Magyar filmek külföldön

(2005. 12. 24.)

A Vagabond Szófiában

Szomjas György Vagabondját vetítik a szófiai Magyar Kulturális Intézetben 2006. január 12-én 18 órától. Az előadást bolgár szinkrontolmácsolás kíséri.

 

(2005. 12. 18.)

A Before Dawn a Sundance-en

Kenyeres Bálint rövidfilmje az Egyesült Államok legnagyobb független film fesztiválján versenyez Utah államban (25. Sundance Filmfesztivál, 2006. január 19-29.) – adta hírül a Magyar Filmunió. Az 1981-ben Robert Redford alapította „indie” azaz „független” mustra történetében először kapott meghívást a Filmunió által nevezett alkotás.
Kenyeres Bálint személyesen mutatja be filmjét a Sundance közönségének a versenyprogramban 2006. január 20-án.
További kapcsolódó cikkeink: Váró Kata beszámolói az idei és a tavalyi Sundance-ről, valamint a tavalyi Sundance dokumentumfilmjeiről, Ozsda Erika: beszámolói az első és a második kelet-európai forgatókönyvírói műhelyről , Mészáros Péteré pedig a harmadikról: Sundance: harmadik kastélyműhely,

 

(2005. 12. 9.)

Francia mozikban a Before Dawn

A 26. Villeurbanne-i Rövidfilm Fesztivál (2005. november 18-27.) G.R.A.C.-díját kapta Franciaországban Kenyeres Bálint rövidfilmje – adta hírül a Magyar Filmunió. A G.R.A.C. (Regionális Társulás a Filmművészet Népszerűsítéséért) forgalmazási elismerése lehetővé teszi a Before Dawn vetítését a közel ötven francia mozit számláló G.R.A.C. hálózat vásznain.
A magyarországi mozik közönsége januártól láthatja Kenyeres Bálint Before Dawnját Lars von Trier Manderlay-jénak kísérőfilmjeként – a Budapest Film forgalmazásában.

 

(2005. 12. 9.)

Autrans-ban, New Yorkban, Rióban és Pozsonyban

Autrans, a francia Alpok faluja huszonkettedszer ad otthont a „Hegyi Filmek” nemzetközi fesztiválnak (2005. november 30. – december 4.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A tematikus fesztiválon a hegyi életé, a hegyben élők mindennapjaié és a hegyi kalandoké a főszerep. A dokumentumfilmek versenyébe meghívták Zsigmond Dezső Aranykalyibáját. Az autrans-i fesztiválon Zsigmond Dezső személyesen mutatja be filmjét. Az Aranykalyibát ezzel egy időben New Yorkban is műsorra tűzik a közép-európai dokumentumfilmeket bemutató kulturális rendezvényen, amelyet a szlovák ACEC egyesület szervez.
A 15. Rio de Janeirói Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (2005. december 1-11.) versenyez Kenyeres Bálint Before Dawnja. Gayer Zoltán és Molnár Péter A Karusszel rítusát az információs programba hívták meg.
A 7. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. december 2-10.) versenyez Gauder Áron és Novál Erik Nyócker!-e. Az információs programban Gárdos Péter A porcelánbabáját, Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamendéjét, Mundruczó Kornél Johannáját és Koltai Lajos Sorstalanságát vetítik.