Czakó Ágnes Majd száz éves

A fotón nincs dátum. Vajon hányban készülhetett?
A fotón nincs dátum.
Vajon hányban
készülhetett?
27 Kbyte

A most megújult Örökmozgó közel kilencven éves múltra tekinthet vissza.

Az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán - egy régi divatkereskedés átalakításával - nyílt meg 1912-ben a Royal Nagymozgó névre keresztelt, száznegyvenöt fő befogadására képes mozi. Alapítója és tulajdonosa, a magyar kinematográfia egyik úttörője: Radó József volt.

1915. október 31-én nyílt meg pár házzal odébb az ezerszemélyes Royal Apolló mozi a híres szálloda hajdani bál- és hangversenytermében. A 48 után Vörös Csillagra keresztelt filmszínház már a tízes évek végén is nagy konkurenciát jelentett a Nagykörút kisebb mozijainak. A Royal Nagymozgó, és a közeli, szembenlévő Olympia (ma: Hunnia) mozi ebben az időben kapta az évtizedekig tartó "másod-", illetve "harmadhetes" státuszát. E mozikba csak a bemutató utáni, vagy az azutáni héten kerültek el az új filmek. Radó József sajátos, kispénzű közönséget látott vendégül a Royal Nagymozgóban, ahol egy hét múlva fele annyi pénzért lehetett megnézni a legfrissebb kaland- és cowboyfilmeket, mint néhány méterrel arrébb, a Royal Apollóban.

1925-ben a Vesta nevet vette fel a mozi, majd 1942-ben Erzsébet mozira keresztelték át. Aztán 1945-től az államosításig ismét Vesta néven működött. Ezt követően néhány évig a Pentele nevet viselte, majd az ötvenes évek közepén a Mátra nevet kapta. 1958-ban kicsit kipofozták, de igazán csak az 1983-as átalakításkor változtattak rajta: "levettek" a hosszából, és megnagyobbították a gépházat. A 84-es nyitás után gyerek és felnőtt méretre átalakítható székekkel és egyedi belső dekorációval Mátra Mese- és Ifjúsági Moziként működött 1991-ig.

1991. október 3-án nyílt meg Pest első fekete falú moziterme, a Magyar Filmintézet különleges programjával Örökmozgó néven.

2000 nyarán bezárt, hogy az őszi szezonra már ki is nyisson. A "csőmozi" szerkezeten semmiféle építészi furfang nem tudott változtatni, a hangszigetelésen azonban javítani tudtak, a pénztár és a büfé nyüzsgését (a villamosok zajával együtt) kirekesztették a nézőtérről. Kicserélték a mozi hangberendezését, bezárták az emeleti videoterem terét, talán a tolmácsok is ki tudják már nyújtani a lábukat a tolmácsfülkében.

A további változásokról győződjön meg személyesen!

 

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső