Párizsi mozik

Párizsi mozik Már a két szó összeolvasása is lelket bizsergető: párizsi mozik…! Külön-külön is ízlelgethető szavak – Párizs…, mozi… –, de együtt! PÁÁÁRIIIZSIIII MOOOZIIIIIK!!! (Valóban az Elíziumi Mezőkön jár/t/unk!)
Az európai filmipar fővárosának bemutatóhelyei között egyaránt megtaláljuk a Champs-Elysées-n a híres gyártó-forgalmazó cégek filmszínházait – Gaumont, UGC – és a legújabb amerikai sikerszériát játszó, hollywood-i sztárok alapította szórakoztatóközpont-étteremlánc nevét viselő „planétát”. A Diadalív és a gigantikus filmszínházak „árnyékában” húzódik meg a kisebb Le Balzac. Kedves kis mozik is hívogatják a nézőt – mk2 Beaubourg, Cinéma Le Saint Germain des Pres, sőt, az Iskola utcában – rue de l’École –, akár filmtörténeti ritkaságokat is kínálnak (Cinemas action écoles).

A Pigalle téren az éjszakai mulatók és szexshopok között csak a legszolidabb cégtáblájú Atlas mozit kaptuk lencsevégre. Nem messze, a Batignolles boulevard-on, ismét egy filmóriás, a Pathé cég filmszínházának épülete meredezik.
Párizsban Sulyok Máté járt és fényképezett (2007. február 17-21.)100 KByte40 KByte76 KByte84 KByte76 KByte72 KByte104 KByte96 KByte72 KByte80 KByte112 KByte92 KByte80 KByte84 KByte80 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső