Hírmix

(2004. 12. 29.)

Elhunyt Bessenyei Ferenc

86 esztendős korában 2004. december 27-én elhunyt a magyar színházművészet meghatározó és kiemelkedő alakja, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, a kétszeres Kossuth-díjas, az Érdemes és Kiváló Művész Bessenyei Ferenc.

„Halálával egy színházi stílus, egy letűnt korszak, de egy színészi habitus, színházi szemlélet is eltűnik. Az emberi nagyságba vetett hit megrendülésével együtt pedig félő, hogy a színház, a színjátszás fontosságába vetett hit is kopni kezd. Bessenyei Ferenc folytathatatlan életművének emléke pedig éppen erre, a játékosok feladatának komolyságára fog mindig emlékeztetni” – írja a Zappe László a Népszabadságban.

Bessenyei Ferenc 1919. február 10-én született Hódmezővásárhelyen. Pályáját 1940-ben, a szegedi Városi Színházban kezdte, 1942-től három évig a Miskolci Nemzeti Színházban játszott, majd 1945 és 1950 között a Budai Színház, a Szegedi Nemzeti, illetve a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt.

1950-től tizenhárom évadon át a budapesti Nemzeti Színházban játszott, 1963 és 1967 között a Madách Színházban lépett a közönség elé. Akkor visszaszerződött a Nemzeti társulatába, majd 1973-tól újból a Madách Színházban szerepelt. 1981-ben a Nemzeti, a mai Pesti Magyar Színházból ment hivatalosan nyugdíjba. Színházi alakításai mellett legalább száz filmben és tévéjátékban volt főszereplő.

Bessenyei Ferencet Kossuth-díjjal tüntették ki 1953-ban és 1955-ben; Érdemes, majd Kiváló művész lett 1954-ben, illetve 1970-ben. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki 1994-ben, a nemzet színészévé választották 2000-ben.

„Boldog vagyok, hogy veletek együtt ünnepelhetek, hiszen e falak között azért éltünk, hogy a színházból erkölcsileg, szellemileg tisztábban, gazdagabban, nagyszerűbben távozzanak a nézők az előadások után” - mondta jellegzetes baritonján Bessenyei Ferenc idén februárban, amikor 85. születésnapja alkalmából köszöntötték őt a Magyar Színházban, az egykori Nemzetiben.

Felesége, B. Élthes Eszter a Férjem, a komédiás című könyvét november végén mutatták be a közönségnek.

 

(2004. 12. 29.)

Makay Árpád búcsúztatása

A 93 esztendős korában 2004. december 6-án elhunyt operatőrtől 2005. január 6-án 10 óra 30 perckor vesznek végső búcsút a budapesti Farkasréti temetőben.

Makay Árpád operatőr 1934-től hangtechnikusként dolgozott, de érdeklődése hamar a fényképezés felé fordult – írtuk 1998-ban (Fazekas Eszter: A 30. Magyar Filmszemle életműdíjasai). Első önálló játékfilmjét 1939-ben készítette. A háború alatt a legfoglalkoztatottabb, legtermékenyebb operatőrré válik a játék- és a dokumentumfilm területén egyaránt. Közel ötven nagyjátékfilmet fényképezett. Köztük olyan közönségsikereket is, mint a Szerelmi láz Karády Katalinnal, az Egy bolond százat csinál Latabár Kálmánnal és a Megálmodtalak Muráti Lilivel. A Talpalatnyi föld bemutatása után, 1948-ban elhagyta az országot, Ausztriában, Svájcban, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Sikerült visszatérnie a filmszakmába, rövidfilmeket, dokumentumfilmeket fényképezett, rendezett, bekapcsolódott a filmoktatásba (School of Visual Art, New York). 1981-ben saját film-videó gyártó céget alapított. Olyan kiemelkedő, filmtörténeti értékű munkák fűződnek a nevéhez, mint a Halálos tavasz, a Valamit visz a víz, Szőts István Ének a búzamezőkről című filmjének legendás külső felvételei (1947) vagy Bán Frigyes Talpalatnyi föld (1948) című műve. Különösen az utóbbi két munkával operatőri stílust teremtett, a műtermi, műfényes fotografálás helyett meghonosította a természetes környezetben történő naturálisabb fényképezést.

 

(2004. 12. 22.)

Kurátorok – szakmán kívűlről

A tisztújítás után is Grunwalsky Ferenc a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumának elnöke. Az MMK legfőbb döntéshozó és kezelő szervének kurátorai közül csak Foktői János maradt a régi tagokból.

A testület megbízatása 2004. december 31-én jár le. Az új kuratórium:

Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező, a kuratórium elnöke
Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, volt helyettes kulturális államtitkár;
Bod Péter Ákos közgazdász (az Antall-kormány egykori minisztere, a Nemzeti Bank volt elnöke, a Corvinus Egyetem tanára);
Csányi Vilmos etológus, az ELTE tanszékvezetője;
Foktői János a kulturális tárca főtanácsosa
Naszvadi György a Területi Államháztartási Hivatal elnöke (volt pénzügyminisztériumi államtitkár)
Donáth László lelkész, MSZP-képviselő
Simó György az Axelero vezérigazgatója

A Kuratórium tagjai 2004. december 31-ig:

Grunwalsky Ferenc, elnök
Foktői János
Dr. Kádár Béla
Kodolányi Gyula
Kőhalmi Ferenc
Pohárnok Mihály
Somosi Péter
Vince Mátyás

 

(2004. 12. 22.)

Magyar kulturális intézet Brüsszelben

Magyarország tizennyolcadik külföldi kulturális intézete nyílt meg 2004. december 15-én az Európai Unió „fővárosában”. Brüsszelben ez a nyolcadik hasonló centrum, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Ausztria, Dánia, Finnország és Csehország után - írja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának honlapja. A központ első kiállítása André Kertész XX. század eleji fényképeiből látható.

Az 540 négyzetméteres épület előkelő helyen, a városközpontban, a Szent Mihály-katedrális közelében található; különlegessége, hogy egyik oldalát Brüsszel XIII. századi városfala adja. A történelmi örökséget és a modern módszereket ötvöző kialakítási módszerek miatt a ház korábban építészeti nívódíjat kapott.

Az új intézet működése Hollandiára és Luxemburgra is kiterjed - a hollandiai magyar kulturális évad egyik rendezvényét, Kodály Zoltán Székelyfonójának utrechti bemutatóját (december 16-a) például részben a brüsszeli magyar intézet finanszírozta.

Az intézet épületét a magyar állam kilenc évre bérli, s éves költségvetése nagyjából kétszázmillió forint lesz. A brüsszeli nyitás nem megy más magyar kulturális intézetek rovására - hangsúlyozta Hiller István miniszter - hozzátéve: az évtized végéig jó lenne kulturális hídfőállást létesíteni Kínában, továbbá spanyol nyelvterületen. A kulturális tárca vezetője 2005 elején Izraelbe látogat, ahol szintén szóba kerül egy magyar kulturális intézet létrehozása.

Kapcsolódó honlap: Magyar kulturális intézetek a világban

 

(2004. 12. 22.)

Szimpla Kertmozi télen-nyáron

December végétől újra van kertmozi Budapesten: a Szimpla Kertmozi téli változata karácsonytól állandó filmszínházként várja a közönséget - tájékoztatta a Szimpla Film sajtóközleményben a Filmkultúrát. Az előadások sötétedéskor kezdődnek és késő estig tartanak. A tesztvetítések december 20-án indulnak, a hivatalos nyitás időpontja december 27-e.

A tervezők sajátos megoldással téliesítették a nézőteret: a kültéri vásznat hatalmas üvegtáblán keresztül, fűtött teremből látja a közönség, ám a vetítés a szabadban zajlik. A fagyos idők elmúltával - május környékén - visszaáll a nyári rend, és ismét a csillagos ég alatt üldögélve nézhetjük a filmeket az egykori bérház udvarán - ígérik a szervezők.

A Szimpla a város legkisebb mozija: 35 néző előadásonként.

Kapcsolódó linkünk: Bezárt kertmozik

 

(2004. 12. 22.)

Mesterművek – 400 év francia festészete; Fény és árnyék kiállítás a Műcsarnokban

„Az Európai Unió bővülésének ünnepe alkalmából a Francia Múzeumok Központi Igazgatósága által szervezett kiállítás célja, hogy a francia festészet négy évszázadát (1600-2004) folyamatában és sokszínűségében, vágyaival és utópiáival együtt, ellentmondásaiban és eredetiségében ragadja meg. A tematikus válogatás betekintést enged a XVII. századi fény és árnyék drámai játékába; árnyaltan, részleteiben mutatja be a felvilágosodást (XVIII. sz.) és a természet tanulmányozásától az impresszionistákon keresztül (XIX. sz.) az emberi és szellemi értékeket felülvizsgáló XX. századi művészetig jut el” - olvasható a Műcsarnok honlapján.

Mesterművek - 400 év francia festészete; Fény és árnyék (2004. december 16. - 2005. február 27.) kiállításon szereplő művek alkotói:

Balthus, Barré, Bénouville, Bertin, Bigot, Blanchard, Boilly, Bonnard, Boucher, Braque, Buraglio, Cézanne, Champaigne, Chardin, Corot, Courbet, Daumier, David, Debré, Degas, Delacroix, Delaunay, Derain, Deschamps, Desgrandchamps, Dezeuze, Diaz, Doré, Dorigny, Drölling, Dubuffet, Fleury, Fragonard, Gauguin, Géricault, Gervex, Granet, Greuze, Gris, Guérin, Hains, Hantaĭ, Ingres, La Fosse, La Hyre, La Tour, Lancret, Largillierre, Le brun, Le Lorrain, Le Nain, Léger, Lepicié, Leroy, Loutherbourg, Manet, Matisse, Michel, Millet, Moillon, Monet, Moreau, Natoire, Nemours, Nomé, Pater, Perrier, Perronneau, Picasso, Pillement, Poussin, Prud’Hon, Regnault, Renoir, Restout, Ribot, Rigaud, Robert, Rouan, Rouault, Saint-Quentin, Signac, Sisley, Soulages, Stoskopff, Tocqué, Toroni, Toulouse-Lautrec, Tournier, Valenciennes, Valentin, Van Loo, Vernet, Vignon, Volaire, Vouet, Vuillard, Watteau

A kiállításon kiemelt jegyárak érvényesek, felnőtt jegy: 1800 ft, kedvezményes jegy: 700 ft.

A kiállítás ideje alatt a Műcsarnok minden nap 10-től 20 óráig, dec. 31-én 10 és 14 óra között tart nyitva. A múzeum december 24-én zárva tart.

 

(2004. 12. 15.)

Orsós László Jakab a New York-i intézet vezetője

A Népszabadság film- és tévékritikusát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát nevezte ki a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójának Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere – adta hírül a napilap. Márton Andrást, az előző kormány idején hivatalba került igazgatót, 2005. január elsejével visszahívta a tárca irányítója.

 

(2004. 12. 15.)

A 2005-ös Golden Globe-díj jelöltjei

Annette Beninget, a Csodálatos Júlia (Szabó István: Being Julia, 2004) címszereplőjét is jelölték a legjobb színésznő díjára vígjáték/musical kategóriában a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének tagjai 2004. december 13-án. Antal Nimród Kontrollja nem került az öt legjobb külföldi film közé. A Golden Globe-díjat hatvankettedszer adják át 2005. január 16-án Beverly Hillsben. A mozifilm-jelöltek:

a legjobb dráma
The Aviator / A pilóta (rendező: Martin Scorsese)
Closer / Zár (r.: Mike Nichols)
Finding Neverland / Én, Pán Péter (r.: Marc Forster)
Hotel Rwanda (r.: Terry George)
Kinsey (r.: Bill Condon)
Million Dollar Baby (r.: Clint Eastwood)

a legjobb drámai színésznő
Scarlett Johansson (Shainee Gabel: A Love Song For Bobby Long / Szerelmes dal Bobby Longhoz)
Nicole Kidman (Jonathan Glazer: Birth / Születés)
Imelda Staunton (Mike Leigh: Vera Drake)
Hilary Swank (Clint Eastwood: Million Dollar Baby)
Uma Thurman (Quentin Tarantino: Kill Bill Vol. 2)

a legjobb drámai színész
Javier Bardem (Alejandro Amenábar: Mar Adentro / The Sea Inside / Belső tenger, spanyol-francia-olasz)
Don Cheadle (Terry George: Hotel Rwanda)
Johnny Depp (Marc Forster: Finding Neverland / Én, Pán Péter)
Leonardo DiCaprio (Martin Scorsese: The Aviator / A pilóta)
Liam Neeson (Bill Condon: Kinsey)

a legjobb musical/vígjáték
Egy makulátlan elme örök ragyogása / Eternal Sunshine of the Spotless Mind (r.: Michel Gondry)
A hihetetlen család / The Incredibles (r.: Brad Bird)
Andrew Lloyd Webber's The Phantom of the Opera / Az operaház fantomja (r.: Joel Schumacher)
Ray (r.: Taylor Hackford)
Sideways / Oldalról (r.: Alexander Payne)

a legjobb musical/vígjáték színésznő
Annette Bening (Szabó István: Csodálatos Júlia / Being Julia)
Ashley Judd (Irwin Winkler: De-Lovely)
Emmy Rossum (Joel Schumacher: Andrew Lloyd Webber's The Phantom of the Opera / Az operaház fantomja)
Kate Winslet (Michel Gondry: Egy makulátlan elme örök ragyogása / Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
Renee Zellweger (Beeban Kidron: Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! / Bridget Jones: The Edge of Reason)

a legjobb musical/vígjáték színész
Jim Carrey (Michel Gondry: Egy makulátlan elme örök ragyogása / Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
Jamie Foxx (Taylor Hackford: Ray)
Paul Giamatti (Alexander Payne: Sideways / Oldalról)

Kevin Kline (Irwin Winkler: De-Lovely)
Kevin Spacey (Kevin Spacey: Beyond the Sea / A tengeren túl)

a legjobb külföldi – nem angol nyelvű – film
Chrisophe Barratier: Kóristák / Les Choristes / The Chorus (francia-svájci-német)
Yimou Zhang: Shi mian mai fu / House of Flying Daggers / A repülő tőrök háza (kínai)
Walter Salles: Che Guevara: A motoros naplója / Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries (brazil)
Alejandro Amenábar: Mar Adentro / The Sea Inside / Belső tenger (spanyol-francia-olasz)
Jean-Pierre Jeunet: Un long dimanche fiancailles / A Very Long Engagement / Egy hosszú ígéret (francia)

a legjobb epizódszínésznő
Cate Blanchett (Martin Scorsese: The Aviator / A pilóta)
Laura Linney (Bill Condon: Kinsey)
Virginia Madsen (Alexander Payne: Sideways / Oldalról)
Natalie Portman (Mike Nichols: Closer / Zár)
Meryl Streep (Jonathan Demme: A mandzsúriai jelölt / The Manchurian Candidate)

a legjobb epizódszínész
David Carradine (Quentin Tarantino: Kill Bill Vol. 2)
Thomas Haden Church (Alexander Payne: Sideways / Oldalról)
Jamie Foxx (Michael Mann: Collateral - A halál záloga / Collateral)
Morgan Freeman (Clint Eastwood: Million Dollar Baby)
Clive Owen (Mike Nichols: Closer / Zár)

a legjobb rendező
Clint Eastwood (Million Dollar Baby)
Marc Forster (Finding Neverland / Én, Pán Péter)
Mike Nichols (Closer / Zár)
Alexander Payne (Sideways / Oldalról)
Martin Scorsese (The Aviator / A pilóta)

a legjobb forgatókönyvíró
Charlie Kaufman (Michel Gondry: Egy makulátlan elme örök ragyogása / Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
John Logan (Martin Scorsese: The Aviator / A pilóta)
David Magee (Marc Forster: Finding Neverland / Én, Pán Péter)
Patrick Marber (Mike Nichols: Closer / Zár)
Alexander Payne és Jim Taylor (Alexander Payne: Sideways / Oldalról)

a legjobb zeneszerző
Clint Eastwood (Clint Eastwood: Million Dollar Baby)
Jan A.P. Kaczmarek (Marc Forster: Finding Neverland / Én, Pán Péter)
Rolfe Kent (Alexander Payne: Sideways / Oldalról)
Howard Shore (Martin Scorsese: The Aviator / A pilóta)
Hans Zimmer (James L. Brooks: Spanglish)

a legjobb dal
„Accidentally in Love” (zene és szöveg: Adam Duritz-Dan Vickery-David Immergluck-Matthew Malley-David Bryson in Andrew Adamson-Kelly Asbury-Conrad Vernon: Shrek 2)
„Believe” (zene és szöveg: Glen Ballard és Alan Silvestri in Robert Zemeckis: The Polar Express)
„Learn To Be Lonely” (zene: Andrew Lloyd Webber szöveg: Charles Hart in Joel Schumacher: Andrew Lloyd Webber's The Phantom of the Opera / Az operaház fantomja)
„Million Voices” (zene: Wyclef Jean-Jerry „Wonder” Duplessis-Andrea Guerra, szöveg: Wyclef Jean in Terry George: Hotel Rwanda)
„Old Habits Die Hard” (zene és szöveg: Mick Jagger és David A. Stewart in Charles Shyer: Alfie)

 

(2004. 12. 15.)

A H.A.E.S. új vezetősége

A hangmérnöki és hangmesteri szakmát tömörítő Magyar Hangmérnökök Társasága (H.A.E.S.) októberi közgyűlésén új vezetőséget választott: Vámosi András eddigi elnököt Zányi Tamás váltotta a poszton, a megújult vezetőséget pedig Balázs Gábor, Hubay Zsolt, Kovács György és Márkus Tamás alkotják. A korábban megválasztott Játékfilmes Tagozat vezetője továbbra is Kovács György.

A Magyar Hangmérnökök Társasága elérhetőségei: 1092 Budapest, Ráday utca 31/K; tel.: 299-30-27, fax: 299-30-28; e-mail: haes@chello.hu

 

(2004. 12. 9.)

Több mint 600 000 euró az Eurimages-tól

Az Eurimages Igazgató Tanácsa 92. ülésén (2004 november 28 - december 1) Strassbourgban 580 000 eurót adott Philippe Leclerc La Reine Soleil / Napkirálynő című animációs filmjének gyártására. A francia-olasz-belga koprodukció magyar résztvevője a Cinemon Kft. - tájékoztatta sajtóközleményben a Magyar Filmunió szerkesztőségünket.

Forgalmazásra kapott pénzt a magyar filmek közül Hajdu Szabolcs Tamarája (2003, Moebius Ass’n., Románia, 6 000 €), Sólyom András Érzékek iskolája (1995, S.C. Interfilm, Románia, 8 000 €), Bacsó Péter Megint tanúja (1994, S.C. Interfilm, Románia, 8 000 €) és Kocsis Tibor Új Eldorádója (S.C. Chicago Tour, Románia, 6 000 €). Összesen 608 000 € értékben osztottak ki forgalmazási támogatást.

Az Eurimages ezen az ülésen ítélte oda ezredik koprodukciós támogatását fennállásának 15. évében. Ebből az alkalomból Jacques Toubon, az Eurimages elnöke kijelentette: „Különösen örülök, hogy a véletlennek köszönhetően az ezredik film a Nocturno című animációs gyerekfilm, amelyet Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia készít. Az Eurimages egyre több kérelmet kap animációs filmek támogatására, amelyek az európai tehetségek és lehetőségek újrafelfedezéséről tanúskodnak.

 

(2004. 12. 2.)

Elhunyt Bubik István

Autóbalesetben halt meg 2004 november 28-án, vasárnap reggel Bubik István. Szolnok felől a 4-es számú főúton tartott Budapest felé, amikor hét óra előtt Cegléd és Ceglédbercel között kék bogárhátú Volkswagenjével áttért a menetirány szerinti szembejövő sávba, és frontálisan ütközött a szabályosan haladó Ford Focus-szal.
Bubik István a helyszínen életét vesztette, a vétlen gépjármű utasa kulcscsonttörést szenvedett, a vezető nem sérült meg.
„Vidám és jó volt, s tán konok, ha bántották vélt igazában… (J. A.)” – búcsúzik az Új Színház honlapján a társulat nevében Márta István a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művésztől.

Bubik István 46 esztendőt élt.

 

(2004. 12. 2.)

Szerény növekedésben a magyar filmipar

Idén várhatóan kétszer annyian néznek magyar filmet a mozikban, mint tavaly - tudta meg Népszabadság a Budapest Filmtől és a Filmforgalmazók Egyesületétől. A legtöbben Herendi Gábor Magyar vándorát látták. „A »nagy ugrás« mögött a szakemberek egyértelműen a filmtörvény hatásaként a kedvezőbb finanszírozást, az alkotások szaporodását és a közönségfilmek nagyobb arányát jelölik meg” – írja a napilap.

„A kulturális tárca adatai szerint a tavalyi 684 ezerhez képest már az idei első tíz hónapban meghaladta az egymilliót a magyar filmek látogatóinak száma” – mondta Port Ferenc, a legtöbb hazai mozgóképet forgalmazó Budapest Film vezérigazgatója az újságnak. „Ebben közrejátszott, hogy ismét készült kiugróan népszerű közönségfilm, a Magyar vándor, amelyhez olyan sikeres alkotások társultak, mint Antal Nimród Kontrollja, Török Ferenc Szezonja, illetve Sas Tamás Apám beájulna, vagy Mészáros Márta Temetetlen halott című alkotása. A vezérigazgató előrejelzése szerint a látogatószám az év végéig elérheti az 1,2-1,3 milliót is, hiszen még hét új magyar film vár bemutatásra, közöttük Koltai Róbert Világszáma, a sikerregényt feldolgozó Állítsátok meg Terézanyut! (r.: Bergendy Péter), vagy a megtörtént eset alapján készült Miskolci Boni és Klájd, Deák Krisztina filmje. A magyar bemutatók száma nőtt: a tavalyi 20 alkotás után idén 26 új mű kerül a mozikba.

„A közönség megduplázásával a hazai mozifilm a tavalyi ötszázalékos közönségrészesedéséhez képest tíz százalékot is elérhet 2004-ben, és ezzel közelebb kerülhetünk az unió olyan országaihoz, ahol népszerű a nemzeti film. Az utóbbiak listájának élén Franciaország áll (a francia film 40 százalékos közönségarányával), amelyet Dánia (27 százalék), Olaszország (19 százalék), Spanyolország (18 százalék), Lengyelország (12 százalék) követ. Magyarország az idén jócskán megelőzi egyebek között Hollandiát, Svájcot vagy Belgiumot is” - értesült Feldmáyer Sándortól, a Filmforgalmazók Egyesülete titkárától a Népszabadság.

Kapcsolódó link:

Varsányi Gyula Feljövőben a magyar film című cikke a Népszabadság Online-on

 

(2004. 12. 2.)

Elhunyt Philippe de Broca

2004 november 26-án, hetvenegy évesen meghalt Philippe de Broca (szül.: 1933 március 15), a francia kosztümös kalandfilmek és könnyed vígjátékok mestere. Ő rendezte egyebek között a Cartouche-t (1962) és az Oscarra is jelölt Riói kalandot (1967) Jean-Paul Belmondóval a főszerepben. Az évtizedek óta híresen nagy közönségsikereket alkotó művész utolsó filmje az október 6-ától játszott Vipere au poing (Vipera a házban) amáris több mint egymillió látogatót ért el Franciaországban – írja a Le Monde című napilap november 27-én.

Philippe De Broca tizenkilenc évesen kapta meg a Louis Lumiere felsőfokú fotó- és filmtechnikai iskola oklevelét, majd Afrikában dokumentumfilmeket fényképezett. Később Claude Chabrol és Francois Truffaut rendezőasszisztense volt. Pályája indulása a nouvelle vague-hoz kapcsolódott: Szerelmi játékok (1960), amelyért a legjobb vígjátéknak járó Ezüst medve díjat kapta a Berlinálén. A kosztümös kalandfilmet a szatírával vegyítette (Cartouche, 1961). A főszereplő Jean-Paul Belmondóval összesen hat filmet forgatott. A színészt „döbbenetesen megrázta” a rendező halála - olvasható a Le Monde-ban.

„A francia filmművészet elvesztette egyik legeredetibb és legtehetségesebb tagját. Philippe de Broca országunknak számos nagysikerű komédiát hagyott örökül.” – idézi Jacques Chirac francia elnök búcsúját Philippe de Brocától az Index.

Philippe de Broca a francia Becsületrend Lovagja és két gyermek apja volt.

 

(2004. 11. 24.)

„Etyekwood” egy év múlva

A tervek szerint 2005 novemberében elkészül a 150 millió euróba kerülő etyeki Korda Sándor Filmstúdió – mondta a Népszabadságnak Krisán László, az Etyek-projekt vezetője. A létesítmény a jövő év végétől fogadja a produkciókat.

A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvest ezzel a projekttel foglalkozó cége most az építés megkezdéséhez szükséges előkészítéseket végzi. 36 szakhatósági engedélyt kell beszerezni, a földmunkák leghamarabb márciusban kezdődhetnek.

Etyeken a falugyűlésen „minden szóbeszédet tisztáznak” majd 2005 elején. Demján Sándor és csapata ott részletesen beszámol a tervekről a helyieknek. Azokat is megnyugtatják, akik esetleg megijedtek Hiller István kulturális miniszter májusi cannes-i beharangozóján elhangzott „világ legnagyobb filmstúdiója” szlogenjétől és az azt követő Etyekwood-sajtókampánytól.

A 6069 négyzetméteres épület valóban a világ legnagyobb „vizes” felvételekre alkalmas műterme lesz. Krisán László szerint ez lehet a Korda-stúdió egyik legnagyobb vonzereje.

Néhány hónapot csúszik viszont az eredetileg szeptemberre ígért pomázi Stern Filmstúdió és Médiaközpont átadása – írja a napilap cikke. A produkciókat a tervek szerint csak jövőre fogad a komplexum. A 3,5 hektáros területen két műterem (2240 illetve 1500 négyzetméter) épül. A nagyobb már idén üzemelni fog, a kisebb 2005 februárjában készül el.

„A filmtörvény adókedvezményei a magántőkét ugyan beindították, kérdés, hogy az állam mikor kap észbe. El kellene végre dönteni, hogy fejlesztenek-e a huszonöt éve szinte érintetlen, ám amerikai bérmunkákból évi egymilliárd forint bevételt hozó fóti Mafilm-stúdión, vagy egyszerűen eladják. Ugyanis, ha az etyeki komplexum jövő év végén megnyitja a kapuit, a Mafilm azonnal elértéktelenedik. Egyes becslések szerint a fóti telep értéke Hiller májusi bejelentésének következtében már most legalább az ötödére csökkent. A döntést azonban hátráltatja a tulajdonosok - az ÁPV Rt. és a Magyar Mozgókép Közalapítvány - közti kooperáció évek óta tartó hiánya” – jegyzi meg a Népszabadság.

 

(2004. 11. 11.)

Elkészült a Nemzeti Filmiroda honlapja

November 8-ától kizárólag a Nemzeti Filmiroda honlapján - www.nemzetifilmiroda.hu - találhatóak meg az eddigiekben a www.kultura.hu honlapról letölthető filmszakmai nyilvántartásokhoz, besorolásokhoz szükséges kérdőívek - olvasható a Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapján.
A www.nemzetifilmiroda.hu honlapon ugyancsak szerepelnek a Filmiroda által már nyilvántartásba vett mozgóképszakmai szervezetek listái, valamint a Filmiroda Korhatár Bizottsága által a kiskorúak védelme érdekében korhatár-kategóriákba besorolt, Magyarországon forgalmazott filmalkotások.
Az új website az iroda működésével kapcsolatos közérdekű információk, s a havi filmbemutatók ismertetése mellett folyamatosan tájékoztatja a filmszakmát az azt érintő legújabb államigazgatási szabályozásokról, intézkedésekről, eljárásokról. Az iroda általános e-mail címe: info@filmoffice.hu.

 

(2004. 11. 11.)

A One Minutes Jr zsűri tagja Moldoványi Ferenc

Moldoványi Ferenc rendező idén az UNICEF a Sandberg Intézet az Európai Kulturális Alapítvány által 12 és 20 éves fiatalok számára rendezett világfesztivál, a One Minutes Jr zsűri tagja - tájékoztatta a dokumentumfilmes alkotó cége, az Engram Film a Filmkultúrát.

A rendező november 21-én adja át a díjakat Amszterdamban a „Világ legjobbja” és a „Kívül - belül” -társadalmi befogadás kategória győzteseinek.
A több mint ezer film előzsűrizését a BBC és az SVT svéd televízió végzi. A versenyprogram filmjeinek készítői közül nyolc-nyolc díjra jelölt fiatalnak a fesztivál idején műhelyt is szervez a Sandberg Intézet. Ennek a programnak az összeállításával szintén Moldoványi Ferencet bízták meg.
A fesztivál tavaly tárta ki először kapuit - az UNICEF segítségével - a fiatalok előtt. A kezdeményezés sikert aratott, több nagy európai televíziós társaság mutatott be válogatást az elkészült egypercesekből. 2003-ban zsűritag volt Emir Kusturica is.

További információk a kapcsolódó honlapokon:
http://www.theoneminutesjr.org/mmmcms/public
http://www.unicef.org/magic/users/news.html

 

(2004. 11. 11.)

A Dr. Strangelove extra-változat DVD-n

Decemberben jelenteti meg DVD-n a Warner Home Video Stanley Kubrick 40 éves klasszikusának extraváltozatát, a Dr. Strangelove, avagy: Rájöttem, hogy nem kell félni a bombától. Meg is lehet szeretni. / Dr Strangelove: Or: How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb címen.

A film jubileumi extra változatában interjúk láthatók Bob Woodward-dal, Spike Lee-vel és Roger Ebert-tel, valamint soha nem látott felvételek Peter Sellers hagyatékából.

A négy Oscar-díj jelölést kapott (1964) Dr. Strangelove további DVD-extrái:
az eredeti mono hang digitálisan újrakevert változata;
új dokumentumfilm: Ne veszekedjünk a háborús tanácsban! Avagy: Dr. Strangelove és a nukleáris támadás árnyéka;
új életrajzi film: BestSellers: Peter Sellersre emlékezünk;
az atomtámadás veszélye - Beszélgetés Robert McNamara volt hadügyminiszterrel;
így készült a film;
Stanley Kubrick művészete: a rövidfilmektől a Dr. Strangelove-ig;
interjú Peter Sellers-szel és George C. Scott-tal;
reklámanyagok galériája
előzetes
filmográfiák

hangok: angol (5.1), német (5.1), olasz (5.1), spanyol (5.1)
jelmagyarázat: 5.1 Dolby Digital

feliratok: magyar, angol, cseh, dán, finn, német, görög, olasz, norvég, lengyel, portugál, spanyol, svéd, török

 

(2004. 11. 4.)

Több mint ötvenezren a Nagy Imre-filmen

Az első héten több mint ötvenezren látták Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét – olvasható a forgalmazó Budapest Film Kft. sajtóközleményében. A néhai miniszterelnök, Nagy Imre börtönben töltött éveit és kivégzését feldolgozó műnek Budapesten húszezer nézője volt, a vidéki városok közül pedig Szegeden látták a legtöbben, összesen négyezren.

”Nagyon örülök a magas nézőszámnak, bár számítottam erre az eredményre. Meg vagyok ugyanis győződve arról, hogy a fiatalokat érdekli a történelem, különösen az 56-os események, hiszen arról sokáig semmit nem tudhattak. Pedig Nagy Imre kivételes személye mindenképp megérdemli a figyelmet.” - nyilatkozta a film rendezője.

Kapcsolódó site a film honlapja: www.atemetetlenhalott.hu/

 

(2004. 11. 4.)

Rekonstrukció

A Cannes-ban és Chicagóban díjazott dán filmet, a Rekonstrukciót jelentette meg videókazettán az Odeon.

Christoffer Boe: Rekonstrukció (Reconstruction, színes, szinkronizált dán játékfilm, 2003, 90 perc)
Operatőr: Manuel Alberto Claro; zene: Thomas Knak; szereplők: Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie, Krister Henriksson, Nicolas Bro, Helle Fagralid, Peter Steen
A film arról szól, mi mindent képes kockára tenni az ember az igaz szerelemért. Alex, a fiatal fotós véletlenül találkozik az eszményi nővel, aki miatt barátnőjét képes egy szó nélkül elhagyni. Aimée titokzatos szépség, úgy csábítja el Alexet, hogy közben mély megbecsülést érez író férje iránt. Nem tud ellenállni Alexnek, ahogyan a fiú sem neki, egyetlen éjszakát töltenek együtt, mégis gyökeresen megváltozik minden körülöttük. Hogy e szerelmek boldogságra vagy boldogtalanságra vannak-e ítélve, mindenki csak maga döntheti el, a rendező csupán néhány lehetséges konstrukciót tár elénk…

 

(2004.10.27.)

Várható bemutatók 2004 novemberében a magyar mozikban

 

A forgalmazók fenntartják a változtatás jogát.

Natasha Arthy: Nézz balra, ott egy svéd!
Natasha Arthy: Nézz balra, ott egy svéd!
32 KByte

November 4.


Nézz balra, ott egy svéd!
(Se til wenstre, der en svenker)
dán,színes, feliratos
rendezte: Natasha Arthy
szereplők: Sidse Babett Knudsen, Björn Kjellman, Lotte Andersen, Soeren Byder
MÁSKÉPP

Kidobós - sok flúg disznót győz
(Dodgeball: A True Underdog Story)
amerikai,színes,szinkronizált
rendezte: Rawson Marshall Thurber
szereplők: Vince Vaughn, Christine Taylor, Ben Stiller, Rip Torn
InterCom

Felejtés
(The Forgotten)
amerikai,színes,feliratos
rendezte: Joseph Ruben
szereplők: Julianne Moore, Alfre Woodard, Ken Abraham, Anthony Edwards
InterCom

Sírhely kilátással - Nincs esküvő csak temetés
(Plots with a View)
angol,színes,feliratos
rendezte: Nick Hurran
szereplők: Brenda Blethyn, Christopher Walken, Alfred Molina, Lee Evans
SPI

Rózsadomb
magyar,színes
rendezte: Cantu Mari
szereplők: Andorai Péter, Marozsán Erika, Lázár Kati, Szirtes Ági
MOKÉP

A mandzsúriai jelölt
(The Manchurian Candidate)
amerikai,színes,feliratos
rendezte: Jonathan Demme
szereplők: Denzel Washington, Meryl Streep, Jon Voight, Liev Schreiber
UIP-Duna

Másnap

magyar,színes
rendezte: Janisch Attila
szereplők: Gáspár Tibor, Derzsi Borbála, Czecző Sándor, Újlaki Dénes
Budapest Film

 

Rawson Marshall Thurber: Kidobós - sok flúg disznót győz
Rawson Marshall Thurber: Kidobós - sok flúg disznót győz
84 KByte

Joseph Ruben: Felejtés
Joseph Ruben: Felejtés
12 KByte

Cantu Mari: Rózsadomb
Cantu Mari: Rózsadomb
50 KByte

Jonathan Demme: A mandzsúriai jelölt
Jonathan Demme: A mandzsúriai jelölt
19 KByte

Janisch Attila: Másnap
Janisch Attila: Másnap
142 KByte

Beeban Kidron: Bridget Jones: Mindjárt megőrülök
Beeban Kidron: Bridget Jones: Mindjárt megőrülök
38 KByte

November 11.


Bridget Jones: Mindjárt megőrülök
(Bridget Jones: The Edge of Reason)
angol,színes,szinkronizált
rendezte: Beeban Kidron
szereplők: Renée Zellweger, Jacinda Barrett, James Callis, Jim Broadbent
UIP-Duna

Mobil
(Cellular)
amerikai,színes,feliratos
rendezte: David R. Ellis
szereplők: Kim Basinger, Chris Evans, William H. Macy, Eric Christian Olsen
InterCom

Che Guevara: A motoros naplója
(The Motorcycle Diaries)
amerikai-német-angol-argentín,ff-színes,feliratos
rendezte: Walter Salles
szereplők: Gael García Bernal, Rodrigo De la Serna, Mía Maestro, Mercedes Morán
Best Hollywood

Könyörtelenek
(Ondskan / Evil)
svéd,színes,feliratos
rendezte: Mikael Hafstrom
szereplők: Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgard, Linda Gyllenberg
MOKÉP

 

David R. Ellis: Mobil
David R. Ellis: Mobil
10 KByte

Walter Salles: Che Guevara: A motoros naplója
Walter Salles: Che Guevara: A motoros naplója
30 KByte

Mikael Hafstrom: Könyörtelenek
Mikael Hafstrom: Könyörtelenek

Szabó István: Csodálatos Júlia
Szabó István: Csodálatos Júlia
44 KByte

November 18.


Csodálatos Júlia
(Being Julia)
magyar-kanadai-angol,színes,szinkronizált
rendezte: Szabó István
szereplők: Annette Bening, Catherine Charlton, Jeremy Irons, Maury Chaykin
InterCom

Anakonda 2.- A véres orchidea
(Anaconda 2.-The Hunt for the Black Orchid)
amerikai,színes,feliratos
rendezte: Dwight H.Little
szereplők: Nicholas Hope, Peter Curtin, Morris Chestnut
InterCom

Young Adam
(Young Adam)
angol-francia,színes,feliratos
rendezte: David Mackenzie
szereplők: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan, Emily Mortimer
Budapest Film

Godsend - A teremtés klinikája
(Godsend)
amerikai-kanadai,színes,feliratos
rendezte: Nick Hamm
szereplők: Greg Kinnear, Rebecca Romijn-Stamos, Robert De Niro, Cameron Bright
SPI

Nyílt tengeren
(Open Water)
amerikai,színes,feliratos
rendezte: Chris Kentis
szereplők: Blanchard Ryan, Daniel Travis, Saul Stein, Estelle Lau
Budapest Film

 

Dwight H.Little: Anakonda 2.- A véres orchidea
Dwight H.Little: Anakonda 2.- A véres orchidea
26 KByte

David Mackenzie: Young Adam
David Mackenzie: Young Adam
27 KByte

Nick Hamm: Godsend - A teremtés klinikája
Nick Hamm: Godsend - A teremtés klinikája
18 KByte

Chris Kentis: Nyílt tengeren
Chris Kentis: Nyílt tengeren
17 KByte

Brad Bird: A hihetetlen család
Brad Bird: A hihetetlen család
18 KByte

November 25.


A vágy törvénye
(La ley del deseo / Law of Desire)
spanyol,színes,feliratos
rendezte: Pedro Almodóvar
szereplők: Eusebio Poncela, Carmen Maura, Antonio Banderas, Miguel Molina
Odeon

A hihetetlen család
(The Incredibles)
amerikai,színes,szinkronizált
rendezte: Brad Bird
szereplők: Brad Bird, Holly Hunter, Samuel L. Jackson
InterCom

Az Ördögűző - A kezdet
(Exorcist: The Beginning)
amerikai,színes,feliratos
rendezte: Renny Harlin
szereplők: Stellan Skarsgard, Izabella Scorupco, James D'Arcy, Remy Sweeney
InterCom

Totál szívás
(Les Gaous)
francia-német-angol,színes,szinkronizált
rendezte: Igor Sekulic
szereplők: Matthias Van Khache, Hervé Lass nce, Richard Bohringer, Jean-Marie Bigard
Best Hollywood

Orion űrhajó - A visszatérés
(Raumpatrouille Orion - Rücksturz ins Kino)
német,fekete-fehér,szinkronizált
rendezte: Michael Braun, Theo Mezger
szereplők: Dietmar Schönherr, Eva Pflug
Filmmúzeum

József és testvérei - Jelenetek egy Parasztbibliából

magyar,színes
rendezte: Jeles András
szereplők: Hunyadkürti György, Nyakó Juli, Bicskei István, Rutkai Bori
Budapest Film

Kalandférgek
(Harold & Kumar Go to White Castle)
amerikai-kanadai,színes,feliratos
rendezte: Danny Leiner
szereplők: John Cho, Kal Penn, Malin Akerman, Anthony Anderson
InterCom

Zuhanás a csöndbe
(Touching the Void)
angol,színes,feliratos
rendezte: Kevin Macdonald
szereplők: Nicholas Aaron, Richard Hawking, Brendan Mackey, Ollie Ryall
Intersonic

A bőség földje
(Land of Plenty)
amerikai,színes,feliratos
rendezte: Wim Wenders
szereplők: Michelle Williams, John Diehl, Shaun Toub, Wendell Pierce
FF Film Kft.

 

Renny Harlin: Az Ördögűző - A kezdet
Renny Harlin: Az Ördögűző - A kezdet
17 KByte

Danny Leiner: Kalandférgek
Danny Leiner: Kalandférgek
26 KByte

Kevin Macdonald: Zuhanás a csöndbe
Kevin Macdonald: Zuhanás a csöndbe
22 KByte

Wim Wenders: A bőség földje
Wim Wenders: A bőség földje
34 KByte

(2004. 10. 13.)

Szezon - a filmzene

Előreláthatólag október 18-án jelenik meg Török Ferenc Szezonjának zenei anyaga, a FillCell Stúdió és a Universal Music gondozásában. A film zenéjét Zságer Balázs (Zagar) szerezte, az albumon található például a rádiókban a nyár óta hallható Eastern Sugar című dal, amelyhez videóklip is készül.

 

(2004. 10. 13.)

Elhunyt Christopher Reeve

Szívelégtelenség következtében 52 éves korában életét vesztette Christopher Reeve. Az amerikai színész kilenc évvel ezelőtti tragikus lovasbalesete óta tolószékhez kötve élt. Christopher Reeve 2004. október 10-én, vasárnap hunyt el - írja az Index.

A színész leginkább Superman szerepéről ismert. A Földön túlról érkezett megahős első megformálásért (Richard Donner: Superman, 1978) a legjobb kezdő színésznek járó díjat kapta a Brit Filmakadémiától 1979-ben. Clark Kent, vagyis Superman kalandjai még három folytatást értek meg.

Balesete után ő alakította James Stewart szerepét Alfred Hitchcock Hátsó ablakjának (1954) remake-jében (Jeff Bleckner: Rear Window, 1998). Ezért a játékáért Emmy-díjra jelölték.

Christopher Reeve 1952. szeptember 25-én New Yorkban született Barbara Johnson újságírónő és Franklin Reeve író-tanár gyermekeként. Már tízévesen színpadon játszott. Superman szerepére 200 jelentkező közül választották ki. Játszott még például a Valahol, valamikorban (Jeannot Szwarc: Somewhere in Time, 1980) Jane Seymourral és Christopher Plummerrel, a Szemenszedett szenzációban (Ted Kotcheff: Switching Channels, 1987) Kathleen Turnerrel és Burt Reynolds-szal, vagy a Napok romjaiban (James Ivory: The Remains of the Day, 1993) Emma Thompsonnal és Anthony Hopkins-szal.

 

(2004. 10. 6.)

Hitchcock- és Tarzan-filmek, valamint a THX 1138, a Vámpírok bálja és Az éhség is DVD-n

George Lucas klasszikusának, a THX 1138-nak (1971, fsz.: Robert Duvall, Donald Pleasence), felújított 2 lemezes rendezői változatát adja ki novemberben DVD-n a Warner Home Video.

Alfred Hitchcock hat filmjét - ötöt a thriller-mester díszdobozából, az Észak-északnyugatot (North by Northwest, 1959) pedig a Cary Grant díszdobozból - is megnézhetjük DVD-n. A Hitchcock-díszdobozt alkotja az Idegenek a vonaton (Strangers on a Train, 1951) duplalemezes extra változata, a Tévedés / A tévedés áldozata (The Wrong Man, 1956 fsz.: Henry Fonda, Vera Miles), a Rémület a színpadon (Stage Fright, 1950, fsz.: Marlene Dietrich, Jane Wyman, Richard Todd), a Gyilkosság telefonhívásra (Dial M for Murder, 1954, fsz.: Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings, John Williams) valamint a Meggyónom (I Confess, 1953, fsz.: Montgomery Clift, Anne Baxter, Karl Malden).

A cég megjelenteti Roman Polanski a Vámpírok bálját (Fearless Vampire Killers, 1967; fsz.: Jack MacGowran, Roman Polanski, Alfie Bass, Jessie Robins, Sharon Tate) és Tony Scott Az éhségét (The Hunger, 1983, fsz.: Catherine Deneuve, David Bowie, Susan Sarandon) is.

A Johnny Weissmüller alakította Tarzan iránt rajongók is láthatják DVD-n kedvencüket, oldalán a szépséges Jane Porterrel, azaz Maureen O'Sullivan-nel a Tarzan, a majomemberben (W. S. van Dyke: Tarzan the Ape Man, 1932) a Tarzan szökésében (Richard Thorpe: Tarzan Escapes / Tarzan veszélyben, 1936), a Tarzan és asszonyában (Cedric Gibbons: Tarzan and His Mate / Tarzan és pajtása, 1934), valamint Kölyökkel, azaz Johnny Sheffielddel a Tarzan és fiában (Richard Thorpe: Tarzan Finds a Son! / Tarzan és Kölyök, 1939), a Tarzan titkos kincsében (Richard Thorpe: Tarzan's Secret Treasure, 1941) és a Tarzan New Yorkban (Richard Throrpe: Tarzan's New York Adventure, 1942) című fekete-fehér játékfilmekben.

 

(2004. 10. 6.)

Elhunyt Janet Leigh

77 éves korában, 2004 október 3-án Beverly Hills-i otthonában elhunyt Janet Leigh. A színésznő egy év óta súlyos keringési zavarokban szenvedett. "A színésznő férje, Robert Brandt és két lányuk, Kelly Curtis és Jamie Lee Curtis mellette voltak az utolsó órákban vasárnap" - mondta Heidi Schaeffer, Jamie Lee Curtis szóvivője - olvasható az MTI Online-n.

Janet Leigh a legjobb epizódszínésznő Golden Globe-díját kapta valamint Oscar-díjra jelölték 1961-ben az Alfred Hitchcock Psychojában (1960) nyújtott alakításáért. A Jeanette Helen Morrison néven 1927 július 6-án a kaliforniai Mercedben született Janet Leigh szépségét és játékát - a Psychón kívül - megcsodálhattuk egyebek mellett Mervyn LeRoy Kisasszonyokjában (Little Women, 1949) Elisabeth Taylorral, az Erőszakos cselekedetben (Fred Zinnemann: Act of Violence, 1949), Mel Ferrerrel a Scaramouche-ban (r.: George Sidney, 1952), James Stewarttal A meztelen nyomban (Anthony Mann: The Naked Spur, 1953), Tony Curtisszel, akkori férjével a Houdiniben (r.: George Marshall, 1953), Robert Taylorral a Vörös zsaruban (Roy Rowland: Rogue Cop, 1954), Terence Young Safarijában (1956), Kirk Douglasszel, Tony Curtisszel, Ernest Borgnine-nal a Vikingekben (Richard Fleischer: The Vikings, 1958), Orson Welles A gonosz érintésében (Touch of Evil, 1958) a rendező-színésszel, Charlton Hestonnal, Marlene Dietrich-hel, A mandzsúriai jelöltben (John Frankenheimer: The Manchurian Candidate, 1962) Frank Sinatrával, vagy éppen John Carpenter horrorjában, A ködben (The Fog, 1980) lányával, Jamie Lee Curtisszel.

Janet Leigh hatvanhárom film-, és tévéalkotásban szerepelt.

 

(2004. 09. 29.)

Archívumból múzeumba

Húsz nagyjátékfilm sugárzási jogát vásárolta meg a Filmmúzeum Televízió a Magyar Nemzeti Filmarchívumtól. Az együttműködési megállapodást Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója és Prokopp Dóra, a Filmmúzeum elnöke szeptember 23-i sajtótájékoztatójukon jelentették be.

Közös érdek a magyar mozgóképkultúra megőrzése és láthatóvá tétele a nagyközönség számára - hangsúlyozta Gyürey Vera. A Filmarchívum a régi magyar filmek filmfelújítási munkálatait a nyolcvanas évek második felében kezdte meg. A restaurálásra évente átlagban negyvenmillió forintot tud fordítani az archívum. Legutóbb az 1949-ben készült Ludas Matyit és az 1949. május elsejei, első színes filmhíradót újították fel.

A napi tizennégy óra műsort adó Filmmúzeum indulásakor a magyar filmbirtokosoktól vásárolta a műsoranyagát. A szerzői jogvédő szervezetek megemelték a magyar filmek árát, azóta külföldi filmeket vetítenek. A Filmarchívummal való együttműködés eredményeként a Filmmúzeum egy átlagos külföldi film áráért tudja megvásárolni a magyar filmeket - írja a Népszabadság.

 

(2004. 09. 29.)

Elhunyt Kabos László színművész

Két nappal 81-ik születésnapja előtt elhunyt Kabos László. A színművészt 2004. szeptember 26-án, vasárnap délután érte a halál - értesítette a család az MTI-t.

Kabos László 1923 szeptember 28-án Sárváron született. 1946-tól a Pódium Kabaréban, a Vígszínházban és a Kamara Varietében játszott, 1951-től a Vidám Színpad tagja. A színművész főleg kabaréjelenetekben és magánszámokban lépett fel, de nagyobb színházi szerepeket is alakított, és filmekben is szerepelt.

Filmes alakításai:
Keleti Márton: Janika (1949)
Makk Károly: A képzett beteg (1952)
Gertler Viktor: Állami áruház (1953)
Mamcserov Frigyes: Tanár úr, kérem… (1956) - sofőr
Banovich Tamás: Az eltüsszentett birodalom (1956)
Gertler Viktor: Dollárpapa (1956) - Kandel Ágost, szabómester
Bán Frigyes: Napfény a jégen (1961) - boy
Zsurzs Éva: Férjhez menni tilos! (1964) - Ifj. Conessy
Révész György: Minden kezdet nehéz (1966)
Hintsch György: A Veréb is madár (1968) - Holló Zoltán/Holló Sándor
Hintsch György: Hét tonna dollár (1973) - Luciano, a bohóc

Kabos Lászlót 1966-ban Jászai Mari-díjjal, 1983-ban pedig érdemes művész címmel tüntették ki.

 

(2004. 09. 29.)

Morricone a Magyar Rádióban vezényel

Koltai Lajos Sorstalanságánal zenei felvételein a világhírű komponista, Ennio Morricone személyesen vezényli a Magyar Rádió zenekarát és énekkarát a jövő hét elején Budapesten - olvasható a Népszabadságban az MTI jelentése.

A Magyar Rádió zenekara és énekkara kapott felkérést az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készülő alkotás zenei felvételeinek elkészítésére. Az eddig ötszörös Oscar-jelölt Ennio Morriconét a rendező, Koltai Lajos kérte fel a filmzene megalkotására.

 

(2004. 09. 29.)

A la recherche - Filmkultúra kritikaíró-pályázat - beadási időpont módosítás!

A Filmkultúra Online újra meghirdeti kritikaíró-pályázatát! A szerkesztőség idén is egy magyar és egy európai filmet választott az elemzés témájának: Fatih Akin Fallal szembenjéről (Gegen die Wand, bemutató: szeptember 16., beadás: október 7.) és/vagy Hajdu Szabolcs Tamarájáról (bemutató: október 14, beadás: november 4.) várjuk mintegy 6-10 ezer karakter terjedelemben a pályázók elemző kritikáit. Az eredeti beadási időpontokat a filmek vidéki bemutatóihoz igazítottuk.
A nyilvános eredményhirdetéseket az Örökmozgó Filmmúzeumban (Bp., VII. Erzsébet krt. 39.) tartjuk.
A legjobb művek napvilágot látnak a Filmkultúra Online hasábjain, a szerzőket kiemelt honoráriummal díjazzuk.
Az elemző kritikákat - amiket a filmkultura@freemail.hu címre várunk - a szerkesztőség bírálja el.

 

(2004. 9. 22.)

Jövő tavasszal indul az „idei” Titanic

A 12. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál nem az előre bejelentett időpontban, 2004. októberében, hanem a tervek szerint 2005. március 31-e és április 10-e között rendezik meg - tartalmazza Horváth György fesztiválkapitány sajtóközleménye.

A szervezők indoklása szerint „az elmúlt években sokat változott a nemzetközi fesztiválmenetrend, és októberre csúszott több nagy rendezvény, köztük a világ egyik legnagyobb filmvására, a milánói MIFED. A magyarországi kulturális finanszírozás átalakulása, az utófinanszírozás bevezetése szintén komoly problémát jelent egy őszi rendezvény számára. E két tényező miatt újra kellett gondolnunk a fesztivál időpontját és logisztikáját, és ennek eredményeképpen a Titanic tavaszi megrendezése mellett döntöttünk.”

 

(2004. 09. 15.)

Több mint 20 ezren "szezonoztak"

Török Ferenc második nagyjátékfilmjére több mint húszezren váltottak jegyet a forgalmazás első hetében - adta hírül a filmhu -, így a Szezon jobban rajtolt, mint első filmje, a több mint százezer nézőt produkáló Moszkva tér. A rendező úgy gondolja, elérhető a 80 ezres nézőszám, amelyet az alkotók a Magyar Mozgókép Közalapítványtól igényelhető 40 millió forint fejében vállaltak. A Szezon húsz kópiával forgalmazza a Budapest Film - tízet Budapesten, tízet vidéken.

A Szezon népszerűségét befolyásolhatja, hogy szeptember második felében jelenik meg a film könyv és CD formájában, valamint a főcímzenéből készült videoklip; az alkotók vidéki közönségtalálkozókon vesznek részt. A film Locarno után további nemzetközi fesztiválokon - Cottbusban, Rotterdamban, Sevillában és Ljubjanában - szerepel. Novemberben az is kiderül, hogy utazik-e a film a Sundance Fesztiválra, ami Török Ferenc szerint az egyik legfontosabb kérdés - olvasható a filmhuban.

A film honlapja: www.szezonfilm.hu

 

(2004. 09. 15.)

A rózsa neve - dupla DVD-n

Jean-Jacques Annaud számos nemzetközi díjjal kitüntett 1986-os alkotását, az Umberto Eco szemiotika-professzor világhírű regényéből készült A rózsa nevét (126 perc) jelenteti meg októberben dupla DVD-n a Warner Home Video.

extrák:

Audiokommentár Jean-Jacques Annaud rendező közreműködésével (eredeti nyelven)
A bűn kolostora - Umberto Eco: A rózsa neve
Fényképes utazás Jean-Jacques Annaud vezetésével
Előzetes
A film elemzése - interjúk, fényképek és dokumentumok
A könyvtől a filmig
A rózsa neve - a '80-as évek legfontosabb filmprodukciója
Így készült a középkor - a film 2 éves előkészületi munkái
Egy szerzetes élete a középkorban
Arisztotelész elveszett könyve - Jean-Jacques Annaud interjú-
A sztoribord főbb oldalai Jean-Jacques Annaud feljegyzéseivel és kommentárjával
Interaktív magyar menük
Nyelvválasztás
Audiobeállítás
Feliratozás több nyelven
Jelenetek közvetlen elérése

logók:
DVD-, VÁGATLAN-, 2-es régiókód-, DOLBY DIGITAL-logó

nyelvek
hangok: magyar (2.0), angol (5.1), török (2.0)
feliratok: magyar, angol, török

tévélogó:
16:9
1:1.85

DVD9: DUPLA RÉTEGŰ LEMEZ.
A rétegek közötti váltás rövid szünetet eredményezhet!

MINDENFAJTA TELEVÍZIÓN LEJÁTSZHATÓ

 

(2004. 09. 15.)

"Tudásvárat épít" a Duna TV - könyvgyűjtési akció

Szeptember 14-én nyitja kapuit a révkomáromi Selye János Egyetem, amely példás összefogás eredményeként - a szlovák állam támogatásával és a magyar kabinet 130 millió forintos hozzájárulásával - jöhetett létre. A tanintézmény támogatói közé tartozik a Duna Televízió is, amely a folyamatosan bővülő könyvtár létrehozásában segédkezik. A tévécsatorna könyvgyűjtési akciót indít. 2004. szeptember 2-án az egyetem dísztermében Belénessy Csaba a Duna Televízió tájékoztatási alelnöke és Albert Sándor az egyetem rektora e közös kezdeményezésről együttműködési megállapodást írtak alá Csáky Pál, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese - az esemény fővédnöke jelenlétében.

A könyvgyűjtés a Duna Televízió hagyományos karitatív munkája, az elmúlt évtized alatt 870 könyvvel gazdagították a határon túli magyar intézmények könyvtárait. A november közepéig tartó akcióban 20-30 ezer kötet beérkezésével számolnak, amelyeket gondos válogatás után juttatnak el Révkomáromba. A gyűjtés központja Budapesten az I. kerület Attila út 97-ben rendezkedett be (T: 201-79-30). Az egyetem könyvtára elsősorban szépirodalmi, idegen nyelvű szépirodalmi, gyermek- és ifjúsági könyveket vár, a felajánlók adományaikat a Budapesten kívül Magyarország és Felvidék 26 településén működő gyűjtőhelyeire juttathatják el.

A részletekről a Duna Televízió a fenti telefonszámon ad bővebb felvilágosítást.

 

(2004.9.08.)

Várható bemutatók 2004 szeptemberében a magyar mozikban

A forgalmazók fenntartják a változtatás jogát.

Török Ferenc: Szezon
Török Ferenc: Szezon
46 KByte

Szeptember 2.

Szezon
magyar,színes
rendező: Török Ferenc
szereplők: Nagy Zsolt, Rezes Judit, Nagy Ervin, Kokics Péter
Budapest Film

Dühöngés
(Fureur)
francia,színes,feliratos
rendező: Karim Dridi
szereplők: Samuel Le Bihan, Nan Yu, Yann Trégouet, Bounsy Luang Phinith
Best Hollywood

Arthur király
(King Arthur)
amerikai,színes,feliratos
rendező: Antoine Fuqua
szereplők: Clive Owen, Ioan Gruffudd, Keira Knightley, Stephen Dillane
InterCom

 

Jonathan Frakes: Viharmadarak
Jonathan Frakes: Viharmadarak
48 KByte

Szeptember 9.

Én, a robot
(I, Robot)
amerikai,színes,szinkronizált
rendező: Alex Proyas
szereplők: Will Smith, Bridget Moynahan, Alan Tudyk, James Cromwell
InterCom

Viharmadarak
(Thunderbirds)
amerikai,színes,szinkronizált
rendező: Jonathan Frakes
szereplők: Bill Paxton, Anthony Edwards, Ben Kingsley, Sophia Myles
UIP-Duna

Rossz nevelés
(La mala educación)
spanyol,színes,feliratos
rendező: Pedro Almodóvar
szereplők: Fele Martínez, Gael García Bernal, Daniel Giménez Cacho, Lluís Homar
Budapest Film

Szigorúan piszkos ügyek 2.
(Wu jian dao 2.)
hongkongi,színes,feliratos
rendező: Wai Keung Lau, Siu Fai Mak
szereplők: Edison Chen, Shawn Yue, Anthony Wong Chaw-Sang
MOKÉP

 

Wai Keung Lau, Siu Fai Mak: Szigorúan piszkos ügyek 2.
Wai Keung Lau, Siu Fai Mak: Szigorúan piszkos ügyek 2.
11 KByte

Árpa Attila: Argo
Árpa Attila: Argo
22 KByte

Szeptember 16.

Szüzet szüntess !
(Girl Next Door)
amerikai,színes,szinkronizált
rendező: Luke Greenfield
szereplők: Emile Hirsch, Elisha Cuthbert, Timothy Olyphant
InterCom

Argo
magyar,színes
rendező: Árpa Attila
szereplők: Kovács Lajos, Oszter Sándor, Görög László, Ruttkay Laura
SPI

Pokolfajzat
(Hellboy)
amerikai,színes,feliratos
rendező: Guillermo Del Toro
szereplők: Ron Perlman, John Hurt, Selma Blair, Rupert Evans
InterCom

Terminal
amerikai,színes,szinkronizált
rendező: Steven Spielberg
szereplők: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Diego Luna
UIP-Duna

Fallal szemben
(Gegen die wand)
német,színes,feliratos
rendező: Fatih Akin
szereplők: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Güven Kirac
MOKÉP

 

Guillermo Del Toro: Pokolfajzat
Guillermo Del Toro: Pokolfajzat
51 KByte

Steven Spielberg: Terminal
Steven Spielberg: Terminal
17 KByte

M.Night Shyamalan: A falu
M.Night Shyamalan: A falu
37 KByte

Szeptember 23.

Torremolinos 73
(Torremolinos 73)
dán-spanyol,színes,feliratos
rendező: Pablo Berger
szereplők: Javier Cámara, Candela Pena, Fernando Tejero
MÁSKÉPP

Szigorúan piszkos ügyek 3.
(Wu jian dao 3.)
hongkongi,színes,feliratos
rendező: Wai Keung Lau, Siu Fai Mak
szereplők: Andy Lau, Tony Leung Chiu Wai, Daoming Chen
MOKÉP

Carandiru
(Carandiru)
brazil,színes,feliratos
rendező: Hector Babenco
szereplők: Luiz Carlos Vasconselos, Milton Goncalves, Ivan de Almeida, Ailton Graca
SPI

A falu
(The Village)
amerikai,színes,feliratos
rendező: M.Night Shyamalan
szereplők: Joaquin Phoenix, Bryce Howard, William Hurt, Sigourney Weaver
InterCom

Immortel (ad vitam)
francia-olasz-angol,színes,feliratos
rendező: Enki Bilal
szereplők: Linda Hardy, Thomas Kretschmann, Charlotte Rampling, Frédéric Pierrot
Intersonic

 

Enki Bilal: Immortel (ad vitam)
Enki Bilal: Immortel (ad vitam)
48 KByte

Rawson Marshall Thurber: Kidobós - sok flúg disznót győz
Rawson Marshall Thurber: Kidobós - sok flúg disznót győz
84 KByte

Szeptember 30

Új Eldorádó
magyar,színes,dokumentumfilm
rendező: Kocsis Tibor
Budapest Film+Flóra

Kidobós - sok flúg disznót győz
(Dodgeball : A True Underdog Story)
amerikai,színes,szinkronizált
rendező: Rawson Marshall Thurber
szereplők: Vince Vaughn, Christine Taylor, Ben Stiller, Rip Torn
InterCom

Csajok a csúcson 2.
(Mädchen, Mädchen 2 - Loft oder liebe)
német,színes,szinkronizált
rendező: Peter Gersina
szereplők: Diana Amft, Karoline Herfurth, Jasmin Gerat, Max Riemelt
Best Hollywood

A Bourne-csapda
(The Bourne Supremacy)
amerikai,színes,feliratos
rendező: Paul Greengrass
szereplők: Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles
UIP-Duna

Osama
(Osama)
afganisztáni-japán-ír-holland,színes,feliratos
rendező: Siddiq Barak
szereplők: Marina Golbahari, Arif Herati, Zubaida Sahar, Mohamed Nader Khadjeh
Odeon

Valódi szőke
(The Real Blonde)
amerikai,színes,feliratos
rendező: Tom Dicillo
szereplők: Matthew Modine, Catherine Keener, Daryl Hannah, Maxwell Caulfield
FF Film Kft.

 

(2004. 09. 08.)

Elhunyt Szerencsi Éva

Ötvenkét éves korában, hétfőn elhunyt Szerencsi Éva Déryné-díjas színművész, a Ruttkai Éva Színház tagja. Temetéséről később intézkednek - közölte a család nevében a színház vezetője az MTI-vel.

Szerencsi Éva számos nagy sikerű filmben játszott. Ő volt például a Szabó Magda Abigél című regényéből készült tévéfilm-sorozat Ginája. Ugyancsak Szerencsi Éva alakította a Bob herceg filmváltozatában Anni szerepét.

(MTI)

 

(2004. 09. 08.)

Kontroll DVD-ken

Egy- és kétlemezes DVD-változatban is kiadta a Budapest Film Antal Nimród első nagyjátékfilmjét, a külföldön és Magyarországon is többszörösen díjazott Kontrollt.

Az egylemezes változatban (2990 Ft) az öt ellenőrt alakító színész (Csányi Sándor, Badár Sándor, Pindroch Csaba, Nagy Zsolt, Mucsi Zoltán) kommentárját hallhatják a nézők a film megtekintése közben. A menü és a feliratok magyar, angol, német és francia nyelveken találhatók.

A duplalemez extráihoz kvízjátékon keresztül vezet az út. Nagy Zsolt kérdései nyomán - helyes válasz esetén - elérjük az előzeteseket, az "így készült a Kontroll"-t, a kimaradt jeleneteket, a galériát, az életrajzokat, a filmzenét, Antal Nimród rövidfilmjeit (Biztosítás, 1998; Bohóclövészet, 1994) és mobilletöltést. A menü nyelve magyar és angol, a felirat kizárólag az utóbbi.

Antal Nimród Kontrollt több mint 250 ezren látták a magyarországi mozikban.

 

(2004. 09. 08.)

www.kultura.hu

Tíz internetszolgáltatóval együttműködve csütörtökön elindította a www.kultura.hu címen elérhető portált a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, amely egyben a tárca új honlapja is - olvasható a Népszabadságban (2004. szeptember 2).

Az érdeklődők egyszerre kereshetnek az állami intézmények és a partnerek - a port.hu, a fidelio.hu, az est.hu, a museum.hu, az artnet.hu, a terasz.hu, a theater.hu, az egyszervolt.hu, a mult-kor.hu és a mek.oszk.hu - adatbázisaiban, hírek, cikkek, interjúk mellett 11 ezer műemlék, 50 kortárs képzőművész 400 alkotása, 2500 elektronikus könyv, 40 ezer film, 5 ezer magyar festmény, 3 ezer népművészeti tárgy, valamint az európai múzeumok 12 ezer műtárgya „érhető” el. A színházi ki kicsodában 3500 művész, egy másik helyen 600 muzsikus adatai tekinthetők meg, de ugyanitt található meg a 8 ezer darabos koncert-adattár is.

A www.kultura.hu technikai megvalósítása tízmillió forintba került, a fenntartás havi költségei másfél millió forintot tesznek ki. Az NKÖM tervei között szerepel az oldal idegen nyelvű változata is - adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

 

(2004. 8. 25.)

Elhunyt Böszörményi Géza

Hosszan tartó, súlyos betegség után 2004. augusztus 21-én, szombat délután életének 81-ik évében elhunyt Böszörményi Géza. A Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere 1924. június 2-án született Debrecenben. A Legjobb Európai Dokumentumfilm Díját kapta 1989-ben a feleségével és alkotótársával, Gyarmathy Líviával készített a Recsk 1950-1953, egy titkos kényszermunkatábor története című munkájáért.

A MozgóKépTár Böszörményi Gézáról:

Böszörményi Géza
(Debrecen, 1924. 06. 02.), rendező, forgatókönyvíró

Felsőfokú tanulmányai az ELTE Természettudományi Karán egy feljelentés következtében 1947-ben megszakadtak. Recskre internálták, ahol öt és fél évet töltött. Szabadulása után segédmunkás Kaposváron, majd Budapesten. 1956-tól folytatta egyetemi tanulmányait, majd vegyészmérnökként dolgozott. Felesége, Gyarmathy Lívia révén került kapcsolatba a filmmel. 1968-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Herskó János kísérleti osztályában. A Mafilmnél kezdett dolgozni. Első dokumentumfilmjét, az Illetlen fotókat betiltották. Első játékfilmje, a két falusi lány budapesti kalandjait feldolgozó szatirikus Madárkák (1971) közönségsiker lett. 1974-ben készült a tragikomikus hangvételű Autó, 1981-ben a Szívzűr, 1986-ban a Laura. Filmjeinek jellegzetessége a társadalom fonákságainak, aktuális problémáinak groteszk, ironikus bemutatása. Alkotótársával, Gyarmathy Líviával készített filmjeiben főként forgatókönyvíróként vagy színészként működik közre. A kilencvenes években több politikai témájú dokumentumfilmet készítettek együtt, melyek közül kiemelkedik a Félix-díjas Recsk I-III. 1950-53 (Egy titkos kényszermunkatábor története),1989. Lányuk Böszörményi Zsuzsa filmrendező.

Kitüntetései: Balázs Béla-díj (1986), érdemes művész (1990), Nagy Imre-díj (1990), a Magyar Művészetért-díj (1991), a 30. Filmszemle életműdíja(1999).

Filmjei:
Mélyen őrzött titkok (2004), forgatókönyvíró
Szökés (1996), író, forgatókönyvíró
Vörös colibri (1995), forgatókönyvíró
A csalás gyönyöre (1992), forgatókönyvíró
"... hol zsarnokság van..." (1990), rendező
Faludy György költő (1988), rendező
Recsk 1950-1953 (1988), forgatókönyvíró, rendező
Laura (1986), rendező, forgatókönyvíró
Egy kicsit én... egy kicsit te (1984), forgatókönyvíró
Együttélés (1983), forgatókönyvíró
Szívzűr (1981), rendező, ötlet, forgatókönyvíró
Koportos (1979), konzultáns
Autó (1974), rendező, író, forgatókönyvíró
Álljon meg a menet (1973), forgatókönyvíró
Autók és emberek (1973), rendező
Madárkák (1971), rendező, forgatókönyvíró
Tisztelt cím! (1971), forgatókönyvíró
Illetlen fotók (1970), rendező
Ismeri a szandi mandit? (1969), forgatókönyvíró
Rabnevelés - Az elítélt (1968), munkatárs
Ötvennyolc másodperc (1964), zene

Szerepei:
Vörös colibri (1995, az apa)
A legszebb férfikor (1971, kártyázó)
Érik a fény (1970, Széles Gyuszi)
Ismeri a szandi mandit? (1969, a csapos)
Szemüvegesek, 1969
Reggeltől estig, 1967
Szevasz, Vera, 1967
Apa - egy hit naplója, 1966

Könyve(i):
Recsk 1950-1953., 1990
Beszélgetés Faludy Györggyel, 1989

Kapcsolódó Filmkultúra linkek:
Stőhr Lóránt: Semmi sincs kőbe vésve - Beszélgetés Kármentő Évával
Stőhr Lóránt: Akit Kocsedón felejtettek - Beszélgetés Gere Mara dramaturggal
Csala Károly: Helyzetkép a magyar filmről
Báthory Erzsi: A magyar film második nagy korszaka: a nyolcvanas évektől napjainkig
Fazekas Eszter: A magyar film fő tendenciái (1945-1979)
A magyar film története 1945-től
Báthory Erzsi-Fazekas Eszter: Hézagos leltár - Magyar film 1996-97
Ozsda Erika: Én az élettel és a nézőkkel foglalkozom - Beszélgetés Szomjas György filmrendezővel, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkárával
Barabás Klára: Bankárok és filmrendezők - Beszélgetés Erdőss Pál filmrendezővel
Báthory Erzsi: "Jó dolog volt benne lenni" - Köllő Miklós életműdíjas
Páldy Tamásné: Mi jelent meg? - Filmkönyvek magyarul 1990-től-2001-ig

 

(2004. 8. 25.)

Andrej Rubljov, Amarcord és a Marx-fivérek botrányai DVD-n

A filmtörténet korszakalkotó klasszikusaitól jelennek meg mesterművek DVD-n szeptemberben:

Andrej Tarkovszkij (1932-1986) Andrej Rublovjának (1966) forgatási felvételeibe és bepillanthatunk a DVD extrái segítségével, illetve interjút láthatunk Nazarovval, filmográfiát, fotógalériát látogathatunk, valamint megnézhetjük a Tükör (1974) és Sztalker (1979), valamint a Komisszár (Alekszandr Aszkoldov, 1967) "filmelőzetesét" magyar, orosz, francia hanggal és magyar, orosz, angol felirattal a MOKÉP kiadványában.

Federico Fellini (1920-1993) Amarcordját (1973) jelenteti meg DVD a Warner Home Video előzetesekkel, interaktív menükkel és a jelenetek közvetlen elérésével magyar, angol, német és spanyol 1.0 hanggal, magyar, angol, német, spanyol, francia, olasz, portugál, finn, svéd, horvát, szlovén, cseh, görög és török felirattal; a halláskárosultaknak angol és német segítséggel.

A Marx-fivérek (Groucho, Chico, Harpo, Gummo, Seppo) hat filmjét helyezi a DVD-polcokra a Warner Home Video: Woody Allen kedvenc komikusai a múlt század végén születtek New Yorkban, és innen forradalmasították előbb a színpadi, majd a filmes komédia műfaját. Chaplinhez és Buster Keatonhoz képest harsány, anarchikus, élcelődő humoruk már a verbalitást is messzemenőkig kihasználta. Míg a nagy elődök irtóztak a hangosfilmtől, és lehetőség szerint annak megjelenése után sem beszéltették hőseiket, a Marx fivérek számára éppen a hangosfilm biztosította a kiugrási lehetőséget.

Persze a Fivérek már azelőtt is hatalmas karriert futottak be, hogy a mozi felfedezte volna őket magának. Minnie Marx, a fiúk anyja már igen korán színpadra küldte Grouchót, gyerekszopránként. 1908-ban két testvére, Harpo és Gummo is melléállt, így lettek ők a 3 fülemüle, egészen 1912-ig, mikor is a többiek beszállásával 6 üdvöskévé alakultak. Ekkorra már kezdtek kialakulni egyéni sajátosságaik és alapvetően elmebeteg stílusuk is. Groucho meggörnyedt és fekete álbajuszt növesztett, Seppo megtalálta vörös parókáját és elvesztette a hangját, Chico pedig olasz akcentust vett fel. Seppo és Gummo pedig általában a tréfák szenvedő alanyai voltak.

Első komolyabb sikerüket 1924-ben érték el a Broadway-en. ekkor váltak egyik pillanatról a másikra ismertté, és öt év múlva első filmjük is elkészült, igaz, a Kókuszdiók még egy színdarabjuk lefilmezett változata volt. Ekkorra már Gummo felhagyott a színészettel, és kisvártatva Zeppo is otthagyta a társulatot. Groucho, Harpo és Chico magára maradt, hogy hármasban készítsék el a filmtörténeti jelentőségű alkotásait.

A Marx-fivérek filmjei DVD-n:

A Botrány az Operában (A Night at the Opera, 1935, 87 perc, fekete-fehér) a Marx fivérek egyik legnépszerűbb filmje. Irvin Thalberg producer (aki sok egyéb sikeres film mellett a Ben Hur-t is készítette), úgy vélte, hogy a Marx testvérek anarchista humorát egyszersmind szerethetővé is kell tenni, így a nagyközönség is vevő lesz rájuk. A történetben egy szerelmes férfi akár élete árán is be akar jutni az operába, hogy ott találkozhasson szíve választottjával. Tenornak jelentkezik, de nem neki kedvez a szerencse. Hősünk nem adja fel, mindent megtesz, hogy a felvett tenort távol tartsa az előadástól... Burleszk-jelenetek sorozata veszi kezdetét, a káosz egyre nő, de a show nem maradhat el!

Mivel a Fivérek hozzászoktak ahhoz, hogy színpadon csiszolják jeleneteiket tökéletesre, a forgatás előtt színpadi show-t készítettek a Botrány az Operában-ból, és körbeturnézták vele fél Amerikát. Így alakult ki az azóta legendássá vált kabin-jelenet is, ahol az emberek és tárgyak összezsúfolódása minden elképzelhető mértéket meghalad, vagy a szerződéskötés jelenete, amikor a felek addig tépkedik az értelmetlen részeket a szerződésről, amíg elfogy a papír.

Extrák: audiokommentár Leonard Maltin közreműködésével; Megjegyzések Marxhoz; Hogyan aludjunk? - korabeli kisfilm; Vasárnap este a Trocaderón - korabeli kisfilm; A Hy Gardner Show (1961); korabeli rajzfilmek; előzetes; interaktív menük; jelenetek közvetlen elérése
Nyelvek:
Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
Feliratok: magyar, angol, francia, olasz, német, spanyol, portugál, dán, héber, svéd, cseh, görög, lengyel, török, finn
Halláskárosultaknak: angol, német

A Botrány az Ügetőn (A Day at the Races, 1937, 105 perc, fekete-fehér) ismét klasszikus poénokat vonultat fel. A történet ezúttal egy szanatórium megmentéséről szól, amiben a lóverseny is nagy szerepet kap. A Strandish Szanatórium és szép tulajdonosnője, Judy a csőd szélén áll. Ráadásul leggazdagabb páciensük, a hipochonder Mrs. Upjohn is távozni készül, ami az utolsó szöget verné az intézmény koporsójába.

Judy sofőrje azonban tudomást szerez róla, hogy Mrs. Upjohn egy új orvosba vetette bizalmát – és, hogy megmentse a szanatóriumot, állást kínál az orvosnak. A jó doktor elfogadja az ajánlatot, és Mrs. Upjohn marad, a baj csak az, hogy ez a doktor nem az a doktor, hanem egy lóversenyrajongó állatorvos, aki szép lassan átveszi az irányítást a szanatóriumban...

Ráadásul egy gonosz üzletember is meg akarja szerezni az ingatlant, hogy luxushotelt nyithasson az ügető mellett, és terve érdekében nem átall a jó állatorvos lebuktatásával is megpróbálkozni.

Extrák: audiokommentár Glenn Mitchell közreműködésével; Te jössz, Marx, díszletbe, gyerünk!; Éjszaka a mozikban - korabeli kisfilm; korabeli rajzfilmek; előzetes; interaktív menük; jelenetek közvetlen elérése
Nyelvek:
Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
Feliratok: magyar, angol, francia, olasz, német, spanyol, portugál, dán, héber, svéd, cseh, görög, lengyel, török, finn
Halláskárosultaknak: angol, német

Botrány a Cirkuszban (At the Circus, 1939, 83 perc, színes)
Egy rablás után Jeff Wilson cirkuszának jövője bizonytalanná válik... ennél több sem kell Grouchónak, Chicónak és Harpónak, azonnal az igazgató segítségére sietnek: szembeszállnak az erőművésszel, megpróbálják elcsábítani vagyonos nagynénjét és természetesen soha nem látott zűrzavart keltenek a cirkuszban.

A Marx fivérek cirkuszi ramazuriját szállóigévé vált egysorosok tarkítják, és a bődületes gegek mellett láthatjuk a filmtörténet egyik leghíresebb magánszámát is: Groucho dalát Lindáról, a tetovált hölgyről.

A Botrány a cirkuszban a Linda-dalon kívül sok más zenei betétet is tartalmaz, a Fivérek legendás zenei tudása meglehetősen tréfásan formában mutatkozik itt meg. A nagyjelenetek közül emlékezetes még többek között, Groucho sétája a mennyezeten, vagy Harpo ágyús vadászata az erőművészre.

Extrák: korabeli kisfilm; korabeli rajzfilm; előzetes; interaktív menük; jelenetek közvetlen elérése
Nyelvek:
Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
Feliratok: magyar, angol, francia, olasz, német spanyol, portugál, dán, finn, héber, izlandi, svéd, horvát, szlovén, görög, lengyel, török
Halláskárosultaknak: angol, német.

Botrány a Vadnyugaton (Go West, 1940, 77 perc, színes)
A Marx fivérek utazásra adják fejüket, és elindulnak meghódítani a Vadnyugatot, ahol legjobb tudomásuk szerint aranyrögök hevernek elszórtan a földön. Chico, Groucho és Harpo egy szegény bányásznak kölcsönadják utolsó tízdollárosukat, aki cserébe rájuk bízza értéktelen földjét. A földről azonban nemsoká kiderül, hogy nem is olyan értéktelen: egy számukra ismeretlen szerződés szerint ugyanis a vasút halad majd rajta keresztül, ezáltal igencsak felverve az árát. Ekkor persze a rosszakarók is megérkeznek, és megkísérlik kiforgatni a fiúkat a földjükből. Hőseink azonban nem adják föl egykönnyen, és egyedülálló humorukkal, a maguk utánozhatatlan stílusában szembeszállnak a gonoszokkal.

A Botrány a vadnyugaton forgatókönyvébe Buster Keaton is jócskán besegített, ez a rengeteg kiváló geg mellett a filmet záró frenetikus vonatos-üldözős jelenetben is látszik, ami részben Keaton saját Generálisa előtti főhajtásnak is felfogható.

Extrák: 2 korabeli kisfilm; korabeli rajzfilm; előzetes; interaktív menük; jelenetek közvetlen elérése
Nyelvek:
Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
Feliratok: magyar, angol, francia, olasz, német spanyol, portugál, dán, finn, héber, svéd, horvát, szlovén, görög, lengyel, török
Halláskárosultaknak: angol, német

Botrány az Áruházban (The Big Store, 1941, 80 perc, fekete-fehér):
A Phelps Áruház üzletvezetője nagy bajban van! A bolt új rész-tulajdonosa, Tommy az eddig tulajjal, Marthával egyetértésben el akarja ugyanis adni az üzletet. Márpedig akkor fény derülne az üzletvezető hibás könyvelésére, és a csaló lelepleződne. Mikor Tommy életére merénylők törnek, Martha felkeresi a világ legszerencsétlenebb magánnyomozó-irodáját, a Marx fivérekét.

Chico, Harpo és Groucho szokás szerint össze-vissza bolondoznak. Harpo egyszerre játszik hárfán, fuvolán és zongorán, Groucho újra dalra fakad, futurisztikus ágymatracok kerülnek elő, és a film csúcspontjaként a burleszk műfajának egyik legemlékezetesebb kergetőzésének lehetünk tanúi.

A Marx fivérek egyik utolsó filmje ez, valójában Groucho be is jelentette, hogy nem készítenek több filmkomédiát együtt. Pedig csak egy kis pihenőre volt szükségük, pár év múlva a show már folytatódott is.

Extrák: korabeli kisfilm; korabeli rajzfilm; előzetes; interaktív menük; jelenetek közvetlen elérése
Nyelvek:
Hangok: angol (1.0), német (1.0), spanyol (1.0)
Feliratok: magyar, angol, francia, olasz, német spanyol, portugál, dán, finn, héber, izlandi, svéd, horvát, szlovén, görög, lengyel, török
Halláskárosultaknak: angol, német

Éjszaka Casablancában (A Night in Casablanca, 1946, 81 perc, fekete-fehér):
A háború utáni Casablancában Ronald Kronblowt felérik, hogy igazgassa azt a hotelt, amelynek előző vezetőit kivétel nélkül meggyilkolták. A francia katona, Pierre, nácikra gyanakszik, de közben ő maga is gyanúba keveredik, azzal vádolják, hogy lepaktált az ellenséggel. Pierre tehát haladéktalanul belefog nevének tisztára mosásába, barátaival egyetemben.

Közel ötéves kihagyás után Groucho, Chico és Harpo az Éjszaka Casablancábannal tértek vissza a vászonra. A film eredetileg a klasszikus Casablanca kifigurázásának készült, de ma inkább a melodramatikus háborús film műfajának paródiájaként tekintünk rá.

Extrák: korabeli kisfilm; korabeli rajzfilm; interaktív menük; jelenetek közvetlen elérése
Nyelvek:
Hangok: angol (1.0), francia (1.0), olasz (1.0)
Feliratok: magyar, angol, francia, olasz, holland, arab, bolgár, román, portugál, dán, finn, héber, izlandi, svéd, horvát, szlovén, görög, lengyel, török
Halláskárosultaknak: angol, olasz