Ozsda Erika Szabó Magdánál
Szálka innen – onnan

69 KByte

Meghívott magához, a lakására. Míg vártam rá, Tuliával, az éppen vedlő huskyval barátkoztam. Aztán megjelent Ő, Guszti kutyával. Leheveredtek az ágyra. Hogy ne terítsen be teljesen a kutyaszőr, felajánlotta, hogy letakar egy lepedővel. Szabó Magda bölcs írónő és huncut kislány egyszerre. Elvarázsolt a humorával és a történeteivel.

Magda, mikor kezdett el könyveket olvasni?


SZABÓ MAGDA : Tegezz nyugodtan, nem eszlek meg! Gondold, hogy a nagyanyáddal beszélsz!

Hogy … kezdtél el olvasni? Milyen korban? Miket?

Anyám, Jablonczay Lenke író volt. Ő mesélt vagy apám, Ágyai Szabó Elek. Mikor megértettem az emberi szót, akkor előadta nekem az Iliászt, az Odüsszeiát és a római birodalom gazdasági, társadalmi és egyéb történeteit. Ezek voltak három éves koromban az esti mesék. Anyám a saját meséit mesélte. Ilyen például a Bárány Boldizsár. Ő találta ki a Sziget-kéket is. Én nem tudok ilyen gyönyörűt kitalálni. Amire otthon még nagy súlyt fektettek: az a hazaszeretet. Hogy tudjam, hogy magyar vagyok és soha nem leszek más. Ha egyszer elhagynám Magyarországot, akkor se, csak rettenetes fájdalmat éreznék, és egész életemben hazavágynék. Nekem van egy könyvem, az a címe, hogy A holtig haza, Debrecen. Az a város számomra a legfontosabb,. mert a hazában is van egy darab, … ahol megszülettél, először lélegeztél, először láttál kutyát, macskát, családtagot, házat, kertet. És nagyhírű kollégiumot.

Még mindig sokat olvasol?

Nekem nagyon sok újság jár. Az mind ide van téve a reggelihez. Elolvasom, hogy ki kinek ugrott neki és ki mivel védekezik. Mindezt tudomásul veszem. Mivel sokat utazom – 42 nyelven jelenik meg, amit írok –, a külföldről is tudnom kell. Mostanában nincs időm könyvet olvasni, mert írnom kell a Für Elise második részét. Ha tudnád a levelek számát, melyekben szeretettel, de sürgetően kérdezik, hogy meddig várjanak még az olvasók ?!

A fiatalok eleget olvasnak?

Nem, de ez már akkor baj volt, mikor én tanár voltam. És az elég régen volt. Tudod, hogy én ezt hogy csináltam hódmezővásárhelyi koromban? Osztályfőnöki óra után ottfelejtettem a könyvet az asztalon. Szaladtak utánam. Hárman hozták a könyvet. Elkérték. Nem adtam. Később delegáció jött. Tíz perc múlva kitört az osztályon a vágy, hogy elolvassák a könyvet. Elolvasták. Utána azt mondták, hogy ez egy csoda könyv… A gyerek nagyrészt olyan lesz, amilyenné a génjei alakítják, de sokkal nagyobb részt válik olyanná, amilyenné én, aki szeretem - alakítom. Tehát nemcsak a kis kezéből tudom kihúzni a szálkát, a nagy lelkéből is.

Két és fél órát maradtam nála. Betelt az összes kazettám. „ Miről meséljek még neked. Kérdezzél!” Nem akartam tovább zavarni. Otthon több kiló kutyaszőrt vakartam le magamról.
Ha tehetik, keressék Szabó Magda társaságát. Ha nem tehetik, akkor legalább olvassák a könyveit. Vagy így, vagy úgy, nagy élményben lesz részük.
2
005. május
(2007-12-14)

 

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső