Az Örökmozgó novemberi műsorából ajánljuk



40 KByte
November 22-én fél 7- kor Gaál István emlékének tisztelegve a Magasiskolát vetíti a mozi.

A film után a galérián az alkotótársakkal beszélget Fazekas Eszter és Gelencsér Gábor. Várhatóan eljön Romvári József díszlettervező, Ragályi Elemér operatőr, Várbíró Judit, a Gyökerek alkotótársa és mások.

Mindenkit szeretettel várunk. A szerkesztőség


Az Örökmozgó októberi műsorához ajánljuk


Balogh Gyöngyi

Amikor a Cinecittà magyarul beszélt

Magyar stílusú olasz filmkomédiák az Örökmozgóban



72 KByte
A művészet-, irodalom- és filmtörténetben többnyire külföldi alkotások magyar művekre gyakorolt hatásáról szokás beszélni. A harmincas-negyvenes években azonban ennek fordítottja történt. Előbb a magyar bestseller- és színműirodalom, később a magyar filmkomédiák hatottak az olasz filmgyártásra. A harmincas évek elején magyar irodalmi hatásra születtek meg az olasz filmgyártásban a „mesék az írógépről” típusú szerelmi karriertörténetek. Ezek prototípusa Goffredo Alessandrini filmje A magántitkárnő (La segretaria privata, 1931), amely Szomaházy István Mesék az írógépről című bestsellerének filmváltozata. A közös irodalmi gyökerekből táplálkozó magyar és olasz filmgyártás párhuzamosan fejlődött, s mind az olasz, mind a magyar film kedvelt történetei tipikus XX. századi mesék, a magánélet utópiái a szerelmi boldogságról, a karrierről és a jólétről. Szomaházy regényét első alkalommal Korda Sándor filmesítette meg 1916-ban, a hangos korszakban azonban az olasz feldolgozás megelőzte Gaál Béla emblematikus filmjét, A meseautót (1934), mely akárcsak Alessandrini filmje, vezérigazgató és titkárnő házassággal végződő szerelméről szól.


72 KByte
A II. világháború éveiben az amerikai filmek kiszorulása miatt a magyar filmek egyre nagyobb számban jutottak be az olasz filmpiacra. Több mint ötven magyar filmet játszottak az olasz mozik, s ezeken kívül jó néhány a Velencei Filmfesztivál programjában szerepelt. A harmincas és negyvenes években készült magyar filmvígjátékok, amelyeket az 1945 utáni magyar filmkritika és filmtörténetírás értéktelen giccsnek nyilvánított, Olaszországban rendkívül népszerűek voltak, nemcsak a közönség, hanem a filmesek körében is. Az olasz alkotók utánozni kezdték a magyarokat, s az olasz filmgyártásban a magyar filmkomédiák hatására külön műfaj született, amelyet Francesco Bolzoni, olasz filmtörténész nyomán ?la commedia all’ungherese” néven emlegetnek.
Ezekben az években tizenhárom magyar film olasz remake-je készült el, több mint harminc film játszódott Magyarországon, vagy szólt magyar szereplőkről, és számos magyar rendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész dolgozott az olasz filmgyártásban.


56 KByte
Olaszországban a filmtörténészeket már évtizedek óta foglalkoztatja a magyar hatásra készült magyar stílusú olasz filmkomédiák titka. Magyarországon ezzel szemben még a filmszakma köreiben is teljesen ismeretlen a magyar szellemi export e sikertörténete. Fordulópontot jelent e téren Alessandro Rosselli az olasz filmgyártás magyar vonatkozású tényanyagát a teljesség igényével feldolgozó, magyarul is megjelent kötete (Amikor a Cinecittà magyarul beszélt 2005. Szeged), amely a magyar olvasók számára is lehetővé tette hogy megismerjék a magyar filmkultúra olasz filmekre gyakorolt hatásának eredményeit. A sorozat ötlete a fenti kötet hatására született, célja, hogy a magyar közönség ne csak olvashasson a magyar stílusú olasz komédiákról, hanem láthasson is közülük néhányat.
Az Örökmozgó októberi sorozatában szerepelnek magyar filmek olasz remake-jükkel együtt, olasz változatok önmagukban, mivel magyar eredetijük elveszett. Bemutatunk magyar filmesek közreműködésével készült olasz filmeket. Megismerheti a magyar közönség az olasz filmek mitikussá vált helyszínét a Cinecittà Magyarországot (ahol minden megtörténhet, ami Olaszországban nem), és az olasz filmekben többnyire könnyű erkölcsűnek ábrázolt magyar nő alakját (akivel olyan dolgok történnek, amilyenek olasz nővel soha).

64 KByte
A Cinecittà Magyarország mellett a Hunnia Itália is helyet kap a sorozatban, levetítjük azokat a magyar filmeket, melyek részben Olaszországban játszódnak. Az Olasz Kultúrintézet és a Magyar Nemzeti Filmarchívum által a Cineteca Nazionale – Centro Sperimentale di Cinematografica közreműködésével megrendezett programban bemutatásra kerülő húsz filmet a Cineteca Nazionale – Centro Sperimentale di Cinematografica és a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményéből válogattuk.


 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső