Gönczy Gabriella:  Dyga Zsombor: Gyilkosok

Dyga Zsombor
Dyga Zsombor
41 KByte

"Majdnem első filmesként" szerepelsz a versenykategóriában. Mondanál bemutatkozásképpen pár szót magadról azok számára, akik még nem ismernek?

A Gyilkosok második játékfilmünk. Már tavaly is voltunk a szemlén, akkor a Séta című filmünkkel, ami azóta több díjat is kapott. A Gyilkosokat augusztusban forgattuk, illetve a két játékfilm között csináltunk egy tízperces kisjátékfilmet Vértakony címmel.

A Séta is videóanyagra készült?

Igen, viszont az idei versenyfilm 16 milliméteres, csak videón mutatták be. A Gyilkosok nagyon kevés pénzből készült, ahhoz, hogy 35 milliméteres anyagra kerüljön, kellett volna még 8 millió forint. A Szemlén ezért videón mutattuk be, és most szeretnénk megkeresni azokat, akik esetleg finanszírozni tudnák a sztenderd kópiára való felnagyítást.

Meg vagy elégedve a Kongresszusi Központ technikai felkészültségével, a hang és a kép minőségével?

Ezt nem tudom megmondani, de maga a vetítés minősége botrányos volt.

Igen, erre próbáltam célozni.

Ez nem feltétlenül a Kongresszusi Központ hibája, nekünk kellett volna a projektort beállítani, de sajnos nem került rá sor, mert két vetítés között a termet nem ürítették ki.

Az volt a benyomásom, illetve a film eddigi visszhangja is azt hangsúlyozza, hogy a Gyilkosok mögött meglepően nagy szakmai felkészültség áll, ami tudomásom szerint nem intézményes képzés eredménye.

Ez egy tizenkét fős stáb, és közülünk senki nem járt a főiskolára, viszont mindenki ebben a szakmában helyezkedett el. A sminkestől a fodrászig, a focus puller-től a világosítóig mindenki filmes, némelyikük nem is kis sikerrel. De senki nem járt a főiskolára vagy más filmes képzést adó intézménybe. Mindegyikünk autodidakta tanulás útján sajátította el a szakmát.

Tehát rengeteg filmet megnéztél, és a befogadásból tanultál.

Igen, illetve ez a tanulás most, ezek a filmek. Mi most járjuk a főiskolát, csak ez egy másfajta főiskola. Kicsit más, kreatívabb, keményebb, viszont sokkal hasznosabb, gondolom. És remélem, majd valamikor lesz is eredménye.

A Gyilkosok vitáján ott volt rajtad kívül néhány munkatársad is. Nem is tudom, mennyi lehetett az átlagéletkor, 24-25…

Huszonkettő.

A Miésabarátaink Produkció mögött tehát ez a 12 huszonegynéhány éves fiatal filmes áll?

Nem, ez nem így van. A Gyilkosok normális körülmények között 27-30 millió forintba került volna, de sikerült kihoznunk 2 millióból. A Miésabarátaink Produkció-ból a "Mi" a stábot jelenti, a "Barátaink" pedig azok, akik segítségével az igen alacsony költségvetés ellenére mégis leforgathattuk a filmet. Tehát akik lehetővé tették, hogy sok mindenért ne kelljen fizetnünk.

Az imént szó volt arról, hogy részben mások filmjeinek a befogadásából tanultál. Milyen filmek hatottak a Gyilkosok készítésére is?

Nem arról van szó, hogy bizonyos filmek tetszenek, mások meg nem. Tudnék neked ugyanabból a filmből olyan 2-3 másodpercet mondani, amiből szerintem rengeteget lehet tanulni és zseniális, ugyanakkor a film összes többi másodperce tulajdonképpen botrányos. N agyon sok ilyen van, ezért szerintem ebbe ne menjünk bele.

A stábról már volt szó, beszéljünk a színészekről. Úgy gondolom, hogy a visszafogott színészi játék, a nem-kifejezés a Gyilkosok egyik különlegessége. Ez "a kevesebb több" technika a magyar filmes hagyományokra nem igazán jellemző. Leginkább Schmied Zoltán és Albert bácsi játékát éreztem ilyennek, ezzel szemben a Vandát játszó Bognár Anna mimikájára és különösen a hangjára ez már nem áll.

Az arcjátékban, a gesztusokban, a színészi jelenlétben érezhető visszafogottság tudatos színészvezetés eredménye. Ők tudnak harsányabbak is lenni persze, de itt most ez volt a feladatuk. Erre a visszafogottságra volt szükség, illetve Annának a hihetetlen közönségességére és agresszivitására, ami egyébként úgy látszik sok embert zavar. Ez egy olyan lány, akit normális ember nem tud szeretni.

A Gyilkosok egy sikeres újságíró párosról szól, akik az önmaguk által elkövetett bűntényeket írják meg, nyilván mindenki másnál gyorsabban. Miért éppen a thriller műfaja vonzott?

A Séta egy mese volt, a Vértakony abszurd vígjáték, a Gyilkosok krimi, vagy thriller, a következő filmünk pedig romantikus darab lesz. Biztosan vissza fogunk térni a krimire, valahogy máshogy, valószínűleg az elkövetkező harmadik filmünkben. Júniusban két könyv között kellett választanunk, egy könnyed, fiatalos road-movie és a Gyilkosok könyve között. A thriller érdekesebbnek tűnt, főleg abból a szempontból, hogy működhet-e Magyarországon ez a műfaj, hiszen eddig nem volt túl sok próbálkozás.

jelenet a Gyilkosok című filmből
jelenet a Gyilkosok
című filmből
72 KByte
werkfotó
werkfotó
56 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap