimagefestival.org

 

(2007. 11. 30.)

A Reklámzabálók Éjszakája 2007 díjai

A legjobb Sajtóhirdetés
Laboratory Ideas Reklámügynökség: Volvo
A legjobb Plakáthirdetés
Saatchi and Saatchi Reklámügynökség: Ariel
A legjobb Rádió Reklám
Laboratory Ideas Reklámügynökség: UPC-Kínai szerelem
A legjobb Reklámfilm
Café Creative Reklámügynökség: OTP Bank
A díjazott alkotások, valamint a jelölt reklámfilmek megtekinthetőek a www.pengezabalok.hu oldalon.

 

(2007. 11. 23.)

Díjeső az első hazai gyermek filmfesztiválon

Mintegy 200 benevezett kisfilm ifjú alkotói között kétszer harminc díjat osztott ki a szakmai és a diákzsűri az első hazai Gyerekszem Filmfesztiválon (2007. november 16-18., Budapest, Millenáris – Jövő Háza, B és D épület). Az ünnepélyes díjkiosztóval zárult háromnapos seregszemlén, a Filmkészítő Gyerekek Magyarországi Filmfesztiválján 6 és 19 év közötti fiatalok kisfilmjeit mutatták be és értékelték a nagyközönség előtt. A hivatalos díjkiosztást az internetes közönségszavazás követi.
A budapesti Millenárison, a Jövő Házában megrendezett rendezvénysorozat célja többek között az volt, hogy feltérképezze az országban működő különböző gyerek-filmkészítő műhelyeket, szakköröket, filmtáborokat, és lehetőséget adjon a gyerekeknek munkáik bemutatására.
A versenyre 190 alkotás érkezett, melyet egyéni alkotók mellett számos gyerek- és diák-filmműhely küldött be. Érdekesség, hogy bár a nevezéshez az alsó korhatár 6 évben lett meghatározva, a verseny legfiatalabb jelentkezője még csak a negyedik életévében járt.
A beérkezett munkákat a rendezők szándékosan nem rostálták, így a zsűri – valamint egy gyerekekből álló diákzsűri – az összes film megtekintése alapján adta ki kategóriánként a legjobb filmeket megillető díjakat, a különdíjakat és az elismerő okleveleket. A diákzsűri a különböző elismerésekkel közel harminc alkotást díjazott, míg az Enyedi Ildikó filmrendező vezette szakmai zsűri kategóriánként 3-4 fő- és több mint harminc egyéb díjat adott át a gyerekeknek. A különféle, és igen értékes nyeremények, díjak a Gyerekszem Filmfesztivált támogató cégek bőkezűségének voltak köszönhetőek. A Fesztivál főtámogatója a UPC Magyarország Kft. volt, amelynek támogatási szempontjai között kiemelt helyet foglal el a filmes kultúra hagyományainak megteremtése.
A díjkiosztás során Enyedi Ildikó elmondta, hogy az alkotások elbírálásakor nem csak ígéretes kezdeményekkel, hanem már szinte művészi értékkel is bíró, ötletteli, néha játékos, néha mély drámákat hordozó, komoly, tartalmas és igen színvonalas kisfilmekkel találkoztak.
Grosch Nándor, a fesztivál főszervezője sikeresnek értékelte a három napos rendezvényt, és elmondta, hogy szándékaik szerint 2008-ban is lesz Gyerekszem Filmfesztivál. Jövőre ráadásul már nemcsak hazai, hanem nemzetközi szintű versenyt szándékoznak kiírni.
A Gyerekszem Filmfesztivál ötletét egy három éve működő filmkészítő szakkör adta, ahol már az első szakköri év végére kilenc kisfilm született. Ezek a néhány perces alkotások hitelesen beszélnek a gyerekek érzéseiről, gondolatairól. A filmkészítő szakkör eddigi tapasztalatai szerint szinte minden gyereknek van a film nyelvén is kifejezhető mondanivalója, melynek meglepő könnyedséggel és kreativitással adnak hangot és „képet”.
A Filmfesztiválra 6 és 19 év közötti gyerekek jelentkezhettek különböző korosztályi és műfaji kategóriákban, valamint külön kategória került kiírásra azoknak, akik ugyan túllépték a korhatárt, de a fesztiválra beküldött filmjüket még 19 éves koruk előtt készítették.
A fesztivál felvezetéseként tartott szakmai eseményen különböző gyerek- és diákfilmes műhelyek vezetői mini-konferencián osztották meg egymással és a hallgatósággal tapasztalataikat. Az érdeklődő közönség mindegyik versenyfilmet megtekinthette, az egész hétvégén zajló filmvetítés mellett pedig szórakoztató programokon vehettek részt a látogatók. Nagy sikere volt a maszk- és sminkfestésnek, a gyurmaanimálásnak, a jelmezes fotózásnak és a pirotechnikai bemutatónak. A bátrabbak kipróbálhatták, hogyan ugranak a kaszkadőrök, a sminkesnél valódinak tűnő lőtt és vágott sebeket festethettek maguknak, sőt egy digitális szerkesztőprogrammal elkészíthették első kisfilmjüket is.
Akik lemaradtak a rendezvényről, a legsikeresebb filmeket megnézhetik a fesztivál honlapján, a www.gyerekszemfilmfesztival.hu-n, valamint a www.videogizmo.hu internetes portálon – ahol a közönség is szavazhat az általa legjobbnak ítélt munkákra –, a fődíjas alkotásokat pedig a Budapestfilm decemberben kísérőfilmként vetíti a filmszínházaiban. Így lesznek láthatóak majd a Dánáj-Sziget, a Cigája, a Magam és a Másik világ című rövidfilmek.

 

(2007. 11. 23.)

Rövidfilmes sikerek Damaszkuszban és Törökországban

A Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című hétperces szénrajz animációjáért Szilágyi Varga Zoltán kapta meg a damaszkuszi nemzetközi filmfesztivál Bronz Díját Szíriában – adta hírül a Filmunió. A Kecskemétfilmben készült alkotás december elején a szlovén fővárosban megrendezendő Animateka filmfesztivál versenyprogramjában lesz látható legközelebb.
Szirmai Márton rövidfilmje, a Szalontüdő Törökországban a közönség kedvence volt. A „Guruló Fesztivál” Ankarából indul, és november folyamán több török városban megáll.Az egyedülálló utazó filmfesztivál közönségdíját Szirmai Márton alkotása kapta. Az európai filmművészetnek 12. alkalommal megrendezett szentelt szemlén közel 70 rövidfilm közül választotta ki a közönség a Magyarországról érkezett alkotást.
A magyar rövidfilmek folytatják fesztiválkörútjukat Bukarestben, Regensburgban, Tallinban, az írországi Foyle-ban, valamint a Bilbaóban megrendezendő rangos nemzetközi fórumokon. A november 19-én kezdődött bukaresti DaKino fesztiválon Csáki László A hangya és a tücsök című La Fontaine parafrázisa és Declan Hannigan Csapás című ötpercese indul a versenyprogramban. Utóbbi ezután a regensburgi seregszemlén indul Nemes Jeles László Türelem cím rendezésével együtt. Tallinnban az animációs filmek nemzetközi versenyén Cakó Ferenc Levelek és Ducki Tomek Életvonal című alkotásait vetítik. Írország elsőszámú rövidfilmeknek szentelt versenyére a Foyle-i fesztiválra, valamint a spanyolországi Bilbaóban november utolsó napjaiban 49. alkalommal rendezett filmszemlére Nemes Jeles László Türelem című filmje kapott meghívást.

 

(2007. 11. 23.)

A Tomi harca díjat kapott Zágrábban

M. Tóth Géza új, egészestés animációsfilm terve a zágrábi filmfesztivál keretében megrendezett Animafest koprodukciós fórum díját kapta – adta hírül a filmunió.
A 2009-re tervezett egészestés animációs film forgatókönyvét Szajki Péter írta Reich Péter ötlete alapján. A rendező az Oscar-jelölt Maestro című filmet jegyző M. Tóth Géza. A Tomi harca a Katapult Film gyártásában készül, producere Reich Péter és Angelusz Iván, akik jelenleg francia és német producerekkel folytatnak tárgyalásokat.
Kapcsolódó honlap: www.animafest.hr

 

(2007. 11. 13.)

Ducki Tomek fődíjat kapott Lipcsében

Az 50. DOK Leipzig Arany Galamb-díját kapta Ducki Tomek az Életvonal című animációért – adta hírül a Magyar Filmunió. A diplomafilm az animációk nemzetközi versenyében szerepelt 37 vetélytárssal együtt, amelyek 20 országból érkeztek a lipcsei filmversenyre.
Kapcsolódó honlap: www.dok-leipzig.de

 

(2007. 11. 13.)

Bogdán Árpád a legjobb rendező Genfben

A legjobb rendező díját kapta Bogdán Árpád első játékfilmjéért, a Boldog új életért a „Cinema Tout Ecran” nemzetközi audiovizuális fesztiválon Genfben – adta hírül a Magyar Filmunió.
A november 4-én véget ért mustra versenyprogramjában tizenöt Svájcban eddig még nem látott játékfilmet mutattak be, a trófeák sorsáról nemzetközi zsűri döntött Renato Berta operatőr elnökletével.
A magyar mozik közönsége december 6-tól láthatja „a napjaink névtelen városában névtelen szereplőkkel játszódó történetet.”
Kapcsolódó honlap: www.cinema-tout-ecran.ch

 

(2007. 11. 3.)

Rithy Panh Arte-díjat kapott az Európai Filmakadémiától

A dokumentumfilm-kategória Arte-díját kapta az Európai Filmakadémiától a kambodzsai származású Rithy Panh Le papier ne peut pas envelopper la braise / Paper cannot Wrap up Embers/ A parazsat nem lehet papírba csomagolni című francia filmért. A díjat a 20. Európai Filmdíj Ceremónián adják át, december 20-án, Berlinben.
Kacsolódó honlap: www.europeanfilmacademy.org

 

(2007. 10. 27.)

Fatih Akin Lux-díja – feliratozás 23 nyelven

Az első ízben átadott Lux-díjat, az Európai Parlament filmes elismerését Fatih Akin kapta A másik oldalért (Auf der anderen Seite, német-török dráma, 122 perc, 2007) – adta hírül az MTI Online. A Lux-díjat, egy Bábel tornyát ábrázoló szobrot Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke adta át Hanna Schygulla színésznőnek október 24-én. Ezzel az elismeréssel a parlament minden évben olyan filmet fog jutalmazni, amely Európa számára fontos, aktuális társadalmi kérdésekre hívja fel a figyelmet – hangsúlyozta az EP elnöke. Az elismerés anyagi vonzata, hogy a díjazott film feliratozását finanszírozzák – az Európai Unió 23 hivatalos nyelvén.
Az EP felkérésére szakmai zsűri választott ki három európai filmet a megmérettetésre: Fatih Akin A másik oldal, Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét és 2 nap, valamint Manoel de Oliveira Belle toujours / Mindig szép című alkotását.
A filmeket október 1-e és 18-a között kilencszer vetítették a parlament brüsszeli épületében kialakított moziteremben. A díj odaítéléséről azok az EP-képviselők szavazhattak, akik mindhárom alkotást látták. A fény mértékegységéről, a luxról elnevezett elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmgyártásra és megkönnyítse az európai filmek terjesztését.
A nyelvi sokszínűséget szimbolizáló szobrot Jocelyne Coster belga művész tervezte – tájékoztatta a Lux-díj átadásáról az MTI-t Perger István, az EP munkatársa.

 

(2007. 10. 20.)

A MADE díjai

Kékesi Attila A forradalom arcaiért kapta a MADE-díját. Varga Ágota a különdíjat érdemelte ki a Szemünk fényéért. A Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) 2000-ben Kamera-díjat alapított azzal a céllal, hogy a filmszemléken induló dokumentumfilmek közül a legjobbat jutalmazza, Haraszty István (Édeske) bronzból készült vándordíjával. A vándordíj mellé minden egyes díjazott egy bronz plakettet kap, amelyet Egri Zoltán iparművész tervezett. A díjazott pénzjutalomban is részesül.
AZ EDDIGI DÍJAZOTTAK
Kőszegi Edit–Szuhay Péter: Történetek a boldogulásról (2000)
Mohi Sándor: Ahogy az Isten elrendeli – Olga filmje (2001)
Almási Tamás: Sejtjeink – Különdíj: Füredi Zoltán: Északföld (2002)
Juhász Zsolt–Schilling Sára–Szalay Péter: Csúnya betegség – Különdíj: Tóth Péter Pál: Tigrisszelidítő (2003)
Gulyás János: Szamizdatos évek – Különdíj Sós Ágnes: Teri nagyi (2004)
Tóth Artin: Érintettek – Különdíj: Balog Gábor–Hajdú Farkas Zoltán: Az árulásról (2005)
B. Révész László: Diogenész hordót keres – Különdíj: Litauszki János: Cérnaszálon (2006)
Kapcsolódó honlap: www.made.hu

 

(2007. 10. 20.)

A Before Dawn díja Kijevből

A legjobb rövidfilm díját kapta Kenyeres Bálint a Before Dawns című alkotásért a kijevi Lépések / Steps ember- és állatjogi, valamint környezetvédelmi filmfesztiválon (2007 október 4-7., International Rights Protection Film Festival „Steps”).
A fesztivál hivatalos honlapja: www.cetalife.com.ua

 

(2007. 10. 20.)

Vadócz Péter díja Romániából

A Micromovies-kategória díját kapta Vadócz Péter, a Kodolányi János Főiskola Vizuális Alkotóműhelyének vezetője bukaresti Parlament épületében lévő Kortárs Művészetek Múzeumában rendezett Kinofesten Colorful EU / Színes Európa című mobiltelefonnal forgatott kisfilmjével, amely az elmúlt félévben az Európai Unió hivatalos spotja volt.
Kapcsolódó honlapok: Vadócz Péter Colorful EU / Színes Európa című filmje megtekinthető az interneten
A fesztivál hivatalos honlapja: www.kinofest.com

 

(2007. 10. 20.)

A Magyar Pavilon kapta az 52. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále legjobb nemzeti pavilonjának járó Arany Oroszlán díjat

A Velencei Biennálék történetében először a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán díjat a Magyar Pavilon nyerte el Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) projektjével, Timár Katalin kurátor rendezésében.
„A kiemelkedő nemzeti kiállításért járó Arany Oroszlánt egy olyan pavilon kapja, ahol az építészet és a kultúrtörténet segítségével elgondolkodtató és költői kapcsolatokat hoztak létre a tartalom, a képi nyelv és a kiállítás architektúrája közt. A zsűri elismerésre méltónak tartja a művész megközelítését is, amellyel a modernitást, illetve annak utópiáit és kudarcait vizsgálja közös történelmünk kontextusában.”
A díjat az Arsenaléban, a Teatro alle Tese-ben Davide Croff, a Velencei Biennále elnöke és Robert Storr, az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora adta át dr. Petrányi Zsoltnak, a Magyar Pavilon nemzeti biztosának, Timár Katalin kurátornak és Andreas Fogarasinak.
A Velencei Biennále öt kategóriában kiosztott Arany Oroszlán díjait az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora, Robert Storr által felkért nemzetközi zsűri ítéli oda. Az idei Biennálé zsűritagjai:
Manuel J. Borja-Villel (elnök), a Museu d’Art Contemporani de Barcelona igazgatója
Iwona Blazwick, a londoni Whitechapel Gallery igazgatónője
Ilaria Bonacossa, a torinói Fondazione Sandretto Re Rebaudengo kurátora
Abdellah Karroum, Párizsban és Rabatban tevékenykedő független kurátor
José Roca, a bogotai Banco de la República, valamint a philadelphiai Philagrafika 2010 művészeti igazgatója
A Biennálé történetében eddig négy magyar, illetve a magyar pavilonban kiállító művész kapott díjat: Ferenczy Károly (1905, Festészeti Arany Érem), László Fülöp (1907, Festészeti Arany Érem), Aba Novák Vilmos (1940, a Legjobb Külföldi Festőművész Díja), Joseph Kosuth (1993, a Biennále különdíja). A Magyar Pavilon most nyert először Arany Oroszlán díjat.
A 52. Velencei Biennále Magyar Pavilonjának sajtó- és képanyaga letölthető a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának weboldaláról, illetve a Műcsarnok weboldaláról.
A Magyar Pavilon katalógusának magyar és angol nyelvű kiadása megvásárolható a Vince Kiadó könyvesboltjában a Műcsarnokban és a Ludwig Múzeumban, illetve megrendelhető a Biennále Irodán keresztül (biennaleoffice@mucsarnok.hu) és a www.amazon.de weboldalon (angol nyelven).
Kapcsolódó Filmkultúra-link:
Tamás Amaryllis beszélget Andreas Fogarasi rendező-építész-képzőművésszel: Művházak, videofilmesszék, Velence, Biennale, Magyar Pavilon – 2007. május 21-én, hétfőn nyílt meg a Velencei Biennale

 

(2007. 10. 15.)

MovEast-díjazottak

A MovEast Nemzetközi Filmfesztivál (Pécs, 2007. szeptember 30 – október 7.) zsűrije: Zsigmond Vilmos operatőr, Ivan Nicsev bolgár filmrendező, Szergej Maszlobojscsikov ukrán filmrendező és Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező.
DÍJAZOTTAK
Arany Benjamin-díj (10 000 euró) megosztva
Jasmin Durakovic: Nafaka (bosnyák)
és
Slawomir Fabicki: Z odzysku / Jóvátétel (lengyel)
A zsűri külön kiemelte
Bogdán Árpád Boldog új élet című alkotását, egyedi látványvilágáért.
a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI)-díja
Jasmila ®banić: Szerelmem, Szarajevó / Grbavica (bosnyák)
az Országos Diákzsűri-díja (kézi videokamera)
Jasmila ®banić: Szerelmem, Szarajevó / Grbavica (bosnyák)
A fesztivál hivatalos honlapja: www.moveast.hu

 

(2007. 10. 15.)

Izlandon Bollók Csaba az év felfedezettje

A Hal Hartley elnökölte zsűritől Az év felfedezettje-cím Arany Lunda fődíját kapta a 4. Reykjavík Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. szeptember 27 – október 7.) Bollók Csaba az Iszka utazásáért – adta hírül a Magyar Filmunió.
A „legészakibb főváros” seregszemléjén 16 játékfilm versenyzett.
Kapcsolódó cikkünk: Palotai János: Időkiesés – Filmszemle 2007
A fesztivál hivatalos honlapja: www.riff.is

 

(2007. 10. 5.)

A Dolina operatőri díja Macedóniában

A „Manaki Brothers” nemzetközi operatőr fesztiválon a zsűri külön diplomáját kapta a Kamondi Zoltán rendezte Dolina című film operatőre, Medvigy Gábor „azért az egyedülálló világért, amelynek megteremtésével, a látványterv és a helyszínek összehangolásával a film eddig nem látott vizuális kompozícióján keresztül hozzájárult a rendező elképzeléseinek megvalósításához”.
A Dolina korábban már elnyerte a 38. Magyar Filmszemlén „a legjobb látvány díját” is. A film Madridból érkezett Macedóniába, majd a londoni „Raindance” fesztiválon, illetve Varsóban, Rómában, Indiában, Törökországban és az Egyesült Államokban mutatják be.
A film honlapja: www.dolina.kamondi.hu

 

(2007. 10. 5.)

Csapda-fődíj Kazahsztánban

Az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült Csapda kapta az Almatyban ötödik alkalommal megrendezett „Shaken’s Stars” filmfesztivál fődíját. Srdan Golubović szerb rendező filmje a berlini világpremier óta számos nemzetközi filmversenyen nyert rangos díjakat Szófiától Wiesbadenen át Palicsig.
Szerbiát az Oscar-díjért folyó versenyben a legjobb idegennyelvű film kategóriában Srdan Golubović alkotása képviseli 2008-ban. Magyarország nevezése Pálfi György Taxidermiája.

 

(2007. 10. 5.)

The First Central European Pitch Forum – díjazottak

Pécsett, a Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. szeptember 30 – október 7.) átadták a játékfilmes és televíziós forgatókönyvírással foglalkozó Fade In által szervezett első közép-európai filmötlet-börze díjait:
a legjobb forgatókönyv díja
Mitko Panov (Macedónia/Svájc)
a zsűri különdíja
Paolo Poti (Olaszország)
a legjobb kelet-európai forgatókönyv díja
Tóth Csaba és Gál Péter
a legjobb prezentáció díja
Madarász István
A fesztivál hivatalos honlapja: www.moveast.hu

 

(2007. 10. 5.)

Sophia Loren Bambi-életműdíjat kap

Életművéért Bambi-díjjal jutalmazzák idén Sophia Loren olasz színésznőt – jelentette be a Burda kiadó. A díjat állítólag Rökk Marika kislányáról és nem Felix Salten világhírű ifjúsági regényéről és őzfigurájáról nevezték el Bambinak.
A 73 éves Oscar-díjas Sophia Loren „az olasz és a nemzetközi filmművészetben nyújtott páratlan teljesítményéért, hazája, Olaszország kulturális követeként végzett munkájáért” érdemelte ki a díjat, amelyet a november 29-i düsseldorfi ünnepségen adnak át színésznőnek és az idei év többi díjazottjának.
A Burda kiadó Bambi-díjai a legrégebbi német médiadíjak, 1948 óta osztják ki őket évente, és a német média Oscar-díjainak is nevezik őket.

 

(2007. 9. 28.)

Kovács László diákfilmes díj

Tisztelegve a művész előtt, a Camerimage fesztivál szervezői a Golden Tadpole díjat Laszlo Kovacs Student Award névre keresztelik át. Az első diákfilmes díjat az elhunyt özvegye, Audrey Kovacs és Zsigmond Vilmos operatőr, Kovács László barátja, évfolyam-, valamint emigránstársa adják át.
Kovács László életének 74. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, 2007. július 22-én hunyt el.

 

(2007. 9. 28.)

A 4. CineFest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja díjai (2007. szeptember 16-23.)

fődíj (400 000 forint)
Elvind Holmboe-Salmón: Diente por ojo / A Tooth For an Eye (spanyol, 20 perc)

a nagyjátékfilm kategória fődíja a Budapest Funzine-díjért (a RyanAir Európában szabadon felhasználható repülőjegye) és a Jánosik és társai Kft. pénzdíjáért (100 000 forint)
Csaba Bene Perlenberg: Väsenpumpen / The Walk (svéd, 60 perc)

a kisjátékfilm kategória fődíja (100 000 forint)
Filip Marczewski: Melodramat / Melodrama (lengyel, 19 perc)

a dokumentumfilm kategória fődíja (100 000 forint)
Diogo Camőes: Morrer / To Die (portugál, 13 perc)

a kísérleti film szekció fődíja (100 000 forint)
Aaike Stuart: Performing Life # 2 (magyar, 14 perc)

az animációs film kategória fődíja (100 000 forint)
Martin Snopek: Pik a nik / Pik and Nik (szlovák, 5 perc)

a „ROMA-KÉP - Romák a kamera előtt és mögött” kategória díja (100 000 forint) megosztva
Ambrus Emese: Viva Constanta! (román, 47 perc)
Gát Balázs: Gypsy Side (magyar, 45 perc)

elismerő oklevél
Petar Stefanov: Loneliness Kills (bulgár, 52 perc)

a Kodak különdíja (150 000 forint értékű vásárlási utalvány)
Fogarasi Gergely, rendező – Dobóczi Balázs, operatőr: Utóirat / Postscript (magyar, 7 perc)

„Duna díj”, a Duna Televizió különdíja (100 000 forint)
Geller-Varga Zsuzsanna: Zsinagógát vegyenek! / Synagogue For Sale (magyar, 48 perc)

a Magyar Televízió különdíja (100 000 forint)
Marián Stano: Bájka o klinci / The Fable about Nail (szlovák, 6 perc)

Miskolc Város különdíja – Pressburger Imre-díj (100 000 forint)
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér / White Palms (magyar, 101 perc)

a Diákzsűri különdíja (oklevél, tárgyjutalom)
Filip Marczewski: Melodramat / Melodrama (lengyel, 19 perc)

a kritikusok nagyjátékfilmes különdíja (oklevél, tárgyjutalom)
Csaba Bene Perlenberg: Väsenpumpen / The Walk (svéd, 60 perc)

Kapcsolódó cikkünk: Boronyák Rita: A filmfesztivál szabadságfoka – Interjú Bíró Tiborral, a 3. CineFest Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja (Miskolc, 2006. szeptember 16-23.) fesztiváligazgatójával
A fesztivál honlapja: www.filmfestival-miskolc.hu

 

(2007. 9. 28.)

A Maestro díjai Pozsonyból

M. Tóth Géza 3D-animációja, az Oscar-jelölt Maestro az animációs kategória fődíját és a diákzsűri elismerő oklevelét kapta a pozsonyi 19. Prix Danube Filmfesztiválon.
A szlovák televízió által kétévente rendezett nemzetközi seregszemlén 39 országból közel 300 gyerekeknek és ifjúságnak szóló tv-programot mutattak be.

 

(2007. 9. 21.)

Díjak Torontóban

Észak-Amerika legnagyobb filmes eseménye, a 32. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (szeptember 6–15.) fődíját David Cronenberg filmje az Eastern Promises kapta. A Gyönyörű mocsokságok forgatókönyvírója, Steven Knight ötlete alapján készült Eastern Promises egy lánykereskedelmet bonyolító orosz bűnbanda kinyomozásáról szól. Piers Handling fesztiváligazgató a következőképp kommentálta Cronenberg fődíját: „Nagyszerű, hogy ez a kanadai film egyike a mi szörnyeinknek.” Az alkotás elnyerte a People’s Choice közönségdíját is.
A Cochochié az újságírók Felfedezés-díja. Israel Cárdenas és Laura Amelia Guzmán alkotása a Tarahumara (vagy ahogy ők magukat hívják: Raramuri) félnomád indiánok közé invitálja a mozibarátokat, megismertetve őket két testvérrel, Evaristo és Luis Antonióval, akik azt a feladatot kapják nagyapjuktól, hogy a szomszédos faluból szerezzenek be pár orvosságot.
A FIPRESCI díját Rodrigo Plának adta a La Zonáért.A spanyol-mexikói koprodukció a latin-amerikai ország társadalmi megosztottságát mutatja be a nézőknek, egy kegyetlen gyilkosságból kiindulva.
Torontó városának elismerését Guy Maddin vihette haza a My Winnipeg című filmért.
Kapcsolódó hírünk a magyar részvételről Három filmmel Torontóban címen olvasható a Magyar filmek külföldön rovatrészünkben.
A fesztivál honlapja: www.tiff07.ca

 

(2007. 9. 17.)

A Szupermosás nyerte a UPC-AXN Filmfesztivált

Gergely Zoltán nyerte Szupermosás című rövidfilmjével az első UPC-AXN Filmfesztivált, így ő viheti haza a 10 000 eurós fődíját és utazhat Hollywoodba, a Sony stúdióiba. Komjáti Ferenc Találtfilm című alkotása lett a második, míg Kreiner Tamás 15 perc hírnév című kisfilmje érdemelte a harmadik helyezést. A zsűri kiemelt elismerésben részesítette Tárnok Gábor Üzenetek című alkotását.
A tavasszal kiírt pályázatra bárki beküldhette digitális formátumban készített, egy és hét perc hosszúság közötti kisfilmjét. A pályázaton témabeli, vagy más tartalmi megkötés nem volt. A szervezők elsősorban lelkes, fiatal alkotók, de nem kizárólag szakmabeliek pályaműveit várták, hisz a pályázat egyik célja az volt, hogy bebizonyosodjék, a digitális kamerák és vágóprogramok korában ma már mindenkinek megvan a lehetősége, hogy filmben fejezze ki magát. Nem kell hozzá sok pénz, csak lelkesedés, elhatározás és egy jó ötlet.
A zsűri három tagja Andy Vajna producer, Török Ferenc rendező és Pálfi György rendező volt. „Nehéz menet volt a zsűrizés: rengeteg izgalmas ötlet, briliáns vizuális megoldás és persze nagyon váltakozó színvonalú pályamű érkezett. A rendezők formai kísérletező kedve és a producer történetközpontú gondolkodása közt a zsűriben is feszült némi ellentét, de a döntés végül is egyértelmű volt. Az a film nyert, amelyik legeredetibb módón, mégis hatásosan elkapott egy különös atmoszférát. A Szupermosás nem akart pár percben egy teljes játékfilmet elmesélni, viszont, amit vállalt, azt hibátlanul teljesítette” – nyilatkozta Török Ferenc.
Gergely Zoltán fiatal író és rendező, 2006-ban fejezte be a Színház és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakát, jelenleg diplomamunkáján dolgozik, forgatókönyveket, reklámokat ír és rendez.
A második helyezett, Komjáti Ferenc – aki egy HDV kamerát nyert – operatőr és vágó, míg a harmadik díjazott, Kreiner Tamás zeneszerző, sound designer. Az ő jutalma, hogy részt vehet egy filmes tanfolyamon az Analog Artists Filmakadémia felajánlásával és szervezésében.
A UPC-AXN Filmfesztivál kiírására érkezett 160 pályamű közül a legjobb 15 október elsejétől a televíziócsatorna nem csupán Magyarországon, de több közép-európai országban is műsorára tűzi.
A közönség szeptember 10-étől véleményezheti a legjobb kisfilmeket, amelyek a www.upc-axnfilmfestival.hu illetve a www.videogizmo.hu oldalakon tekinthetők meg. A szavazók sorsoláson vesznek részt: hetente egy rendezői szék talál majd gazdára.
Az AXN akció- és kalandcsatorna akció- és kalandfilmeket, illetve sorozatokat, valamint sporteseményeket és valóságshowkat sugároz. A csatorna Latin-Amerikától Európán és a Közel-Keleten át Ázsiáig a világ 50 országában látható. Az AXN a Sony Pictures Television International 35 nemzetközi televíziós hálózatának egyike. A Sony Pictures Television International tulajdonosa a Sony Pictures Entertainment. Az AXN-t a marketing és az értékesítés területén Magyarországon az HBO képviseli.
További információ található az AXN honlapján: www.axn.hu

 

(2007. 9. 17.)

Oroszlán-díjasok a 64. Velencei Filmfesztiválon (augusztus 29 – szeptember 8.)

A Mostra, a világ legelőször megrendezett filmfesztiválja idén ünnepelte 75. születésnapját.
A különleges alkalom különleges eredményeket szült. A fesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt Ang Lee kapta második világháborús Mata Hari-történetéért. Az alkotó már részesült ebben az elismerésben: két évvel ezelőtt a Brokeback Mountain – Túl a barátságon című filmje nyert. A Lust, Caution (Se, Jie) főszerepében az ázsiai film új csillagának kikiáltott ifjú Tang Wei, valamint a hongkongi színész ikon, Tony Leung látható.
A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt Brian De Palma kapta iraki témájú dolgozatáért. A Redacted Irakban szolgáló amerikai katonák történetét meséli el, akik megerőszakolnak és meggyilkolnak egy 15 éves helyi kislányt, aztán családját is. A különféle filmes technológiát – HD-videót, digitális kamerát, internetről letöltött anyagokat és hagyományos filmet – ötvöző ópusz pengeéles vitairat – aktuálpolitikai vonatkozásával és nyilvánvalóan háborúellenes üzenetével.
Todd Haynes az első filmrendező, akinek vele kapcsolatos filmtervére rábólintott az amerikai folkénekes legenda, Bob Dylan. Az I’m Not There rendhagyó módon meséli el a sztár életét, életének és alkotói korszakának változásait más és más figurákkal megszemélyesítve, így lett Dylan alteregója Christian Bale. További szereplők: Heath Ledger, Richard Gere és Cate Blanchett is. A színésznő alakításával elnyerte a legjobb színésznőnek járó Volpi Kupát, a film pedig a zsűri megosztott különdíját kapta.
A filmek hazai bemutatója 2008-ban várható, forgalmazójuk a Budapest Film.
Kapcsolódó cikkünk: Tamás Amaryllis beszélget Andreas Fogarasi rendező-építész-képzőművésszel – Művházak, videofilmesszék, Velence, Biennale, Magyar Pavilon
A filmfesztivál angol nyelvű honlapja: www.labiennale.org/en/cinema

 

(2007. 9. 10.)

Ragályi Elemér filmje az Európai Filmakadémia díjaiért

Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a 2007-es nevezések listáját, amelyre Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmje került fel.

 

(2007. 8. 24.)

Az Iszka utazása fődíjat kapott a mexikói Monterreyben

A 3. Monterrey Nemzetközi Filmfesztivál (Mexikó, 2007. augusztus 11-18.) fődíját kapta Bollók Csaba alkotása, az Iszka utazása – tájékoztatta a Magyar Filmunió a Távirati Irodát.
A díjjal együtt járó nyersanyag felhasználásáról még a fesztiválon tárgyalások kezdődtek egy monterrey-i produkciós céggel. Bollók Csaba jövőre rövidfilmet forgathat Mexikóban.
A rendező Latin-Amerikából Szarajevóba utazik az Iszka utazása kelet-európai premierjére a Szarajevó Szívéért folyó versenyre (13. Szarajevói Filmfesztivál, 2007. augusztus 17-25.). Bollók Csaba a szervezők kérésére előadást tart a régió filmkészítési sajátosságairól (In Search of Regional Identity).
A szarajevói fesztiválszereplés után a 93 perces film észak-amerikai bemutatóját a 32. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. szeptember 6-15.) tartják.
Kapcsolódó beszámolóink a filmszemle nagyjátékfilmjeiről: Kolozsi László: Még tart az álom és Palotai János: Időkiesés
A fesztiválok honlapjai: www.ficmty.org, www.sff.ba és www.tiff07.ca

 

(2007. 8. 24.)

Állami kitüntetések augusztus 20-án

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából Hiller István oktatási és kulturális miniszter a nemzeti ünnep, augusztus 20-a alkalmából a mozgókép területén alkotó művészeknek és szakembereknek

a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE kitüntetést adta át
Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színművésznek, a Bárka Színház igazgatójának,
Eszenyi Enikőnek, a Vígszínház Kossuth-díjas színművészének, rendezőnek, Érdemes Művésznek,
Forgács Péter Balázs Béla-díjas filmrendezőnek,
Dr. Gombár Józsefnek, a MOKÉP nyugalmazott igazgatójának,
Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színművésznek, Érdemes Művésznek (külföldi tartózkodása miatt később veszi át),
Kovács Erzsi előadóművésznek,
Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színművésznek 80. születésnapja, és a Mikroszkóp Színház fennállásának 40. évfordulója alkalmából,
Marx József Balázs Béla-díjas dramaturgnak, esztétának,
Szász János Balázs Béla-díjas színház- és filmrendezőnek, dramaturgnak, Érdemes Művésznek,

a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adta át
Dr. Angyalosi Gergelynek, az irodalomtudomány kandidátusának, irodalomtörténésznek, kritikusnak,
Báron György Balázs Béla-díjas filmesztétának, a Magyar Rádió vezető szerkesztőjének,
Erdős Gábornak, a Magyar Televízió Kultúrház főszerkesztő-műsorvezetőjének,
Fáy Miklós zenekritikusnak, újságírónak (külföldi tartózkodása miatt később veszi át),
Gyabronka Józsefnek, a Krétakör Színház Jászai Mari-díjas színművészének,
Gyurkó Henrik Lászlónak, a Budapesti Bábszínház Jászai Mari-díjas színművészének, bábművészének, Érdemes Művészének,
Kepets Andrásnak, az Ulpius-ház Könyvkiadó vezetőjének,
Koltai Tamás Jászai Mari-díjas színikritikusnak, a Színház című folyóirat főszerkesztőjének,
Lévai Balázsnak, a Magyar Televízió szerkesztő-rendezőjének,
Molnár Éva Németh Lajos-díjas művészettörténésznek, a Fészek Művész Klub galéria alapító tagjának,
Mucsi Zoltánnak, a Krétakör Színház Jászai Mari-díjas színművészének,
Náray Tamás divattervezőnek,
Palya Bea előadóművésznek,
Pintér Béla színművésznek, rendezőnek,
Polgár Ernő írónak, dramaturgnak,
Port Ferencnek, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatójának,
Schell Juditnak, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészének,
Scherer Péternek, a Krétakör Színház színművészének,
S. Hegyi Lucia divattervezőnek, iparművésznek,
Tabányi Mihály harmonikaművésznek, a Tabányi Harmonika Iskola alapító vezetőjének,
Wahorn András Munkácsy Mihály-díjas képzőművésznek,
Zoób Katalin divattervezőnek,

a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át
Gáspár Máténak, a Krétakör Színház ügyvezetőjének,
Nagy Zsoltnak, a Krétakör Színház színművészének,
Ónodi Eszternek, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművészének,
Tomasevics Zorka szinkronrendezőnek,
Till Attila Tamás műsorvezető, médiaművésznek,
Varró Dániel József Attila-díjas költőnek.

Kapcsolódó honlap az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja: www.okm.gov.hu

 

(2007. 8. 18.)

Locarnóban fődíjas: Fliegauf Benedek

A Napjaink Filmművészei szekció Arany Leopárd díját kapta Fliegauf Benedek a Tejútért a 60. Locarnói Filmfesztiválon (2007. augusztus 1-11.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A rendező személyesen vette át az elismerést az A-kategóriás nemzetközi filmszemle záró ünnepségén augusztus 11-én este Locarnóban.
A Tejút világpremierje a locarnói fesztivál Napjaink Filmművészei (Filmmakers of the Present) elnevezésű versenyprogramjában volt. Az innovatív filmalkotásokra koncentráló válogatásban 19 munka versenyzett.
A Tejút az első „ambient film”, a forgatókönyvet és látványtervezést is jegyző rendező egyben a film zeneszerzője. Fliegauf Benedek célja olyan pszichedelikus film elkészítése volt, amely az ambient zenei stílushoz hasonlóan teret enged a befogadó figyelem különböző szintjeinek, nem erőltet semmilyen konkrét olvasatot. Az ilyen típusú befogadás egyfajta metafizikai élményt eredményez, ami szervesen illeszkedik Fliegauf Benedek – a Rengetegből és Dealerből – ismert hipnotikus-transzcendens világába.
A film a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, társproducerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Durst György és Sőth Sándor.
Az elmúlt hat évtizedben három magyar filmalkotó nyerte el a fesztivál nagydíját, az Arany Leopárdot: 1969-ben Simó Sándor Szemüvegesek című filmjéért három másik mozgóképpel megosztva, 1974-ben Szabó István a Tűzoltó utca 25. című alkotásáért, és 1983-ban Erdőss Pál Adj király katonát! című filmjéért.
A fesztivál honlapja: www.pardo.ch

 

(2007. 8. 18.)

Díjak a lucániai filmfesztiválról

Szirmai Márton Szalontüdője a legjobb rendező díját – megosztva – és a legjobb témaválasztás díját, valamint M. Tóth Géza Maestrója az animációs kategória legjobb rendezőnek járó díját kapta a dél-olaszországi 8. Lucania Filmfesztiválon (2007. augusztus 10-14.) – adta hírül a filmunió.
A filmfesztivál honlapja: www.lucaniafilmfestival.it

 

(2007. 8. 18.)

A III. Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál díjazottjai (Pusztaszer, 2007. augusztus 10-12.)

fődíj
dr. Kormos Ildikó: A Holdviola és az alkimisták
a növények és állatok élete kategória amatőr díja
Balogh István: Természetlesen a Dinnyési-fertőn
a növények és állatok élete kategória professzionális díja
Tóth Zsolt Marcell: Az élet fagyos szigete – Antarktisz. Élet az oázisokban
a világ tájai kategória professzionális díja
Dala István: Barangolások Gömörországban
az életmód és környezetvédelem kategória amatőr díja
Széll Antal: A vókonyai puszták újjáéledése
az életmód és környezetvédelem kategória professzionális díja
Kocsis Tibor: Sumi
az etűdök kategória amatőr díja
Dr. Tarkó Mihály: Viharos éjszaka a Bükkben
az etűdök kategória professzionális díja
Tóth-Szöllős András: A lakatlan világ lakója
a zsűri elnöke, ifj. Kollányi Ágoston különdíja
Hencz Alajos: Élvezem a strandot
Csekő Sándor, a szakmai zsűri tagja különdíja
ifj. Vincze Béla: Nyár a Nagyberekben
a Magyar Vadászlap különdíja
Juhász Ágota: Nászidő
a Csongrádi kistérség díja
Tóth Zsolt Marcell–Zachar Zita: A magyar tenger mellékén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park
KÖZÖNSÉGDÍJAK
Máté Ildikó üvegműves szőlőmotívumos ékszerdoboza és mécstartója
Szabados Zsuzsa–Pintér András: Made in Meseország
Bálint József csontfaragó művész míves csontfaragása
Molnár Attila Dávid: Lilliputi mimikri 1-2.
Ignácz Magdolna tájképe
Tóth Zsolt Marcell: A fagyos oázis
Simonné Dulai Mária grafikája
Szádvári Lídia: A kalaposmester (Életmód és környezetvédelem kategória)
Horváth Antalné csipketerítői
Simonné Dulai Mária: Szűcsi erdő
Tiricz Gábor a pusztaszeri honfoglalási emlékművet megörökítő makettje
Dr. Tarkó Mihály: Viharos éjszaka a Bükkben
Tiricz Gábor a pusztaszeri honfoglalási emlékműről készült keretes fotója
Koncz András: Levéltánc
Dakóné Vass Ágnes amatőr festő tájképe
Török Béla: Rozsdafarkú albérlők
A zsűri: ifj. Kollányi Ágoston, rendező-szerkesztő, a zsűri elnöke, Sáfrány József, rendező-operatőr, Csekő Sándor, a Magyar Vadászlap főszerkesztője, lapkiadó, Máté Bence, fotóművész, Tajti László, természetvédelmi őrszolgálat-vezető, KNP.
Az ünnepélyes díjkiosztót a pusztaszeri Fűszercsarnokban tartották meg.
Kapcsolódó honlap: www.pusztaszer.hu

 

(2007. 8. 9.)

A 3. BUSHO - BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (2007. augusztus 3-7.) díjai

Arany Busho
Erez Tadmor–Guy Nattiv: Offside / Lesállás (izraeli) – indoklás: A különbözőségeken felülemelkedő emberi azonosságok rövidre zárt drámai helyzetben történő megmutatásáért.

Ezüst Busho
Simonyi Balázs–Tóth Barnabás: Egy szavazat – A politikai megosztottság értelmetlenségének abszurd filmes feldolgozásáért.

Bronz Busho
Felix Stienz: Ladenhüter/ Bóvli butik (német) – A társadalomból kicsúszott emberek élethelyzetének szeretetteljes ábrázolásáért.

a Diákzsűri fődíja
Craig Andrew Rosenthal: The Trainee – A történet adta helyzetek jó kihasználásáért, a kiváló szereploválasztásért és a könnyed humorért.

a Diákzsűri különdíja
Riedl Katalin: Felhővadászok – Az aktuális téma hagyományos animációs eszközökkel történo kreativ feldolgozásáért és a film egységességéért.

a Diákzsűri animációs díja
Bärbel Haage: Goats First / Előbb a kecskék – Könnyed és sajátos stílusáért, formanyelvi gazdagságáért.

A BUSHO elő rendezett Gizmosho workshop díjai:
1. Fogarasi Gergely: ANNO
2. Fátyol Viola: Váratlan találkozás
3. Ágói Krisztina: Kaland
animációs fődíj
Grzegorz Jonkayis: ARK / Bárka (lengyel)
animációs különdíj
Vodál Vera: Utolsó cigaretta
a legjobb operatőr
Geroge Perrin: Keresztelő
közönségdíj
Szirmai Márton: Szalontüdő
a legígéretesebb tehetség (megosztott)
Gil Wiener: The note (német)
Mátyássy Áron: Mínusz
a legjobb forgatókönyv
Oláh Lehel: Természetfilm
a legjobb színésznő
Mignon René (The Mongoose, német)
a legjobb színész
Stephen Henry (Olivier Klein: Bhai-BHAI, francia-kanadai)
a legjobb kísérleti film
Wilfried Agricola de Cologne: Truth – Paradise Found (német)
a legjobb főiskolás film
Andrei Tanase: Love Forever (román)
különdíj
Ioan Cristea- Micescu: A Puppet booth story / Bábszínház mese (román)
A fesztivál hivatalos honlapja: www.busho.hu

 

(2007. 8. 9.)

Hollywoodban világbajnokok lettek az oroszlányi balettosok

Kétszeres világbajnokok lettek az oroszlányi Silhouette Balett Csoport tagjai, miután Hollywoodban az Előadóművészek Világbajnokságán mindkét produkciójukkal aranyérmet szereztek – tudta meg az MTI augusztus 6-án a csoport táncmesterétől. „A gyakran a tehetségek világbajnokságaként nevezett találkozón közel 5 ezer előadó versengett a szórakoztatóiparból 13 kategóriában. Az oroszlányi balettosok kortárs és karaktertánc produkcióval mérették meg magukat” – tette hozzá Csáki Mária.
A XI. World Championships Of Performing Arts zsűrije a harmadik forduló előtt azt kérte: válasszanak a két tánc közül. Az oroszlányiak a karaktertánc mellett voksoltak, amely egy spanyol dallamokra koreografált produkció. A fináléban már kategóriai megkötések nélkül folyt a verseny, a csapat egy afrikai élőzenére előadott, valamint egy orosz énekes-táncos darabbal együtt versenyezett a legjobb táncos címért.
Az oroszlányi balettcsoport hat fővel szerepelt Hollywoodban, 17 és 19 év közöttiek, többségük 9 éves korától táncol. A nagyszabású, több mint három órán át tartó eredményhirdetésen nemcsak hogy teljesült a Silhouette Balett Csoport titkos reménye, az első három hely egyikének megszerzése, de a csoport mindkét produkciójával aranyérmet szerezett, azaz kétszeres világbajnokok lettek.

 

(2007. 7. 20.)

Szabó István életműdíjas és zsűrielnök

A 14. Európai Filmfesztivál (Palics, július 16-22.) Lifka Sándor-díját kapta Szabó István – adta hírül a Magyar Filmunió. A brassói születésű Lifka Sándorról (Aleksandar Lifka), a kinematográfia közép-európai megismertetőjéről elnevezett díj a Palicsi-tó partján megrendezett filmünnep rangos elismerése. Az életműdíj átadása kapcsán műsorra tűzik Szabó István Apa, valamint a Rokonok című alkotását. A palicsi fesztivál fődíjáért, az Arany Toronyért vívott versenybe Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című Csáth Géza feldolgozása és Srdan Golubović szerb rendezőnek az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült műve. A csapda kapott meghívást. Az európai filmek palicsi fesztiválján az „Új magyar film” című válogatásban Bogdán Árpád, Bokor Attila, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Nemes Gyula és Sas Tamás legutóbbi alkotásai lesznek műsoron. Az alkotók közül többen személyesen mutatják be munkáikat.
A palicsi filmfesztivál után Szabó Istvánt az Isztrián megrendezendő Motovun Filmfesztiválra (július 23-27.) várják, ahol a zsűri elnöki posztját tölti be. Az 1999-ben alapított horvátországi filmszemlén is bemutatják Szabó István Móricz-adaptációját, a Tóth Ildikó és Csányi Sándor főszereplésével készült Rokonok című filmet.
A fesztiválok hivatalos honlapjai: www.palicfilmfestival.com és www.motovunfilmfestival.com

 

(2007. 7. 17.)

Iszka brüsszeli díja

A legjobb színészi alakítás díját kapta Varga Mária és Rózsika az 5. Európai Filmfesztiválon, Brüsszelben (2007. június 29 – július 7.) az Iszka utazásában nyújtott teljesítményéért – adta hírül a Magyar Filmunió
A testvérpár a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerekek szerepében látható. A film története saját, személyes sorsukhoz és mindennapjaikhoz nagyon közel áll. Mária és Rózsika Bollók Csaba filmjében játszott először. A 38. Magyar Filmszemle fődíjas alkotása, amelyet közel négy év előkészítő munka előzött meg, a rendező és Varga Mária véletlen találkozásának köszönhetően született meg.
A nemzetközi elismerést Varga Rózsika személyesen vette át Brüsszelben Bollók Csaba rendező és Csere Ágnes producer kíséretében.
A fesztivál honlapja: www.fffb.be

 

(2007. 7. 17.)

A 42. Karlvy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (2007 június 29 – július 7.) díjai

NAGYJÁTÉKFILM KATEGÓRIA
Nagyzsűri
Peter Bart, zsűrielnök, Egyesült Államok
Karl Baumgartner, Németország
Jean-Luc Bideau, Svájc
Nandita Das, India
Daniele Gaglianone, Olaszország
Arsinée Khanjian, Kanada
David Ondříček, Csehország
nagydíj – Kristály Glóbusz (20 000 USD)
Baltasar Kormákur: Jar City / Mýrin (izlandi–német, 2006)
a zsűri különdíja
Michael James Rowland: Lucky Miles (ausztrál, 2007)
a legjobb rendező
Bĺrd Breien: The Art of Negative Thinking / Kunsten ĺ tenke negativt (norvég, 2006)
a legjobb színésznő
Elvira Mínguez (Pudor, spanyol, 2007)
a legjobb színész
Szergej Puszkepalisz (Simple Things / Prostyje veąči, orosz, 2006)
elismerő oklevél (megosztva)
Leonyid Bronvoj (Simple Things / Prostyje veąči, orosz, 2006)
Zdeněk Svěrák, fogatókönyvíró (Empties / Vratné lahve, cseh-brit-dán, 2007)

DOKUMENTUMFILM KATEGÓRIA
Zsűri
Dimitri Eipides zsűrielnök, Görögország
Anna Bucchetti, Olaszország
Anchalee Chaiworaporn, Thaiföld
Manuel Grosso Galván, Spanolország
Marko ©kop, Szlovákia
a legjobb 30 percél rövidebb dokumentumfilm (5 000 USD)
Szergej Loznyica: Artel / Artěl (orosz, 2006)
elismerő oklevél
Laila Pakalnina: Theodore / Teodors (lett, 2006)
a legjobb 30 percél hosszabb dokumentumfilm (5 000 USD)
Lucie Králová: Lost Holiday / Ztracená dovolená (cseh, 2007)
elismerő oklevél
Andrej Paounov: The Mosquito Problem and Other Stories / Problemat s komarite i drugi istorii (bolgár, 2007)

A NYUGAT KELETJE KATEGÓRIA
zsűri
Stefan Laudyn zsűrielnök, Lengyelország
Andreas Horvath, Ausztria
Marta Nováková, Csehország
Ivan Shvedoff, Oroszország
Alissa Simon, Egyesült Államok
a legjobb film (10 000 USD)
Ognjen Sviličić: Armin (horvát–német–bosznia-hercegovinai, 2007)
elismerő oklevél
Ilmar Raag: The Class / Klass (észt, 2007)

A FESZTIVÁL TOVÁBBI DÍJAI

díj a filmiparban végzett kiemelkedő művészi közreműködéséért
Danny DeVito, Egyesült Államok
Břetislav Pojar, Csehország

a Právo közönségdíja
Jan Svěrák. Empties / Vratné lahve (cseh-brit-dán, 2007)

VERSENYEN KÍVÜLI DÍJAK

FIPRESCI-díj
Alekszej Popogrebszkij: Simple Things / Prostyje veąči (orosz, 2006)
zsűri:
Beat Glur zsűrielnök, Svájc
Jan Foll, Csehország
Henrik Uth Jensen, Dánia
Anita Piotrowska, Lengyelország
Gorazd Trusnovec, Szlovénia

Don Quijote-díj (FICC – International Federation of Film Societies)
Baltasar Kormákur: Jar City / Mýrin (izlandi–német, 2006)
zsűri:
Steven Daley, Írország
Kristian Fyllingsnes, Norvégia
Maciej Gil, Lengyelország
Petr Maąata, Csehország
Eva Szu»ányiová, Szlovákia

az ökumenikus zsűri díja
Alekszej Popogrebszkij: Simple Things / Prostyje veąči (orosz, 2006)
elismerő oklevél
Jean Becker: Conversation with My Gardener / Dialogue avec mon jardinier (francia, 2007)
zsűri:
Dietmar Adler zsűrielnök, Németország
Jan Eliáą, Csehország
Johannes Horstmann, Németország
Denyse Miller, Franciaország
Květoslava ©amajová, Csehország
Teresa R. Tunay, Fülöp-szigetek

az EUROPA CINEMAS-programban vetített filmek közül
Ilmar Raag: The Class / Klass (észt, 2007)
zsűri:
Christian Braschi, Franciaország
Leoą Kučera, Csehország
Wanda Lindblom Bendjelloul, Svédország
Krijn Meerburg, Hollandia

a cseh televízió Független Kamera díja
Matthias Luthardt: Pingpong (német, 2006)
zsűri:
Michael Málek, Csehország
Hrönn Marinosdóttir, Izland
Gyda Velvin Myklebust, Norvégia

NETPAC-díj (Network for the Promotion of Asian Cinema)
Eran Kolirin: The Band’s Visit / Bikur hatizmoret (izraeli–francia, 2007)
zsűri:
Gulnara Abikeyeva, Kazahsztán
Philip Cheah, Szingapúr
Ron Holloway, Egyesült Államok

A fesztivál hivatalos honlapja: www.kviff.com

 

(2007. 7. 17.)

A Maestro „mediterrán” díjai

Fődíjat kapott az Oscar-jelölt Maestro a Neum Nemzetközi Animációs Fesztiválon (2007. június 29 – július 5.) – tájékoztatta lapunkat a produkció. Az elismerést M. Tóth Géza rendező személyesen vette át Bosznia-Hercegovinában.
A 3D-animáció továbbá az olaszországi Sassariban rendezett Szardínia Filmfesztivál (2007. jánius 29-30.) Shortest versenykategória fődíját is megnyerte.
A fesztiválok honlapjai: www.rfaf.ba és www.sardiniafilmfestival.it

 

(2007. 7. 6.)

Színésznők díjai Moszkvából és Lagówból

A 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (június 21-30.) legjobb színésznő díját kapta Kirsti Stubo Szász János filmjében, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplójában nyújtott alakításáért. A Csáth Géza naplóiból készített filmben Kirsti Stubo norvég színésznő átütő tehetséggel kelti életre az elmebeteg Klein Gizella alakját.
A 37. Lagówi Nyári Filmfesztiválon (június 24 – július 1.) Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmjében nyújtott kimagasló színészi alakításáért különdíjat kapott Maja Komorowska. A lengyel színésznő egy „elvirágzott primadonna” alakját formálja meg, aki férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül.
A fesztiválok hivatalos honlapjai: www.moscowfilmfestival.ru és www.llf.pl

 

(2007. 7. 6.)

A csapda fődíja Trencsénteplicén

A 15. ArtFilm Nemzetközi Filmfesztivál (Trencsén, június 22-30.) fődíját kapta a szerb-német-magyar koprodukcióban készült A csapda – adta hírül a Magyar Filmunió. A játékfilmet Srdan Golubovic rendezte, a producer Kántor László.
A csapdát a berlini filmfesztivál programjában mutatták be először a nagyvilágnak, ezt követően a wiesbadeni filmfesztiválon a legjobb rendező, a FIPRESCI, valamint a 3Sat televízió díját is elnyerte.
Srdan Golubovic drámai thrillere szeptembertől látható a magyar mozikban.
A fesztivál honlapja: www.artfilm.sk

 

(2007. 7. 6.)

Az Ördögmalom díja Manchesterben

Tari János rendező Ördögmalom című alkotása első díjat kapott a 10. Nemzetközi Néprajzi Filmfesztiválon Manchesterben (június 27 – július 2.), a Tárgyi kultúra és néprajz kategóriában – tájékoztatta az MTI-t a londoni Magyar Kulturális Központ.
A fesztivál zsűrije a versenyben résztvevő 45 filmet hat különböző csoportban bírálta el. A fesztivál indulását a brit Királyi Antropológiai Intézet támogatta azzal a céllal, hogy bemutassa a kultúrák sokszínűségét, és nemzetközi párbeszédet indítson el a néprajzi témájú filmeken keresztül.
Kapcsolódó honlap: www.hungary.org.uk

 

(2007. 6. 29.)

Szerkesztőségünk díja a KAFF-on: Szelíd szálakon

A Filmkultúra díját a 8. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF, 2007. június 20-24.) Pócs Judit és Rittgasser István Szelíd szálakon című filmje kapta. A díj áll egy nagy tortából, amit az alkotók a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban (volt Mátra gyerekmozi, VII. ker. Erzsébet krt. 39.) vehetnek át, szeptember első vagy második keddjén a fél 7-es előadás után. Akkor levetítjük a filmet, mellé tesszük még néhány kedvencünket, s az előadás végén beszélgetésre invitáljuk őket is és a közönséget is.
A Filmkultúra olyan filmnek ad díjat, amelyről úgy véli, kevés szó esett róla, díj is alig vagy egyáltalán nem jutott neki, megérdemli hát, hogy elővegyük, levetítsük, beszéljünk róla.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.kaff.hu

 

(2007. 6. 29.)

A 8. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és az 5. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál (2007. június 20-24.) díjai

A 8. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL KÜLÖNDÍJAI

a Magyar Újságíró Szövetség Filmkritikusi Szakosztályának díja
Ducki Tomek: Életvonal;
a Kecskeméti Televízió nézőinek közönségszavazatai alapján a Nemzetközi Kerámia Stúdió által felajánlott kerámia alkotást kapta
Nagy Lajos, a Magyar népmesék sorozat A víz tündére című epizódjának rendezője;
közönségdíj (a legnépszerűbb film számára, a TV2 pénzjutalma, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Zománcművészeti Alkotóműhelye zománc képe)
Horváth Mária, a Magyar népmesék sorozat Hogyan telt a gyermekkorom című filmért;
a gyermekzsűri által kiválasztott, a legjobb, gyermekek számára készült televíziós sorozat alkotója, az ORTT által felajánlott 1 millió forint nyertese
Horváth Mária: Magyar népmesék sorozat Hogyan telt a gyermekkorom című epizódja;
az Animációs Filmművészetért Alapítvány díját kapta a legjobb vizsgafilmnek ítélt alkotás rendezője:
Sarosácz Iván a Kovács úr című filmért;
A zsűri dicséretben részesíti
B. Nagy Ervint, a Borders rendezőjét;
a legjobb elsőfilm díját, a Kecskeméti Lapok felajánlását kapta
Kalmár István Az angyalok szigete rendezője;
a legjobb zenéért járó, a Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott díjat kapta
a Horváth Mária által rendezett A kékruhás kislány története című alkotás zeneszerzője, Kiss Erzsi;
a legjobb kísérleti film díját, a Magyar Mozgókép Közalapítvány díját kapta
Magyarósi Éva a Hanne rendezője;
a legjobb forgatókönyvért járó díjat, a Duna Televízió díját kapta
Szilágyi Varga Zoltán, a Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című film forgatókönyvének szerzője, a film rendezője;
a legszínvonalasabb képi formanyelvért járó díjat, a KODAK nyersanyag és szolgáltatás felajánlását kapta
Jankovics Marcell, Az ember tragédiája VII. szín, Egy jottányit sem című film rendezője
a legjobb animációs munkáért a Magyar Mozgókép Közalapítvány díját kapta
A világlátott egérke / Vonaton ringatózva című epizódjának két rendezője, Szilágyi Varga Zoltán és Nagy Lajos.

KATEGÓRIA DÍJAK

a legjobb vizsgafilm rendezője számára a Leonardo SNS 3D Maya tanfolyam szolgáltatást, a Magyar Filmlaboratórium pedig labor szolgáltatást ajánlott fel
Hegyi Magdolna: Au
a reklám, szignál, videóklip kategória díja, a Focus-Fox Digitális Stúdió szolgáltatása
Igor Lazin: Maddog – A busz
a legjobb televíziós sorozat rendezőjének a Magyar Televízió 1 millió forintot ajánlott fel;
a díjat a Magyar népmesék sorozat Hogyan telt a gyermekkorom című epizódjának rendezője, Horváth Mária
a legjobb rövidfilm díja (FILMJUS)
Tóth Pál: Az éjszakai horgászat
a fesztivál nagydíja (az Oktatási és Kulturális Minisztérium felajánlása: 1 millió 500 ezer forint)
Ducki Tomek: Az életvonal
Az Art Mozi Egyesület az ország összes art mozijára szóló belépőt biztosít egy évre az alkotó számára.

AZ 5. NEMZETKÖZI ANIMÁCIÓS JÁTÉKFILM FESZTIVÁL DÍJAI

A zsűri dicséretben részesíti
Michael Ekblad és Ted Sieger rendezőket a Negyedik király című filmért;
a legjobb televíziós játékfilm 2000 eurós díja
Bretislav Pojár: Hüvelyk Matyi
a legjobb egészestés játékfilm 2000 eurós díja
Christian Volckman: Renaissance
Kecskemét Város 2500 eurós díja (nagydíj)
Lotta Geffenblad – Uzi Geffenblad: Töviskoncert
Életműdíjat kapott
dr. Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egykori igazgatója, a magyar animáció egyik megteremtője.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.kaff.hu

 

(2007. 6. 29.)

A Digi 24-díjai

A 4. Digi 24 rövidfilm fesztivál (Szekszárd, 2007. június 23-24.) díjai

fődíj
a Tough Guys stábja (Kiss Marcell, Mészáros Kitty, Kerek Sára, Kerek István, Vargha Máté, Á. Szabó Ajtony, Tzafetás Benjamin)
HBO-különdíj
a Tough Guys stábja (Kiss Marcell, Mészáros Kitty, Kerek Sára, Kerek István, Vargha Máté, Á. Szabó Ajtony, Tzafetás Benjamin)
a zsűri első különdíja
a Krevzfeld@ Jakob Productions stábja (Rimai Róbert, Szabó Georgina, Palkó Péter)
a zsűri második különdíja
a Skuli Film stábja (Skultéty József, Skultéty Zsombor, Skultéty Szabolcs, Őzse Hajnalka)
Szálka település díja
a Rollfoto stábja (Berek Roland, Nagy Dóra)
a zsűri elismerése (oklevél)
GAG Productions DIGI 20 (Mórocz András, Galán Géza, Kőrösi Gábor, Klem Viktor)
a Realfoto stábja (Mezőfi Zoltán, Nagy Dóra)
Kapcsolódó korábbi hírünk Digi 24 – filmkészítés 24 óra alatt, mobiltelefonnal vagy kamerával címen a Pályázatok, felhívások, közlemények rovatunkban olvasható.
Kapcsolódó honlap: www.digi24.hu

 

(2007. 6. 22.)

Bánóczki Tibor Tejfogakja a legjobb diplomafilm Annecy-ban

Bánóczki Tibor első díjat kapott a Tejfogak / Milk Teeth című filmért a 48. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (június 11-16.). Mivel a rendező Londonban tanult, angol produkció keretében indult alkotásával, egyik versenytársa a magyar Ducki Tomek Életvonala volt. A Tejfogak egy testvérpár éjszakáját meséli el: a nővér kiszökik egy kukoricaföldre, hogy találkozzon szerelmével.
Bánóczki Tibor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatott tanulmányokat; Csáki Lászlóval és Pálfi Szabolccsal alapította meg a Hipokaloric Group művészeti csoportot. Több kísérleti animációs filmet készítettek. Nagyjátékfilmjük az Ifjúság megnyugtat több hazai és nemzetközi díjat is kapott. Bánóczki Tibor a londoni National Film and Television School ösztöndíjasa volt.
Annecy-ba több mint 2000 nevezés, azaz 260 órányi film érkezett idén, ezek közül végül 224 kapott lehetőséget a bemutatkozásra.
Kapcsolódó hírünk a Magyar filmek külföldön rovatban Hatan Annecy-ban címen olvasható.
Kapcsolódó site, a fesztivál hivatalos honlapja: www.annecy.org

 

(2007. 6. 22.)

A VII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT, június 7-16.) díjazottai

A szakmai zsűri díjai
A LEGJOBB ELŐADÁS
Tasnádi István: Finito (Örkény István Színház, Budapest)
A LEGJOBB RENDEZÉS
Zsámbéki Gábor – Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája (Katona József Színház, Budapest)
A LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ
Für Anikó – Tasnádi István: Finito (Örkény István Színház, Budapest)
A LEGJOBB SZÍNÉSZ
Kamarás Iván – Vinterberg-Rukov-Hansen: Az ünnep (Pesti Színház, Budapest)
A LEGJOBB EPIZÓDSZÍNÉSZNŐ
Fullajtár Andrea – Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája (Katona József Színház, Budapest)
A LEGJOBB EPIZÓDSZÍNÉSZ
Debreczeny Csaba – Tasnádi István: Finito (Örkény István Színház, Budapest)
A LEGJOBB DÍSZLETTERVEZŐ
Khell Csörsz – Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája (Katona József Színház, Budapest)
A LEGJOBB JELMEZTERVEZŐ
Izsák Lili – Tasnádi István: Finito (Örkény István Színház, Budapest)
KÜLÖNDÍJ
Visky András a Hosszú péntek című dráma szerzői-dramaturgi munkájáért – rendezte Tompa Gábor (Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A MASZK Országos Színészegyesület színészzsűri díjai
A LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ
Jordán Adél – Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája (Katona József Színház, Budapest)
A LEGJOBB SZÍNÉSZ
Mészáros Máté – Martin McDonagh: A párnaember (Gárdonyi Géza Színház, Eger)

A Pesti Műsor díjai
A LEGJOBB 30 ÉV ALATTI SZÍNÉSZNŐ
Danis Lídia – Vinterberg-Rukov-Hansen: Az ünnep (Pesti Színház, Budapest)
A LEGJOBB 30 ÉV ALATTI SZÍNÉSZ
Schruff Milán – Martin McDonagh: A párnaember (Gárdonyi Géza Színház, Eger)

A közönségzsűri díja
A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának (Visky András: Hosszú péntek - rendezte: Tompa Gábor)

A Baranya megyei Önkormányzat különdíjai

A LEGJOBB TÁRSULAT
Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Mohácsi István - Mohácsi János - Kovács Márton: 56 06 /őrült lélek vert hadak - rendezte: Mohácsi János
MŰVÉSZI TELJESÍTMÉNYÉÉRT
Máthé Erzsi – Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája (Katona József Színház, Budapest)

Kapcsolódó honlap: www.poszt.hu

 

(2007. 6. 14)

A szent család a legjobb film Erdélyben

La sagrada familia (A szent család) című chilei film nyerte meg a tízezer eurós nagydíjat a VI. Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelyet az idén párhuzamosan két helyszínen, Kolozsvár (június 1-10.) mellett Európa kulturális fővárosában, Nagyszebenben (június 4-10.) rendeztek meg.
A díjkiosztó gálát Kolozsváron szervezték, az eseményen Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök is részt vett – adta hírül az MTI Online. A versenyben legesélyesebbnek tartott, az idei cannes-i nagydíjas Négy hónap, három hét, két nap című román filmet (Cristian Mungiu: 4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile) az utolsó pillanatban visszavonták a megmérettetésből, mivel a világhírű fesztivál etikettje szerint egy ott nyertesnek ítélt alkotás többet nem vehet részt más versenyfesztiválokon.
Magát a chilei Sebastian Campost is meglepte kis költségvetésű filmjének elismerése – derül ki nyilatkozatából: nem tudja, miért döntöttek így a zsűritagok, vélhetően mondanivalója hatotta meg az ítészeket és a közönséget egyaránt.
A legjobb rendezőnek járó ötezer eurós díjat az izlandi Ragnar Bragason kapta a Börn (Gyerekek) című filmért. A zsűri a legjobb színészi alakításért az olasz Luca Lionellót honorálta a Cover-Boy...L’ultima rivoluzione című film főszerepében nyújtott teljesítményért.
A filmkritikusok nemzetközi szervezete FIPRESCI-díját az osztrák Gerald Igor Hauzenberger Einst süsse Heimat (Az erdőn túl) című műve kapta. A rövidfilmek közül a belga Tom Van Avermaet Droomtijd (Álomban) című alkotását találta a legjobbnak a zsűri.
Kapcsolódó cikkünk:
Zsizsmann Erika: Svédcsepp, vér és whisky – Beszámoló a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválról (TIFF), május 27.-június 5. (2005)
Stőhr Lóránt: A bölcsesség kútfői – A kolozsvári Sapientia (2004)
Kapcsolódó honlap: www.tiff.ro

 

(2007. 6. 14)

Gyarmathy Lívia a legjobb rendező Minszkben

A mi gólyánkért kapta a Belorusz Filmművész Szövetség nemzetközi seregszemléjén az EKOMIR filmfesztiválon (június 5-7.) Gyarmathy Lívia a legjobb rendező díját – adta hírül a Magyar Filmunió. Az eliusmerést a rendezőnő személyesen vette át Minszkben.
Az 1999-ben készült film egy gólya történetét meséli el. A mi gólyánk 2000-ben az Európai Filmakadémia tagjaitól a legjobb rövidfilm díját nyerte el.

 

(2007. 6. 11.)

Zlíni-visegrádi fődíj a Fehér tenyérnek

A „Visegrádi Országok Filmjei” szekció fődíját nyerte el Hajdu Szabolcs Fehér tenyere Zlínben, a 47. ifjúsági filmfesztiválon – adta hírül a Filmunió. Az elismerést Václav Jehlička cseh kulturális miniszter adta át Angelusz Iván producernek.
Ugyanebben a programban versenyzett Jiří Menzel legutóbbi alkotása az Őfelsége pincére voltam is.

 

(2007. 6. 1.)

Cannes: Christian Mungiu Arany Pálmája

A Stephen Frears rendező elnökölte zsűri a román Christian Mungiu 4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile / Négy hónap, három hét, két nap című alkotásának adta a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) fődíját. A Ceausescu-rendszer idején játszódó, egy tiltott abortusz történetét feldolgozó film a kritikusok és a francia közoktatás díját is megkapta. Az alig 600 ezer euróból (kb. 150 millió Ft) forgatott film 39 éves rendezője Jane Fondától vette át az Arany Pálmát.
Az amerikai színésznőnek, életművének elismeréséül, Arany Pálma díjat nyújtott át Gilles Jacob, a cannes-i nemzetközi filmfesztivál elnöke. A fesztivál hatvan esztendős történetében csak háromszor ítéltek oda díjat egy egész életmű elismeréseként – Alain Resnais és Gérard Oury francia rendezőknek, valamint Jeanne Moreau francia színésznőnek. Gilles Jacob elmondta: a fesztivál vezetősége nemcsak Jane Fonda művészi pályafutását, hanem bátor politikai kiállását is elismeri, vagyis hogy a művésznő a gyakorlatban is síkraszállt azokért a humanista értékekért, amelyeket filmjeiben képviselt.
A Nagydíjat Kawase Naomi japán rendező Mogari no mori (Mogari erdeje) című filmjének ítélte a zsűri. A naturalista történet a generációkat összekapcsoló gyászról szól.
A cannes-i filmfesztivál 60. évfordulója alkalmából kiadott különdíjat az amerikai Gus Van Sant Paranoid Park című alkotásáért kapta. Az amerikai rendező 2003-ban Elefánt című filmjével elnyerte az Arany Pálmát. Az amerikai Julian Schnabel kapta meg a legjobb rendezés díját A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon) című francia filmért, amely a teljesen lebénult Jean-Dominique Bauby újságíró önéletrajzi művéből készült.
A legjobb forgatókönyv díját Fatih Akin Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című filmjével érdemelte ki. A 33 éves német-török rendező a Fallal szembenért 2004-ben a Berlinale fődíját kapta.
A cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud – az 1979-es iráni iszlám forradalomról szóló képregény alapján készült – Persepolis című animációs filmjének és Carlos Reygadas mexikói rendező Luz Silenciosa (Csendes fény) című alkotásának ítélték megosztva.
A legjobb színésznő-díját a dél-koreai Dzson Do Jon vette át Alain Delontól, a Li Csang Dong dél-koreai rendező Secret Sunshine (Titkos napsütés) című filmjében nyújtott játékáért. A legjobb színész díját az orosz Konsztantyin Lavronyenkónak ítélték oda honfitársa, Andrej Zvjagincev Izgnanyije (Száműzetés) című filmjében nyújtott alakításáért.
A legjobb első filmesnek járó Arany Kamera díjat Etgar Keret izraeli rendező nyerte A medúzákkal.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.festival-cannes.fr

 

(2007. 5. 25.)

A film.dok díjai

A film.dok – Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztivál (Csíkszereda 2007. május 14-20.) díjai:
a Film.dok fesztivál fődíja
Kincses Réka: Balkán bajnok
a legjobb rendezés díja
Kékesi Attila: Forradalom arca – Egy pesti lány nyomában
a legjobb szerkesztés díja
Kóthy Judit és Topits Judit: Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban
a legjobb operatőr
Bálint Artúr (Arthur) (Kisvárosi mozi, Gömöri cigányok és a Nők a hinta körül)
a kísérleti kategória díja
Throw-up
az oknyomozó dokumentumfilm kategória díja
Pigniczky Réka: Hazatérés: egy szabadságharcos története
a portré kategória díja
Sós Ági: Akartam volna mutatni
soron kívüli zsűridíjazás
Bódis Kriszta: Falusi románc (meleg szerelem)
a zsűri különdíjai
Zsigmond Dezső: Élik az életüket
Szalay Péter: Mai módi
Simon Zsófia: Mostoha kézre nem adjuk
Daczó Katalin: Ha eljő az öregség
Csíkszereda megye jogú város különdíja
Daczó Katalin: Ha eljő az öregség
a Csíki Hírlap különdíja (megosztva)
Csúcs Mária és Csúcs Péter (A vizit), valamint Daczó Katalin és Berszán-Árus György (Ha eljő az öregség)
a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet különdíja
Cosmin Tiglar: Fierarii
a román sajtó sajtó díja
Stefan Munteanu: Undeva in casa poporului
a magyar sajtó díja
Papp Gábor Zsigmond: Az öcsém cipői
a diákzsűri különdíja
Sós Ági: Akartam volna mutatni
Kapcsolódó honlap: www.dok.ro

 

(2007. 5. 25.)

Az 54. Országos Függetlenfilm Fesztivál (Siófok, 2007. május 17-20.) díjai

az OKM fődíja
Szirmai Márton: Szalontüdő
Siófok város fődíja
Arany Gold Zoltán, Dudás Miklós: Ródmuvi
1. díj: Fehér Zsuzsa: Gyurika
2. díj: Káldy László: Tavaszig még tíz nap biztos hideg
3. díj: Mester Ákos: Hiány
operatőri díj
Kotnyek István: Távol
különdíj
Dr. Oláh Imre: Kötél által
Pálos Péter, S. Takács András: New York-Budapest
Bíró András Dániel: A Huszár és a Pásztorlányka
Péter M. László: Sztálin kantáta
Petrusák János: Szalmazsákos éjszakák
Simonyi Balázs, Tóth Barnabás: Egy szavazat
Balogh János, Boros Ferenc, Csóka Miklós, Horváth Zoltán: Villanás a végtelen időben
közönségdíj
Szalay Kristóf: Deus Ex Machina
a Székesfehérvári Barátság Mozi kísérőfilmként vetíti
Bíró András Dániel: A Huszár és a Pásztorlányka
Mester Ákos: Hiány
Kapcsolódó korábbi hírünk, cikkeink linkjeivel, a Filmes rendezvények, programok hírrovatunkban olvasható!
Kapcsolódó honlap: www.mafsz.hu

 

(2007. 5. 11.)

MEDIAWAVE ’2007 díjlista

A Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál (2007. április 27 – május 5.) filmes díjai:
a fesztivál fődíja (felajánló: Magyar Mozgókép Közalapítvány)
Wojciech Kasperski: Seeds / Magok (lengyel)
a legjobb kisjátékfilm díja
és
Győr Város díja
Radu Jude: The Tube with A Hat / Képcső (román)
a zsűri különdíja (felajánló: Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Maciej Cuske: Suburban Train / HÉV (lengyel)
különdíj
Renaud Callebaut: Kwiz / Kvíz (belga)
a legjobb operatőr-díja (KODAK – Magyarország)
Erdély Mátyás (Kenyeres Bálint: Before Dawn)
a legjobb kísérleti film díja (felajánló: A Magyar Mozgókép Közalapítvány kísérleti film kuratóriuma)
Szemző Tibor: Az élet vendége – Csoma-legendárium / A Guest of Life – Csoma Legendary
a legjobb ifjúsági és animációs film díja (felajánló: Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Ducki Tomek: Életvonal / Lifeline
közönségdíj (felajánló: Hrabal Mozi)
Gacs Réka: A jó fény alapvető / Yarn…Good Light Is Essential
a Bárka Színház díja
Thierry Paladino: At The Datcha / A dácsán (francia)
KPMG „Felelős társadalomért”-díj
Orzumurod SHARIPOV: 11.000 km from New York / 11.000 km-re New Yorktól (tadzsik)
További kapcsolódó cikkeink:
Sulyok Máté: Elmélkedő idő – A Mediawave 2004 kisjáték- és kísérletifilmjeiről
Pócsik Andrea: Akár 1 %-os nézettséget is el lehetne érni, ami Magyarországon igen nagy szám – Hartyándi Jenő, a fesztivál főszervezője a 13. MEDIAWAVE után (2003)
Gönczy Gabriella: Durst György a fesztivál jövőjéről (2000)
A fesztivál honlapja: www.mediawave.hu

 

(2007. 5. 11.)

Nyolc díj Houstonban

A 40. születésnapját ünneplő houstoni WorldFest sokszínű válogatást mutatott be a világ friss filmterméséből április 20-a és 29-e között. Térségünk filmművészetének idén is különös figyelmet szentelt a fesztivál, ahol nyolc díjjal tüntették ki a magyar alkotásokat – adta hírül a Filmunió.
A játékfilmek versenyében két magyar film kapott meghívást. Bagó Bertalan Vadászat angolokra című művét először láthatta külföldi közönség a texasi fesztiválon. A film a történelmi filmek kategóriájában Arany Remi-díjat nyert.
Az elmúlt év legsikeresebb magyar vígjátékát, a Csak szex és más semmit a romantikus filmek kategóriájában mutatták be. Goda Krisztina komédiája a zsűri különdíját, valamint a látványvilágáért Arany Remi-díjat nyert.
A rövid- és dokumentumfilmeket illetően öt magyar művet ismertek el különböző díjakkal Houstonban. Lakatos Róbert Moszny, valamint Madarász István Előbb-utóbb című filmjéért Platina Remi-díjat kapott; Buvári István Kivégzés című alkotása Arany Remi-díjat, Politzer Péter Gránátok című műve Ezüst Remi-díjat, és Varga Ágota Szemünk fénye című dokumentumfilmje Bronz Remi-díjat nyert a 40. WordlFest-en, Houstonban.
Kapcsolódó linkek:
A fesztivál honlapja: www.worldfest.org
A filmunió honlapja: www.filmunio.hu

 

(2007. 5. 4.)

Az Iszka utazása elismerése Norvégiában

Elismerő oklevelet kapott Bollók Csaba Iszka utazása a Kosmorama filmfesztiválon Trondheimben – adta hírül a Filmunió.
A 38. Magyar Filmszemle legjobb szerzői filmnek járó fődíjával jutalmazott Iszka utazása című filmet nagy sikerrel mutatták be a trondheimi filmfesztiválon Norvégiában. Az április végén megrendezett nemzetközi seregszemle Bollók Csaba alkotását elismerő oklevéllel tüntette ki. A norvégiai filmfesztivál zsűrije indoklásában kiemelte a film formanyelvi következetességét, a történetmesélés szenvtelenségét és realizmusát, valamint a közép-európai filmművészet hagyományainak követését. A Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerekek mindennapjait feldolgozó Iszka utazása című alkotás témája sajnos rendkívül időszerű – áll a zsűri indoklásában.
Kapcsolódó honlapok: www.kosmorama.no és www.filmunio.hu

 

(2007. 4. 26.)

A 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál (2007. április 12-22.) díjazottai

A 10 000 euró értékű fődíjat, a Hullámtörők-díjat a klasszikus némafilm megidézéséért, a filmkészítés eszközeinek brilliáns használatáért, a kortárs közönséget megszólító üzenetéért Esteban Sapir Antenna (La Antena / The Aerial) című argentin némafilmje kapta.
A közönségszavazatok alapján a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál legnépszerűbb filmje 4,68-as átlaggal a Mickybo meg én (Mickybo and Me, rendezte: Terry Loane) című ír dráma.
Az Országos Diákzsűri fődíját a műfaji keretek kitágításáért Joon-ho Bong alkotása, A gazdatest (Gwoemul / The Host) című dél-koreai film kapta. Az Országos Diákzsűri különdíját a műfajiság és a költőiség harmonikus ötvözéséért Ji-woon Kim filmje, a szintén dél-koreai Keserédes élet (Dalkomhan Insaeng / A Bittersweet Life) érdemelte ki.
Horváth György fesztiváligazgató az az ünnepélyes díjkiosztón hivatalosan bejelentette, hogy a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált 2008. április 3-a és 13-a között rendezik meg.
Kapcsolódó honlap: www.titanicfilmfest.hu

 

(2007. 4. 26.)

A Herminamező – Szellemjárás a legjobb kísérleti film Syracuse-ban

Halász Péter utolsó alkotása a legjobb kísérleti film díját kapta a New York állambeli Syracuse városban április 22-én véget ért nemzetközi filmfesztiválon. Az elismerést Muhi András producer vette át.
Az ötnapos mustrára 140 alkotás érkezett 30 országból, közöttük két magyar mozgókép az Inforg Stúdióból: Halász Péter és Szaladják István egy-egy filmje.
Halász Péter nemzetközi hírű avantgárd színész, író, rendező 2006. március 9-én éjjel hunyt el New Yorkban.
A Herminamező – Szellemjárás a kísérleti film kategória fődíját kapta a 37. Magyar Filmszemlén (2006. január 31. – február 7.)

 

(2007. 4. 26.)

A Dealer spanyol díja

A zsűri különdíját kapta Fliegauf Benedek Dealer című filmje a spanyolországi Islantilla városában a8. Cine Inédito Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. április 14-21.); az elismerést a rendező személyesen vette át a díjátadón – adta hírül a Filmunió.
Kapcsolódó hírünk Islantillában és Leccében címen a Magyar filmek külföldön alrovatunkban található.
Kapcsolódó honlapok: www.islantilla.es/festival és www.filmunio.hu

 

(2007. 4. 20.)

A Friss levegő hongkongi elismerése

A 140 országot képviselő Katolikus Media Világszervezet, a SIGNIS zsűrije elismerő oklevelét kapta Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje a 31. Hongkongi Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. március 20 - április 11.) – adta hírül a Filmunió.
A Friss levegő legközelebb a portugál fővárosban megrendezendő IndieLisboa független filmszemlén versenyez. A nagyszabású lisszaboni fesztivál versenyprogramjába mindössze tizenkét ifjú rendező alkotása kapott meghívást. A tíznapos IndieLisboa április 19-én kezdődik.
További kapcsolódó cikkünk:
Molnár Szilvia: Low budget kaland – Beszélgetés Fillenz Ádámmal, a Friss levegő című film operatőrével
Kapcsolódó honlapok: www.hkiff.org.hk, www.indielisboa.com és www.filmunio.hu
honlapon.

 

(2007. 4. 7.)

A VII. Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál díjazottai

A televíziós szakma legjelentősebb hazai seregszemléjén összesen 104 televíziós műsor versengett. A 25 tagú zsűri minden eddiginél több, 532 pályaműből választotta ki a kategóriák nyerteseit. A magyarországi és határon túli alkotókat, tévétársaságokat, valamint produceri irodákat tizenhárom kategóriában jutalmazták.
A Magyar Nemzeti Galériában tartott gálaesten a Szórakoztató műsor I. kategóriájában a Megasztár - Filmslágerek - 3. széria, míg a szórakoztató műsor II. kategóriájában az Ország tesztje - Memória kapta a nyertesnek járó díjat – olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.
A dokumentumfilmek között az Új Eldorádó, míg a történelmi és életrajzi filmek közül a Józsi nővér és a sárga bicikli című alkotásokat jutalmazta a zsűri.
A színes riport kategóriában a Feszti körképről, illetve a Ragtime fesztiválról készült riportok nyertek, míg a tényfeltáró, oknyomozó riportok közül a Fókusz - Dögvásár című riportja lett a befutó.
A tudósítás kategóriában a Panoráma című műsor - Hengerelt a Hamasz címmel sugárzott riportja, az interjú kategóriában pedig az Este Extra műsorának az MTV ostroma utáni napon, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel készített interjúja kapta a győztesnek járó elismerést.
Az egytémás tematikus magazin kategóriájában a Privát rocktörténet - Az Omega című alkotás, a többtémás tematikus magazinoknál pedig a Strucc 66. esélyegyenlőségi magazin győzött. A dramatikus művek közül a Fekete tej, míg a műsorarculat kategóriában az Ez nekem kínai! - 1. rész bizonyult a legjobbnak. Az On-air promotion kategóriában a Kész átverés - promót díjazták.
Alkotói díjat Bazsó Gábor és Winkler Róbert műsorvezetők, Bálint Arthur operatőr és Zsigmond Dezső rendező kaptak.
A zsűri különdíjjal a műsorarculat kategóriában az M1 csatornaarculatát, az interjú, beszélgetés kategóriában pedig a Felelet az életnek címmel sugározott műsorát jutalmazta.
A legkedveltebb televíziós személyiségnek járó közönségdíjat Szulák Andrea, míg a legkedveltebb televíziós műsornak járó közönségdíjat a Szombat esti láz című műsor kapta.
A fesztiválon megrendezett Médiavetélkedő győztese a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós tanszékének diákjaiból alakult csapat lett.
Hartai László médiapedagógus, filmrendező vehette át Az év médiatanára díjat, amelyet a Vizuális Világ Alapítvány alapított idén.
Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára a tárca Média az esélyegyenlőségért díját – a zsűri döntése alapján – az Aktív - Romasuli című alkotás készítőinek adta át.
Kapcsolódó honlap: www.kamerahungaria.hu

 

(2007. 4. 7.)

Balázs Ádám zeneszerző sikere a sacramentói filmfesztiválon

Balázs Ádám Amerikában élő magyar zeneszerző kapta a legjobb filmzenének járó díjat a Sacramentói Nemzetközi Filmfesztiválon. A 34 éves komponistát az Elefántkirály című 2006-os amerikai filmdrámához írott muzsikájáért jutalmazták a rangos elismeréssel.
„Úgy érzem az egész otthoni zeneélet elismerése is, hogy a Sacramentói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmzenéért odaítélt díjat én vehettem át” – mondta el a távirati Irodának a Los Angelesben élő zeneszerző. A filmzene jelentős részét budapesti stúdiókban rögzítették, a Danubia Szimfonikus Zenekar és kiváló hazai népzenészek közreműködésével. Utóbbiak szólaltatták meg a Seth Grossman által írt és rendezett, az Oscar-díjas Ellen Burstynnel a főszerepben készült film thaiföldi jeleneteihez írott zenét.
Tavaly október 16-án nagy sikerű ’56-os emlékkoncertet rendeztek a rangos New York-i Carnegie Hallban; a koncerten tartották meg a fiatal magyar zeneszerző szimfonikus művének, a Hősök útjának (Path of the Extraordinary) az ősbemutatóját, amelyet a közönség fölállva tapsolt meg.

 

(2007. 4. 7.)

Wiesbadenben három díjat kapott A csapda című koprodukció

A legjobb rendező-, a FIPRESCI-, valamint A 3Sat televíziócsatorna -díját kapta az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült A csapda című szerb-német-magyar koprodukció (rendezte: Srdan Golubovic) a goEast 7. Közép- és Kelet-európai Filmfesztiválon (2007. március 28 – április 3.), Wiesbadenben – adta hírül a Filmunió.
A 3Sat televízió a közép-európai filmeket felvonultató wiesbadeni „goEast” fesztivál partnereként évről-évre kiválaszt a versenyprogramból egy játékfilmet, amely sugárzási jogát megvásárolja. A berlini filmfesztiválon nagy sikerrel bemutatott drámai-thriller szeptembertől lesz látható a magyar mozikban.
A wiesbadeni filmfesztivál honlapja: www.filmfestival-goeast.de

 

(2007. 4. 7.)

Szabó István a legjobb rendező Kaliforniában

A Rokonokért kapta Szabó István a legjobb rendezés díját a 6. Tiburoni Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. március 22-30.)– adta hírül a Filmunió. Kaliforniában
90 ország részvételével rendezték meg a nemzetközi filmszemlét, amelyen összesen 250 filmet mutattak be, köztük Goda Krisztina Csak szex és más semmi és Gárdos Péter Az igazi Mikulás, valamint Szabó István Rokonok című nagyjátékfilmjeit.
A Rokonok Kaliforniából Törökországba, a 26. Isztambuli Nemzetközi Filmfesztiválra (2007. március 31. – április 15.) utaztak.
A fesztiválok hivatalos honlapjai: www.tiburonfilmfestival.com és www.iksv.org

 

(2007. 3. 22.)

Olvasószerkesztőnk Jászai Mari-díjas – állami és művészeti kitüntetések március 15-e alkalmából

Kiemelkedő színháztudományi tevékenységéért Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Jászai Mari-díjat adományozott Szűcs Katalin Ágnesnek, a Critikai Lapok főszerkesztőjének (és a Filmkultúra olvasószerkesztőjének).

TOVÁBBI ÁLLAMI ÉS MŰVÉSZETI KITÜNTETÉSEK MÁRCIUS 15-E ALKALMÁBÓL, AZ 1848-49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 159. ÉVFORDULÓJÁN:
Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztésére Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit nyújtotta át a Parlament kupolacsarnokában rendezett ünnepségen, amelyen az államfőn és a kormányfőn kívül részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint több párt képviselője is. Az államfő 21 művésznek nyújtott át Kossuth-díjat, 18 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit 17-en vehették át.

A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából

a KOSSUTH-DÍJAT adományozta
az operairodalom tenor szerepeinek kiváló megformálásáért, művészi pályafutása elismeréseként B. NAGY JÁNOSNAK, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekesének, Érdemes Művésznek,

stílusteremtő művészi tevékenységéért, a kortárs improvizatív zene és jazz nemzetközileg is elismert műveléséért, sokoldalú zeneszerzői munkásságáért DÉS LÁSZLÓ Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőnek, előadóművésznek, Érdemes Művésznek,

a szellemi hagyományok és a mai kor festészeti törekvéseinek szimbolikus, nagyhatású egyesítéséért FÖLDI PÉTER Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, Érdemes Művésznek, az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola főiskolai tanárának,

több évtizedes kimagasló színészi alakításaiért GÁLFFI LÁSZLÓ Jászai Mari-díjas színművésznek, Érdemes Művésznek,

új utak kereséséért és a portrészobrászat megújításáért GULYÁS GYULA szobrászművésznek, Érdemes Művésznek,

több évtizedes nagysikerű rendezői munkássága elismeréseként HORVÁTH ÁDÁM Balázs Béla-díjas rendezőnek, a Színház és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanárának, Kiváló Művésznek,

sokoldalú művészi munkássága elismeréseként KERN ANDRÁSNAK, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművészének, Kiváló Művésznek,

félévszázados kiemelkedő építészeti munkásságáért, az építészeti kultúra terjesztéséért, töretlen kitartással létrehozott, mindig korszerű szellemiséget tükröző alkotásaiért KÉVÉS GYÖRGY Ybl Miklós-díjas építésznek, a Kévés és Építésztársa Rt. elnökének,

nagyhatású, magas színvonalú játék- és dokumentumfilmjeiért KÓSA FERENC Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, Érdemes Művésznek,

több évtizedes karmesteri, zenekarvezetői, valamint zenekarépítő és művészetoktatói tevékenységéért, zenei kultúránk nemzetközi hírnevét öregbítő művészi pályafutásáért LIGETI ANDRÁS Liszt Ferenc-díjas karmesternek, hegedűművésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docensének, a MATÁV Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójának, művészeti vezetőjének, Érdemes Művésznek,

rendkívüli szakmai tudásáért, a kifejező technológiák megújítási képességével és az igényességgel társult művészi éleslátásáért, a figuralitás és a nonfiguralitás leleményes ötvözéséért PAIZS LÁSZLÓ Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, Érdemes Művésznek,

a magyar költészet, a próza és dráma nyelvi világának megújításáért PARTI NAGY LAJOS Babérkoszorú-díjas írónak, költőnek, drámaírónak,

több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért, a magyar kóruskultúra nemzetközi hírnevének öregbítése, a magyar zenész-társadalom generációinak felnevelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként PÁRKAI ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas karnagynak, Érdemes Művésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanárának, professor emeritusnak,

az egész világon elismert előadóművészi tevékenységéért, a szebbre és jobbra való szüntelen törekvéséért PERÉNYI MIKLÓS Kossuth-díjas gordonkaművésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanárának, Kiváló Művésznek,

több évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkásságáért, előadóművészi tevékenységéért PÉCSI ILDIKÓ Jászai Mari-díjas színművésznek, Kiváló Művésznek, színművésznek, rendezőnek,

színházi és filmszerepek emlékezetes megformálásáért, méltán népszerű, sokoldalú művészi munkásságáért, életpályája elismeréseként PSOTA IRÉNNEK, a Madách Színház Kossuth-díjas színművészének, Érdemes Művésznek, a Nemzet Színészének,

több mint négy évtizedes, világszerte nagyra becsült tárgyművészeti és feltalálói tevékenységéért, iskolateremtő jelentőségű oktatói munkássága elismeréseként RUBIK ERNŐ Állami-díjas építészmérnöknek, tárgytervezőnek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanárának, a Rubik Studio Kft. ügyvezető igazgatójának,

a XIX. és XX. századi klasszikus és népszerű zeneirodalom magyar stílusban való tolmácsolásáért, a hazánk zenei kultúrájának részét képező cigánymuzsika magas szintű műveléséért IFJ. SÁNTA FERENC Liszt Ferenc-díjas hegedűművésznek,

erőteljes színészi alakításaiért és rendezői munkássága elismeréseként SZILÁGYI TIBOR Jászai Mari-díjas színművésznek, Kiváló Művésznek,

a költői hagyományok és a modernitás személyes intellektuális, magas szintű ötvözetének megteremtéséért TAKÁCS ZSUZSA Babérkoszorú-díjas költőnek, műfordítónak,

az avantgarde hagyomány magas szintű megújításáért és a vajdasági magyar irodalom szervezésében vállalt szerepéért TOLNAI OTTÓ József Attila-díjas költőnek, írónak, műfordítónak.

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából

a SZÉCHENYI-DÍJAT adományozta
a hazai korszerű agyélettani kutatás és oktatás, a pszichofiziológia meghonosításáért és magas szintű műveléséért, az elemi tanulási folyamatok élettani hátterének feltárásáért ÁDÁM GYÖRGYNEK, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, Állami-díjas orvosnak, pszichofiziológusnak, professor emeritusnak,

a természetes anyagok kémiája területén végzett széleskörű, nemzetközileg elismert kutatásaiért, eredményes gyógyszerfejlesztői és tudományszervezői tevékenységéért BLASKÓ GÁBOR kémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának, az EGIS Gyógyszergyár Rt. kutatási igazgatójának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki Kar címzetes egyetemi tanárának,

a XX. századi magyar irodalom - elsősorban az elbeszélő magyar próza - korszerű törekvéseinek elemző összegzéséért és kimagasló tudományszervezői munkásságáért BODNÁR GYÖRGY József Attila-díjas irodalomtörténésznek, az irodalomtudomány doktorának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanárának,

a bonyolult, sokváltozós, nem arányos viselkedésű nagyrendszerek irányításában elért eredményeiért, nemzetközi elismertségű és a gyakorlatban kiválóan hasznosítható kutatásaiért BOKOR JÓZSEF villamosmérnöknek, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanárának, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet tudományos igazgató-helyettesének, kutató professzornak,

az információelméletben és alkalmazásban elért, világszerte nagyra becsült eredményeiért, valamint az információelmélet oktatásában végzett iskolateremtő munkásságáért CSISZÁR IMRE matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának,

az agrárinnováció, agrárgépészet, valamint a műszaki fejlesztés területén elért rendkívül eredményes munkássága elismeréseként DIMÉNY IMRE agrárközgazdásznak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, nyugalmazott egyetemi tanárnak, professor emeritusnak,

az experimentális dermatológia, ezen belül a dermatoimmunológia területén elért eredményeiért, a felsőoktatásban végzett vezetői, oktatói tevékenységéért, iskolateremtő munkásságáért

DOBOZY ATTILA bőrgyógyász orvosnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanárának, nemzetközileg is elismert esszéírói tevékenységéért, egyetemes művészetelméleti munkásságáért

FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ József Attila-díjas irodalomtörténész-esztétának, kritikusnak, a filozófiai tudomány kandidátusának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Összehasonlító és Világirodalmi Tanszék egyetemi docensének,

a közösségszerveződés mechanizmusaira vonatkozó vizsgálataiért, a tájökológiában, a társas rovarok ökológiája tanulmányozásában nemzetközileg is elismert tudományos munkásságáért, oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként GALLÉ LÁSZLÓ biológusnak, ökológusnak, a biológiai tudomány doktorának, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Ökológiai Tanszék egyetemi tanárának,

a nemzetközi tudományos életben is nagyra becsült kutatóintézet irányításában alkalmazott úttörő módszereiért, a nagy gazdasági hasznot hozó kutatások összehangolásáért INZELT PÉTER mérnök-közgazdásznak, a műszaki tudomány kandidátusának, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete igazgatójának, címzetes egyetemi tanárnak,

több évtizedes kiemelkedő, nemzetközileg is elismert gyógyító, oktató és tudományos, valamint példaértékű közéleti tevékenysége elismeréseként; a Haemoglobin Savaria felfedezéséért ISTVÁN LAJOSNAK, az orvostudomány kandidátusának, a Vas Megyei Markusovszky Kórház nyugalmazott vezető-főorvosának, címzetes egyetemi tanárnak,

a nyelvfilozófia, a történelemfilozófia és az itáliai filozófiai gondolkodás fejlődésére irányuló tudományos munkásságáért, valamint a filozófiai közéletben kifejtett hazai és nemzetközi tevékenységéért KELEMEN JÁNOS filozófusnak, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanárának, az ELTE Filozófiai Intézete igazgatójának,

a századforduló és a XIX. század művészettörténeti kutatásaiért, a kortárs művészet népszerűsítését szolgáló kiállítások rendezéséért, egyetemi oktatói munkássága elismeréseként KESERÜ KATALIN Munkácsy Mihály-díjas művészettörténésznek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művészettörténeti Tanszék egyetemi docensének,

a hebraisztika és asszírológia keretében nemzetközileg is elismert tudományos eredményeiért, valamint e szakok hazai megalapozásáért és fejlesztéséért KOMORÓCZY GÉZÁNAK, a nyelvtudomány kandidátusának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Asszírológiai és Hebraisztikai Tanszék egyetemi tanárának, a Magyar Tudományos Akadémia Judaisztikai Kutatócsoport vezetőjének,

a meteorológia területén hosszú időn át végzett kiemelkedő szakmai és tudományos munkássága, különösen meteorológiai sugárzástani, illetve műholdas meteorológiai kutatásai, valamint oktatói tevékenysége elismeréseként MAJOR GYÖRGY meteorológusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, az Országos Meteorológiai Szolgálat ny. munkatársának, nyugalmazott kutatóprofesszornak,

az egyidejű hő- és anyagátadás, a transzportelmélet, valamint az alkalmazott energetika területén nemzetközileg is elismert tudományos-közéleti munkásságáért, a magyar felsőoktatás megújításában végzett tevékenysége elismeréseként MOLNÁR KÁROLY gépészmérnöknek, a műszaki tudomány doktorának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának, tanszékvezető egyetemi tanárnak,

a világgazdasági fejlődés fő irányaira és szerkezeti változásaira vonatkozó tudományos eredményeiért, valamint egyetemi oktatói és iskolaalapítói munkásságáért SIMAI MIHÁLY közgazdásznak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, az MTA Világgazdasági Kutatóintézete kutatóprofesszorának,

tanári, zenetudományi és zeneszerzői tevékenységéért, a magyar zene, a magyar kultúra gazdagításáért, terjesztéséért és elismertetéséért SZÖLLŐSY ANDRÁS Kossuth-díjas zeneszerzőnek, zenetörténésznek, Kiváló Művésznek.

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából
a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetést adományozta, többek között
több mint négy évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként KONCZ GÁBORNAK, a Budaörsi Játékszín Kossuth-díjas színművészének, rendezőjének, Érdemes Művésznek,
sokoldalú irodalmi munkássága elismeréseként PÉNTEK IMRE József Attila-díjas költőnek, kritikusnak, lapszerkesztőnek,
irodalmi életműve elismeréseként SÁNTA FERENC Kossuth-díjas írónak,
nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért, a magyar operakultúra hírnevének öregbítése érdekében végzett tevékenységéért SASS SYLVIA Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek, Érdemes Művésznek,

Rangos művészeti díjakat adtak át a központi állami ünnepségen, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben március 15-én este. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium előterjesztésére, a kormány döntése alapján
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KIVÁLÓ MŰVÉSZE-DÍJBAN részesült
Hegedűs D. Géza, Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Vígszínház művésze a magyar színházi élet meghatározó személyiségeként végzett több évtizedes kiemelkedő színművészeti tevékenységéért;
Lantos Ferenc, Munkácsy Mihály-díjas festőművész a magyar klasszikus avantgárd hagyományainak továbbviteléért, a Pécsi Műhely megalapításáért, kiemelkedő művészetpedagógusi tevékenységéért;
Perényi Eszter, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a klasszikus és a kortárs zeneszerzők munkásságának kiemelkedő színvonalú tolmácsolásáért, több évtizedes kimagasló művészi munkájáért;
Szalai András, Balázs Béla-díjas főoperatőr televíziós és játékfilmek operatőri munkájáért, több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként;
Zempléni Mária, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekese, kivételes problémaérzékenységű emberábrázolásaiért, több évtizedes kimagasló művészi munkája elismeréseként.

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÉRDEMES MŰVÉSZE-DÍJBAN részesült
Baricz Katalin, Balogh Rudolf-díjas fotóművész sokszínű szakmai tevékenységéért, a kortárs magyar fotóművészet terén kifejtett következetes és iskolateremtő munkásságáért;
Barta Dóra, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Szegedi Kortárs Balett vezető szólistája magas technikai színvonalon végzett, nagy érzékenységű művészi munkájának, a hazai modern táncéletben kimagasló kvalitású alakításainak elismeréseként;
Berkes János operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese az operairodalom nagy tenorszerepeinek kiemelkedő művészi színvonalú, ihletett tolmácsolásáért;
Deák Krisztina, Balázs Béla-díjas filmrendező egészestés mozifilmjeinek színvonalas megvalósításáért, szakmai tevékenységének elismeréseként;
Forgács Péter, Balázs Béla-díjas filmrendező, médiaművész a XX. századi polgárság életformájának hiteles bemutatásáért, nemzetközi sikereket elért, egyéni stílusú filmjeiért, magas színvonalú értékmegőrző munkásságáért;
Galántai György, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész több évtizedes alkotói és művészetszervezői tevékenységéért, az alternatív művészet alakításában és archiválásában játszott kulcsfontosságú szerepéért;
Kókay Krisztina, Ferenczy Noémi-díjas textilművész a monumentális kárpitművészet tradícióinak és formanyelvének megújítása terén elért eredményeiért, magas színvonalú, következetes munkásságáért;
Kovács László, Liszt Ferenc-díjas karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere több évtizedes, kiemelkedő színvonalú művészi és zenekarvezetői munkásságáért;
Mihályi Győző, Jászai Mari-díjas színművész, a Pesti Magyar Színház és a József Attila Színház színművésze több évtizedes kiemelkedő színészi eredményeiért;
Kalmár Tibor, Jászai Mari-díjas rendező a humor kiváló ismerőjeként számos nagysikerű színpadi és televíziós előadás létrehozásáért.

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG BABÉRKOSZORÚJA-DÍJBAN részesült
Kántor Péter, József Attila-díjas költő, műfordító kiemelkedő lírikusi működéséért;
Kemény István, József Attila-díjas költő, író, kritikus a hagyományos gondolati költészet megidézéséért és megújításáért.

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter
a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE kitüntetést adta át, többek között
Andorai Péternek, a József Attila Színház Kossuth-díjas színművészének,
Bajor Imre színművésznek,
Fülöp Attilának, a Magyar Állami Operaház magánénekesének, nyugalmazott főtitkárnak,
Dr. Hegyi Loránd, Munkácsy Mihály-díjas művészettörténésznek, a Saint Etienne-i Művészeti Múzeum igazgatójának,
Kerekes Tóth Erzsébet népdalénekesnek,
Takács Klára Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek,
Vass László műgyűjtőnek,

Dr. Sólyom László a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter
a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adta át, többek között
Érdiné Szabó Mártának, a Cimbora Alapítvány kuratóriumi elnökének (külföldön való tartózkodása miatt később veszi át),
Gellériné Lázár Mártának, a Napvilág Kiadó főszerkesztőjének, könyvkiadónak, történésznek,
Juhász Zsolt, Harangozó Gyula-díjas táncművésznek, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetőjének, koreográfusnak,
Dr. Kardos Józsefnek, az ELTE egyetemi tanárának, a történelemtudomány kandidátusának,
Peskó Zoltán karmesternek, zeneszerzőnek (külföldön való tartózkodása miatt később veszi át),
Sas István Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, Érdemes Művésznek, a Magyar Reklámszövetség elnökségi tagjának,
Tóth Enikőnek, a Madách Színház színművészének,
Vadászi Erzsébetnek, az Iparművészeti Múzeum tudományos tanácsosának.

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter
a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át, többek között
Birinyi József néprajz- és népzenekutatónak, előadóművésznek, a budapesti Média Flash Kft. Reklámiroda filmrendezőjének,
Gecsényi Györgyinek, a Pesti Magyar Színház dramaturgjának,
Margittai Katalinnak, a Budapesti Művelődési Központ igazgatójának,
Dr. Ranschburg Jenőnének, a budapesti Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola gyógypedagógusának,
Vas Gábor nyugalmazott zenei szerkesztőnek, zeneszerzőnek.

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter
a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI EZÜST ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át, többek között
Dr. Báder Jánosné balettmesternek, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai docensének,
Drozsnyik István képzőművésznek,
Ferenczyné Lendeczky Katalinnak, a miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola tagintézménye, a Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatóhelyettesének,
Gombai Szabolcsnak, a Bozsik Yvette Társulat táncművészének,
Horváth András roma hagyományőrzőnek,
Horváth Imrénének, a Radnóti Miklós Színház gazdasági ügyintézőjének,
Nagy Gusztávnak, a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény cigány nyelv és irodalom tanárának,
Rózsa Gyulának, a Pesti Magyar Színház fodrásztár-vezetőjének,
Sárospataki Csabáné Fekete Katalinnak, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Irodalmi Tagozata titkárának,
Vidos Tibornak, a Győri Balett műszaki vezetőjének, hangosítónak.

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter
a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI BRONZ ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át, többek között:
Auerné Pádár Erzsébetnek, a Magyar Állami Operaház női szabójának,
Iveszics Györgynének, a szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános, Kéttannyelvű Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárának,
Kovács Lászlónénak, a Nemzeti Táncszínház Kht. belföldi értékesítési menedzserének,
Pethesné Molnár Rózsának, a jakabszállási Általános Művelődési Központ tanárának,

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter JÁSZAI MARI-DÍJAT adományozott kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységéért
B. Fülöp Erzsébetnek, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművészének,
Erkel László "Kentaur" díszlettervezőnek,
Hámori Gabriellának, az Örkény Színház színművészének,
Honti Györgynek, a tatabányai Jászai Mari Színház színművészének,
Hunyadkürti Istvánnak, a Miskolci Nemzeti Színház színművészének,
Kocsis Gergelynek, a budapesti Katona József Színház színművészének,
Kocsis Juditnak, a József Attila Színház színművészének,
Kocsis Pálnak, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművészének,
Kőszegi Ákosnak, a kecskeméti Katona József Színház színművészének,
Nemes Leventének, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészének,
Rába Rolandnak, a Krétakör Színház színművészének
Szűcs Katalin Ágnesnek, a Critikai Lapok főszerkesztőjének,
Szűcs Nellinek, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház színművészének.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter BALASSA PÉTER-DÍJAT adományozott a művészet területén elért esszé- és tanulmányírói teljesítmény elismeréséért,
Bán Zsófiának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docensének,

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter BALÁZS BÉLA-DÍJAT adományozott a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenység, valamint művészi és tudományos teljesítmény elismeréséért
Gelencsér Gábor filmkritikusnak, filmelméleti szakembernek,
Hajdu Szabolcs filmrendezőnek,
Kurucz Sándor operatőrnek,
Losonczi Teréz vágónak,
Moldoványi Judit vágó-rendezőnek,
Molnár Anna dramaturgnak,
Nagy Lajos animációs filmrendezőnek, grafikusművésznek,
Pálfi György filmrendezőnek,
Regéczy Ida laboratóriumi fénymegadónak,
Szatmári Péter operatőrnek.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter BALOGH RUDOLF-DÍJAT adományozott a kiemelkedő fotóművészeti tevékenység elismeréséért,
Drégely Imre fotóművésznek,
Göbölyös Luca fotóművésznek,
Kovács Attila fotóriporternek.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter BÁNFFY MIKLÓS-DÍJAT adományozott a kultúra és a közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végző minisztériumi, intézményi és egyéb dolgozók részére:
Dr. Cravero Róbertnek, a Kolibri Színház gazdasági szaktanácsadójának,
Götz Bélánénak, a Budapesti Bábszínház művészeti főtitkárának,
Hermann Krisztinának, a Magyar Filmművészek Szövetsége ügyvezető titkárának,
Menkó Teréziának, az egri Gárdonyi Géza Színház volt ügyvezető igazgatójának,
Dr. Végh Károlynak a Petőfi Irodalmi Múzeum marketing és közönségkapcsolatok főosztály főosztályvezetőjének.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter BLATTNER GÉZA-DÍJAT adományozott a kiemelkedő bábművészeti tevékenység – bábszínész, rendező, tervező, dramaturg – elismeréséért:
Bartal Kiss Rita bábművésznek, rendezőnek,
Szász Zsolt bábművésznek.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter ERKEL FERENC-DÍJAT adományozott kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenység elismeréséért
Horváth Balázsnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző, zeneelmélet tanárának,
Dr. Mohay Miklósnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar zeneszerző, zeneelméleti tanárának,
Tóth Péternek, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerző tanárának,

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter FERENCZY NOÉMI-DÍJAT adományozott kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenység elismeréséért
Dárday Nikolett üvegművésznek,
Gombos István ötvösnek, iparművésznek,
Göde Andrásnak, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építész Tanszék adjunktusának
Kalmár Istvánnak, a magyar gyermekkönyv illusztrátorának,
Karsai Zsófia keramikusművésznek,
Miticzky Gábor ipari formatervezőnek,
Pasqualetti Eleonóra textil- és gobelinművésznek,
Szalontai Éva textilművésznek,
Szebényi Judit iparművészeti-, kerámia-restaurátornak,
Szilágyi Ildikó ötvösművésznek,
Tihanyi Zsuzsanna keramikusművésznek,
Vertel Beatrix tervezőgrafikus-művésznek.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter HARANGOZÓ GYULA-DÍJAT adományozott a táncművészet bármely ágában folytatott alkotói, előadói tudományos és pedagógiai tevékenység elismeréséért
Bakó Tamásnak, az Artus-Goda Gábor Társulat táncos koreográfusának,
Horváth Zsófiának, a Honvéd Táncszínház táncos szólistájának, koreográfusának,
Kun Attilának, a Magyar Állami Operaház táncművészének, koreográfusának,
Macher Szilárdnak, a Magyar Állami Operaház - Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosának,
Sóthy Virágnak, a Győri Balett magántáncosának,
Varasdy Ernőné Bérczes Máriának, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai docensének, balettmesterének,
Vámos Lászlónak, a Duna Palota és Kiadó - Duna Művészegyüttes tánckarvezetőjének, táncos szólistájának.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter HORTOBÁGYI KÁROLY-DÍJAT adományozott kiemelkedő artistaművészeti tevékenység elismeréséért
Deltai István artistaművésznek

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter JÓZSEF ATTILA-DÍJAT adományozott a kiemelkedő irodalmi tevékenység elismeréséért
Báthori Csaba írónak, műfordítónak,
Berkovits György prózaírónak,
Bodor Béla írónak,
Böszörményi Gyula írónak, drámaírónak, publicistának,
Dérczy Péter kritikusnak, szerkesztőnek,
Dragomán György Márai Sándor-díjas írónak,
Kúnos László műfordítónak, a Corvina Kiadó igazgatójának,
L. Simon László írónak, szerkesztőnek,
Mesterházi Mónika költőnek, műfordítónak és irodalomszervezőnek,
Szenyán Erzsébet műfordítónak,
Szentmártoni János költőnek,
Szkárosi Endrének, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docensének,
Tasnádi István drámaírónak.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter LISZT FERENC-DÍJAT adományozott kiemelkedő zenei és előadóművészeti tevékenység elismeréséért
Dienes Gábornak, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar oboaművészének,
Dresch Mihály dzsesszmuzsikusnak, szaxofonművésznek,
Gráf Zsuzsannának, a Városmajori Gimnázium karnagyának, zenetanárának,
Horváth Anikónak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának, csembalóművésznek,
Rozmán Lajos klarinétművésznek,
Szeverényi Ilona cimbalomművésznek,
Szilvágyi Sándornak, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium gitárművész-tanárának,
Vajda Júliának, a szegedi Nemzeti Színház operaénekesének.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter MUNKÁCSY MIHÁLY-DÍJAT adományozott kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismeréséért
Berhidi Mária szobrászművésznek,
Csemniczky Zoltán szobrászművésznek,
Csontó Lajos képzőművésznek, az Eszterházy Károly Főiskola docensének,
El-Hassan Rózának, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészének,
Friedrich Ferenc szobrászművésznek,
Július Gyula képzőművésznek,
Kőmíves István tervezőgrafikus-művésznek,
Kovács Péter Balázs festőművésznek,
Mengyán András képzőművésznek, professzornak,
Szalai Veronika restaurátornak,
Szentjóby Tamás képzőművésznek,
Szentpétery Ádám szlovákiai képzőművésznek,
Szily Géza festőművésznek.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter NÁDASDY KÁLMÁN-DÍJAT adományozott kiemelkedő zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenység elismeréséért,
Boschán Daisynek, a Magyar Állami Operaház vezető játékmesterének, zenetörténésznek,
Dalos László Táncsics Mihály-díjas hírlapírónak, zenei szövegírónak, műfordítónak.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter NÉMETH LAJOS-DÍJAT adományozott a képzőművészet, az iparművészet és a fotóművészet, illetve ezek határterületein végzett kiemelkedő művészettörténészi, művészetírói, műelméleti vagy műkritikusi tevékenység elismeréséért
Dr. Ferkai Andrásnak, a Magyar Iparművészeti Egyetem Elméleti Intézet igazgatójának, építészettörténésznek,
Sebők Zoltán művészeti esszéírónak,
Várkonyi Györgynek, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar és Művészettörténeti Tanszék művészettörténészének.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter SZABOLCSI BENCE-DÍJAT adományozott kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenység elismeréséért
Hamburger Klárának, a Magyar Tudományos Akadémia zenetudomány doktorának, zenetörténésznek,
Pándi Marianne Táncsics Mihály-díjas zenetörténésznek, zenekritikusnak és zenei ismeretterjesztőnek.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter TÁNCSICS MIHÁLY-DÍJAT adományozott kiemelkedő újságírói tevékenység elismeréséért
Andrassew Ivánnak, a Népszava rovatvezetőjének,
Balogh Lászlónak, a Reuters fotóriporterének
Dudás Károlynak, a vajdasági Hét Nap Szerkesztőség főszerkesztőjének, újságírónak,
Kiss Tibornak, a Népszabadság főmunkatársának,
Miklián Lászlónak, a Keresztény Élet Szerkesztőség újságíró főmunkatársának,
Márványi Péternek, a Gazdasági Rádió szerkesztőjének, műsorvezetőjének.

 

(2007. 3. 17.)

A Víkend lesz a Los Angeles-i Hartley-Merrill Nemzetközi Forgatókönyvíró Pályázaton

Tóth Csaba és Gál Péter Víkend című, egy csángóföldi vadászat drámai eseményeiről szóló műve képviseli Magyarországot Los Angelesben, a Hartley-Merrill International Screenwriting Prize-ért vívott versenyben. A szerzőpáros még a a Hartley-Merrill Pályázat 500 dolláros különdíját, valamint a Hartley-Merrill kelet-európai workshopjára szóló meghívást is megkapta.
Második helyezést ért el Fésős András Kelj fel és járj című forgatókönyve, amely több öngyilkos jelölt és az őket menteni akaró tűzoltó története. A harmadik helyen Erdélyi Dániel bizarr, szürreális falusi meséje, komikus elemekkel, az Üres csizmácskák éjszakája és Szabó Iván Kanóc című, egy magyar faluban történt nyomozásról szóló thrillere osztozott.
A zsűri tagjai – Petrányi Viktória producer, Czető Bernáth László forgatókönyvíró, dramaturg és Jankura Péter operatőr – az értékeléskor figyelembe vették az eredetiséget, a történetek és a karakterek kidolgozottságát, illetve az előírt formátum betartását.
A Hartley-Merrill International Screenwriting Prize évente megrendezett nemzetközi forgatókönyv-írói pályázat a Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists), az Amerikai Írószövetség (Writers Guild of America, West) és az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America) szervezésében. A díjat 1989-ben a Los Angeles-i RKO Pictures vezetői, Ted Hartley és Dina Merrill alapították.
A pályázat első fordulójában az egyes országok nemzeti zsűrijei hoznak döntést, majd az általuk kiválasztott győztes forgatókönyvek vesznek részt a Los Angeles-i végső megmérettetésen. Az amerikai zsűri által legjobbnak ítélt forgatókönyv írója a pénznyereményen túl részvételi lehetőséget kap a Sundance Intézet Filmmaker’s Lab kurzusán.
A nemzetközi első három helyezett díját a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2007. május 16-27.) keretében rendezett fogadáson és sajtótájékoztatón adják át.
Kapcsolódó cikkünk: Ozsda Erika: A Hartley-Merrill forgatókönyvíró-pályázatról – Zakariás Eszter és Németh Gábor (2006)

 

(2007. 3. 17.)

A Friss levegő Global Vision díja Kaliforniában

Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje, a Friss levegő a 17. Cinequest Filmfesztivál (2007. február 28 – március 11.) Global Vision díját kapta a kaliforniai San Joséban – adta hírül a Magyar Filmunió. Az elismeréssel olyan egyetemes kérdéseket felvető filmalkotásokat jutalmaznak, amelyekben a művészi útkeresést és történetmesélést személyesség és érzelmesség hatja át. Kocsis Ágnes rendezői diplomafilmjét a Cinequest fesztivál Global Landscapes kategória 27 alkotása közül díjazták.
2006-ban a magyar játékfilmek közül a Friss levegőt mutatták be a legtöbb nemzetközi filmfesztiválon; díjakat kapott Barcelonában, Brüsszelben, Delhiben, Pozsonyban, Reykjavíkban és Varsóban is.
A Szilikon-völgy legnagyobb városában megtartott mozgókép mustrán 17. alkalommal mutattak be válogatást a világ filmterméséből. A Cinequesten 160 alkotást tűztek műsorra idén, köztük három magyar mozifilmet. Goda Krisztina Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékát, Kocsis Ágnes filmkritikusi elismerésekkel elhalmozott diplomafilmjét, a Friss levegőt, valamint Tímár Péter a „kizökkent időről” szóló A herceg haladéka című filmjét.
Molnár Szilvia: Low budget kaland – Beszélgetés Fillenz Ádámmal, a Friss levegő című film operatőrével (2006)
Báthory Erzsi: Labda a múltból a múltba (interjú Tímár Péterrel a 6:3-ról)
Kapcsolódó honlapok: www.cinequest.org és www.filmunio.hu

 

(2007. 3. 17.)

Az Új Budapest Filmstúdió koprodukciós sikerei Szófiában

A nagydíjat és a legjobb filmtervnek járó elismerést kapta a 11. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. március 1-11.) Srdan Golubovic Csapda című szerb-német-magyar koprodukciója. A berlini filmfesztiválon nagy sikerrel bemutatott drámai-thriller szeptembertől látható a magyar mozikban.
A szófiai fesztivál keretében megrendezett koprodukciós fórum díját Srdan Koljevic The Woman with the Broken Nose című filmterv kapta, amelynek magyar résztvevője szintén az Új Budapest Filmstúdió, koproducere Kántor László.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.cinema.bg/sff

 

(2007. 3. 9.)

32. César-díjak

A Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia február 24-én átadta a César-díjakat. Tiszteletbeli díjat (César d’honneur) kapott Marlčne Jobert színművésznő és Jude Law színész.

A DÍJAZOTTAK/JELÖLTEK LISTÁJA, KATEGÓRIÁNKÉNT

a legjobb színésznő
Cécile de France (Fauteuils d’orchestre / Földszinti zsöllyék)
Cécile de France (Quand j'étais chanteur / Amikor énekes voltam)
Catherine Frot (La tourneuse de pages / A kottalapozó)
Charlotte Gainsbourg (Pręte-moi ta main / Add a kezed)
Marina Hands (Lady Chatterley)

a legjobb színész

Michel Blanc (Je vous trouve trčs beau / Szerintem nagyon szép vagy)
Alain Chabat (Pręte-moi ta main / Add a kezed)
François Cluzet (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek)
Gérard Depardieu (Quand j’étais chanteur / Amikor énekes voltam)
Jean Dujardin (OSS 117 – Le Caire nid d’espions / OSS 117 – Kairó, a kémek fészke)

a legjobb epizódszínésznő
Christine Citti (Quand j’étais chanteur / Amikor énekes voltam)
Dani (Fauteuils d’orchestre / Földszinti zsöllyék)
Mylčne Demongeot (La Californie /Kalifornia)
Bernadette Lafont (Pręte-moi ta main / Add a kezed)
Valérie Lemercier (Fauteuils d’orchestre / Földszinti zsöllyék)

a legjobb epizódszínész
Dany Boon (La doublure / A bélés)
François Cluzet (Quatre étoiles /Négy csillagos)
André Dussollier (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek)
Guy Marchand (Dans Paris / Párizsban)
Kad Merad (Je vais bien, ne t’en fais pas / Ne aggódj, jók vagyok)

a legjobb fiatal filmes (hölgy)
Déborah François (La tourneuse de pages / A kottalapozó)
Marina Hands (Lady Chatterley)
Mélanie Laurent (Je vais bien, ne t’en fais pas / Ne aggódj, jól vagyok)
Aďssa Maďga (Bamako)
Maďwenn (Pardonnez-moi / Bocsásson meg)

a legjobb fiatal filmes
Georges Babluani (13 Tzameti)
Rasha Bukvic (La Californie / Kalifornia)
Arié Elmaleh (L’école pour tous / Iskola mindenkinek)
Vincent Rottiers (Le passager /Az utazó)
James Thierrée (Désaccord parfait Tökéletes egyet nem értésben)
Malik Zidi (Les amitiés maléfiques / Veszedelmes barátságok

a legjobb rendező
Rachid Bouchareb (Indigčnes / Helybéliek)
Guillaume Canet (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd el senkinek)
Pascale Ferran (Lady Chatterley)
Philippe Lioret (Je vais bien, ne t’en fais pas / Ne aggódj, jól vagyok)
Alain Resnais (Coeurs / Szívek)

a legjobb francia film
Indigčnes / Helybéliek (r.: Rachid Bouchareb)
Je vais bien, ne t’en fais pas / Ne aggódj, jól vagyok (Philippe Lioret)
Lady Chatterley (Pascale Ferran)
Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek (Guillaume Canet)
Quand j'étais chanteur / Amikor sofőr voltam (Xavier Giannoli)

a legjobb elsőfilm
13 Tzameti (r.: Gela Babluani)
Les fragments d’Antonin / Antonin töredékei (Gabriel Le Bomin)
Je vous trouve trčs beau (Isabelle Mergault)
Mauvaise foi /Rosszhiszemű (Roschdy Zem)
Pardonnez-moi / Bocsásson meg (Maďwenn)

a legjobb eredeti forgatókönyvíró
Xavier Giannoli (Quand j’étais chanteur / Amikor énekes voltam)
Olivier Lorelle–Rachid Bouchareb (Indigčnes / Helybéliek)
Isabelle Mergault (Je vous trouve trčs beau / Szerintem nagyon szép vagy)
Daničle Thompson–Christopher Thompson (
Laurent Tuel–Christophe Turpin (Jean-Philippe)

a legjobb adaptált forgatókönyv írói
Guillaume Canet–Philippe Lefčbvre (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek)
Pascale Ferran–Roger Bohbot–Pierre Trividic (Lady Chatterley)
Jean-François Halin–Michel Hazanavicius (OSS 117 – Le Caire nid d’espions / OSS 117 – Kairó, a kémek fészke)
Philippe Lioret–Olivier Adam (Je vais bien, ne t’en fais pas Ne aggódj, jól vagyok)
Jean-Michel Ribes (Coeurs / Szívek)

a legjobb filmzene
Armand Amar (Indigčnes / Helybéliek)
Mathieu Chedid (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek)
Jérőme Lemonnier (La tourneuse de pages / A kottalapozó)
Mark Snow (Coeurs / Szívek)
Gabriel Yared (Azur et Asmar)

a legjobb rövidfilm
Bonbon au poivre / Borsos cukorka (r.: Marc Fitoussi)
Fais de beaux ręves / Álmodj szépeket (Marilyne Canto)
La leçon de guitare / A gitáróra (Martin Rit)
Le mammouth Pobalski / Pobalski, a mamut (Jacques Mitsch)
Les volets /Fejezetek (Lyčce Boukhitine)

a legjobb operatőr
Patrick Blossier (Indigčnes / Helybéliek)
Éric Gautier (Coeurs / Szívek)
Julien Hirsch (Lady Chatterley)
Christophe Offenstein (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek)
Guillaume Schiffman (OSS 117 – Le Caire nid d’espions / OSS 117 – Kairó, a kémek fészke)

a legjobb díszlettervező
Dominique Douret (Indigčnes / Helybéliek)
Maamar Ech Cheikh (OSS 117 – Le Caire nid d’espions / OSS 117 – Kairó, a kémek fészke)
Jean-Luc Raoul (Les brigades du tigre / Tigrisosztagok)
François-Renaud Labarthe (Lady Chatterley)
Jacques Saulnier (Coeurs / Szívek)

a legjobb hang
Jean-Marie Blondel–Thomas Desjonqučres–Gérard Lamps (Coeurs / Szívek)
Jean-Jacques Ferran–Nicolas Moreau–Jean-Pierre Laforce (Lady Chatterley)
Pierre Gamet–Jean Goudier–Gérard Lamps (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek)
Olivier Hespel–Olivier Walczak–Franck Rubio–Thomas Gauder (Indigčnes / Helybéliek)
François Musy–Gabriel Hafner (Quand j’étais chanteur / Amikor énekes voltam)

a legjobb vágó
Martine Giordano (Quand j’étais chanteur / Amikor énekes voltam)
Yannick Kergoat (Indigčnes / Helybéliek)
Sylvie Landra (Fauteuils d’orchestre / Földszinti zsöllyék)
Hervé de Luze (Coeurs / Szívek)
Hervé de Luze (Ne le dis ŕ personne / Ne mondd meg senkinek)

a legjobb jelmeztervező

Marie-Claude Altot (Lady Chatterley)
Jackie Budin (Coeurs / Szívek)
Charlotte David 8OSS 117 – Le Caire nid d’espions)
Pierre-Jean Larroque (Les brigades du tigre)
Michčle Richer (Indigčnes/ Helybéliek)

a legjobb külföldi film
Bábel / Babel (r.: Alejandro Gonzalez Ińarritu)
A család kicsi kincse / Little miss Sunshine (Jonathan Dayton–Valérie Faris)
Brokeback Mountain – Túl a barátságon / Le secret de Brokeback Mountain (Ang Lee)
A királynő / The Queen (Stephen Frears)
Volver (Pedro Almodovar)

a legjobb dokumentumfilm
Dans la peau de Jacques Chirac / Jacques Chirac bőrében (r.: Karl Zéro–Michel Royer)
La fille du juge / A bíró lánya (William Karel)
Ici Najac, ŕ vous la Terre / Najac a Földnek (Jean-Henri Meunier)
Lŕ-bas / Arrafelé (Chantal Akerman)
Zidane, un portrait du XXIe sičcle / Zidane – egy portré a 21. századból (Philippe Parreno–Douglas Gordon)

Kapcsolódó honlap: www.lescesarducinema.com

 

(2007. 3. 9.)

A Taxidermia portói és mexikói díja

A közönségdíjat kapta a Taxidemia Portugália legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján; a legjobb rendező díját vette át Pálfi György Mexikóvárosban – adta hírül a Filmunió.
A 27. alkalommal megrendezett Fantasporto nagyszabású filmünnepen (2007. 02.24-03.04.), több mint 100 játékfilmet mutattak be. A tíznapos fesztivál vetítéseire 85 000 néző váltott jegyet a portugál kikötővárosban.
Mexikóváros grandiózus nemzetközi filmfesztiválján Pálfi György személyesen vette át a legjobb rendezőnek járó díjat Geraldine Chaplin színművésznőtől, a zsűri elnökétől, a záróünnepségen. A mexikói fővárosban immáron negyedik alkalommal rendezték meg március első napjaiban a kortárs filmművészeti fesztivált, a FICCO-t. A több mint 220 filmet felvonultató rendezvényen idén volt először magyar alkotás a díjazottak között.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu, www.fantasporto.online.pt és www.ficco.com.mx

 

(2007. 3. 2.)

79. Oscar-díj

Az Amerikai Filmakadémia tagjai az animációs rövidfilm kategóriában az Oscar-díjra nominálták, azaz „a legjobb ötbe” szavazták, az eddig csaknem negyven díjat nyerő háromdimenziós művet, M. Tóth Géza négy és fél perces Maestroját. Az operatőrök között Zsigmond Vilmost is Oscar-díjra jelölték.
A 79. Oscar-díjkiosztó ceremóniát 2007. február 25-én tartották Los Angelesben.

DÍJAZOTTAK / JELÖLTEK, KATEGÓRIÁNKÉNT

a legjobb film
Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel (magyarországi mozibemutató: 2007. február 8.)
Martin Scorsese: A tégla / The Departed (magyarországi mozibemutató: 2006. november 9.)
Clint Eastwood: Letters from Iwo Jima / Levelek Iwo Jimából
Jonathan Dayton–Valerie Faris: Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse
Stephen Frears: A királynő / The Queen (magyarországi mozibemutató: 2007. január 18.)

a legjobb rendező
Alejandro González Inárritu (Bábel / Babel)
Martin Scorsese (A tégla / The Departed)
Clint Eastwood (Letters from Iwo Jima / Levelek Iwo Jimából)
Stephen Frears (A királynő / The Queen)
Paul Greengrass: A United 93-as / United 93 (magyarországi mozibemutató: 2006. augusztus 17.)

a legjobb színésznő
Penelope Cruz (Pedro Almodóvar: Volver – magyarországi mozibemutató: 2006. szeptember 7.)
Judi Dench (Richard Eyre: Notes on a Scandal / A botrány hangjai)
Meryl Streep (David Frankel: Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Helen Mirren (Stephen Frears: A királynő / The Queen)
Kate Winslet (Todd Field: Little Children / Kisgyermek)

a legjobb színész
Leonardo DiCaprio (Edward Zwick: Blood Diamond)
Ryan Gosling (Ryan Fleck: Half Nelson)
Peter O’Toole (Roger Michell: Venus / Vénusz)
Will Smith (Gabriele Muccino: The Pursuit of Happyness / Hajsza a boldogság után)
Forest Whitaker (Kevin Macdonald: The Last King of Scotland / Skócia utolsó királya)

a legjobb epizódszínésznő
Adriana Barraza (Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel)
Cate Blanchett (Richard Eyre: Notes on a Scandal / A botrány hangjai)
Abigail Breslin (Dayton–Valerie Faris: Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Jennifer Hudson (Bill Condon: Dreamgirls / Álomlányok)
Rinko Kikuchi (Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel)

a legjobb epizódszínész
Alan Arkin (Jonathan Dayton–Valerie Faris: Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Jackie Earle Haley (Todd Field: Little Children / Kisgyermek)
Djimon Hounsou (Edward Zwick: Blood Diamond)
Eddie Murphy (Bill Condon: Dreamgirls)
Mark Wahlberg (Martin Scorsese: A tégla / The Departed)

a legjobb külföldi – nem angolnyelvű – film
Susanne Bier: Efter Brylluppet / After the Wedding / Az esküvő után (dán)
Rachid Bouchareb: Indigčnes / Days of Glory (algériai, franciául és arabul)
Florian Henckel von Donnersmarck: A mások élete / Das Leben der Anderen / The Lives Of Others (német) (magyarországi mozibemutató: 2007. február 22.)
Guillermo del Toro: El Laberinto del Fauno / Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa (mexikói, spanyolul)
Deepa Mehta: Water / Víz (kanadai-indiai, hindi nyelven)

a legjobb eredeti forgatókönyv
Guillermo Arriega (Bábel / Babel)
Iris Yamashita (Letters From Iwo Jima)
Michael Arndt (Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Peter Morgan (A királynő / The Queen)

a legjobb adaptált forgatókönyv
Sacha Baron Cohen-Anthony Hines-Peter Baynham-Dan Mazer (Larry Charles: Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika / Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan)
Alfonso Cuarón-Timothy J. Sexton-David Arata-Mark Fergus-Hawk Ostby (Emmanuel Lubezki (Children of Men / Emberek gyermeke)
William Monahan (Martin Scorsese: A tégla / The Departed)
Todd Field-Tom Perrotta (Todd Field: Little Children / Kisgyermek)
Patrick Marber (Richard Eyre: Notes On A Scandal)

a legjobb operatőr
Zsigmond Vilmos (Brian De Palma: The Black Dahlia)
Emmanuel Lubezki (Children of Men / Emberek gyermeke)
Dick Pope (Neil Burger: The Illusionist)
Guillermo Navarro (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Wally Pfister (Christopher Nolan: A tökéletes trükk / The Prestige)

a legjobb díszlettervező
John Myhre-Nancy Haigh (Bill Condon: Dreamgirls)
Jeannine Oppewall-Gretchen Rau-Leslie E. Rollins (Robert De Niro: The Good Shepherd)
Eugenio Caballero-Pilar Revuelta (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Rick Heinrichs-Cheryl A Carasik (A Karib-tenger kalózai 2. – Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest – magyarországi mozibemutató: 2006. július 20.)
Nathan Crowley-Julie Ochipinti (Christopher Nolan: A tökéletes trükk / The Prestige - magyarországi mozibemutató: 2007. január 4.)

a legjobb jelmeztervező
Yee Chung Man (Yimou Zhang: Man cheng jin dai huang jin jia / Curse of the Golden Flower / Az arany virág átka)
Patricia Field (Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Sharen Davis (Bill Condon: Dreamgirls)
Milena Canonero (Marie Antoinette)
Consolata Boyle (A királynő / The Queen)

a legjobb vágó
Stephen Mirrione-Douglas Crise (Bábel / Babel)
Steven Rosenblum (Edward Zwick: Blood Diamond)
Alex Rodríguez és Alfonso Cuarón (Emmanuel Lubezki: Children of Men / Emberek gyermeke)
Thelma Schoonmaker (A tégla / The Departed)
Clare Douglas-Christopher Rouse-Richard Pearson (A United 93-as / United 93)

a legjobb zeneszerző
Gustavo Santaolalla (Bábel / Babel)
Thomas Newman (Steven Soderbergh: The Good German)
Philip Glass (Richard Eyre: Notes On A Scandal)
Javier Navarrete (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Alexandre Desplat (A királynő / The Queen)

a legjobb sminkmester
Aldo Signoretti és Vittorio Sodano (Mel Gibson: Apocalypto)
Kazuhiro Tsuji és Bill Corso (Frank Coraci: Click)
David Marti és Montse Ribe (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)

a legjobb egészestés dokumentumfilm
Amy Berg-Frank Donner: Deliver Us From Evil
Davis Guggenheim: An Inconvenient Truth
James Longley-John Sinno: Iraq In Fragments
Heidi Ewing-Rachel Grady: Jesus Camp
Laura Poitras-Jocelyn Glatzer: My Country, My Country

a legjobb rövid dokumentumfilm
Ruby Yang-Thomas Lennon: The Blood Of Yingzhou District
Leslie Iwerks-Mike Glad: Recycled Life
Karen Goodman-Kirk Simon: Rehearsing A Dream
Nathaniel Kahn-Susan Rose Behr: Two Hands

a legjobb egészestés animációsfilm
John Lasseter: Verdák / Cars (magyarországi mozibemutató: 2006. június 15.)
George Miller: Táncoló talpak / Happy Feet (magyarországi mozibemutató: 2006. december 21.)
Gil Kenan: Rém Rom / Monster House (magyarországi mozibemutató: 2006. augusztus 17.)

a legjobb betétdal
„I Need to Wake Up” – zene és szöveg: Melissa Etheridge (Davis Guggenheim: An Inconvenient Truth)
„Listen” – zene: Henry Krieger és Scott Cutler, szöveg: Anne Preven (Bill Condon: Dreamgirls)
„Love You I Do” – zene: Henry Krieger, szöveg: Siedah Garrett (Bill Condon: Dreamgirls)
„Our Tow” – zene és szöveg: Randy Newman (John Lasseter: Verdák / Cars)
„Patience” – zene: Henry Krieger, szöveg: Willie Reale (Bill Condon: Dreamgirls)

a legjobb rövid animációsfilm
Torill Kove: The Danish Poet
Gary Rydstrom: Lifted
Roger Allers and Don Hahn: The Little Matchgirl
M. Tóth Géza: Maestro
Chris Renaud és Michael Thurmeier: No Time For Nuts

a legjobb rövidfilm
Javier Fesser és Luis Manso: Binta And The Great Idea / Binta Y La Gran Idea
Borja Cobeaga: Éramos Pocos / One Too Many
Soren Pilmark és Kim Magnusson: Helmer & Son
Peter Templeman és Stuart Parkyn: The Saviour
Ari Sandel: West Bank Story

a legjobb hangvágás
Sean McCormack és Kami Asgar (Apocalypto)
Lon Bender (Blood Diamond)
Alan Robert Murray és Bub Asman (Clint Eastwood: Flags Of Our Fathers)
Alan Robert Murray és Bub Asman (Letters From Iwo Jima)
Christopher Boyes és George Watters (A Karib-tenger kalózai 2. – Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Ches)

a legjobb hangkeverés
Kevin O’Connell, Greg P. Russell és Fernando Camara (Apocalypto)
Andy Nelson, Anna Behlmer és Ivan Sharrock (Blood Diamond)
Michael Minkler, Bob Beemer és Willie Burton (Dreamgirls)
John Reitz, Dave Campbell, Gregg Rudloff és Walt Martin (Flags Of Our Fathers)
Paul Massey, Christopher Boyes és Lee Orloff (A Karib-tenger kalózai 2. – Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Ches)

a legjobb vizuális effektusok
John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson és Allen Hall (A Karib-tenger kalózai 2. – Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Ches)
Boyd Shermis, Kim Libreri, Chaz Jarrett és John Frazier (Wolfgang Petersen: Poseidon)
Mark Stetson, Neil Corbould, Richard R. Hoover és Jon Thum (Bryan Singer: Superman visszatér / Superman Returns)

Kapcsolódó honlap: www.oscars.org

 

(2007. 3. 2.)

Forgács Péter Erasmus-díja

Forgács Péter kapta idén a holland Praemium Erasminium Foundation díját, amelyet minden évben olyan művészek, politikusok, tudósok, aktivisták, újságírók vagy szervezetek között osztanak ki, akik – amelyek – munkásságukkal elősegítették az európai, kultúra, társadalom vagy társadalomtudományok fejlődését. Az alapítvány február 22-én jelentette be döntését, a százötvenezer euró (mintegy 38 millió Ft) értékű díjat ősszel nyújtják át a rendezőnek – adta hírül a filmhu.
Az Erasmus Alapítvány díját Bernhard herceg alapította 1958-ban, s gondozta is két évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig. Az elismerést, többek között, megkapta Marc Chagall és Oscar Kokoschka 1960-ban, Charlie Chaplin és Ingmar Bergman 1965-ben, Henry Moore 1968-ban, Jean Piaget 1972-ben, Vaclav Havel 1986-ban, Simon Wiesenthal 1992-ben, Jacques Delors 1997-ben, míg 1978-ban egy nápolyi bábszínház, tavalyi pedig a francia Pierre Bernard grafikus.
A díjat minden évben más és más speciális témának szentelik. Az alapítványi bizottság idén a „Kultúra és emlékezés” területén kiemelkedőt alkotókra tehetett javaslatot. A filmesként és videóművészként is ismert Forgács Péter „dokumentatív munkájával sajátos hozzájárulással segítette az emlékezést, a kultúra közvetítését, ezzel mélyítve és kiterjesztve a múlt megértését” – áll a húsztagú döntéshozó testület indoklásában.
További kapcsolódó cikkeink, korábbi évfolyamainkból:
Varga Enikő: Emlékezet és történelem határán – Forgács Péter Örvény című filmjéről (2005)
Palotai János: Holland képek – A kortárs holland vizuális művészet (2004)

 

(2007. 2. 23.)

A Boldog új élet elismerése a Berlinálén – és további díjazottak

Az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. február 8-18.) Wieland Speck, a Panorama nevű program igazgatója elismerő oklevelet adott át Bogdán Árpád rendezőnek a Boldog új élet című filmért február 17-én – adta hírül a Filmunió.
Bogdán Árpád (1976) két rövidfilm után a Laokoon Filmben készítette el önéletrajzi elemekkel átszőtt első mozifilmjét, amelynek forgatókönyvírója és rendezője is egyben. Az intézetben felnőtt roma fiú története „napjaink egy névtelen városában játszódik, névtelen szereplőkkel”, főszereplője Orsós Lajos amatőr színész. A film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor.
Az 57. Berlinale fődíját, az Arany Medvét Vang Csüan-an (Wang Quan-an) kínai rendező filmje, a Tuya te hun si (Tuya’s Marriage / Tuja házassága) kapta. A film főszereplője Jü Nan (Yu Nan) egy önállóságra törekvő, nehéz sorsú nőt alakít – írja a kulturális portál, a Távirati Iroda jelentését közreadva – , aki a kínai gazdaság terjeszkedésének ellenállva a városba költözés helyett továbbra is Belső-Mongólia sivár vidékén kíván élni súlyosan beteg férjével és két gyermekével. Az 1965-ben született rendező két alkotásával szerepelt a Berlinale különböző szekcióiban – a Tuja házassága a negyedik játékfilmje.
A legjobb rendező Ezüst Medve-díját az Egyesült Államokban született, de Izraelben élő Joseph Cedar kapta a Beaufort című filmért. A libanoni-izraeli határon játszódó film a Beaufort támaszponton szolgálatot teljesítő izraeli katonákról szól, akik miután 2000-ben elhagyják a támaszpontot, végignézik, hogy néhány órával később miként robbantják fel azt a libanoni erők.
A legjobb színésznő a Yella című német film főszereplője, Nina Hoss, a legjobb színész az argentin Julio Chávez az El Otro (A másik) főszereplője.
Kiemelkedő művészi teljesítményéért a zsűri Ezüst Medvével díjazta az amerikai Robert De Niro által rendezett The Good Shepherd / A jó pásztor című film szereplőgárdáját. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kezdeti éveit bemutató mű főbb szerepeit Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin és a német Martina Gedeck játsszák.
A nemzetközi zsűri különdíjban – szintén Ezüst Medvében – részesítette az argentin-német-francia koprodukcióban készült El Otro című filmet, amelyet az argentin Ariel Rotter rendezett. A film egy középkorú férfi történetét mutatja be, aki egy üzleti úton, útitársának halála után annak személyazonosságát felvéve, hátat fordít korábbi életének. A 34 éves rendező filmjében a főhős utazása egy sajátos utazássá válik egy új és szabad életbe.
Az idei összesen 4921 filmet neveztek. A zsűri döntése után csaknem négyszázat mutattak be 52 országból. A fesztivál fődíjáért az Arany Medvéért huszonhárom film vetélkedett, közülük kettő volt német nyelvű.
A legjobb filmzenéért járó Ezüst Medvét a Hallam Foe című brit film kapta. A díjat David Mackenzie rendező vette át. A film főszerepét a Billy Elliotból ismert Jamie Bell alakítja.
A nemzetközi zsűri életművéért korábban tiszteletbeli Arany Medve Díjjal tüntette ki az amerikai Arthur Pennt, a Bonnie és Clyde, a Kis nagy ember és számos más kiváló alkotás rendezőjét.
Életművéért ugyancsak a fesztivál egyik legrangosabb elismerésében (Berlinale Kamera-díj) részesült Mészáros Márta.
Nagy Péter, Herendi Gábor Lora című filmjének főszereplője a Shooting Stars program elismerését kapta. (Részletesebben lejjebb a Mészáros Márta Berlinale Kamera-, Nagy Péter Shooting Star-díjat kapott a Berlinálén című hírben.)
Minden korábbinál rangosabbnak és az eddigi visszhangok alapján rendkívül sikeresnek nevezte az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon való magyar részvételt az MTI-nek nyilatkozva, Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. Magyar film – mint Vezér Éva hangsúlyozta – szinte minden nap szerepelt valamelyik szekció programjában (Olvasható korábbi híreinkben a Magyar filmek külföldön rovatunkban Az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2007. február 8-18.) és a Bollók Csaba filmje a Berlinalén címűekben). Vezér Éva úgy értékelte, hogy a magyar filmek elismerő fogadtatásra találtak, a szaksajtó kifejezetten kedvező kritikákat fogalmazott meg. Az Iszka utazása, a Férfiakt és a Szabadság, szerelem című filmek forgalmazásáról is tárgyalások kezdődtek.
A kapcsolódó cikkeink linkjei megtalálhatóak a jelzett korábbi hírekben!
Kapcsolódó honlap: www.berlinale.de

 

(2007. 2. 23.)

Pintér Béla kapta a Fehér György-díjat

Pintér Béla színész, író, rendező, saját társulatának vezetőjének nyújtotta át Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója a Fehér György-díjat, Fazakas Tibor festőművész alkotását február 17-én a Szkéné Színházban. A művész a Parasztopera, az Anyám orra és A sütemények királynője rendezéséért kapta az elismerést.
Pintér Béla 1998-ban alapította társulatát, amellyel saját darabjait állítja színre és maga is játszik a művekben. A társulatnak az idei díjátadó helyszínéül szolgáló budapesti Szkéné Színház ad otthont. A független színházi csoport számos magyar és külföldi díj birtokosa.
A díj névadója, a Balázs Béla-díjas Fehér György 1939. február 12-én Budapesten született, nevéhez fűződik József Attila életútjának televíziós feldolgozása. Első játékfilmje, a Szürkület (1990) különdíjat kapott a 22. Magyar Filmszemlén. Az 1998-ban készült Szenvedély című játékfilmje a 29. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti-, és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját és számos egyéb elismerést.
A róla elnevezett és harmadszor kiosztott díjat az a színházi vagy filmes szakember kapja, aki Fehér György szellemiségéhez méltó eredeti alkotást hoz létre vagy egy különleges mű létrehozását meghatározó módon segíti elő.
Első alkalommal Kenyeres Bálint rövidfilmjét (Before Dawn), majd Német Gábor Péter dokumentumfilmjét díjazták.
Kapcsolódó honlap: Pintér Béla és társulata

 

(2007. 2. 16.)

Mészáros Márta Berlinale Kamera-, Nagy Péter Shooting Star-díjat kapott a Berlinálén

A Berlinalén immár tizedik éve szereplő, úgynevezett Shooting Stars programban 26 ország legígéretesebb színésztehetségei mutatkoztak be. A jövő európai filmcsillagait az European Film Promotion elnevezésű szervezet mutatja be a filmszakma nagyjainak, akik közül több mai világsztár annak idején szintén a Shooting Stars programban „kezdte”. A szakma által jelölt Nagy Péternek a díjat a Berlinben tartózkodó Bogyay Katalin, a kulturális minisztérium szakállamtitkára adta át a Berlinale Palotában.
Nagy Péter 2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, jelenleg a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja. Több kisebb filmszerep után kapott főszerepet Herendi Gábor romantikus filmjében, a Lorában, amelyet az 57. Berlinale is programjára tűzött.
Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek február 14-én, szerdán adták át a berlini filmfesztivál egyik fő elismerését, a Berlinale Kamera-díjat. A nemzetközi filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjének számító Berlinalén a Kossuth-díjas filmrendező 1975-ben az Örökbefogadásért fődíjat, Arany Medvét kapott, amelyet a díjátadás után most is levetítettek – az MTI értesülése szerint.
Kapcsolódó cikkeink:
Gelencsér Gábor: Oldások, kötések – Mészáros Márta és a hetvenes évek „szabad lélegzete” (2001)
Kamal Kawa – Kiss Lilla: Betiltott filmek szemléje Londonban – Mészáros Márta és Bacsó Péter (2002)
dr. Kiss Gabriella: Elkészült a nullkópia - Mészáros Márta beszél új filmjéről, a Temetetlen halottról (2004)
A fesztivál honlapja: www.berlinale.de

 

(2007. 2. 16.)

Az Álomturné díja New Yorkban

Gáspár Judit és Szekeres Csaba Álomturnéja az Emberi kapcsolatok- kategória díját kapta a New York-i Filmfesztiválon.
Az Álomturné a Duna Televízió megbízásából készült; a közönség először a Felelet az életnek című műsor különkiadásaként láthatta. A televíziós változatot a mozibemutató és a DVD kiadás követte.
Az Álomturné: képzelet és valóság, álom és ébrenlét – fikció és dokumentumfilm. Egy értelmi sérült zenész csapat, a Nemadomfel Együttes csodálatos kalandjai elevenednek meg egy tengerparti kisvárosban. Az Álomturné főhőse, Tomi egy értelmi sérültekkel foglalkozó intézet lakója. Egy szép napon úgy dönt, hogy változtat az otthon unalmas hétköznapjain, és szervez egy jó kis zenekart.
Szekeres Csaba rendező szerint a 60 perces alkotás sikerének titka, hogy a filmben szereplő együttes tagjainak története nem a kötelező tiszteletadást és sajnálkozást hívja elő a nézőkből. „Ez a film nem valamiféle burokban tartott, burokban nevelkedő lényeknek akarja kezelni és bemutatni őket” – nyilatkozta a rendező.
Az alkotás különlegessége, hogy értelmi fogyatékos – többnyire down-kóros – színészek játsszák a fikciós történet szerepeit. A rendező szerint könnyű volt a közös munka, hiszen színészei rendkívül nyitottak és impulzív emberek. A film célja elsősorban az, hogy közelebb hozza egymáshoz az ép és a fogyatékkal élő embereket.
Az "álomturné" a New York-i sikerrel sem ért véget: a legelismertebb nemzetközi televíziós fesztiválra, a májusban a svájci Luganóban rendezett INPUT (International Public Television) fesztiválra Magyarország öt más filmmel együtt az Álomturnét nevezte.

 

(2007. 2. 16.)

Fehér György-díj, a rendező születésnapján

Immáron negyedízben – távollétében – ünnepelik meg barátai Fehér György születésnapját 2007. február 17-én.
Az idei ünnepség programja a Szkéné Színház (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. II. emelet) előadásával kezdődik este 8 órakor, Pintér Béla társulatának friss darabjával, az Árva csillaggal.
A Fehér György-díjat az előadás után tartott születésnapi rendezvényen nyújtják át.

 

(2007. 2. 16.)

BAFTA-díjazottak

Szokás szerint két héttel az Oscar-ceremónia előtt, február 11-én adták át a Brit Film- és Televíziós Művészetek Akadémiájának díjait Londonban, a Királyi Operaházban (Royal Opera House). Az akadémia tagja lett Anne V. Coates vágó. Michael Balcon díjat kapott a brit filmgyártásért tett szolgálataiért Nick Daubeny felvételvezető (location manager), másodrendező (Second Unit Director) és rendező asszisztens (Assistant Director).
A DÍJAZOTTAK / JELÖLTEK TELJES LISTÁJA, KATEGÓRIÁNKÉNT
a legjobb film
Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel (magyarországi mozibemutató: 2007. február 8.)
Martin Scorsese: A tégla / The Departed (magyarországi mozibemutató: 2006. november 9.)
Kevin Macdonald: The Last King of Scotland / Skócia utolsó királya
Jonathan Dayton–Valerie Faris: Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse
Stephen Frears: A királynő / The Queen (magyarországi mozibemutató: 2007. január 18.)

a legjobb angol film Alexander Korda (Korda Sándor)-díja
Stephen Frears: A királynő / The Queen
Martin Campbell: Casino Royale (magyarországi mozibemutató: 2006. december 7.)
Kevin Macdonald: The Last King of Scotland / Skócia utolsó királya
Richard Eyre: Notes on a Scandal / A botrány hangjai
Paul Greengrass: A United 93-as / United 93 (magyarországi mozibemutató: 2006. augusztus 17.)

a legjobb rendező David Lean-díja
Alejandro González Inárritu (Bábel / Babel)
Martin Scorsese (A tégla / The Departed)
Jonathan Dayton–Valerie Faris (Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Stephen Frears (A királynő / The Queen)
Paul Greengrass (A United 93-as / United 93)

a legjobb brit elsőfilmes rendező, forgatókönyvíró vagy producer Carl Foreman-díja
Andrea Arnold rendező (Red Road / Vörös út)
Julian Gilbey rendező (Rollin’ with the Nine)
Christine Langan producer (Pierrepoint)
Gary Tarn rendező (Black Sun / Fekete Nap)
Paul Andrea Williams rendező (London to Brighton)

a legjobb operatőr
Rodrigo Prieto (Bábel / Babel)
Phil Meheux (Casino Royale)
Emmanuel Lubezki (Children of Men / Emberek gyermeke)
Guillermo Navarro (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Barry Ackroyd (A United 93-as / United 93)

a legjobb színésznő
Penelope Cruz (Volver – magyarországi mozibemutató: 2006. szeptember 7.)
Judi Dench (Notes on a Scandal / A botrány hangjai)
Helen Mirren (A királynő / The Queen)
Meryl Streep (Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Kate Winslet (Little Children / Kisgyermek)

a legjobb színész
Daniel Craig (Casino Royale)
Leonardo DiCaprio (A tégla / The Departed)
Richard Griffiths (The History Boys)
Peter O’Toole (Venus / Vénusz)
Forest Whitaker (The Last King of Scotland / Skócia utolsó királya)

a legjobb epizódszínésznő
Emily Bunt (Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Abigail Breslin (Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Toni Collette (Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Frances De La Tour (The History Boys)
Jennifer Hudson (Dreamgirls / Álomlányok)

a legjobb epizódszínész
Alan Arkin (Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Jams McAvoy (The Last King of Scotland / Skócia utolsó királya)
Jack Nicholson (A tégla / The Departed)
Leslie Phillips (Venus / Vénusz)
Michael Sheen (A királynő / The Queen)

a legjobb eredeti forgatókönyv
Guillermo Arriaga (Bábel / Babel)
Michael Arndt (Little Miss Sunshine / A család kicsi kincse)
Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Peter Morgan (A királynő / The Queen)
Paul Greengrass (A United 93-as / United 93)

a legjobb adaptált forgatóköny
Neal Purvis-Robert Wade-Paul Haggis (Casino Royale)
William Monahan (A tégla / The Departed)
Aline Brosh McKenna (David Frankel: Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada, magyarországi mozibemutató: 2006. október 5.)
Peter Morgan-Jeremy Brock (Kevin Macdonald: The Last King of Scotland / Skócia utolsó királya)
Patrick Marber (Notes on a Scandal / A botrány hangjai)

a legjobb nem angolnyelvű film
Mel Gibson: Apocalypto, amerikai, maja nyelven (magyarországi mozibemutató: 2006. december 28.)
Paul Verhoeven: Zwartboek / Black Book / Fekete könyv, holland nyelven
Guillermo del Toro: El Laberinto del Fauno / Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa, spanyolul
Rakesh Omprakash Mehra: Rang De Basanti / Paint It Yellow / Fesd sárgára!, hindi nyelven
Pedro Almodóvar: Volver, spanyol nyelven

a legjobb animációs film
John Lasseter: Verdák / Cars (magyarországi mozibemutató: 2006. június 15.)
George Miller: Táncoló talpak / Happy Feet (magyarországi mozibemutató: 2006. december 21.)
David Bowers-Sam Fell: Elvitte a víz / Flashed Away (magyarországi mozibemutató: 2006. november 30.)

a legjobb filmzene Anthony Asquith-díja
Gustavo Santaolalla (Bábel / Babel)
David Arnold (Casino Royale)
Henry Krieger (Dreamgirls / Álomlányok)
John Powell (Táncoló talpak / Happy Feet)
Alexandre Desplat (A királynő / The Queen)

a legjobb vágó
Stephen Mirrione-Douglas Crise (Bábel / Babel)
Stuart Baird (Casino Royale)
Thelma Schoonmaker (A tégla / The Departed)
Lucia Zucchetti (A királynő / The Queen)
Clare Douglas-Christopher Rouse-Richard Pearson (A United 93-as / United 93)

a legjobb díszlettervező
Peter Lamont-Lee Sandales-Simon Wakefield (Casino Royale)
Jim Clay-Geoffrey Kirkland-Jennifer Williams (Children of Men / Emberek gyermeke)
K K Barrett-Véronique Melery (Marie Antoinette)
Eugenio Caballero-Pilar Revuelta (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Rick Heinrichs-Cheryl A Carasik (A Karib-tenger kalózai 2.Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest – magyarországi mozibemutató: 2006. július 20.)

a legjobb jelmeztervező
Patricia Field (Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Milena Canonero (Marie Antoinette)
Lala Huete (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Penny Rose (A Karib-tenger kalózai 2.Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest)
Consolata Boyle (A királynő / The Queen)

a legjobb hangmérnök
José García-Jon Taylor-Chris Minkler-Martín Hernández (Bábel / Babel)
Chris Munro-Eddy Joseph-Mike Prestwood Smith-Martin Cantwell-Mark Taylor (Casino Royale)
Martín Hernández-Jamie Bashkt (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Christopher Boyes-George Watters II-Paul Massey-Lee Orloff (A Karib-tenger kalózai 2.Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest)
Chris Munro-Mike Prestwood Smith-Douglas Cooper-Oliver Tarney-Eddy Joseph (A United 93-as / United 93)

a legjobb trükkmester / speciális effektus szakértő
Steve Begg-Chris Corbould (Casino Royale)
Frazer Churchill-Tim Webber-Michael Eames-Paul Corbould (Children of Men / Emberek gyermeke)
Edward Irastorza-Everett Burrell (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
John Knoll-Hal Hickel-Charles Gibson-Allen Hall (A Karib-tenger kalózai 2.Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest)
Mark Stetson (Superman visszatér / Superman returns, magyarországi mozibemutató: 2006. július 6.)

a legjobb sminkes és fodrász
Nicki Ledermann-Angel De Angelis (Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Jean-Luc Russier-Desiree Corridoni (Marie Antoinette)
José Quetglas-Blanca Sŕnchez (Pan’s Labyrinth / Pán labirintusa)
Ve Neill-Martin Samuel (A Karib-tenger kalózai 2.Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest)
Daniel Phillips (A királynő / The Queen)

a legjobb rövid animációs film
Joanna Quinn: Dreams and Desires: Family Ties / Álmok és vágyak: családi mesék
Ian Gouldstone: Guy 101
Suzie Templeton: Peter and the Wolf / Péter és a farkas

a legjobb rövidfilm
Rachel Bailey-Tracy Bass-Corinna Faith: Care
Lisa Williams-Tom Harper: Cubs
Asitha Ameresekere: Do Not Erase
Karley Duffy-Paul Wright: Hikikomori
David Smith-Jim McRoberts: Kissing, Tickling and Being Bored

az év felfedezettje-díj
Emily Blunt
Eva Green
Naomie Harris
Cillian Murphy
Ben Whishaw
Kapcsolódó honlap: www.bafta.org

 

(2007. 2. 9.)

A 38. Magyar Filmszemle (2007. január 30-február 6.) díjazottai

A 38. MAGYAR FILMSZEMLE JÁTÉKFILMES ZSŰRIJÉNEK DÖNTÉSE
A 38. Magyar Filmszemle legjobb szerzői filmjének járó díját Bollók Csaba Iszka utazása kapja a lelki mélység realista és őszinte megközelítéséért, a meggyőző integritásért.
A 38. Magyar Filmszemle legjobb műfaji filmjének járó díját Rohonyi Gábor kapja Konyecért, a film ötletességéért, gazdag humoráért.
A 38. Magyar Filmszemle legjobb rendezője díját a zsűri Szász Jánosnak ítéli az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.
A legjobb operatőrnek járó díjat a zsűri Máthé Tibornak ítéli az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című film fényképezéséért, a határozottság és gyengédség együttes megjelenítéséért.
A Simó Sándorról elnevezett elsőfilmes díjat a zsűri Bogdán Árpádnak ítélte a Boldog új életért, a személyes tragédia költői látomásáért.
A legjobb látvány díjat a Dolina című film alkotóközösségének ítélte a zsűri (díszlet: Árvai György, jelmez: Szűcs Edit, Breckl János, operatőr: Medvigy Gábor, rendező: Kamondi Zoltán).
A legjobb forgatókönyvírói díjat Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmjének ítéli a zsűri, a számos eredeti karaktert felvonultató, valósághoz közeli komplex történetért.
A legjobb női alakítás díját Kovács Katának ítélte a zsűri, a Kytherában folyamatos és határozott filmes jelenlétet nyújtó eszköztelen szerepjátékáért.
A legjobb férfi alakítás díját Zsótér Sándornak ítélte a zsűri a Töredékben nyújtott intenzív megigéző alakításáért.
A legjobb eredeti filmzene díját Membran kapja a Boldog új élet zenei munkájáért.
A produceri díjat a zsűri Sipos Gábornak és Rajna Gábornak, a Laokoon Film producereinek ítéli a Boldog új élet produceri és a Lassú tükör c. film társproduceri tevékenységéért.
Az Arany olló-díjat Czakó Judit vágó kapja az Iszka utazása és a Kythera vágói munkájáért.
Az Arany mikrofon-díjat az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmben végzett hangmérnöki munkáért Sipos István, Manuel Laval és Matthias Schwab kapja.
Elismerő oklevelet kap Igor és Ivan Buharov a Lassú tükör szürreális és reális kompozíciójáért, amelyet a nézőnek kell helyreigazítani.

A 38. MAGYAR FILMSZEMLE KISJÁTÉK– ÉS KÍSÉRLETI FILMES ZSŰRIJÉNEK DÖNTÉSE
A 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjének járó díjat Nemes Jeles László kapja Türelem című filmjéért, az érzékeny téma szokatlan feldolgozásáért.
A kísérleti film kategória különdíját Nicolaus Myslicki Álszentje kapja a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.
A zsűri rendezői különdíját a két testvér találkozásának és elválásának érzékeny bemutatásáért Nagy Dénes kapja az Együtt című filmért.
A zsűri operatőri díját az Alterego operatőre, Tóth Widamon Máté kapja a lakásbelsők tartózkodó, de a szereplők személyiségét is kisugárzó világításáért, a képek tartózkodó intimitásáért.
Elismerő oklevelet kap Horváth Lili a Vakáció atmoszférateremtő, a szereplők belső világát mély empátiával bemutató rendezéséért.

A 38. MAGYAR FILMSZEMLE DOKUMENTUMFILMES ZSŰRIJÉNEK DÖNTÉSE
Az év legjobb dokumentumfilmjének járó díjat Kincses Réka kapja a Balkán bajnokért, az erdélyi sors egyetemes érvényű bemutatásáért, melyet a rendező családjának és politikus apjának életén keresztül mutat be.
A rendezői díjat Kőszegi Edit kapja a Menekülés a szerelembe című filmért, az élet, halál, szerelem motívumának ábrázolásáért egy cigányasszony sorsán keresztül.
A Schiffer Pál-díjat Pigniczki Réka kapja a Hazatérés: Egy szabadságharcos története című munkáért, amelyben egy ’56-ban Amerikába menekült apa sorsát tárja fel dokumentumfilmes módszerrel lányai utazásain keresztül.
Az esélyegyenlőségi díjat Zsigmond Dezső kapja az Élik az életüket című munkáért, melyben egy család leépülésének drámai képei és történetei a megállíthatatlannak látszó elnyomorodás világában.
Az operatőri díjat Talán Csaba kapja az Elboronálva fényképezéséért, a tanyavilágban élő emberek lassú elmúlásának érzékeny operatőri eszközökkel történő ábrázolásáért.
A kiemelkedő művészi teljesítményért oklevelet kap: Forgács Péter a Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – A szépség útja; Gulyás Gyula az Itt az idő; Szobolits Béla a Miért?! Egy tragikus szerelem története; Kékesi Attila A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában című filmért.

A 38. MAGYAR FILMSZEMLE TUDOMÁNYOS-ISMERETTERJESZTŐ FILMES ZSŰRIJÉNEK DÖNTÉSE
Az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmjének járó díjat Kóthy Judit-Topits Judit Forró ősz a hidegháborúban című alkotása kapja, elismerve ezzel az alapos és szakszerű kutatást, a pontos szerkesztést, a film objektivitását, s nem utolsó sorban azt a koncepciót, amely az 1956-os magyarországi forradalmat szélesebb történelmi kontextusban mutatja meg.
A zsűri Dér András A hét főbűn (Bűnök ezek?) című filmjének ítélte a legjobb rendezésért járó díjat, elismerve ezzel azt az eredeti rendezői koncepciót, amely az elvont gondolatokat a megszólalók személyén keresztül megélhetővé, személyessé tette.
A legjobb témaválasztásért járó díjat a zsűri Tóth Zsolt Marcell Budapesti vadonjának ítélte, a rendkívül élő, friss témaválasztásért, és remek megfigyeléseivel képes rádöbbenteni nézőit új összefüggésekre.

KÜLÖNDÍJAK
A Magyar Rendezők Társasága, a HSD által alapított Stáb mestere-díjat – amelyet azok a kiváló film és televíziós munkatársak kaphatnak, kiknek munkája nélkülözhetetlen a filmek megvalósításához – Galsainé Einhorn Zsuzsa berendező és Krasnyánszky Gyula pirotechnikus kapják.
Az Országos Diákzsűri fődíját, a Zöld Holló fődíjat Bollók Csaba kapja az Iszka utazása című filmért, a minden képkockából sugárzó őszinteségéért, amely képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni. (A Diákzsűri összes díjának listája alább, külön hírben, olvasható részletesen.)
A Színház és Filmművészeti Egyetem Film-főtanszak hallgatói a 2006-os esztendő legjobb tanárának járó Nyakkendő-díjat Sellő Hajnalnak ítélték oda.
A Magyar Filmplakát kiállítás és verseny szakmai díját Pálos György Sztornó című filmjének plakátja kapta, melynek tervezője Behan Mária.
A Magyar Filmplakát kiállítás és verseny közönségdíját 2007-ben a helyszíni és az internetes szavazok alapján Goda Krisztina Szabadság Szerelem című filmjének plakátja kapta, melynek tervezői: Kovács Gergely és Juhász Orsi.
A kiállítás szakmai partnere, a Multireklám ZRT. díját a szakmai zsűri által kiválasztott Sztornó című filmplakát készíttetői, a film producere, Czabán György és a forgalmazó Hungarotop igazgatója, Prukner Pál kapja.
A Mozisok Országos Szövetségének díját a 2006-os naptári évben a legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm, a Szabadság, szerelem kapja.
Az Országos- Rádió és Televízió Testület külön nézettségi díjat ad át, amelyet a legmagasabb nézőszámot elért játékfilm, a Csak szex és más semmi alkotói kapják. A díj kiírása azokra a filmekre vonatkozik, amelyek 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között kerültek moziforgalmazásra, és az idei Filmszemlét megelőző esztendőben 12 teljes műsorhét állt a forgalmazás rendelkezésére.
Az internetes közönségszavazatok alapján a legjobb nagyjátékfilmnek járó filmhu-díjat a Konyecért Rohonyi Gábor kapja.
Az internetes közönségszavazatok alapján a TV2 25 millió forintos különdíját a szavazók körében legnépszerűbb film, a Konyec kapja.
A külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján a Gene Moskowitz-díjat Szász János kapja az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmjéért.

 

(2007. 2. 9.)

Az Országos Diákzsűri díjai a 38. Magyar Filmszemlén (2007. január 30-február 6.)

NAGYJÁTÉKFILM
fődíj
Bollók Csaba: Iszka utazása
Indoklás: A minden képkockájából sugárzó őszinteségéért, amely által az alkotó képes volt egy ilyen módon csak ritkán látható világot a közönség elé tárni.
különdíj
Herendi Gábor: Lora
Indoklás: A film forgatókönyvéért, kiváltképp a történet struktúrájáért.
ELSŐFILM:
fődíj
Bogdán Árpád: Boldog új élet

Indoklás: a film képi és zenei világának erős atmoszférateremtő képességéért.
különdíj
Rohonyi Gábor: Konyec – Az utolsó csekk a pohárban
Indoklás: Földi Teri és Keres Emil színészpáros kiemelkedő alakításáért.
DOKMENTUMFILM
fődíj
Pigniczky Réka: Hazatérés: Egy szabadságharcos története
Indoklás: A téma feldolgozásában, személyessége ellenére, kellőképpen objektív tudott maradni, az elsőfilmként érzékletesen és izgalmasan építkező alkotás.
különdíj
Muhi András Pires: Magyarfutball, a 91. perc
Indoklás: Bátor film, amely elrugaszkodott a klasszikus témáktól, aktuális kérdést boncolgat szakmai és filmes szempontból egyaránt felkészülten.
KÍSÉRLETI ÉS KISJÁTÉKFILM
fődíj
Nagy Dénes: Együtt
Indoklás: Egy bonyolult kapcsolatrendszer feszes keretek közötti érzékletes ábrázolásáért.
különdíj
Csáki László: A hangya és a tücsök
Indoklás: Az erősen stilizált filmtérben megvalósult kreatív történetépítkezésért.
A Büntető Mozidélutánnal közös filmzenei díj
Bogdán Árpád Boldog új élet című film zenéjéért a Membran zenei formációnak.
Az Edupress oktatási portállal közös díj
A legígéretesebb fiatal tehetség: Schwechtje Mihály: Az alma
Indoklás: A rendező által megteremtett világ hitelességéért és a kiváló színészvezetésért.
A Zöld Holló díjakat 10-én 18.30 órakor adják át, miután 10 órától kedvezményes áron (350 Ft) levetítették a díjazott filmeket az Odeon Lloyd és a Cirko-Gejzír mozikban, a tavalyi fesztivál-kedvencekkel és a Duna Műhely alkotásaival együtt.
Kapcsolódó honlap: www.diakzsuri.hu

 

(2007. 2. 2.)

A Magyar Filmkritikusok Díjai 2007-ben

„Ha téves is a zsűri döntése, biztosíthatom Önöket, hogy azt a legjobb tudásuk szerint hozták meg” – mondta Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztálya által 1962-ben alapított filmkritikusi díjak ünnepélyes átadóján 2007. január 26-án.
Báron György, a szakosztály elnöke a zsűrizés nehézségeit emelte ki megnyitó beszédében. Mint mondta, a zsűrizés hosszúra nyúlt vitájában az értékelők egyvalamiben értettek egyet: 2006 nagyon jó év volt.
„Jó év volt, és főleg a fiatalok éve” – csatlakozott a szakosztály elnök véleményéhez az évet röviden értékelő Csákvári Géza. A Népszabadság filmkritikusa szerint az erős mezőnyből „három ifjú titán” emelkedett ki: a Taxidermiát rendező Pálfi György, Hajdu Szabolcs, a Fehér tenyér rendezője, és a Friss levegő című filmmel a legjobb elsőfilmesnek járó díjat elnyerő Kocsis Ágnes.
Csákvári évértékelő beszédében kiemelte, M. Tóth Géza Maestro című alkotásának „váratlan” Oscar-díjra jelölése rávilágít arra, hogy Magyarországon nagyobb figyelmet kellene fordítani az animációs kisfilmekre és az ilyen alkotások moziba kerülésére.
„Csodálkoztam, hogy a kísérleti kategóriába került a filmem, de aztán rájöttem, hogy végülis az élet is egy kísérlet, amit még senki nem élt túl” – jegyezte meg Szemző Tibor, miután átvette a legjobb kísérleti filmnek járó díjat Az élet vendége – Csoma-legendárium című filmért.

a legjobb színésznő díja
Nyakó Júlia, a Friss levegő című filmben nyújtott alakításáért

a legjobb színész díja
Czene Csaba–Trócsányi Gergely–Marc Bischoff, a Taxidermia című filmben nyújtott alakításukért

a legjobb epizódszínésznő díja
Stanczel Adél, a Taxidermia című filmben nyújtott alakításáért

a legjobb epizódszínész díja
Gheorghe Dinica, a Fehér tenyér című filmben nyújtott alakításáért

a legjobb dokumentumfilm díja
Litauszki János, a Cérnaszálon című filmért

a legjobb kisjátékfilm díja
Szirmai Márton, a Szalontüdő című filmért

a legjobb kísérleti film díja
Szemző Tibor, Az élet vendége – Csoma-legendárium című filmért

a filmkritikusok díja a rendezői és operatőri teljesítményéért
Szaladják István

legjobb első film (a T-Online által felajánlása)
Kocsis Ágnes, a Friss levegő című filmért

különdíj
Halász Péter a Herminamező - Szellemjárás című filmjéért

a legjobb rendezés díja
Pálfi György, a Taxidermia című filmért

a magyar filmkritikusok B. Nagy László díja
Hajdu Szabolcsnak, a Fehér tenyér című filmért

a magyar filmkritikusok Életmű-díja (MMK)
Herskó János

A díjkiosztón Pálfi György átadta a Simó Sándor Alapítvány díját is, amelyet minden alkalommal egy pályakezdőnek ítélnek oda. A következő vizsgafilm elkészítéséhez ötszázezer forintos pénzjutalommal járó elismerést Lakos Száva ötödéves főiskolás vehette át.

 

(2007. 2. 2.)

Mészáros Márta életműdíjat kap a Berlinálén

Életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2007. február 8-18.) Berlinale Kamera Díjjal tünteti ki február 13-án. Az elismerést a fesztivál igazgatójától Dieter Kosslicktól Mészáros Márta személyesen veszi át. A jeles alkalomból műsorra tűzik a berlini Filmpalastban az Örökbefogadás című filmet, amelyért 1975-ben a fesztivál történetében először kapott rendezőnő Arany Medvét – adta hírül a Magyar Filmunió.
Mészáros Márta 1975-ben elsőként vett részt a berlini filmfesztiválon Magyarországról. Elek Judit Istenmezején és Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjeit mutatták be ekkor Berlinben. Mészáros Márta filmje négy díjat nyert el, köztük a fesztivál fődíját, az Arany Medvét.
Az Örökbefogadás című film nemcsak Magyarország és a Berlinale kapcsolatában volt mérföldkő, hanem a fesztivál történetében is, hiszen Mészáros Márta lett az első rendezőnő, akit a berlini Arany Medvével jutalmaztak.
A Berlinale Kamera Díjjal azokat a filmes személyiségeket honorálják (1986 óta), akik a fesztivál történetében meghatározó szerepet játszanak.
További ünneplésre ad okot az idei berlini filmfesztiválon a John Templeton Filmdíj tízéves fennállásának évfordulója. Fekete Ibolya ebből az alkalomból hivatalos Berlinbe, Chico című filmjéért ugyanis 2001-ben elnyerte e rangos elismerést.
A Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére, az Iszka utazása, a Boldog új élet, a Férfiakt és a Szabadság, Szerelem mellett a „Fórum” válogatásban Srdan Golubovic A csapda című alkotása kapott meghívást. A szerb-német-magyar koprodukció az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült, a társproducer Kántor László.
A magyar filmesek legifjabb generációját a Berlinale Talent Campuson Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész és Vadócz Péter rendező képviseli.

 

(2007. 2. 2.)

Latin-Amerikai témák vitték el a Sundence díjait

A független filmeseknek szóló, Robert Redford által még 1981-ben alapított mustra négy fő kategóriában oszt ki díjakat: amerikai játékfilmek, amerikai dokumentumfilmek, külföldi játékfilmek és külföldi dokumentumfilmek.
A 23. Sundance Filmfesztiválon (2007. január 18-28.) egy mexikói illegális bevándorló története hatotta meg leginkább a zsűrit. Az elsőfilmes Christopher Zalla Padre Nuestro (A mi atyánk) című alkotása kapta a legjobb amerikai film díját. A közönségkategória győztese a John Cusack főszereplésével készült szintén elsőfilmes James C. Strouse produkció, a Grace Is Gone lett. A mű egy apáról szól, akinek közölnie kell kislányaival, hogy édesanyjuk életét vesztette Irakban.
Egy fiatal fiú és mentálisan sérült anyja kapcsolatát vizsgáló izraeli Dror Shaul Sweet Mud (Édes sár) című filmjének ítélték oda a legjobb külföldi film díját. Az amerikai dokumentumfilmek kategóriáját pedig Jason Kohn filmje, Brazília korrupciójával és bűnözésével foglalkozó, Manda Bala (Send a Bullet) / Küldj egy golyót című mozija nyerte. Operatőre, Heloisa Passos érdemelte ki a legjobb dokumentumfilmes operatőr díját az idei Sundance-en.
A legjobb nem amerikai dokumentumfilmnek a dán Eva Mulvad és Anja Al Erhayem Enemies of Happiness-ét (A boldogság ellenségei) tartották.
A 10 napig tartó Park City-beli fesztiválon több mint 120 filmet láthatott a közönség. A versenyprogram idei igazgatója, Geoffrey Gilmore határkőnek nevezte az idei évet, kiemelve az indulók számát. „Különböző okokból, de idén minden eddiginél többen neveztek be a versenybe, ami a fesztivál növekvő befolyásával és a filmkészítők érettségével magyarázható” – mondta az igazgató.
Kapcsolódó cikkeink:
Váró Kata beszámolója a tavalyi fesztiválról (A jövő a nő – Sundance, 2006)
Váró Kata: Szikrázó napsütés, karneváli hangulat - Erősen közepes filmfelhozatal a 2005-ös Sundance filmfesztiválon
Somogyi Lia: A Könyves Kálmán körúttól a Sundance-ig – Beszélgetés Gazdag Gyula rendezővel
Váró Kata: Függetlenség. Rizikó. Felfedezés. – Jelentés a Sundance Fesztiválról (2004)
Váró Kata: Mítoszok, legendák, kis és nagy emberek nem mindennapi mindennapjai – A 2004-es Sundance Filmfesztivál legszórakoztatóbb dokumentumfilmjeiben
Stőhr Lóránd: Egy fogalom csapdájában – Az amerikai független film (2001)

Mészáros Péter: Sundance: harmadik kastélyműhely (1999)
Ozsda Erika: Sundance II. – Második Közép-Európai Forgatókönyvíró Műhely, Seregélyes (1998)
Ozsda Erika: Az első közép-európai forgatókönyvíró műhely Magyarországon a Sundance Intézet (Egyesült Államok) támogatásával – Seregélyes, Taurus Kastélyhotel 1997. július 17-22.
A fesztivál honlapja: http://festival.sundance.org/2007

 

(2007. 2. 2.)

Goya-díjak

Pedro Almodóvar Volvere és Guillermo del Torro Pán labirintusa aratott a „spanyol Oscar-díjként” ismert Goya Filmművészeti Díjak odaítélésekor. Az Oscar-díjas filmrendező elnyerte a legjobb rendezésért és a legjobb filmért odaítélt díjat. Almodóvar, aki nem volt jelen a díjkiosztáson, már 15 Goya-díj birtokosának mondhatja magát. A film főszereplőnője, kapta a legjobb színésznői teljesítményt jutalmazó Goya-díjat. Penélope Cruzt – első spanyol színésznőként – Oscar-díjra is jelölték.
Hét Goya-díjat kapott Guillermo del Torro mexikói rendező a spanyol polgárháború idején játszódó Pán labirintusa című fantasztikus filmjéért –, amelyet hat Oscar-díjra is jelöltek.
A legjobb színésznek járó Goya-díjjal a spanyol veterán színészt, Juan Diegót tüntették ki.
A legjobb külföldi filmnek kijáró Goya-díjat Stephen Frears A királynő című filmje, a legjobb spanyol nyelvű külföldi filmnek odaítélt Goya-díjat pedig az argentin Alejandro Doria A kezek (Las manos) című alkotása vihette el.
Kapcsolódó linkünk: Az Oscar-díjra jelöltek teljes listája Hírmix rovatunkban olvasható Oscarra jelölték a M. Tóth Géza Maestroját! címen

 

(2007. 1. 19.)

Herskó János és Szabó István a Magyar Mozgókép Mestere

A művészeti díjat a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Rendezők Céhe és a Magyar Operatőrök Szövetségének közös javaslata alapján minden évben a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma ítéli oda.
A rangos szakmai elismerést, amelyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány a magyar mozgóképszakma kiemelkedő alkotóinak megbecsülése és teljesítményük méltatása érdekében alapított, a 38. Magyar Filmszemle (2007. január 30 – február 6.) nyitó ünnepségén Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke adja át.
További kapcsolódó cikkeink:
Cristian Réka M.: A fantom paradigmája - Dragon Zoltán: The Spectral Body: Aspects of the Cinematic Oeuvre of István Szabó (A spektrális test: Szabó István filmvilága)
Dragon Zoltán: Kérdező szöveg-film – Szabó István: Rokonok
Dan Fainaru: Szabó a kilencvenes években
U. M.: Többdimenziós, mozgó térfestmény – Szabó István-életműkiállítás a Potsdami Filmmúzeumban (2003. március 14 - június 15.)
Muhi Klára: Herskó-interjú (részletek Muhi Klára Herskó című interjúkötetéből)

 

(2007. 1. 19.)

A Fehér tenyéré és a Volveré az Art-mozisok díja

Először osztott díjat az Art-mozi Egyesület – január 17-én – az év legjobb magyar és külföldi filmjének:
a legjobb magyar film (a producernek, a rendezőnek és a forgalmazónak)
Fehér tenyér (producerek: Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ági, Reich Péter – Filmpartners és Katapult Film, rendező: Hajdu Szabolcs, forgalmazó: a Hungarotop)
a legjobb külföldi Art-film (a hazai forgalmazónak)
Pedro Almodóvar: Volver. A film hazai forgalmazója a Budapest Film.
A díjazottak elismerése egy oklevél, valamint az adott évben valamennyi Art-mozi ingyenes látogatására jogosító kártya.
Az Art-mozi Egyesület 1989 óta működő szakmai szervezet, amelynek célja, hogy a minőségi filmalkotások is megjelenjenek a hazai mozik kínálatában. Az egyesületnek jelenleg 14 Budapesti és 23 vidéki Art-mozi a tagja, összesen mintegy 70 teremmel. A hálózat szinte az egész országot lefedi.
Az Art-mozisok díjának alapításáról az egyesület azért döntött, mert a számtalan filmfesztivál árnyékában éppen a minőségi filmeket bemutató mozisok nem juttathatták érvényre véleményüket arról, hogy mit tartanak példaadó minőségű filmalkotásnak. Az évente adományozásra kerülő Art-mozis díj célja tehát az, hogy orientáljon, és elismerje a film létrehozásában közreműködő producer és rendező, valamint a forgalmazó teljesítményét. A díjazottakat az egyesülethez tartozó Art-mozik vezetői titkos szavazással választják ki.

 

(2007. 1. 19.)

A 64. Golden Globe-díjazottak

Az Oscar-díjhoz vezető út utolsó állomásaként számon tartott elismerést a Hollywood Foreign Press Association (Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége) 90 tagja adományozza évente az általuk legjobbnak ítélt alkotásoknak. Idén a mexikói származású Alejandro González Inárritu művét, a Bábelt jelölték a legtöbb díjra, összesen hétre.
A Golden Globe díjazottak listáját 2007. január 15-én tették közzé a Beverly Hillsben megrendezett díjkiosztó ceremónián.

A 64. GOLDEN GLOBE-DÍJAZOTTAK/jelöltek – mozifilm kategória – LISTÁJA

a legjobb filmdráma
Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel (magyarországi mozibemutató: 2007. február 8.)
Emilio Estevez: Bobby
Martin Scorsese: A tégla / The Departed (magyarországi mozibemutató: 2006. november 9.)
Todd Field: Little Children / Kisgyermek
Stephen Frears: A királynő / The Queen (magyarországi mozibemutató: 2007. január 18.)

a legjobb drámai színésznő
Penelope Cruz (Pedro Almodóvar: Volver – magyarországi mozibemutató: 2006. szeptember 7.)
Judi Dench (Richard Eyre: Notes on a Scandal / A botrány hangjai)
Maggie Gyllenhaal (Laurie Collyer: Sherrybaby)
Helen Mirren (Stephen Frears: A királynő / The Queen)
Kate Winslet (Todd Field: Little Children / Kisgyermek)

a legjobb drámai színész
Leonardo DiCaprio (Edward Zwick: Blood Diamond)
Leonardo DiCaprio (Martin Scorsese: A tégla / The Departed)
Peter O’Toole (Roger Michell: Venus / Vénusz)
Will Smith (Gabriele Muccino: The Pursuit of Happyness / Hajsza a boldogság után)
Forest Whitaker (Kevin Macdonald: The Last King of Scotland / Skócia utolsó királya)

a legjobb musical / vígjáték
Larry Charles: Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika / Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (magyarországi mozibemutató: 2006. november 2.)
David Frankel: Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada (magyarországi mozibemutató: 2006. október 5.)
Bill Condon: Dreamgirls / Álomlányok (magyarországi mozibemutató: 2007. február 8.)
Jonathan Dayton–Valerie Faris: Little Miss Sunshine / Kis Miss Sunshine
Jason Reitman: Thank You for Smoking (magyarországi mozibemutató: 2006. augusztus 10.)

a legjobb musical/vígjáték színésznő
Annette Benning (Ryan Murphy: Running with Scissors / Futás az ollókkal)
Toni Collette (Jonathan Dayton–Valerie Faris: Little Miss Sunshine / Kis Miss Sunshine)
Beyonce Knowles (Bill Condon: Dreamgirls / Álomlányok)
Meryl Streep (David Frankel: Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Renee Zellweger (Chris Noonan: Miss Potter)

a legjobb musical/vígjáték színész
Sasha Baron Cohen (Larry Charles: Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika / Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan)
Johnny Depp (Gore Verbinski: A Karib-tenger kalózai 2. – Holtak kincse / The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest – magyarországi mozibemutató: 2006. július 20.)
Aaron Eckhart (Jason Reitman: Thank You for Smoking)
Chiwetel Ejiofor (Julian Jarrold: Mr. Tűsarok / Kinky Boots)
Will Ferrell (Marc Forster: Stranger Than Fiction)

a legjobb rendező
Clint Eastwood (A dicsőség zászlaja / Flags of Our Fathers – magyarországi mozibemutató: 2007. január 25.)
Clint Eastwood (Letters from Iwo Jima / Levelek Iwo Jimából)
Stephen Frears (A királynő / The Queen)
Alejandro González Inárritu (Bábel / Babel)
Martin Scorsese (A tégla / The Departed)

a legjobb forgatókönyvíró
Guillermo Arriega (Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel)
Peter Morgan (Stephen Frears: A királynő / The Queen)
William Monahan (Martin Scorsese: A tégla / The Departed)
Patrick Marber (Richard Eyre: Notes on a Scandal / A botrány hangjai)
Todd Field és Tom Perrotta (Todd Field: Little Children / Kisgyermek)

a legjobb külföldi – nem angolnyelvű – film
Clint Eastwood: Letters from Iwo Jima / Levelek Iwo Jimából, amerikai, angol és japán nyelven
Mel Gibson: Apocalypto, amerikai, maja nyelven (magyarországi mozibemutató: 2006. december 28.)
Florian Henckel von Donnersmarck: Das Leben Der Anderen / The Lives of Others / Mások élete, német nyelven
Pedro Almodóvar: Volver, spanyol nyelven
Guillermo del Toro: El Laberinto del Fauno / Pan’s Labyrinth, spanyolul

a legjobb epizódszínésznő
Adriana Barraza (Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel)
Kate Blanchett (Richard Eyre: Notes on a Scandal / A botrány hangjai)
Emily Bunt (David Frankel: Az ördög Pradát visel / The Devil Wears Prada)
Jennifer Hudson (Bill Condon: Dreamgirls / Álomlányok)
Rinko Kikuchi (Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel)

a legjobb epizódszínész
Ben Affleck (Allen Coulter: Hollywoodland)
Jack Nicholson (Martin Scorsese: A tégla / The Departed)
Eddie Murphy (Bill Condon: Dreamgirls / Álomlányok)
Brad Pitt (Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel)
Mark Wahlberg (Martin Scorsese: A tégla / The Departed)

a legjobb zeneszerző
Gustavo Santaolalla (Alejandro González Inárritu: Bábel / Babel)
Alexandre Desplat (John Curran: The Painted Veil / Színes fátyol)
Clint Mansell (Darren Aronofsky: The Fountain / A szökőkút)
Hans Zimmer (Ron Howard: A Da Vinci-kód / The Da Vinci Code – magyarországi mozibemutató: 2006. május 18.)
Carlo Siliotto (Szergej Bodrov, Ivan Passer és Talgat Temenov: Nomad, kazah film)

a legjobb egészestés animációsfilm
John Lasseter: Verdák / Cars (magyarországi mozibemutató: 2006. június 15.)
George Miller: Táncoló talpak / Happy Feet (magyarországi mozibemutató: 2006. december 21.)
Gil Kenan: Rém Rom / Monster House (magyarországi mozibemutató: 2006. augusztus 17.)

a legjobb eredeti filmdal
„A Father’s Way” – zene: Seal és Christopher Bruce, szöveg: Seal (Gabriele Muccino: The Pursuit of Happyness / Hajsza a boldogság után)
„Listen” – zene és szöveg: Henry Krieger, Anne Preven, Scott Cutler és Beyonce Knowles (Bill Condon: Dreamgirls / Álomlányok)
„Never Gonna Break My Faith” – zene és szöveg: Bryan Adams, Eliot Kennedy and Andrea Remanda (Emilio Estevez: Bobby)
„The Song of The Heart” – zene és szöveg: Prince Rogers Nelson (George Miller: Táncoló talpak / Happy Feet)
„Try Not To Remember” – zene és szöveg: Sheryl Crow (Irwin Winkler: Home Of The Brave)
Kapcsolódó honlap: www.hfpa.org

 

(2007. 1. 8.)

A 38. Magyar Filmszemle életműdíjasai

Máthé Erzsi színművész, Fakan Balázs dramaturg és Czigány Tamás dokumentumfilm-rendező kapja a 38. Magyar Filmszemle életműdíját.
Az elismeréseket a nyitónapon, január 30-án adják át a Budapest Kongresszusi Központban. A 38. Magyar Filmszemle február 6-ig tart.

 

(2007. 1. 8.)

Rajhona Ádám kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt 2006-ban

A Vígszínház házi ünnepségén, 2006 december 30-án vette át Rajhona Ádám színész a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért – adta hírül az MTI Online.
A társulati tagok titkos szavazata alapján a huszadik alkalommal odaítélt elismerést a hagyománynak megfelelően a művésznő leánya, a díjat alapító Gábor Júlia nyújtotta át a Jászai Mari-díjas művésznek.
Az 1927. december 31-én született és 1986 szeptemberében elhunyt Ruttkai Éva Kossuth-díjas, kiváló művész nevét viselő elismerést minden évben Ruttkai Éva születésének évfordulója alkalmából ítélik oda.
A leadott szavazatokat tartalmazó lepecsételt urnát a Vígszínház nagyszínpadán a Sylvia című előadás előtt, annak díszletében megrendezett ünnepségen nyitották fel. A színház művészeti titkára az összes beérkezett szavazatot felolvasta, miközben a társulat tagjaiból álló közönség számolta az egyes művészekre beérkezett voksokat.
A társulat az adott naptári évben bemutatott előadásokban nyújtott alakítások alapján ítéli oda a díjat. Rajhona Ádám, aki több mint egy évtizede játszik a társulatban, az Élet, mint olyan című előadásban a szomszéd szerepében, valamint az Eszenyi Enikő rendezte Az ünnep című darabban a nagyapa szerepében nyújtott alakításáért kapta az elismerést kollégáitól.
A színésznő aláírásával díszített Ruttkai-gyűrűvel elsőként, 1987-ben Tordy Gézát jutalmazta a Vígszínház társulata. A kitüntetettek sorában van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskuti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csöre Gábor és Venczel Vera. 2004-ben Harkányi Endre, míg tavaly – harmadik alkalommal – Börcsök Enikő nyerte el az elismerést.
A szombati ünnepségen a társulat Farkas Antal színművészt, és Lázár Egon gazdasági igazgatót is köszöntötte 85. születésnapja alkalmából.
További kapcsolódó cikkünk:
Báthory Erzsi: Mi nem a közönségnek dolgozunk, hanem egymásnak – Beszélgetés Temesváry Károly maszkmesterrel, a Temesváry M.E.C. Kft. oktatóközpont tulajdonosával
Kapcsolódó honlap: www.mti.hu és www.vigszinhaz.hu