Magyar filmek külföldön

(2004. 12. 29.)

MIX és Apám beájulna Szófiában

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet januárban a Lovy-testvérek és Sas Tamás filmjét is vetíti bolgár fordítással

13., csütörtök 18.00 óra

MIX (2003, 97 perc)

27., csütörtök 18.00 óra

Apám beájulna (2003, 96 perc)

 

(2004. 12. 22.)

Szép napok jövőre Rotterdamban

Negyvenhét filmet - köztük Mundruczó Kornél Szép napokját - választották be a 22. CineMart a világ első és legnagyobb filmpiacának programjába (2005. január 30 - február 3.), amely a 34. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál (2005. január 26. - február 6.) része - olvasható a hollandiai szemle honlapján.

„Rekordnevezés (539) érkezett a kis és középes költségvetésű filmek piacára” - nyilatkozta a CineMart igazgatója, Ido Abram -, hogy a majd jelenlévő mintegy 800 filmvásárló és befektetővel elindítsa 2005 filmiparát.

 

(2004. 12. 15.)

Rövidek Imolában

Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2-je és Gulyás Tibor-Irimiás Balázs Mobility-ja szerepelt a 11. Imolai Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (2004. december 7-12.) versenyprogramjában – tájékoztatta szerkesztőségünket sajtóközleményben a Magyar Filmunió.

 

(2004. 12. 9.)

Új Eldorádó az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának meghívására 2004. november 30-án Brüsszelben parlamenti képviselők előtt vetítették Kocsis Tibor Új Eldorádóját - írja a forgalmazó Budapest Film sajtóközleménye.

A dokumentumfilm a romániai Verespatak sorsán mutatja be az ott tervezett kanadai tulajdonú aranybánya lehetséges következményeit. A rendező az Új Eldorádóval Brüsszelben is a bányászati hulladékokkal kapcsolatos szigorúbb szabályozásra hívja fel a figyelmet. Kocsis Tibor az előadáson a hamarosan Magyarorszagon is megjelenő Új Eldorádó DVD-t adott az Európai Parlament megjelent képviselőinek.

 

(2004. 12. 9.)

Tallinnban, Pozsonyban, Jakartában

Az európai filmdíjak várományosai között vetítik Antal Nimród Kontrollját a 8. Tallinni Fekete Éjszakák Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. december 3-12.). Észtország fővárosában játsszák még Janisch Attila Másnapját és Hajdu Szabolcs Tamaráját. A tallinni mustrát az 1925-ben készült Az operaház fantomja nyitja és a 2004-es Joel Schumacher rendezte változat zárja - olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében.

A Kontroll és a Másnap látható a 6. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. december 3-11.) is. Vetítik még Török Ferenc Szezonját, Fliegauf Benedek Dealerje pedig a versenyben indul a 130 mozgóképet bemutató csehországi szemlén.

Indonézia fővárosában, a Jakartai Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (2004. december 3-12.) szerepel Mészáros Péter Ki a macska? című Hajnóczy-adaptációja és Béres Dániel Páternosztere.

Kapcsolódó Filmkultúra cikk:

Mindkét kisfilmről olvashat a Mediawave 2004 kisjáték- és kísérleti filmjeiről írt beszámolónkban (Sulyok Máté: Elmélkedő idő).

 

(2004. 12. 2.)

A Mélyen őrzött titkok az Arany Piramisért

Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött titkokja a 28. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon (2004 november 30 – december 10) versenyez – szerepel a Magyar Filmunió sajtóközleményében. Az év utolsó A-kategóriás filmversenyén a fődíjért, az Arany Piramisért indul a magyar film. A zsűri munkájában Can Togay is részt vesz.

Az egyiptomi fővárosban bemutatják még Sas Tamás Apám beájulna, valamint Steven és Robert Lovy MIX című filmjét is. A műveket Böszörményi Zsuzsa és színésznője Bagaméri Eszter, valamint Steven Lovy jelenlétében vetítik.

A nemzetközi zsűri: Emma de Caunes francia színésznő, Katerina Didaskalou görög színésznő (Ragályi Elemér: Csudafilm), Poussy (Serfinaz Mustafa Quaderry) egyiptomi színésznő, Mohamad Al Ahmad szíriai filmkritikus, író és történész, Gérard Corbiau belga rendező és író, Nader Galal egyiptomi rendező, producer és forgatókönyvíró, Carlo Fuscagni olasz producer, a CineCitta elnöke (zsűrielnök), Karen Sahnazarov orosz rendező, producer, forgatókönyvíró és Can Togay filmrendező, forgatókönyvíró, színész.

Kapcsolódó Filmkultúra cikk (2000): Can Togay Egy tél az Isten háta mögött című filmjéről Forgács Iván kritikája.

 

(2004. 12. 2.)

Tarr Béla filmjei Tajpejben és New Yorkban

A filmrendező életművét mutatja be a 41. Tajpeji Arany Ló Filmfesztivál (2004 november 25 – december 5); a Prológus című rövidfilmjét pedig a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) vetítették november 27-én – tájékoztatta szerkesztőségünket sajtóközleményben a Magyar Filmunió.

A tajvani nemzetközi szemle Tarr Béla retrospektív programjában 11 filmet láthat a közönség, köztük a Családi tűzfészektől (1977) a Werckmeister harmóniákig (2000). A fesztivál díszvendége Víg Mihály zeneszerző, Tarr Béla alkotótársa. A 41. Tajpeji Arany Ló Filmfesztivál két hetének programja több mint száz filmből áll.

A november 20-én felújítva megnyitott New York-i MoMA (Museum of Modern Art) 2005 decemberig a mozi 112 évének mindegyikéből bemutat egy filmet, köztük Tarr Béla Prológusát. A rövidfilmet a Visions of Europe 25 részes nemzetközi filmösszeállítás részeként a dán Zentropa és a ZDF Arte megrendelésére készült.

Kapcsolódó Filmkultúra cikkek:

Ozsda Erika: A filmezés humbug - Tarr Béla filmrendező 15 éve dolgozik együtt Krasznahorkai László íróval. (2001)

Ozsda Erika: Egymásra méretezettség - Tarr Béla elkészítette Werkmeister harmóniák című filmjét. Ötödik alkalommal dolgozott együtt Krasznahorkai László íróval. (2001)

A Sátántangóról Györffy Miklós: Metafizikai távlatok 1. A Rossz mint kelet-európai bóvli. Tarr Béla (2001)

A Családi tűzfészekről is Barabás Klára: „Már csak temetéseken találkozunk...” - Beszélgetés Pap Ferenc operatőrrel (2003)

Christina Stojanova: Ars longa, politica brevis: a kelet-európai mozi legújabb történetének tengerentúli vázlata (2000)

Báthory Erzsi: A magyar film második nagy korszaka: a nyolcvanas évektől napjainkig (1999)

A magyar film története 1945-től (1998)

Báthory Erzsi-Fazekas Eszter: Hézagos leltár - Magyar film 1996-97 (1998)

 

(2004. 11. 24.)

Díjnyertes magyar dokumentumfilmek Krakkóban

A 35. Magyar Filmszemle díjazott dokumentumfilmjeit is bemutatják Krakkóban a XI. ETIUDA Nemzetközi Filmfesztiválon (2004 november 19-25). A mustra nemzetközi zsűrijének tagja Pálfi György filmrendező lesz, akinek vetítik Hukkle című filmjét – tájékoztatta szerkesztőségünket a Krakkói Magyar Centrum.
A program: Sós Ágnes: Teri nagyi, Hegedüs Péter: Örökség: egy halász története, Oláh Lehel: Gubera, Papp Gábor Zsigmond: A birodalom iskolája – A Német Birodalmi Iskola Budapesten 1908-1944

Az ETIUDA a májusi Nemzetközi Dokumentum- és Rövidfilmfesztivál után Lengyelország második legnagyobb és legnépszerűbb rövidfilmes rendezvénye. A versenyre több mint 600 iskolát hívnak meg a szervezők. Az etűdök alkotói egyéni díjakért versenyeznek: az Arany, Ezüst és Bronz Dinoszauruszokért. A legjobb európai filmiskolát az Arany Dinoszaurusz díj illeti meg.

 

(2004. 11. 24.)

Tesszalonikiben, Amszterdamban, rövidfilmfesztiválokon és Tokióban

Jancsó Miklós a 45. Tesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál (2004 november 19-28) zsűrijének elnöke. A legnagyobb hellén filmszemle Janisch Attila Másnapját is vetíti – olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében.

Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA, 2004 november 18-28) mutatják be Kocsis Tibor Új Eldorádóját. A hollandiai szemlén közel 250 új dokumentumfilmet vetítenek a közönségnek, a forgalmazóknak és a televíziós programigazgatóknak.

Béres Dániel Páternoszter című rövidfilmjét három külföldi fesztiválon is láthatja a közönség, Madridban, Bristolban és a portugáliai Évorában. Az Évorai Rövidfilmfesztivál (2004 november 19-27) szerzőnk, Nemes Gyula A mulandóság gátja című dokumentumfilmjét is meghívta versenyprogramjába.

Másik szerzőnk, Tóth Barnabás A vonaton című alkotása a 13. Lille-i Vonat és Film Nemzetközi Fesztiválon (2004 november 23-26) szerepel Makkai Bence-Cs. Nagy Sándor Holtvágányával. A vonaton november elején Cottbusban különdíjat, a Holtvágány áprilisban Houstonban Arany Remi-díjat kapott.

Bódy Gábor filmjeit mutatja be a Tokió Filmex (2004 november 20-28). A japán fesztivál „Filmalkotók fókuszban” című programjában az Amerikai anzixot, a Psychét és a Kutya éji dalát vetítik.

 

(2004. 11. 16.)

Indiában, Chilében, Oroszországban és az Egyesült Államokban

Szabó István retrospektív-sorozatot vetít a 10. Kalkuttai Filmfesztivál (2004. november 10 - 17) – tartalmazza a Magyar Filmunió sajtóközleménye. Az Oscar-díjas rendező tíz műve mellett az indiai szemlén bemutatják Antal Nimród Kontrollját és Sas Tamás Apám beájulna című filmjét is.

A Santiagói 12. Chilei Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra (2004. november 11 - 17) hívták meg Lakatos Róbert Ördögtérgye című alkotását. Az erdélyi legendát feldolgozó mű a legjobb rövidfilm díját nyerte el az idei, a 35. Magyar Filmszemlén (2004. január 27 - február 3).

A „fogyatékkal élők fesztiválja” tűzi műsorra Moszkvában Nordin Eszter számos nemzetközi szemlén játszott Tabu című filmjét.

A 13. St. Louis-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. november 11 - 21.) szerepel a Lovy-testvérek MIX című filmje. Az amerikai mustra a világ minden tájáról hív játék- és dokumentumfilmeket, hogy átfogó képet nyújtson az új filmgyártási tendenciákról.

 

(2004. 11. 12.)

Európai Oscarra jelölték Antal Nimródot és Koltai Lajost

November 11-én közzétették az Európai Filmakadémia 2004-es jelöléseit - áll a Budapest Film sajtóközleményében.
A legtöbb jelölést Pedro Almodóvar már Magyarországon is nagy sikerrel vetített Rossz nevelés, Alejando Amenábar The Sea Inside, és Fatih Akin Fallal szemben című filmje kapta. A legjobb film díjára 6 alkotást jelöltek: Pedro Almodóvar, Alejandro Amenabár és Fatih Akin filmje mellett Christophe Barratier Kóristák, Mike Leigh Vera Drake és Lukas Moodysson A Hole in My Heart című filmjét.

Két magyar alkotó is szerepel a jelöltek között: Antal Nimród a Kontroll rendezéséért, Koltai Lajos a Csodálatos Júlia fényképezéséért kaphat díjat a december 11-én Barcelonában tartandó díjátadón. A legjobb rendező kategóriájában Antal Nimródnak Almodóvarral, Amenábarral, Akinnal, Theo Angelopulosszal és Agnes Jaouival kell megmérkőznie.

 

(2004. 11. 11.)

Sevillában, Amiens-ben és Szentpétervárott

Az európai filmművészet legfrissebb alkotásaiból válogató Sevilla-i Filmfesztiválon (2004 november 6-13.) Fliegauf Benedek Dealere a fesztivál 60 000 eurós fődíjáért versenyez. Antal Nimród Kontrollját és Török Ferenc Szezonját az információs programba hívták meg a spanyol szervezők - olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében.

A 24. Amiens-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004 november 5-14.) versenyez Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2-je és Rófusz Ferenc Tüzet szüntess! című filmje. Cakó Ferenc két gyurma-animációját, A róka és a hollót és a Randevút is meghívták a francia mustrára.

Grunwalsky Ferenc Táncalakját a Szentpéterváron megrendezett Kinodance hívta meg. A Ladányi Andrea táncművész főszereplésével készített filmmel Oroszország egyetlen táncfilmeknek szentelt fesztiválján találkozhat a szentpétervári közönség.

A kapcsolódó Filmkultúra link a két Dealer kritika:
Marik Noémi: A Halottak élén
Bella Tamás: Szoláriumkoporsó

 

(2004. 11. 11.)

A hollandiai Leeuwarden-ben

A hollandiai magyar kulturális évad alkalmából kiemelt magyar programmal kezdődik a 26. Noordelijk Filmfesztivál (2004 november 10-14.). A legújabb magyar filmekből összeállított programot Vagabond koncert is fűszerezi Hollandia „északi fesztiválján” - olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében.
A szeptemberben kezdődött Hongarije Aan Zee kulturális évad a kortárs magyar művészet számos területét mutatja be Hollandiának. Az évadot szervező Hungarofest a Magyar Filmunióval együttműködve rendezi meg a filmes eseményeket.
A hollandiai Friesland tartomány fővárosában rendezett nemzetközi filmfesztiválon versenyez Janisch Attila Másnapja, és bemutatják Fliegauf Benedek Dealer, Antal Nimród Kontroll, Hajdu Szabolcs Tamara, Szomjas György Vagabond, Fekete Ibolya Chico, Zsigmond Dezső Aranykalyiba, Silló Sándor Mozi zongorára, valamint Almási Tamás Alagsor című filmjét. A zsűri munkájában Szomjas György filmrendező vesz részt. A fesztiválon több magyar rendező személyesen mutatja be alkotását a holland közönségnek.

A kapcsolódó Filmkultúra link a két Dealer kritika:
Marik Noémi: A Halottak élén
Bella Tamás: Szoláriumkoporsó

 

(2004. 11. 4.)

Magyar Szezon Cottbusban

Antal Nimród Kontrollja és Török Ferenc Szezonja versenyez a nagyjátékfilmek között a 14. Cottbusi Kelet-Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján (2004 novemer 2-6.) – tartalmazza a Magyar Filmunió sajtóközleménye. A Lubina nevű fődíjat öttagú nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobb játékfilmnek. A FIPRESCI zsűri tagja Csákvári Géza újságíró is.

A Szezon versenyzése mellett a „25-ök Európája” jegyében szervezett különprogramon is jelen lesz Török Ferenc egy alkotásával. Az ARTE felkérésére tíz fiatal neves európai rendező készített egy-egy filmet olyan emlékművekről, amelyekben a múlt és a jövő találkozása érhető tetten. Magyarországról Török Ferencet kérték fel, aki a gellérthegyi Szabadságszoborról készített filmet A szabadság szobra címmel. A film permierjét Cottbusban tartják.

Tarr Béla rövidfilmjét, a Prológus-t a Visions of Europe című szkeccsfilm részeként a fesztivál kiemelt eseményeként mutatják be a különprogramban.
Mátyássy Áron Nyári délutánja a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást. A Tóth Orsolya főszereplésével készült kisfilm a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának első külföldön bemutatott rendezése.

Versenyen kívül vetítik Fazekas Péter Mindjárt meghalokját. A kétperces mű az a törökországi Antalya-i Arany Narancs Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is látható volt. A nemzeti közönségsikereket felvonultató programba hívták meg Sas Tamás Apám beájulna című moziját. A magyar-svájci koprodukcióban készült, Robert Ralston Drum Bun – Jó utat! című alkotását a fesztivál „Spektrum” szekciójában mutatják be.

A cottbusi filmfesztivált 1991-ben alapították az egykori NDK filmklub mozgalmának kezdeményezésére.
2000-ben Varga Balázs készített interjút lapunknak a fesztivál igazgatójával, Roland Rusttal.

 

(2004. 11. 4.)

A Dealer és a Ki a macska? Genfben

A 10. „Cinema Tout Écran” Nemzetközi Film és Televíziós Fesztiválon (2004 október 29 - november 7.) szerepel Fliegauf Benedek Dealere és Mészáros Péter Ki a macska? című rövidfilmje – írja a Magyar Filmunió a sajtóközleményben.

 

(2004. 11. 4.)

A Szófiai Magyar Kulturális Intézetben novemberben

3., szerda 17.30
Beszélgetés az új magyar filmművészetről - vezeti: Vera Najdenova professzor, művészettörténész

4., csütörtök 18.00
Filmvetítés - Janisch Attila: Másnap (bolgár fordítással)

8., hétfő 18.00
Filmvetítés: Antal Nimród: Kontroll (bolgár fordítással)

16., kedd 18,00
Filmvetítés: Groó Diána: Tarka képzelet – Rousseau álmai (angol nyelven)

18., csütörtök 17.00 Szófiai Szent Ohridai Kelemen Egyetem, Magyar Tanszék
Lőrincze Lajos televíziós interjúi - videovetítés szakmai közönségnek (magyarul)

18., csütörtök 18.00
Filmvetítés: Török Ferenc: Szezon (bolgár fordítással)

25., csütörtök, 18.00
Filmvetítés közkívánatra: Fischer Gábor: Montecarlo! (bolgár fordítással)

 

(2004. 10. 27.)

Európa Hollywoodba megy: Los Angeles is Kontroll alatt

A European Film Promotion (EFP) "Új arcok az európai filmben” címmel bemutatót szervez az American Film Institute (AFI) rendezte Los Angeles International Film Festival-on november 4-e és 14-e között - írja az EFP Media Office. Az EFP tagszervezetei - közöttük a Magyar Filmunió - tíz filmalkotót választottak ki a rendezvényre.

Magyarország képviseletében Antal Nimród és filmje, a Kontroll szerepel a fesztiválon. Az Amerikai Filmintézet 18-dik alkalommal rendezi meg a tíznapos nemzetközi fesztivált, amelyen az újonnan feltűnt alkotók új játék-, rövid- és dokumentumfilmjei mellett nagynevű rendezők legújabb alkotásai is helyet kapnak.

Az EFP tíz alkotójának részvétele a hollywoodi Sunset Boulevard-on az Európai Unió MÉDIA Programjának támogatásával jön létre. A filmeket a nézők az alkotók jelenlétében tekintik meg, a vetítéseket közönségtalálkozó követi.

Az európai film tíz új arcát hivatalosan november 7-én egy 300 fős fogadáson mutatják be a sajtó illetve a filmszakma képviselőinek.

 

(2004. 10. 27.)

Három magyar kisfilm Uppsalában

A 23. Uppsalai Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválján (2004 október 18-24) versenyzett Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2-je, Schilling Árpád Határontúlja és Török Ferenc Cipőkje. A svédországi verseny fontosságát emeli, hogy a fődíjas alkotás automatikusan az Európai Filmakadémia jelöltjei közé kerül - írja a Magyar Filmunió sajtóközleménye.

Az uppsalai fődíjat a svéd Staffan Lamm Russeltribunalen című filmje kapta.

 

(2004. 10. 27.)

Hollywoodi Szerelemtől sújtva

Los Angelesben amerikai pénzből Sas Tamás még egyszer leforgatja a Szerelemtől sújtvát. A magyar film meglepő sikert aratott a közelmúltban a tengerentúlon. A hazai filmművészetben példa nélküli forgatás november végén kezdődik. Az új produkciót az "amerikai Szerelemtől sújtvát” a hollywoodi mamutstúdió, a Paramount forgalmazza kétszáz moziban - olvasható a Népszabadságban.

Kapcsolódó Filmkultúra-link:
Kritikánk a filmről: Forgács Iván: Panelháromszög egy bérlakás-panelben

 

(2004. 10. 27.)

Valladolidban, Sao Paoloban, a kijevi Mologyiszton és Nagyszebenben

Spanyolország első filmfesztiválján, az idén már a 49. Semana Valladolid-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004 október 22-30.) a rövidfilmek között versenyez Gyarmathy Lívia Táncrendje és Cakó Ferenc Randevúja; Antal Nimród Kontrollja a közönségdíjért indult Valladolidba - olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében. A spanyolországi fesztiválra Gyarmathy Lívia is elutazik.

A 28. Sao Paolo-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004 október 22 - november 4) versenyez Janisch Attila Másnapja. A brazíliai mustrán 66 országból több mint 300 filmet mutatnak be.

A 34. Kijevi Mologyiszt Nemzetközi Filmfesztiválon (2004 október 23-31) Antall Nimród Kontrollja és Esztergályos Krisztina Parkélet című rövidfilmje szerepel.

Papp Bojána A tévé és én című dokumentumfilmje az ASTRA Nemzetközi Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál nagydíjáért versenyez a romániai Nagyszebenben.

 

(2004. 10. 20.)

Új Eldorádó kazetta a kanadai román konzulátusnak

Nagy érdeklődés kísérte Kocsis Tibor Új Eldorádójának bemutatását Torontóban az 5. Planet in Focus Filmfesztiválon (2004. szeptember 28 – október 3) - tájékoztatta a Budapest Filma Filmkultúrát. A teltházas teremben a vetítés után a rendező válaszolt a közönség és az újságírók kérdéseire.

Kocsis Tibor dokumentumfilmje Európa legnagyobb külszíni aranybányájának tervéről szól, amelyet egy kanadai-román vegyes vállalat szeretne megnyitni a romániai Verespatakon. A cianidos eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt nyernének. Négy falu lakosságát elköltöztetik, a falvakat, házakat, templomokat, temetőket és hegyeket tüntetnének el, mérgeznék a földet. A házak dózerolása megkezdőtött.

A tragikus eseményeket megörökítő Új Eldorádótorontói bemutatóján Kanadában élő román származású aktivisták tiltakozó röplapokat osztogattak a bányanyitás ellen. A filmszemle zárásakor Kocsis Tibor átadta a film VHS-kazettáját a kanadai román konzulátus vetítésen megjelent képviselőjének.

 

(2004. 10. 20.)

Magyar filmek a 43. Viennalén

Fejős Pál filmeket vetít a Metro mozi Bécs belvárosában a 43. Viennalén (2004. október 15-27). A húszas évek jelentős hollywoodi rendezőjének magyar vonatkozású retrospektív programján kívül a Bécsi Nemzetközi Filmfesztiválon játsszák még Hegedüs Péter Örökség: egy halász története, valamint Pölcz Boglárka és Pölcz Róbert Szafari című alkotását. A kéthetes seregszemle alatt 300 film - közülük 44 dokumentumfilm – szerepel írja a Népszabadság bécsi tudósítója.

 

(2004. 10. 13.)

NEO a filmzene Mozartja - újabb díjak a Kontrollnak

Antal Nimród Kontroll című filmjének zenéjét és forgatókönyvét díjazták a dél-franciaországi Aubagne-ban a hétvégén véget ért filmfesztiválon, mely a film és a zene kapcsolatára összpontosító tematikus filmversenyek egyike.
A film zenéjét jegyző NEO - a francia fesztivál fődíját elnyerve - "a hetedik művészet Mozart-ja" megtisztelő címet kapta.
A film rendezőjét és forgatókönyvíróját, Antal Nimródot a legjobb forgatókönyvért járó díjjal tüntették ki.
A francia filmversenyen összesen három díjat adnak ki játékfilmeknek, idén ebből kettőt a Kontroll hozott el. A zsüri tagjai között Pierre Charvet, francia zeneszerző, Francois Chauvaud, díszlettervező, Eric Guirado, César-díjas rendező, Camille Japy, színésznő és Reinhardt Wagner zeneszerző foglalt helyet.

 

(2004. 10. 6.)

Haifában, Pusanban, Ghentben, Törökországban, Aubagne-ban, New Yorkban, Neubrandenburgban és Szófiában

Szabó István Csodálatos Júliája, Janish Attila Másnapja és Fliegauf Benedek Dealer-je szerepel a 20. Haifai Neighbours Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. szeptember 30 - október 7.) - olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében. Izrael egyik legnagyobb nemzetközi mustráján 151 a világ minden tájáról érkező alkotást vetítenek.

A Másnap kópiája Izrael után Dél-Koreába repül: az európai filmek promóciójáért létrehozott European Film Promotion (EFP) az ázsiai filmpiac kapujában, a Pusani Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. október 7-15.) 18 európai rendezőt és filmjét mutatja be. Az EFP - amelynek Magyar Filmunió is a tagja - 1998 óta rendez különböző programokat Dél-Korea legnagyobb filmes eseményén. A szervezet idén több mint 60 filmmel - köztük Antal Nimród Kontrolljával és Janisch Attila Másnapjával - képviseli az európai filmgyártást.

Európában a szemlefődíjas Másnap Belgiumban látható a 31. Ghenti Flanders Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. október 5-16.), amelyre Steven Lovy MIX-e is meghívást kapott.

Antal Nimród Kontrollja és a Pölcz Boglárka-Pölcz Róbert Szafari (2001) című rövidfilmje Törökország fővárosából kelt vándorútra. A "Festival on Wheels" 10 török helyszínen mutatja be európai játék- és rövidfilmekből álló programját és retrospektív vetítéseit négy héten át (2004. október 1-31.) Ankara, Bursa, Çanakkale, Diyarbakýr, Drama, Eskiţehir, Gaziantep, Ýstanbul, Ýzmir és Mersin városokban. A tizedik európai filmek utazó fesztivál 112 alkotása több mint 4000 kilométert tesz meg.

A Kontroll Marcel Pagnol városában, a dél-franciaországi Aubagne-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. október 4-9.) is versenyez, Nemes Gyula A mulandóság gátja című dokumentumfilmjével és Fliegauf Benedek A sor című rövidfilmjével egyetemben.

Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című rövidfilmjét a 42. New York-i Filmfesztivál válogatta be programjába. Az eseményt a Film Society of Lincoln Center rendezi.

Sós Ágnes Teri nagyija szerepel a neubrandenburgi DokumentART Filmszemlén. Az új dokumentumfilm termés az 50 országból érkezett közel 400 film. A Teri nagyi a Duna Televízió és a Diákzsűri dokumentumfilm különdíját kapta az idei, a 35. Magyar Filmszemlén (2004. január 27. - február 3.)

A Szófiai Magyar Kulturális Intézetben az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve vetítik Makk Károly Szerelemjét (1970) október 14-én, majd az Egy hét Pesten és Budánt (2003) 19-én 18 órakor. A Válogatás a 35. Magyar Filmszemle alkotásaiból sorozatban Fliegauf Benedek Dealerje (25-én), Antall Nimród Kontrollja (26-án), Janisch Attila Másnapja (27-én) és Fischer Gábor Montecarlo!-ja (28-án) szerepel.

 

(2004. 09. 29.)

Lisszabonban, Vancouverben, Isztambulban

Janisch Attila Másnapja az 1. IndieLisboa - Független Filmek Nemzetközi Fesztiválján (2004. szeptember 24 - október 2.) szerepel - tájékoztatta a Magyar Filmunió a Filmkultúrát. A portugáliai bemutató után a 23. Vancouver-i Nemzetközi Filmfesztivál (2004. szeptember 23 - október 8.) is meghívta programjába a szemlefődíjas alkotást. Kanada rangos mustráját Szabó István Csodálatos Júliája nyitotta meg. Magyarországról látható még Antal Nimród Kontrollja és Kocsis Ágnes 18 kép egy konzervgyári lány életéből című kisjátékfilmje.

Az Isztambuli Gyerekfilm Fesztivál (2004. szeptember 24-30.) rövidfilm válogatásában Cakó Ferenc A róka és a holló című animációs filmje versenyez.

 

(2004. 9. 22.)

”Drámai” rövidfilmek - nagyjátékok Rigában, Rióban, Salentóban Stuttgartban és Hamburgban

Nemes Gyula A mulandóság gátja című dokumentumfilmjét és Lakatos Róbert Ördögtérgye című kisfilmjét választotta versenyprogramjába az észak-görögországi 10. Drama-i Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (2004. szeptember 19-25.) – tájékoztatta a Magyar Filmunió szerksztőségünket. Lakatos Róbert filmje a legjobb kisjátékfilm díját nyerte el az idei, a 36. Magyar Filmszemlén, a külföldön először vetítik. Nemes Gyula alkotását a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál mutatta be júliusban a külföldi közönségnek.

A világotjárt Hukkle a "Varázs Kristály" díjért versenyez a 17. Rigai Arsnals Filmfesztiválon (2004. szeptember 18-26). Pálfi György alkotása a Fórum szekció további 14 filmjével - köztük Kira Muratova (Nasztrojsik) és Lars von Trier (Five Obstructions) műveivel – rivalizál.

A Lovy-testvérek MIX című moziját az olaszországi első Salento Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. szeptember 18-26) vetítik.

A stuttgarti KINOBLICK filmfesztiválon (2004. szeptember 22-28) látható Makk Károly Egy hét Pesten és Budánja, a tíz rendező készítette Európából Európába című szkeccsfilm és a Dealer. Fliegauf Benedek alkotását a brazil közönség is megnézheti a 6. Rio de Janeiro-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. szeptember 23-október 7).

A Hamburgi FilmFest (2004. szeptember 23-30) Fazekas Csaba Boldog születésnapot! című filmjét mutatja be.

További kapcsolódó linkek Filmkultúra-írások a Boldog születésnapot!-ról:
Kovács Adrien: Úgy maradt
Kurutz Márton: Nyílt levél Osváth Andráshoz
Sulyok Máté: Visszafelé a mozgólépcsőn - szupererő nélkül

 

(2004. 9. 22.)

A Csodálatos Júlia és a Kontroll az Európai Filmakadémia nevezettjei között

Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a 2004-es nevezések listáját, melyre Szabó István Csodálatos Júlia és Antal Nimród Kontroll című filmje is felkerült.


A szakmai szervezetek, egyesületek, fesztiválok és a szaksajtó által ajánlott több mint 400 játékfilmből 42 európai filmet választott ki az Európai Filmakadémia kuratóriuma. A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia 1600 tagja választja ki a jelölteket az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját november elején hozzák nyilvánosságra, az ünnepélyes díjátadásra Barcelonában kerül sor december 11-én. Az Európai Filmdíjakat - többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész díját - 17 kategóriában adják át. Idén először a legjobbnak tartott zeneszerzőt is díjazzák.


Bővebb információ és a nevezettek listája a www.filmunio.hu honlapon.

 

(2004. 09. 15.)

Dealer és Kontroll újabb fesztiválszereplései - Helsinki, Athén, Umea

A két játékfilm Észak-Európában folytatja körútját. A Kontroll és a Dealer meghívást nyert a Helsinkiben megrendezett "Szerelem & Anarchia" elnevezésű fesztiválra, mely szeptember 16-án kezdődik.

A két film következő állomása a 10. születésnapját ünneplő "Opening Nights" athéni filmverseny programja lesz.  Fliegauf Benedek (Dealer) és Antal Nimród (Kontroll) filmje az Arany Athénéért versenyez, amit   a 25-ök Európájának fiataljaiból álló zsűri ítél oda az idén.  A rövidfilmek között Mészáros Péter: Ki a macska? című alkotását mutatják be. A fesztivált szeptember 17-én a Fahrenheit 9/11 nyitja meg, a díjátadásra szeptember 26-án kerül sor.

A Dealer ezt követően Svédországban, a 19. Umeai Nemzetközi Filmfesztiválon lesz látható.

 

(2004. 09. 15.)

Az Aranykalyiba és a Montecarlo! külföldi szereplései - Bergamo és Mladá Boleslav

A hétvégén kezdődött Bergamo-i Filmfesztiválon Zsigmond Dezső Aranykalyiba című dokumentumfilmje versenyez. Bálint Arthurt a film fényképezésért a legutóbbi filmszemle zsűrije operatőri díjjal tüntette ki.
Fischer Gábor Montecarlo! című vígjátéka a "Mosolygó Filmek Fesztiválján" a csehországi Mladá Boleslavban kel versenyre a napokban.

 

(2004. 09. 08.)

Csodálatos Júlia, Kontroll és Másnap Torontóban

Szabó István legújabb filmje (Being Julia) nyitja a 29. Torontói Nemzetközi Filmfesztivált 2004. szeptember 9-18), ahol Antal Nimród Kontrollját és Janisch Attila Másnapját is műsorra tűzik - tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Filmunió. (Az Oscar-díjas rendező filmjéről bővebben olvashat lejjebb, korábbi hírünkben: Szabó István Csodálatos Júliája a nyitófilm Torontóban).

A nemzetközi filmszakma legnagyobb őszi eseményeként számon tartott kanadai fesztiválon évről-évre számos nagyszabású alkotás premierjét tartják. Idén közel 300 játékfilmet mutatnak be, 50 országból. Az észak-amerikai filmpiac "kapujaként" is nevezett torontói rendezvényen való szereplés segíthet, hogy a filmek külföldi forgalmazókat találjanak.

 

(2004. 8. 26.)

A Kontroll a hivatalos magyar nevezés a 2005-ös Oscar-ra

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2004. augusztus 26-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2005. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Antal Nimród Kontroll című játékfilmje képviseli - tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Filmunió. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek magyarországi bemutatója 2003. október 1. – 2004. szeptember 30. között van. A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Schubert Gusztáv filmkritikus, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Surányi András, a Magyar Producerek Szövetségét (MPSZ) Sipos László, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Szabó Gábor és a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós képviselte. Az Oscar-ra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végéig az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2005. január 25-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 27-én 77. alkalommal kerül sor a hollywood-i Kodak Theatre-ben.

 

(2004. 8. 18.)

Montreali világfilm a Dealer, a Kontroll és a Másnap

A 28. Montreal-i Világfilm Fesztiválon (2004. augusztus 26. - szeptember 6.) vetítik Antal Nimród Kontrollját, Fliegauf Benedek Dealerjét és Janisch Attila Másnapját. A kanadai mustra 72 országból érkezett 416 filmalkotással mutatja be az egyes földrészek kortárs filmművészetét - olvasható a Magyar Filmunió sajtóközleményében.

 

(2004. 7. 7.)

Szabó István Csodálatos Júliája a nyitófilm Torontóban

A 29. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (2004. szeptember 9-18) ünnepélyes nyitó díszelőadása Szabó István új filmje, a Csodálatos Júlia lesz - jelentette az IC Press. A Being Julia Robert Lantos producer kilencedik olyan filmje, amely nyitófilm a kanadai szemlén - köztük az Oscar-díjas rendezővel második közös munkájuk, A napfény íze / Sunshine (1999). A kanadai-angol-magyar koprodukcióban készült Csodálatos Júliát Koltai Lajos fényképezte - olvasható a Népszabadságban az InterCom tájékoztatására hivatkozva. A forgalmazó novemberre tervezi a film magyarországi bemutatóját.
A Being Julia kanadai-angol-magyar koprodukcióban készül, a két főszereplő, Annette Bening és Jeremy Irons a múlt nyáron 42 napot dolgozott budapesti és kecskeméti helyszíneken. A forgatókönyvet W. Somerset Maugham Színház című regényéből Ronald Harwood készítette. A zongorista Oscar-díjas forgatókönyvírója írta saját színdarabjából Szabó István előző nagyjátékfilmjének, a Szembesítésnek (Taking Sides - Der Fall Furtwängler, 2001) a forgatókönyvét is. A Csodálatos Júlia szereplői között található még Bruce Greenwood, Michael Gambon, Miriam Margolyes, Juliet Stevenson, Shaun Evans, Lucy Punch, Maury Chaykin, Sheila McCarthy, Rita Tushingham és Rosemary Harris.
Maugham regényéből 1962-ben Lili Palmer és Charles Boyer főszereplésével Alfred Weidenmann készített filmet Csodálatos vagy, Júlia! / Julia, Du bist zauberhaft címmel. Szabó István Being Julia-ja - az InterCom összegzése szerint - a szerelem, a belőle következő bolondság, bosszú és felfordulás története, amely a harmincas évek londoni színházi világ kulisszái között játszódik.
A Csodálatos Júlia hősnője a kiegyensúlyozott és boldog házasságban élő tehetséges és gyönyörű Julia Lambert (Annette Bening), akinek a lábai előtt hever London. A játék a mindene, de annyira, hogy képtelen abbahagyni - mindig játszik, szerepet mond, még akkor is, amikor beleszeret egy nála sokkal fiatalabb férfiba. De ifjú szerelme egy korban hozzá illő, feltörekvő naivát választ inkább, s épp Juliánál keres protekciót új kedvese pályájának megsegítésére. A Kossuth-díjas Szabó István tavaly júniusban, a produkció forgatása előtti budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: nagy kihívásnak tartja a filmet, mert vígjátékot még nem rendezett.
Az alkotók akkori közlése szerint a Being Julia költségvetése 18 millió amerikai dollár, és 54 forgatási nap alatt rögzítik. A magyar helyszínek között említették az Astoria és a Gundel éttermet, a Moulin Rouge-t és a Radnóti Színházat - írja a Népszabadság.
A Filmkultúra kritikái Szabó István Szembesítéséről:
Fazekas Eszter: A művészet az igazolóbizottság előtt
Dragon Zoltán: Mit ér egy karmester zenekar nélkül?
és A napfény ízéről.