Készülő magyar filmekről

(2004.07.28.)

Ember Judit: Angyalföld - kertváros

Ismét az emberi sorsokat vizsgálta a történelemben Ember Judit Balázs Béla-, Életmű- és Kiváló Művész-díjas dokumentumfilm rendezőnő legújabb, a Dunatáj Alapítványnak készített filmjében. Az Angyalföld - kertvárosban a kertek, házak, virágok, kövek, emberek vallanak arról, mekkorát is változott a társadalom hatvan év alatt - mondta a Filmkultúra kérdésére a rendezőnő.

Ember Judit tizenkét - a mai Angyalföld villanegyed részében élő - lakót szólaltatott meg. A kerületrészt 1941-ben kezdték építeni „mesebeli házikókból”, hogy a pályatesten lakó kitelepített magyaroknak szálláshelyet adjon. A Horthy Miklósné nevéhez fűződő „nyomorenyhítő akcióból” létrejött településrészt a kormányzó feleségéről elnevezve Magdolnavárosnak hívták. A telep elnevezése az évtizedek alatt - és a történelmi korszakoknak megfelelően - változott: Tripoli lett a kertváros első épülete - a futóhomokra az abesszíniai háború idején épített Korcsma a Tripolihoz cégére után -, majd Rákosi Mátyás és József Attila nevét is viselte a kertváros. Itt járt barakkiskolába (a később kőből épült Tomori Pál Iskolába) Cziffra György, akinek a zongorajátéka szolgáltatja a film zenéjét. Az egykori „nyomorenyhítő akcióból” felépített házsorok hatvan évvel később Angyalföld előkelőnek számító villanegyedévé váltak.

Az Angyalföld - kertváros története Trianontól kezdődik, és benne van a nagyhatalmi politika, a nemzetállami elképzelések és megvalósítások, Jalta, a kitelepítések, ’56, a földönfutók és a rendszerváltás históriája - vallja Ember Judit. A csaknem ötórás, tizenkét epizódból álló Angyalföld - kertvárost várhatóan a Duna Televízió tűzi műsorára öt majdnem egy órás részben.

Angyalföld - kertváros
rendező: Ember Judit
producer: Dr. Buglya Sándor
operatőr: Illés János
vágó: Kulics Ágnes és Antal Miklós
gyártásvezető: Szederkényi Miklós

 

(2004.07.22.)

Dyga Zsombor Kész cirkusza

Udvaros Dorottya, Ónodi Eszter, Csuja Imre és Scherer Péter főszereplésével 2004. július 19-én a Kész cirkusz című film forgatását Dyga Zsombor - értesítette a Filmkultúra szerkesztőségét Lovas Balázs társ-forgatókönyvíró. A Tesó díjnyertes író-rendezőjének legújabb akció-vígjátékában három gombfoci-fanatikus kaotikus válási perpatvarba keveredik. Durst György és Dávid András producerek már görög és román forgalmazót is talált a filmhez.

Az Akna Film Kész cirkusz című akció-vígjátékában három lakótelepi gombfoci-fanatikus kezébe egy számzáras retikül kerül. De vajon mi az, ami olyan a fontos a kézitáskában? És miért lohol a nyomában egy kivénhedt focista, a nimfomán feleség, a macsó menedzserasszony, a cukorbajos civilhekus, no meg az agysebésznek korántsem nevezhető bankrabló-trió?

A három lakótelepi gombfocis srácot a már Tesóból ismert fiatal színészhármas, Welker Gábor, Schmied Zoltán és Elek Ferenc alakítja, míg a focista szerepében Scherer Pétert, a feleségében Udvaros Dorottyát, a civilhekuséban Csuja Imrét láthatjuk, Ónodi Eszter pedig élete első gátlástalanul negatív karakterét játszhatja el a menedzsernő bőrébe bújva. Az IQ-csökkent bankrabló-triót Tóth József, Görög László illetve a Família Kft. Lajosaként megismert Nagy Zoltán alakítja, de apróbb szerepekben föltűnik majd Hajós András, Kránitz Lajos és a Moszkva tér Royalját megszemélyesítő Szabó Simon is a filmben.

A szkriptet a 34. Filmszemlén a legjobb fiatal forgatókönyvírói díjat elhozó Tesóhoz hasonlóan ezúttal is a rendező és Lovas Balázs jegyzik. A könyv 110 oldala ellenére Dyga Zsombor 80 percre igyekszik megvágni a Kész cirkuszt, ugyanis gyakorlatilag egyetlen nagy ívű, fékevesztett tempójú akciójelenetté szeretné összegyúrni a párhuzamos szálakon futó sztorit. A gyors ritmust a Tesónál is bővebb mennyiségben adagolt külvárosi humor fogja könnyen emészthetővé tenni.

A Kész cirkusz Durst György és új társa, Dávid András első közös produceri munkája. A húsz évig Franciaországban dolgozó Dávid András, bár még a magyar forgalmazó sem biztos, már megállapodott a Medial nevű görög és a Moebius nevű román filmterjesztővel is.

A képekért Horváth Árpád operatőr, a vágásért Czakó Judit a felelős. Az eredeti filmzenét most is az öttagú békásmegyeri formáció, az Uptown Fellaz jegyzi: a Tesó funkys zenei világa után ezúttal rézfúvósokkal idézik fel a '70-es évek akciófilmjeinek és krimijeinek 2004-re hangszerelt atmoszféráját. Igazi csemegének ígérkezik a film záródala, amelynek feléneklésére a zenekar az underground elektronikus zenei szcénában nevet szerzett Senát kérte fel. A ghánai származású zeneszerző nemrég debütált First One című albumával a magyar piacon.

A Kész cirkusz képeit július 19-től augusztus 7-ig veszik fel, a látványvilágot a csillaghegyi és a békásmegyeri lakóparkok, lakótelepek adják. A film várhatóan decemberre készül el, és a 2005-ös Magyar Filmszemlén vetítik először.

Munkacim: Kész cirkusz
Rendező: Dyga Zsombor
Producer: Durst György, Dávid András
Gyártó cég: Mediawave 2000 Kft
Operatőr: Horváth Árpád
Forgatókönyv: Dyga Zsombor, Lovas Balázs
Zene: Uptown Fellaz
Jelmez: Szeibert Kata
Gyártásvezető: Kallós Bea
Első asszisztens: Lovas Balázs
Hangmérnök: Juhász Róbert
Vágó: Czakó Judit
Főszereplők: Welker Gábor, Elek Ferenc, Schmied Zoltán, Udvaros Dorottya, Csuja Imre, Ónodi Eszter, Scherer Péter, Görög László, Tóth József, Nagy Zoltán
Felvételi technika (35, 16, HD, video): S16
Forgatás (tervezett) periódusa (év, hónap): 2004. július 19 - augusztus 7.
Forgatás helyszíne (Bp., vidék, külföld, műterem): Budapest
Befejezés tervezett időpontja: 2004 december

 

(2004.07.22.)

Árpa Attila ARGO-ja

2004. szeptember 16-án kerül a mozikba Árpa Attila első filmje, az ARGO - jelentette be a sajtónak a film forgalmazója, az SPI International. A 2003-ban forgatott film vágási munkálatai nemrég fejeződtek be. Az alkotást a premierig teljes titok fedi, a film producere, György Péter mindössze annyit árult el, hogy az ARGO szemtelen kísérlet - mit is "szúr" a közönség. Árpa Attila trash-meseként határozza meg az ARGO műfaját.

A film történetének kiindulópontja a kétezer éve Magyarországon elrejtett római kincs, amelyet három különlegesen agyament csapat hajszol: többek között Kovács Lajos, Nagy Feró, Csuja Imre, Oszter Sándor, Jáksó László és a nem párban játszó Mucsi Zoltán és Scherer Péter.

 

(2004.06.30.)

Pacskovszky József: Ég veled!

Pacskovszky József legújabb filmje, amelyet május közepétől forgat, A mi szerelmünk és A boldogság színe vonalát folytatja – tudtuk meg a Hunnia Filmstúdiótól. Az Ég veled! a Sándor Pál vezette Hunnia Filmstúdió első nagyjátékfilmje. Az operatőr ismét Gózon Francisco.

”A csillagok és a Föld között játszódó történetek füzére az egymásrautaltságról szól, és arról, hogy mindannyian bűnbeestünk, és hogyan viseljük ennek következményeit” – nyilatkozta a rendező a filmhu-nak. Ez a film az előző filmek lírai, groteszk, ironikus hangvételében készül – azzal a „kosztolányis” humorral, emberszeretettel, amelyet már az Esti Kornél csodálatos utazása című filmjénél is tapasztalhatott a közönség.

Az Ég veled! tartalmából: Andrej (Dimitrij Pavlenko), az orosz űrhajós már hónapok óta végzi kutatásait az űrben, a MIR űrállomáson, de lehozatala egyre késik. Felesége, Szvetlána (Natasa Szeliversztova) rendszeresen felhívja őt az űrközpontból video-telefonon. A kettejük közötti hétköznapi veszekedés (a feleség elfelejtette befizetni a gázszámlát) Szvetlána számára adja a lehetőséget: Andrej képébe vágja, hogy van valakije, és hogy elhagyja őt. Egészen Rómáig fut olasz szerelme (Marco Bonini) után.

Ezzel elkezdődik a történetek kavalkádja:
Egy szűz néger lány (Foshu Nikolett) találkozik egy férfival, aki csak egyet akar: elvenni a lány ártatlanságát.
Egy kriminálpszichológusnő (Tóth Ildikó) már-már személyes érdeklődéssel „vallat” egy rabot (László Zsolt), aki megtörik, és vallani kezd, miközben a pszichológusnő élete törik derékba…
Egy idős férfi (Kállai Ferenc) fülét levágja egy fodrászlány (Balla Eszter), és kettejük között meghitt kapcsolat bontakozik ki.
Egy színész (Hajdú István) és egy statisztalány bosszúhadjáratot folytat egymás ellen…

Életek, sorsok, történetek bonyolódnak. Sok furcsasággal körítve. És úton-útfélen elvész valami vagy valaki – visszahozhatatlanul.

A további szereplők között találjuk még Hábermann Líviát, Kerekes Évát, Pindroch Csabát és Pacskovszky Áront is.

 

(2004.04.22.)

A Sorstalanság forgatásáról

Ennio Morricone  nagyszabású koncertet ad április 25-én este nyolc órakor a Budapest Sportarénában. A 76 éves zeneszerző  a hét hátralévő részét Győrben tölti, ahol naponta hat-nyolc órán keresztül a próbál, és Koltai Lajos-film zenéjén is dolgozik. A Sorstalanság forgatása valószínűleg április 26-án folytatódik – írta legutóbb (április 16-án) a Népszabadság. A film felvételeinek készítése több mint két hónapja szünetel átmeneti pénzhiány miatt. A teljes estés mozifilm fele elkészült, a tekercseket a rendező össze is vágta. A Népszabadság szerint a hazai állami támogatásként megítélt 920 millió forintot a produkció felhasználta, de a szerződött külföldi pénzforrások még nem nyíltak meg. Egyebek mellett az európai filmtámogatási alap, az Eurimages 650 ezer eurós juttatásának nagyobb része sem érkezett meg, mert a produkció nem kapott úgynevezett európai befejezési garanciát az angol Film Finance cégtől. Ez utóbbinak oka pedig az, hogy – a magyar producer, Barbalics Péter korábbi nyilatkozata szerint – a hazai áfatörvény módosítása miatt csökkent a felhasználható támogatási összeg, így nem teljes a film 2,5 milliárdos finanszírozása – írja a Népszabadság.

(NOL)

 

(2004.01.20.)

Csúszik A londoni férfi forgatása

Valószínűleg november végén, december elején kezdődik Tarr Béla A londoni férfijének forgatása – válaszolta érdeklődésünkre Téni Gábor producer.
Korábbi hír szerint ugyanis szervezési okokból lehetetlenné vált a nemzetközi koprodukcióban hónapok óta előkészítés alatt álló, A londoni férfi című magyar film elkészítése.
Tarr Béla, a film rendezője január 7-én este rendezői nyilatkozatban értesítette a Magyar Mozgókép Alapítványt, Tóth Erzsébet főtitkárt a következőkről: "Minden további félreértés és spekuláció elkerülése érdekében felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy A londoni férfi forgatásának további elcsúsztatását nem tudom elképzelni, a filmet semmilyen későbbi időpontban nem tudom, és nem fogom megrendezni. 2004. január 7. Tarr Béla rendező."
Ahogy hírrovatunkban korábban olvasható volt Tarr Béla A londoni ember című filmtervére az Eurimages Igazgató Tanácsa 85. ülésén 400 000 eurót (több mint 100 millió HUF), a Magyar Mozgókép Közalapítvány 100 millió forintot ítélt meg.

A londoni férfi operatőre Robby Müller, aki – többek között – Wim Wenders, Lars von Trier, Jim Jarmush filmjeinek fotografálója. Tarr Béla Georges Simenon A londoni férfi című krimijéből (ismét) Krasznahorkai Lászlóval közösen írta a forgatókönyvet. A szereplők között találjuk Volker Spenglert, Rainer Werner Fassbinder filmjeinek színészét és Derzsi Jánost is. A londoni férfi nemzetközi koprodukcióban – angol, francia, német és holland részvétellel – készül.

(Filmkultúra)

 

(2003.11.26.)

Valahol otthon lenni

Almási Tamás új dokumentumfilmje Magyarországra települt magyarokról szól. A Valahol otthon lenni című a Duna Televízióban három részben vetített dokumentumfilm a közelmúltban Erdélyből, Vajdaságból és Kárpátaljáról 1980 és 1992 között áttelepült magyarok sorsát vizsgálja. Almási Tamás és Varga Zsuzsanna dokumentumfilmesek valamint Kriza Bori szociológus öt család történetét követik nyomon. A producer Móczán Péter (EPS Produkciós Iroda).
A háromrészes sorozatból az alkotók a januári filmszemlére egyrészes filmváltozatot készítenek, amely reményeik szerint a mozikban is látható lesz.

(Filmkultúra)

 

(2003.11.12.)

Elkezdődött: Állítsátok meg Terézanyut!

Bergendy Péter rendezésében november 10-én a budapesti Royal Szállóban elkezdődött a Rácz Zsuzsa bestselleréből - Állítsátok meg Terézanyut! - készülő filmváltozat forgatása. A felvételek készítését a Műjégpályán folytatják, majd a téli leállás után áprilisban forog tovább Pados Gyula kamerája. (Az operatőr addig a Koltai Lajos rendezte Sorstalanságot filmezi.) Jövőre 40 forgatási napot tervez a stáb.
A címszerepet Hámori Gabriella, a Radnóti Színház művésze alakítja. A további főbb szerepekben Ónodi Eszter, Schell Judit és Major Melinda látható, epizódszerepet kapott Csomós Mari, Haumann Péter és Bács Ferenc. Az Állítsátok meg Terézanyut! rendezője, Bergendy Péter eddig reklámfilmeket készített. A film producere Bodzsár István, a gyártó az Unio Film (koprodukciós partner az RTL Klub), a művet – a tervek szerint – 2004 szeptemberében mutatja be az SPI. A film költségvetése 208 millió forint. A produkció elkészítését a Magyar Mozgókép Közalapítvány 90 millió forint értékben támogatja.
Rácz Zsuzsa újságíró a harmincas éveikben járó, egyedülálló magyar nők életéről írta könyvét az angol Helen Fielding írásához hasonló stílusban. Amint a Bridget Jones naplója, az Állítsátok meg Terézanyut! is félig-meddig önéletrajzi ihletésű, naplószerű regény. A szerző a "divatosan jó állású, márkás cuccokban járó, és sármos pasi mellett feszítő magazinos nő-képpel" akar "leszámolni".

(MTI Online)

 

(2003.11.12.)

December 15-től forog a Sorstalanság

Mintegy tízmillió euró (közel két és fél milliárd forint) költségvetéssel, egy tizenhárom éves fiú főszereplésével december közepétől forgatja Koltai Lajos rendező és stábja Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmváltozatát. A főhős Köves Gyuri édesapját Bán János, a mostohaanyját Schell Judit játssza, Haumann Péter és Benedek Miklós családtagokat, míg Rajhona Ádám az egyik szomszédot alakítja. Az operatőr Pados Gyula. Koltai Lajos felkereste római otthonában a világhírű zeneszerzőt, Ennio Morriconét, aki improvizált a rendezőnek a film várható dallamvariációiból.
A Sorstalanság költségvetésének 91 százalékára már megvan a fedezet – ebből 920 millió forintot áll az ország költségvetése. A magyar "fővállalkozásban" készülő mozidarab külföldi partnere a brit Renegade Film és a német Euroarts, amely cégek angol és német alapítványokat vonnak be az alkotás finanszírozásába.

(NOL)

Korábbi, április 24-i hírünket Ősztől forgatják a Sorstalanságot címen lejjebb találja a hírrovatban.

 

(2003.09.30.)

Ami a készülő filmek listájából kimaradt

A Játékfilm Szakosztálytól kapott hírlevélből kimaradt készülő filmek:

Jelmagyarázat:
rend: rendező, pr: producer, gyártó: gyártó cég, op: operatőr, fk: forgatókönyv, zene: zeneszerző, disz: látványtervező, jel: jelmeztervező, gyv: gyártásvezető, assz: első asszisztens, hang: hangmérnök, fsz: főszereplők, tech: felvételi technika, forog: forgatási időszak, helysz: helyszínek, bef: a befejezés tervezett időpontja

Az ember, aki nappal aludt, író-rend: Szabó László, pr: Ozorai András, gyártó: Neuropa Film, op: Kurucz Sándor, zene: Victor Máté, disz: Rauschenberger János, jel: Breckl János, gyv: Sarudi Gábor, assz: Mag István, hang: Sipos István, vágó: Kabdebó Kati, Lemhényi Réka, Horváth Lili, fsz: Cserhalmi György, Szirtes Ági, Székely B. Miklós, Bubik István, Ujlaky Dénes, tech: S16 felnagyítás, forog: 2001 december-2002 február, helysz: Budapest, bef: 2003. október vége;

téma: A jó rendőr rájön, hogy volt főnökei fegyverrel és kábítószerrel kereskednek. Hosszú küzdelem és harc árán leleplezi őket. (Ezzel 16-ra emelkedett a februári filmszemlén biztosan bemutatandó játékfilmek száma.)

Bécsi út másik végén, rend: Alex Nemetz, pr: Nagy Ildikó, Szekeres Dénes, Thomas Bogner, gyártó: Crew Team, op: Pohárnok Gergő, fk: Alex Nemetz, zene: Gulya Róbert, disz: Szabolcs János, jel: Bárdosi Ibolya, gyv: Góczy Árpád, assz: Dylan Grey, hang: Juhász Róbert, vágó: Alex Nemetz + Focus Fox, fsz: Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, tech: 35 mm, forog: 2004 tavasz, helysz: Bécs, Budapest , bef: 2004. December;

téma: Magyarország közelmúltjának történelméhez kapcsolódó társadalmi, politikai dráma.

(Játékfilm Szakosztály)