Magyar filmek külföldön

(2007. 12. 28.)

16 kategóriában nevezték Oscar-díjra az 56 csepp vért

Az 56 csepp vér című filmet összesen 16 kategóriában nevezte az amerikai forgalmazó Oscar-díjra. A nevezett filmeket az Amerikai Filmakadémia tagjai nézik meg, amelyekből minden kategóriában öt filmet jelölnek az Oscar-díjra. Magyarország hivatalos nevezése az idén Pálfi György Taxidermia című munkája (a legjobb idegen nyelvű film kategória). Az 56 csepp vér című rockmusical alkotói november 7-én sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a filmet több kategóriában szeretnék Oscar-díjra nevezni. (Az információ bővebben a rovatban lejjebb, korábbi A Taxidermia mellett az 56 csepp vért is Oscar-díjra nevezik című hírünkben olvasható.)
Az 56 csepp vért a legjobb film, a legjobb rendező (Bokor Attila), a legjobb operatőr (Szalai András), a legjobb színész (Kaszás Attila), a legjobb epizódszínésznő (Keresztes Ildikó), a legjobb epizódszínész (Palcsó Tamás), a legjobb forgatókönyv (Bokor Attila és Réz András), a legjobb látványtervező (Gárdonyi László), a legjobb díszlettervező (Juhász Katalin), a legjobb ruhatervező (Csík György), a legjobb ruhakivitelező (Breckl János), a legjobb filmvágó (Szatory Tibor), a legjobb hangmérnök (Jankai Béla), a legjobb eredeti dal (Elég! Átkozott egy élet; Ó, Atyám!), a legjobb eredeti musical és a legjobb eredeti filmzene (zeneszerző: Mihály Tamás) kategóriában nevezték Oscar-díjra november 16-án.
A szabályok értelmében Oscar-díjra nevezhetik azt a filmet, amelyet Los Angelesben vagy Los Angeles countyban (megyében) hét, egymást követő napon moziban vetítettek. Az 56 csepp vér című filmet két héten át játszották a helyi mozik. Az 56 csepp vér ősbemutatója április 12-én volt Budapesten.
Kapcsolódó honlapok: www.56cseppver.hu, www.grantfilm.hu, www.taxidermia.hu, www.oscar.com és www.oscars.org

 

(2007. 12. 14.)

Berlinale 2008: Nagy Zsolt – az egyik Shooting Star

Az európai mozi kilenc legígéretesebb ifjú színésztehetsége között mutatkozik be Nagy Zsolt az 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2008. február 7-17.) rendezett Shooting Stars 2008 programban – adta hírül a filmunió.
Huszonkét európai ország filmpromóciós szervezete – köztük a Magyar Filmunió – jelölt egy-egy fiatal színészt vagy színésznőt a Shooting Stars 2008-ra. A jelöltek közül Michael Ballhaus operatőr – Fassbinder, Coppola és Scorsese alkotótársa – által elnökölt zsűri választotta ki a kilenc tehetséges színészt, akiket február elején a European Film Promotion (EFP) bemutat a nemzetközi filmszakma nagyjainak és a világsajtónak Berlinben – köztük Nagy Zsoltot Magyarországról. A zsűri Nagy Zsoltot Novák Erik Zuhanórepülésében nyújtott alakításáért jelölte Shooting Starnak.
Az EFP háromnapos eseménysorozaton mutatja be az ifjú talentumokat a filmszakma, valamint a legnagyobb színészügynökségek és a nemzetközi sajtó képviselőinek. Az elmúlt években többek között Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl és Ludivine Sagnier pályafutásának is jelentős állomása volt a berlini Shooting Stars program.
Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója személyesen adja át a fesztiválpalota színpadán a Studio Hamburg Shooting Stars-díját február 11-én este a 9 ígéretes tehetségnek, akik között Robert Redford Gyávák és hősök című filmjéből a brit Andrew Garfield és a cannes-i Arany Pálmás és Európa Filmdíjas 4 hónap, 3 nap, 2 nap főszereplője Anamaria Marinca román színésznő is jelen lesz.
Magyarország – a Magyar Filmunió EFP-tagságának köszönhetően –2002 óta vesz részt a berlini rendezvényen. Az elmúlt években Miklós Marcell, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella és legutóbb Nagy Péter mutatkozott be a berlini filmfesztiválon.
Kapcsolódó honlapok: www.efp-online.com és www.berlinale.de

 

(2007. 12. 14.)

A Tejút és a Taxidermia a Sight & Sound kritikusainak kedvencei között

Az elsőszámú brit filmművészeti folyóirat, a Sight & Sound minden évben felkéri közel hetven, főleg brit filmkritikusát, hogy sorolja fel öt kedvenc mozgóképét az adott évben.
A 2007-es listán Geoff Andrew Fliegauf Benedek experimentális Tejút című ambient-filmjét, míg Michael Brooke Pálfi György Taxidermiáját – mint az év „leglázadóbb filmjét” – említi.
Kapcsolódó link: a Sight & Sound listája

 

(2007. 11. 19.)

A Taxidermia mellett az 56 csepp vért is Oscar-díjra nevezik

Oscar-díjra nevezik az 56 csepp vér című rockmusicalt az alkotók – közölte az MTI. Bokor Attila, a film rendezője elmondta: tisztában vannak vele, hogy Magyarország hivatalos nevezése a Taxidermia, ám az a film, amelyet egy héten át vetítenek az Egyesült Államokban (a musical október 26-a és november 2-a között volt látható), jogosult az Oscar-nevezésre.
Az 56 csepp vér című filmet valószínűleg a musical kategóriában indítják, de a legjobb külföldi munkák között és az alkotói kategóriák mindegyikében nevezhetik. Pintér Tamás, a film ötletgazdája további, nevezéssel kapcsolatos hírrel állt elő: a musical akciójeleneteit benevezték a kaszkadőrök Oscarjára (Taurus World Stunt Award).
Korábbi kapcsolódó híreink a Díjak (A Taxidermia indul az Oscarért) és a Hírmix (Rekordnevezés a külföldi filmek Oscar-díjára) hírrovatainkban olvashatóak.
Kapcsolódó honlapok: www.56cseppver.hu, www.taxidermia.hu, www.oscar.com és www.oscars.org