Filmes könyvek, újságok

(2006. 12. 28.)

Szindbád a halhatatlan – Hetvenöt éve született Huszárik Zoltán és Latinovits Zoltán

A klasszikus Krúdy Gyula irodalmi műhöz és a klasszikus Huszárik Zoltán–Sára Sándor mozihoz (1971) méltó könyvkiadás látott napvilágot B.Müller Magda fotográfus szerkesztésében, a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány gondozásában.
A Szindbád a halhatatlan című kötetben szemet gyönyörködtető fényképeket lapozhatunk a filmből, a forgatásról és az alkotókról, Huszárik Zoltná grafikáiból, továbbá írásokat olvashatunk Krúdy Gyula, Huszárik Zoltán, Nagy László és B. Nagy László tollából.
A Szindbád a halhatatlan a hetvenöt éve született Huszárik Zoltánnak és Latinovits Zoltánnak állít emléket.
Idézet B. Nagy László korabeli cikkéből: „Csodálatosképpen a film mégsem a betű szerinti hűség; a passzív illusztráció példája. Ellenkezőleg. Olyan radikális törvénybontás, illetve új törvényrend megteremtése, amire tudtommal még nem volt példa a kortársi filmművészetben. Sem nálunk, sem másutt.” (Élet és Irodalom, 1971. november 27.)
Kapcsolódó cikkünk: Fazekas Eszter: A magyar film fő tendenciái (1945-1979)

 

(2006. 12. 21.)

Makk Károly – Egy filmrendező világa

A kötet tartalmából: Makk Károly filmrendező pályáját elemző két tanulmány, Konrád György interjúi Bacsó Péterrel, Jancsó Miklóssal, Törőcsik Marival, Psota Irénnel, Dőry Virággal. Az Európa-szerte ismert, és számon tartott életművet csaknem százötven fekete-fehér és színes fotóval illusztráltuk – olvasható a kiadó honlapján.
Makk Károly – Egy filmrendező világa
Szerkesztette: Balikó Helga, Létay Vera, Körössy P. József
Noran Kiadó
Ára: 5499 Ft
336 oldal
Kapcsolódó honlap: www.noran.hu

 

(2006. 12. 21.)

Színarany – a Nemzeti Színeszei egy interjúkötetben

Borzák Tibor évek óta készít interjúkat a Szabad Földbe, így született A Színarany című interjúkötet is – sikerült valamennyi, a Nemzet Színésze címet viselő művésszel beszélgetnie – adta hírül a kulturális portál.
A Színarany tizenhét, kitűnő minőségű régi fotókkal és friss portrékkal illusztrált beszélgetést tartalmaz. Közülük öt posztumusz. A kötetben Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Lukács Margit, Sinkovits Imre és Zenthe Ferenc valószínűleg utolsó hosszabb nyilatkozata olvasható. S természetesen megszólal: Avar István, Berek Kati, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Király Levente, Komlós Juci, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Szabó Gyula és Törőcsik Mari.
Borzák Tibor: Színarany
Beszélgetések a Nemzet Színészeivel
Editorial Kiadó, 2006

 

(2006. 12. 21.)

A MUSZTER decemberben – a 10 éves Filmkultúra Online mellékletével

A Magyar Nemzeti Filmarchívum kiadványa, a MUSZTER Örökmozgóképújság decemberi számának tartalmából:
Forgács Iván: Kell-e nekünk ’56?
Beszélgetés Goda Krisztina filmrendezővel – szerkesztette Schiffer Erzsébet
Szabó Gábor: Medencében, filmen, képernyőn
Varga F. János – Varga Balázs: 1956 mozgóképei
Krausz Tamás: Forradalom, önigazgatás, polgárháború
Harsányi Iván: A Guerra Civil képekben
Interjú Dessewffy Tiborral, az ELTE Társadalomtudományi Kara Szociológia Tanszékének tanárával, szociológussal – szerkesztette Tanner Gábor
A 10 ÉVES FILMKULTÚRA ONLINE MELLÉKLETE
Kolozsi László: Nairobi külvárosa – Fernando Mereilles: Az elszánt diplomata
Ozsda Erika: Nagy A
Molnár Szilvia: Low budget kaland – A Friss levegő operatőre: Fillenz Ádám
Dragon Zoltán: Freud filmen – Házi mozitól a mozivászonig
Hirsch Tibor: Bódy Gábor filmrendezői pályaképe
Fazekas Eszter: A szecesszió építésze – Romvári József látványtervező 80 éves
Németh Vilmos: A képtávirattól az Iconoscope-ig
TAnner Gábor: Tévé és valóság – A Twenty-One-botrány, vagyis, amikor a tévé önmagába fordult
Beszélgetés Gundel Takács Gáborral – készítette: Fejes Katalin
Kerekes András: Beszélgetős tévéműsorok
Kárpáti György: Magyar filmek DVD-n
Elit mozi, Sopron

 

(2006. 12. 15.)

Könyv: 13 NAP REMÉNY (Filmek a forradalomról, filmesek a forradalomban)

A Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és a Filmkör könyve a közelmúltban lezajlott, azonos című fesztivál kísérőkötete.
A korabeli fotókkal, újságcikkekkel, jelenetfotókkal gazdagon illusztrált kötetben több mint 200 – az ’56-os forradalom történetével, szereplőivel, utóéletével foglalkozó – dokumentumfilm adatai, tartalma található. A könyvben olvashatók a forradalmat dokumentáló filmesek (Bacsó Péter, Badal János, Banovich Tamás, Csongovai Per Olaf, Hildebrand István, Lénárt István, Makk Károly, Szőts István, Vagyóczky Tibor, Zolnay Pál) visszaemlékezései, illetve a velük most, illetve régebben készült interjúk. Az összeállítás különlegessége a filmesek forradalom alatti szerepét, a forgatások történetét feldolgozó állambiztonsági dosszié néhány dokumentuma.
Szerkesztő: Gervai András
Kapcsolódó honlap: www.made.hu

 

(2006. 12. 8.)

Luis Bunuel önéletrajza és forgatókönyvei

Luis Bunuel az Utolsó leheletem és négy forgatókönyve Az andalúziai kutyától Az öldöklő angyalig magyar kiadása látott napvilágot a L’Harmattan Kiadó gondozásában.
A L’Harmattan Kiadó Bunuel-sorozatának bevezető darabja az Utolsó leheletem, a rendező önéletrajzi írása, a következő három pedig Luis Buńuel tíz forgatókönyvét tartalmazza.
Az első kötetben Buńuel első két filmje, a húszas-harmincas évek szürrealista mozgalmának két jelentős kortörténeti dokumentuma, a Salvador Dalíval közösen írt Az andalúziai kutya, és a Párizsban forgatott Aranykor mellett a hatvanas évek első felének két kiemelkedő műve, a Spanyolországban készült Viridiana és a mexikói korszak legismertebb alkotása, Az öldöklő angyal szerepel.
A második és harmadik kötet, a tervek szerint, három-három forgatókönyvet tartalmaz majd, az Egy szobalány naplóját, a Tristanát és A Tejutat, valamint a hetvenes évek végén forgatott trilógiát, A burzsoázia diszkrét báját, A szabadság fantomját és A vágy titokzatos tárgyát.
Bunuel forgatókönyvei irodalmi igényű, rendkívüli precizitással és dramaturgiai tudással megalkotott írások, amelyek ezért nem csak a filmkedvelők érdeklődésére tarthatnak számot, hanem a ma filmkészítői számára is tanulságosak lehetnek – írja a kiadó.

 

(2006. 12. 8.)

Az 501 legfontosabb film, amit mindenképpen látnod kell

A hasonló című kötet után, most meg Orosdy Dániel szerkesztésében az 501 Must-See Movies magyar nyelvű kiadványa, az Alexandra gondozásában.
Az 501 legfontosabb film, amit mindenképpen látnod kell kötet nemcsak a filmrajongóknak kötelező olvasmány, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak szeretnek moziba járni – írja a kiadó honlapja. Találkozhatunk benne a legtöbb klasszikussal, de az ifjú kritikusok friss hozzáállásuknak köszönhetően néhol egészen új összefüggéseket tárnak fel velük kapcsolatban. A gyűjtemény a filmeket műfaj szerint, időrendben csoportosítva sorolja fel fényképes illusztrációval, valamint megdöbbentő és érdekes háttér-információk kíséretében.
501 legfontosabb film, amit mindenképpen látnod kell
Alexandra Kiadó
Szerkesztő : Orosdy Dániel
Eredeti cím : 501 MUST-SEE MOVIES
5999 Ft
544 oldal
Kapcsolódó honlap: www.alexandra.hu

 

(2006. 11. 4.)

Minden, amit tudni akar…, a 2005-ös magyar filmtermésről!

A Magyar Nemzeti Filmarchívum kiadásában megjelent a Filmévkönyv 2006, amely a 2005-es hazai filmtermést tartalmazza.
Ára: 2900 Ft. Kapható az Örökmozgó Filmmúzeumban (1073 Budapest, Erzsébet krt. 39.), a könyvesboltokban és az Archívumban.

A könyv témakörei:
FILMGYÁRTÁS:
játékfilmek,
kísérleti és kisjátékfilmek,
dokumentumfilmek,
animációs filmek: egészestés filmek, rövidfilmek,
sorozatok,
diplomafilmek.
FILMFORGALMAZÁS:
moziforgalmazásban bemutatott külföldi filmek,
VHS, VCD és DVD megjelenések,
a filmforgalmazás adatai,
a magyar film külföldön
FILMES ESEMÉNYEK:
díjak, kitüntetések,
eseménynaptár,
a filmhetek programja,
az Örökmozgó Filmmúzeum programjából,
egyedi vetítések,
a 36. Magyar Filmszemle,
nemzetközi fesztiválok.
SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM:
oktatók,
hallgatók,
vizsgafilmek.
IN MEMORIAM.
CÍMJEGYZÉK.
FILMES IRODALOM.