Misi (Borsos Mihály) Zala Tibor, hajdan volt moziplakátok az Örökmozgóban
Július 6-tól 30-ig látható
Zala Tibor
Zala Tibor
249 KByte

Az értékteremtő ember örök, s léte nem függ nyomorult hétköznapi ügyektől. Mennyire mulandó egy plakát, sőt egy plakátterv? Zala Tibor esetében morfondíroztam, mitől izgalmasak az Örökmozgóban bemutatásra váró múlt századi művek pl.: a „Város örömei” (1962) új francia filmet kínáló alkotás?

A kérdés, kérdést szül, s a groteszk arányrendszer, amit a mester alkalmaz, meglep. A filmről mit sem sejtünk, hiszen ez lesz majd a plakát dolga, hogy invitáljon, keltse föl érdeklődésünket, s jegyet váltva üljünk be a moziba. A mesterhez amúgy közel állt a film, a színház világa – a monográfiája is egy mozi élménnyel indul.
Mi történik azután, ha már láttuk a filmet? Ránézünk-e még egyszer a plakátra, s akkor…
Nos a jó plakát elidegenedik az alkalmazott (merkantil) műfaj sablonjaitól, s önálló életre kel. Képzőművészeti alkotássá nemesedik. Viszonyt alakít ki a szemlélővel, a befogadóval.
Volt egyszer egy kiállítás a Mester alkotásaiból a Társalgó Galériában, ahol szerepelt az Opera rúzs (1959) című plakát, s ott járt Törőcsik Mari (Kossuth-díjas) színművész, aki kővé dermedt a plakát láttán, s mélyről szakadt föl a kedves emlék, hogy bizony Ő használta eme kozmetikumot.
Zala Tibor erős koloritja, rajztudása az ok, hogy ennyi év távlatából ennyire erős emóciókat vált ki? Nem, nem. Sokkal többről van szó. A szakma birtoklása, s az alázat az okok egyike. Intellektuális bravúrok sorozata Zala Tibor művészete.
Tanulható a rajz. Tanulható a kompozíció. Tanulható ismérvei vannak a plakátkészítésnek.
Zala Tibor – sajnos már lezárt –, életművében szereplő alkotások (jelen esetben plakátok), addicionális értékkel bírnak. Ez a művész személyiségében rejlő varázslat, ettől emelkedik el, s lesz mű a rajz, s érték a plakát.
Hogy állunk fiatalember (1963) című plakát játékossága mellbevágó, ugyanis, a figura ülő helyzetben ábrázolt…
Tipográfiai élmények összessége Zala Tibor plakátművészete. Az arányok nagymestere. Hivatkoztam már a Város örömei című alkotásra, de kedvencem a Moulin Rouge (1957). A táncosnő és Toulouse-Loutrec egymáshoz méretezése. Káprázat, amit látunk. Toulouse-Loutrec portréja önmagában megáll, mint alkotás. Kiváló megoldás, ahogy a mester sejteti a gnóm figurát, a fölé magasodó táncosnő kiterjedésével. A csábítás szimbóluma a kígyó, ruhadíszként kúszik, tekeredik a képen fölfelé.
Ikonográfiai igényesség? Narratív, didaktikus ábrázolás?
Megint kérdések sorjáznak. De summa summárum, kitűnő alkotások ezek itt mind, plakát fedőnév alatt.
Nem tisztem itt és most a mester teljes életművét méltatnom, de álljon itt egy idézet, Dr. Bereczky Loránd művészettörténésztől (elhangzott 2005-ben az Hommage a Zala Tibor című kiállítás megnyitóján) „Kiváló művész, őszinte ember, s jó barát Zala Tibor, aki csak egyszer csapott be, mert azt ígérte, hogy együtt ünnepeljük 85. születésnapját, de most csak én vagyok itt… Ő nem jöhetett.”
Jó szívvel ajánlom Zala Tibor filmplakátjaiból az Örökmozgóban rendezett kiállítást, mert talán a plakát láttán a filmre, s a filmek ismételt megtekintésével, egy kicsit a mesterre is emlékezünk.
misi

A kiállításmegnyitó – 18 óra – után Zala Tibor kedvenc filmjét, John Huston Moulin Rouge-át vetítik.

(2006-06-22)

 

A Zala Tibor életéről és művészetéről című könyv borítója
A Zala Tibor életéről és művészetéről című könyv borítója
266 KByte
Anyagterv 1939-ből
Anyagterv 1939-ből
234 KByte
Anyagterv 1939-ből
Anyagterv 1939-ből
205 KByte
Ofotért plakátterv 1961-ből
Ofotért plakátterv 1961-ből
162 KByte
Robbantsunk bankot plakát 1965-ből
Robbantsunk bankot plakát 1965-ből
323 KByte
Zala Tibor plakátkiállításának plakátja 1957-ből
Zala Tibor plakátkiállításának plakátja 1957-ből
289 KByte
A plakátkiállítás a Nemzeti Szalonban plakátja 1948-ból
A plakátkiállítás a Nemzeti Szalonban plakátja 1948-ból
305 KByte
Plakát Leninről 1970-ből
Plakát Leninről 1970-ből
402 KByte
A giccs a festészetben című kiállítás plakátja 1962
A giccs a festészetben című kiállítás plakátja 1962
316 KByte
Nehéz emberek plakát 1964-ből
Nehéz emberek plakát 1964-ből
365 KByte
Opera plakát 1959-ből
Opera plakát 1959-ből
293 KByte
Bizsu plakát 1960-ból
Bizsu plakát 1960-ból
304 KByte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső