Pályázatok, felhívások, közlemények

(2004. 12. 29.)

Nevezés Annecy-ba

Az „animációsfilmesek Cannes-jára” (László Marcell) a franciaországi 29. Annecy Nemzetközi Animációsfilm Fesztiválra (2005. június 6-11.) várják a nevezéseket

2005 január 15-ig

rövidfilm, tévéfilm, reklámfilm és diplomafilm (elsőfilm) kategóriákban.

Bővebb információ és jelentkezés a fesztivál hivatalos honlapján: www.annecy.org

 

(2004. 12. 15.)

MMK-játékfilmes pályázat

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázati felhívást tesz közzé magyar filmalkotások 2005. évi gyártásának támogatására. Pályázni játékfilm műfajú, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Mktv.) 2.§ 7.a) pontjában meghatározott magyar filmalkotások gyártásának támogatására lehet. A filmalkotások minimális hossza 70 perc.

A pályázaton a Nemzeti Filmiroda által a pályázat beadása előtt nyilvántartásba vett magyar filmelőállítók (Mktv. 2.§ 5. pont) vehetnek részt. Egy filmelőállító legfeljebb öt játékfilm gyártásának támogatására nyújthat be pályázatot. Pályázni a következő kategóriákba sorolható játékfilmek gyártására lehet:

1. Az MMK-tól játékfilmgyártási vissza nem térítendő támogatásban még nem részesült új magyar filmalkotás. A támogatási cél megvalósításának határideje 2006. május 31.

2. Az MMK által korábban már támogatott magyar filmalkotás, amelynek gyártását 2004. évben megkezdték. A filmalkotások ebben a kategóriában kizárólag akkor részesülhetnek támogatásban, ha azzal a produkció teljes finanszírozása és befejezése (elszámolással együtt) 2005. május 31.-ig biztosítottá válik, és a forráshiány a filmelőállítónak nem felróható okból, nem költségtúllépésből ered.

3. Azon produkciók, amelyek támogatásáról az MMK korábban döntést hozott, de a gyártási támogatási szerződés megkötésének feltételeit a pályázat beadásáig nem teljesítette. A filmalkotások ebben a kategóriában kizárólag akkor részesülhetnek támogatásban, ha azzal a produkció teljes finanszírozása és befejezése (elszámolással együtt) 2006. május 31.-ig biztosítottá válik.

A megítélhető támogatás összege:
a) amennyiben a filmalkotás összköltségvetése nem haladja meg az 500 millió forintot, a megítélhető támogatási összeg legfeljebb 120 millió forint.
b) amennyiben a filmalkotás összköltségvetése meghaladja az 500 millió forintot, a támogatás összege meghaladhatja a 150 millió forintot, azonban nem haladhatja meg az összköltségvetés 30%-át.

Az MMK fenntartja a jogot, hogy az 1. és 3. kategóriában a filmalkotás gyártásának előkészítésére a megítélt támogatási összeg 10%-áig támogatást folyósítson és a filmgyártási támogatás összegére pedig szándéknyilatkozatot bocsásson ki.

A pályázatok beadási határideje 2004. december 13.

A pályázati eljárásban pályázati díj fizetendő, amelynek összegére az MMK Általános Pályázati Feltételeiben foglaltak irányadók.

 

(2004. 12. 15.)

MMK koprodukciós pályázat 2005

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázati felhívást tesz közzé koprodukciós filmalkotások 2005. évi gyártásának támogatására.

Pályázni játékfilm műfajú, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Mktv.) 2.§ 7.b) és c) pontjában meghatározott magyar részvételű koprodukciós filmalkotások és egyéb magyar részvételű filmalkotások gyártásának támogatására lehet. A filmalkotások minimális hossza 70 perc.
Továbbá támogatásban részesíthetők azon produkciók, amelyek számára az MMK Kuratóriuma a 2003. évi koprodukciós pályázaton szándéknyilatkozatot bocsátott ki, és annak alapján támogatásban még nem részesültek.

A pályázaton a pályázat beadásáig a Nemzeti Filmiroda által nyilvántartásba vett magyar filmelőállítók (Mktv. 2.§ 5. pont) vehetnek részt.

Egy filmelőállító 2005-ben legfeljebb öt koprodukciós filmalkotás gyártásának támogatására nyújthat be pályázatot.

A megítélhető támogatás összege:
a) magyar részvételű koprodukciós filmalkotás: 60 millió forint
b) egyéb magyar részvételű filmalkotás: 30 millió forint
c) szándéknyilatkozat alapján: legfeljebb az abban megjelölt támogatási összeg

Kizárólag azon produkciók támogathatók, amelyek 2006. május 31.-ig befejeződnek (elszámolással együtt).

A pályázatokat 2004. december 6-tól folyamatosan lehet benyújtani az MMK Titkárságán.

A pályázati eljárásban pályázati díj fizetendő, melynek összegére az MMK Általános Pályázati Feltételeiben foglaltak irányadók.

 

(2004. 12. 15.)

Pályázat kamattámogatás igénybevételére

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet kamattámogatás igénybevételére.

A kamattámogatás lehetővé tételével az MMK ösztönözni kívánja a filmelőállítók és a magyarországi pénzintézetek közötti együttműködést, valamint azt, hogy a magyar filmelőállítók az állami finanszírozók által nyújtott támogatáson kívül más pénzügyi forrásokat is vegyenek igénybe.
Ugyanazon támogatott egy naptári évben összesen legfeljebb 5 millió forint kamattámogatást vehet igénybe. A kamattámogatás legfeljebb 6 hónapos futamidejű hitelügyletből eredő kamat tekintetében nyújtható.

A pályázat keretösszege 2004. évben 10 millió forint.

A pályázati eljárásban pályázati díj fizetendő, mely minden esetben a kért kamattámogatás összegének 1%-a +ÁFA.
A pályázatokat 2004. november 1.-től december 20-ig folyamatosan lehet beadni az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. em. 5.) munkanapokon, 9-16 óra között.

A pályázat beadásától számított 30 munkanapon belül az MMK Kuratóriuma határozatot hoz a támogatásról.

Egyéb kérdésekben a Pályázati Feltételek irányadók, amelynek szövege átvehető az MMK Titkárságán, vagy letölthető a www.mmka.hu vagy a www.magyar.film.hu honlapokról.

 

(2004. 12. 15.)

Utómunka-pályázat fiatal filmeseknek

A Független Magyar Művészeti Alapítvány, a Metropolis Stúdió és a Kreatív Média Műhely a fiatal filmesek segítésére utómunka-pályázatot hirdet. A pályázat célja szakmai, elméleti és gyakorlati-anyagi segítséget nyújtani fiatal, elsősorban dokumentumfilmes alkotóknak.
A pályázat Alkotói Műhely formában működik. A filmesek a műhelytől pályázataik alapján szellemi és anyagi segítséget kapnak. A műhelymunkában valamennyi pályanyertes alkotó részt vehet.

A Műhely vezetői: Böjte József rendező-producer, Jankura Péter operatőr, Ponyiczky László stúdióvezető.

Jelentkezni a Metropolis Stúdió honlapján letölthető pályázati adatlappal lehet 2004. december elsejétől folyamatosan.
További elérhetőségek: Budapest 1141, Gödöllői u. 89-91.; tel: 223-1369, 30/9707913; e-mail: studio@metropolis.hu

 

(2004. 12. 15.)

A média és a gyerekek – közlemény

A Magyar Filmművészek Szövetségének Gyermek és Ifjúsági Szakosztálya, valamint Kritikusi Szakosztálya A média és a gyerekek, avagy a jövőnkkel játszunk című 2004. november 18-i összejövetelének döntése alapján született

K Ö Z L E M É N Y

A Filmművész Szövetség Gyermek Szakosztálya első ízben 1998. decemberében, majd 2002. szeptemberében emelte fel szavát a saját készítésű gyerekműsorok számának csökkenése miatt. Szavunk pusztába kiáltott szó volt, és maradt. 2004-re alig, vagy egyáltalán nem készülnek gyermekműsorok és gyermekfilmek. E helyzet megkövetelte egy újabb összejövetel megrendezését - most már a Kritikus Szakosztállyal közösen, - ahol a tragikus helyzet felvázolása után a következő javaslatok születtek.

l. A jelenlegi kilátástalan helyzeten csak úgy látjuk lehetőségét a változásnak, ha a közszolgálatai televízió „gazdája” az Országgyűlés, lépéseket tesz ebben az ügyben, hiszen a Médiatörvény előírja, hogy a közszolgálati televíziónak saját készítésű gyerekműsort sugároznia kell. Kérjük, hogy az Országgyűlés megfelelő bizottságai - az Ifjúsági és Sport Bizottság, valamint a Kulturális és Sajtó Bizottság - tűzzék napirendre e témát. Európában és a Magyar Televízióban a hagyományok szerint a gyerekműsorok sugárzásának ideje a szombat és a vasárnap reggel volt. Ezt a műsor helyet a magyar közszolgálati televízióban politikai, közéleti és egyházi műsorok foglalják el.

2. Kezdeményezzük, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány a rendelkezésére álló pénzből hozzon létre egy gyermek és ifjúsági filmkuratóriumot, és az animációs és dokumentumfilmhez hasonlóan különítsen el egy bizonyos összeget, amelyből pályázatok útján biztosítani lehet gyermekfilmek és gyermekműsorok rendszeres készítését és jelentkezését.

3. Javasoljuk, hogy az illetékes minisztériumok és más intézmények a gyermekműsorokra szánt pénzeiket egyesítsék. Ebből létre kell hozni egy alapítványt, amelynek kötelessége lenne az EU-s és egyéb források felkutatása. Ezek az összegek pályázatok útján lennének elnyerhetők. Odaítélése pártatlan szakmai zsűri közreműködésével történne, egyeztetve a közszolgálati televíziók illetékes vezetőivel.

A magyar televíziózásban számtalan nemzetközi rangot is kivívott alkotás jött már létre, de a XXI. században elvesztette a közönség ezt a „műfajt”, ami nagy felelősséget hárít a magyar médiára, mert a gyerekeknek szükségük van értékközvetítő és szórakoztató filmekre, műsorokra és ebben a zűrzavaros világban segítségre a tájékozódásban.

Budapest, 2004. november 30.

Kremsier Edit a Gyermek Szakosztály titkára és Báron György a Kritikusi Szakosztály titkára

 

(2004. 12. 15.)

Művésztelep és filmfesztivál Balatonfüreden

Tizenegyedszer szerveznek művésztelepet és filmfesztivált Balatonfüreden 2005. június 27. és július 23., illetve 2005. július 25. és augusztus 20. között.

Jelentkezési határidő: 2005. január 20.

Bővebb információ: Hungarian Multicultural Center, Inc. (HMC); P.O.Box 141374, DALLAS, TX 75214, USA - Széchy Beáta, email: bszechy@yahoo.com

 

(2004. 12. 2.)

Levél az MMK-nak az animációs pályáztatásról

„A Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (Manifeszt) szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány Animációs Szakkollégiumának döntései a jelenlegi helyzethez képest igazságosabbak, a szakma széles rétegei számára elfogadhatóak legyenek,” ezért felsorolják a kiírásokkal és döntésekkel kapcsolatos észrevételeket, illetve javaslatot tesznek a korrigálásra a Tóth Erzsébet MMK főtitkárnak küldött levélben.

A levél teljes tartalma a Manifeszt honlapján olvasható.

Kapcsolódó Filmkultúra cikk:

Sulyok Máté: „Pannonturiszt…” - Beszélgetés Patrovits Tamás és László Marcell rajzfilmrendezőkkel (2004)

 

(2004. 12. 2.)

Sources2 - Forgatókönyvírói képzés Budapesten

2004. december 13-ig várja forgatókönyvírók, producerek és rendezők jelentkezését a Sources2 forgatókönyvírói program – adja hírül a Magyar Filmunió honlapja. A szemináriumot 2005 áprilisában rendezik Budapesten.

A képzéssel kapcsolatos bővebb információkat illetve jelentkezési lapot a www.sources2.de honlapon, a MEDIA Desk Magyarország Irodában (Városligeti fasor 38. II/57., 1068 Budapest; tel.: 413-1269, 413-1270, fax: 413-1710, e-mail: info@mediadesk.hu) kaphatnak az érdeklődők.

 

(2004. 11. 11.)

Nevezés a 36. Magyar Filmszemlére

A 36. Magyar Filmszemle (2005 február 2-8., Budapest) nevezési határideje
dokumentum, kísérleti és kisjátékfilmek kategóriájában (kazettaleadással együtt) 2004 november 30.,
játékfilmek esetében 2004 december 1.

A részletes nevezési feltételek átvehetők 2004 november 10-től
a Magyar Filmművészek Szövetségénél (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. II.43., tel: 342-4760) vagy megtalálhatók interneten a www.mmka.hu, ill. a www.magyar.film.hu honlapokon.

 

(2004. 11. 11.)

MEDIA Plus - Új pályázati kiírás

2005 május 1-e és október 31-e között rendezett nemzetközi audiovizuális fesztiválok támogatására - olvasható a Magyar Filmunió honlapján.
Határidő: 2004 november 19.

A MEDIA Plus jelenleg érvényben levő pályázati kiírásai:
Szelektív mozi forgalmazás (92/2003)
határidő: 2004. december 1.
Tv terjesztés (95/2003)
határidő: 2004. november 3.
Piacra jutás és Európai Audiovizuális Fesztivál-hálózat (35/2004)
határidő: 2004. december 3.
A 2005 május 1-e és december 31-e közötti promóciós események esetében: Audiovizuális fesztiválokhoz kapcsolódó promóciós és piacra jutási támogatás (71/2004 )
határidő: 2004. november 19.
A 2005 május 1-e - október 31-e között rendezett fesztiválok esetében:
határidő: 2005. április 4.

A pályázati adatlapok letölthetők a Media Program honlapjáról, illetve MEDIA Desk Magyarország Irodában igényelhetők.

Részletes információ, pályázati anyagok:
MEDIA Desk Magyarország
Tel: 413-1269, 413-1270
Fax: 413-1710
e-mail: info@mediadesk.hu

 

(2004. 10. 20.)

Az adókedvezmények változásáról

A Pénzügyminisztérium (PM) a mozgóképtörvény kiteljesedése érdekében elkészítette a Társasági törvény (Tao) és a Mozgóképtörvény (Mktv) módosítását – olvasható a Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapján.

A PM állásfoglalása szerint a törvénymódosítás a következőket tartalmazza:

"A nem megrendelésre készülő filmekhez is támogatást nyújthatnak a vállalkozások, amelyhez nem kell (sőt nem is lehet) vagyoni jellegű jogot szerezni.

A társasági adóalapban a nem megrendelésre készülő filmalkotáshoz adott támogatás sem fog megjelenni, természetesen a Magyarországon felmerült gyártási költség 20 százalékáig, és természetesen továbbra is a Filmiroda által kiadott igazolásban szereplő összegig, amelyet támogatási igazolás alapján lehet ebben az esetben is érvényesíteni.

Az adókedvezmény feltételei csak annyiban módosulnak a törvényjavaslat szerint, hogy az adott támogatás az alapja és nem a befektetési igazolás, hanem támogatási igazolás alapján vehető igénybe.

Az új előírások hatálybaléptetésére a beterjesztett törvényjavaslat a kihirdetést követő 8-ik napot jelöli meg, ami legkésőbb 2004. november 22-i hatálybalépést jelent. Végül átmeneti rendelkezés biztosítja, hogy a befektetési igazolással rendelkezők a kedvezményeket a 2004. évi április 1. napján hatályos előírások alapján érvényesítsék."

A fentiek értelmében a jövő évi adómódosítások között szerepel a filmek gyártását segítő kedvezmények igénybevételének egyszerűsítését és a problémás ÁFA körből történő kivételét előirányzó javaslat. Ennek lényege, hogy mind a megrendelésre, mind a nem megrendelésre készülő filmalkotások vonatkozásában "támogatási igazolást" ad ki a Nemzeti Filmiroda. Ennek megfelelően a produkciók részére biztosított "20 %-os beszállások" nem minősülnek befektetésnek. Így a filmelőállítónak nem kell jogot adnia a támogató részére a bevételekből való részesedésre, a támogató pedig az ÁFA körbe nem tartozó végleges pénzeszköz átadás jogcímén folyósíthatja támogatását. További előny a befektetési igazolással szemben, hogy a támogatás teljes összegével csökkenthető a támogató adóalapja és adója is. Nagyon kedvező, hogy ezen új rendelkezések hatályba lépésével nem kell megvárni január 1-ét, hanem azok a kihirdetés után 8 nappal hatályba lépnek, ami a PM szerint legkésőbb 2004. november 22-ét jelenti.

 

(2004. 10. 20.)

Pályázat kamattámogatás igénybevételére

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatot hirdet kamattámogatás igénybevételére.

A kamattámogatás lehetővé tételével az MMK ösztönözni kívánja a filmelőállítók és a magyarországi pénzintézetek közötti együttműködést, valamint azt, hogy a magyar filmelőállítók az állami finanszírozók által nyújtott támogatáson kívül más pénzügyi forrásokat is vegyenek igénybe.

Ugyanazon támogatott egy naptári évben összesen legfeljebb 5 millió forint kamattámogatást vehet igénybe. A kamattámogatás legfeljebb 6 hónapos futamidejű hitelügyletből eredő kamat tekintetében nyújtható.

A pályázat keretösszege a 2004. évben 10 millió forint.

A pályázati eljárásban pályázati díj fizetendő, mely minden esetben a kért kamattámogatás összegének 1%-a+ÁFA.

A pályázatokat 2004. november 1-től december 20-ig folyamatosan lehet beadni az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. em. 5.) munkanapokon, 9-16 óra között.

 

(2004. 10. 20.)

IV. Ökumenikus Filmszemle

A Fórum Film Alapítvány magyarországi és határon túli magyar műhelyek részvételével rendezi a IV. Ökumenikus Filmszemlét (2004. november 25-27.) az Uránia Nemzeti Filmszínház ban (1088 Budapest, Rákóczi ut 21.).

A filmszemlére nevezhetők az előző Ökumenikus Filmszemle (2002) óta készült alkotások műfaji és idűbeni megkötés nélkül - alkotónként legfeljebb két mű. A szemlén bemutatott filmeket előzsűri válogatja.

Nevezési határidő: 2004. október 20.

További információk: Fórum Film Alapítvány (1145 Budapest, Róna u. 174. Tel./fax: 220-5413, e-mail: forumfilm@invitel.hu

A nevezési lap letölthető a www.forumfilm.hu honlapról

 

(2004. 10. 20.)

Dokumentumfilmek a Hálózat Televízióban


Magyar dokumentumfilmek sugárzására biztosítana műsoridőt a Hálózat Televízió, kezdetben heti egy alkalommal. A film vetítéséhez a rendezővel stúdióbeszélgetést készítenének. A vetítésekért a televíziócsatorna nem tud percdíjat fizetni, de a meghívott alkotó fellépti díjat kapna.

A vetítéssorozat költségei pályázati úton finanszírozandók, a Hálózat Televízióval közösen. Ehhez a résztvevők hozzájárulása, érdeklődésük nagysága szükséges.

További információ és jelentkezés Szita Miklós sorozatszervezőnél; e-mail:gofilm@mail.datanet.hu

 

(2004. 10. 20.)

Az Irodalmi Rádió előadókat keres

Az Irodalmi Rádió jó vers- és prózamondó képességekkel rendelkező előadókat keres.
Jelentkezni lehet e-mail-ben: irodalmiradio@freemail.hu, levélben: Miskolc 3530, Vörösmarty út 37. IX/3.
Rádiós, televíziós illetve színészí múlt és sok szabadidő előnyt jelent, de nem feltétel. Korhatár nincs.
Jelentkezési határidő: 2004. október 30.

 

(2004. 10. 13.)

Koprodukciós pályázat 35 éven aluliaknak

Németország és Közép-Kelet Európa filmkészítői között létrejövő koprodukciók előmozdítására új díjat alapított a Robert Bosch Stiftung, a Filmbüro Baden-Württemberg együttműködésével. A díjat december 4-én, a 10. Baden-Württemberg-i Filmszemlén adják át Stuttgartban. A kezdeményezés 210 ezer eurós összdíjazású- olvasható a Játékfilmszakosztály Filmlevelében.

A jelentkező csoportok közül, a szakmai zsűri választ ki három németet és három közép-kelet-európait, majd a kiválasztottakból három koprodukciós csapat alakul, és az ekkor már többnemzetiségü tagoknak meg kell egyezniük egy közös témában. A részvétel felső korhatára 35 év.

Pályázni rövid-, dokumentum- vagy animációsfilmmel lehet. A csoportoknak tartalmazni kell a következő személyeket: producer, rendező, operatőr, forgatókönyvíró. Nevezni kizárólag a producer jogosult, és ő felel a produkció elkészüléséért is. A filmet angol, vagy német nyelven kell forgatni, vagy feliratozni a két nyelv valamelyikén.

A pályázatra jelentkezhetnek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldávia, Románia, Szerbia-Montenegró és Szlovákia filmkészítői.

A jelentkezés határideje 2004. október 31.

További részletek: www.filmbuerobw.de; tel: 0711-22 10 67; email: presse@filmbuerobw.de

 

(2004. 10. 13.)

Pályázat - .mov Digitális Filmfesztivál

A Fülöp-szigetek első nemzetközi digitális filmfesztiválja várja a nevezéseket bármilyen digitális hordozóra készült alkotással, nagyjátékfilm (60 perc fölött), rövidfilm (15 perc alatt), középhosszú film (15-60 perc), dokumentumfilm, videóklip és animációsfilm kategóriákban.

Nevezési díj nincs.

Nevezési határidő: 2004. november 5.

A nem angol, vagy fülöp-szigeteki (filippinó avagy tagalog) nyelven beszélő filmeket csak feliratozva vagy dialóglista kíséretében lehet küldeni. A kiválasztott filmek listáját az előzsűri november 26-án hozza nyilvánosságra. Nevezni a film VHS-NTSC, vagy DVD kópiájával lehet (VCD és CD-ROM is elfogadott).

További információ: www.movfest.com, email: alexistioseco@gmail.com

 

(2004. 10. 13.)

Európai Televíziós és Filmes Fórum Bécsben

Ausztria fővárosában rendezik a 16. Európai Televiziós és Film Fórumot (2004. november 25-27). Az esemény az európai médiaipar szereplőinek egyik legnagyobb találkozója.

 

(2004. 10. 13.)

Százmillió forintnyi euró Az érsek látogatásának - EURIMAGES-hírek

Az EURIMAGES Igazgató Tanácsa (IT) 2004. október 3-a és 6-a között Isztambulban tartotta 91. ülését. Az IT koprodukciós gyártására 4 421 591 €-t, forgalmazási támogatásra 179 000 €-t szavazott meg. Az előbbi összegből 14 európai koprodukció kapott támogatást. - tájékoztatta a Magyar Filmuniót Kézdi-Kovács Zsolt, magyar EURIMAGES-képviselő.

Magyar vonatkozású döntések:

gyártási támogatás
Kamondi Zoltán: Az érsek látogatása (HU, RO, IT, Honeymood Films) - 430 000 € (245 forintos váltási áron ~ 105 millió HUF)

forgalmazási támogatás
Tarr Béla: Werckmeister Harmóniák (Moebius Ass. RO) - 8 000 €
Fonyó Gergely: Kelj fel Jancsi (Moebius Ass. RO) - 5 000 €
T.Munteanu: Examen (Klorofilm BT. HU) - 6 000 €
Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról (SC Chicago Tour RO) - 6 000 €
Cantu Mari: Rózsadomb (SC Chicago Tour)    - 7 800 €
Zsigmond Dezső: A rózsa vére (SC Interfilm RO) - 5 000 €
Fonyó Gergely: Na, végre itt a nyár! (SC Interfilm RO) - 5 000 €

összesen: 472 800 €

Megjegyzés: magyar cégek csak olyan film forgalmazási támogatására jogosultak, amely a MEDIA program által nem támogatott országban készült. A nem MEDIA - tag országok - ilyen Románia - jelentkezhetnek európai filmek támogatásáért, ezért van ennyi erdélyi cég, illetve magyar film a támogatottak között.

Az Igazgató Tanács újabb két évre megválasztotta Jacques Toubon-t az EURIMAGES elnökének.

Takarékossági okokból jövő évtől eggyel csökken az ülések száma: a "politikai ülést" összevonták az utolsó, terveket vitató üléssel. Bár a dátumokról és helyszínekről a végleges döntés még nem született meg, érdemes feljegyezni, hogy a 2005-ös első ülés (Strasbourgban) 2005. február 27-e és március 2-a között lesz.
Beadási határidő: 2005. január 10.

A Sevillai Fesztivál külön EURIMAGES szekciót hozott létre, és az Alap által támogatott filmek közül egyet 30 000 € díjjal tüntet ki.

Az Európai Filmdíj idei versenyének 42 előválogatott filmje között 8 koprodukciót támogatott az EURIMAGES. Ugyancsak ezen az eseményen még 4 film versenyez különböző mellék-kategóriákban.

 

(2004. 10. 6.)

Mozipályázat a középiskolásoknak

A Budapest Mozi Közalapítvány (BMK) pályázati úton elnyerhető ingyenes vetítéssorozatokkal hívja a moziba az ifjú nézőket. A BMK pályázata arra ösztönzi a budapesti középiskolai tanárokat, hogy keressék fel valamelyik, az iskolájukhoz közeli art mozi képviselőjét, és a segítségével dolgozzanak ki a diákok körében népszerű, 3-6 reprezentáns kortárs filmet bemutató vetítési sorozatot, a köré épülő moziórákkal együtt.

A pályázatokat az augusztusban felállt új kuratorium bíralja el: Barna Márta a Budapest Film munkatársa; Kozák Zsuzsanna mozgókép- és médiaismeret tanár, szaktanácsadó; Schubert Gusztáv filmkritikus, a kuratórium elnöke.

A pályázat segíti az iskolai médiaoktatást. Ettől a tanévtől valamennyi általános iskolában és gimnáziumban kötelező tantárgy a mozgókép- és médiaismeret.

A kuratórium az eredeti szellemiségű, az adott csoport életkorát és érdeklődését hangsúlyosan figyelembe vevő, a türelmességre, a másság elfogadására érzékenyítő filmeket választó pályázatokat preferálja. Előnyt jelent továbbá, ha kortárs magyar filmek is szerepelnek a repertoárban, illetve ha médiapedagógiai szempontból innovatív, hatékony a foglalkozás.

A tanárok munkáját a Fővárosi Önkormányzat és a BMK honorálja. A nyertes pályázatot beküldő pedagógusok szakmai es szervezési munkájukért cserébe kedvezményes, 200 forintos jegyvásárlásra jogosító kártyát kapnak, a Budapest Film mozijaiba (Corvin, Mamut, Művész, Puskin, Szindbád, Tabán).

Információ szervezési, jogi es pénzügyi kérdésekben: Kun Tímea
Információ tartalmi kérdésekben: Kozák Zsuzsanna

A pályázat kiírása a www.budapestfilm.hu oldalon olvasható.

 

(2004. 10. 6.)

Tanáraink a 19-20. században - konferenciafelhívás

A WJLF és a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai szakosztálya közös konferenciát rendez. A konferencián tanárok, tanári csoportok strukturált, illetve összehasonlító életrajzával foglalkozó előadásokat várnak. Minthogy a legtöbb felsőoktatási intézmény, tanszék egykori magántanári kara a közoktatásban szolgált, bármely felsőoktatási intézmény saját "tudománytörténetének" személyi háttere, azaz az egykori professzorok életrajza is a konferencia-előadás tárgya lehet. Fő szabályként olyan tanárok, professzorok az érdekesek akik pályájuk egyrészét 1850 és 1950 között futották.

Közismert, hogy Magyarországon rengetegen foglalkoznak a 19-20. századi tanárokkal, néhányan szociológusként, néhányan hivatásos neveléstörténészként, felsőoktatástörténészként - sokan egy-egy iskola, egy egy tanszék tanárainak életével és munkásságával, illetve egy-egy szakma jelesei - történelemtanárok vagy kémiatanárok - iránt érdeklődnek.

A konferencia időpontja: 2004 november 26 (esetleg a jelentkezők számától függően 27-e és 28-a)

Helyszín: Budapest VIII. kerület, Dankó utca 9-11.

Jelentkezés: nagy.peter.tibor@ella.hu

A konferenciára lehet jelentkezni saját kutatásokon alapuló kész anyagokkal, illetve a konferenciára készülés során be lehet kapcsolódni egy Karády Viktor és Nagy Péter Tibor által vezetett elitkutatás munkálataiba, amelyek közös szempontrendszert kínálnak a résztvevőknek.

Az előadóknak az alábbi szempontok (vagy egyrészük) figyelembevételét javasolják, amikor az általuk választott tanárokat, tanárcsoportot bemutatják:

a tanárok felekezeti hátterét és vallásváltoztatásait;
a tanárok regionális hátterét, az egyes települések tanári foglalkozás választására presszionáló hatását;
a tanárok szüleinek társadalmi változóit;
tanárok "nevesebb" szüleinek hatását (tehát többgenerációs tanárértelmiség, vagy másféle értelmiség jelenlétét);
a tanárokat kibocsátó gimnáziumok, reáliskolák összetételét, egyes alcsoportokra nézve a tanárok ottani eredményeit, illetve a tanárok tanárainak pályára orientáló hatását;
a tanárok egyetemre lépési korát;
a tanárok egyetemi tanulmányainak eredményességét, mégpedig részben a nominális kitűnőség, részben az esetleg már egyetemistaként megjelentetett cikkek kategorizálásával; a tanulmányok e szakaszában már külön jellemzendő az egyetem szaktudományos tárgyaiból és a tanárképzéshez szükséges tárgyakból felmutatott eredményesség;
a tanári pályaív jelzéseit, hogyan alakul az óraadó, helyettes és rendes tanári kinevezések, fizetési fokozatok közötti előléptetések rendszere, felsőoktatási állásba kerülés;
a tanárok mozgását az iskolák között, ennek vélhető személyes illetve tanügy-igazgatási indítékait, az iskolák, mint munkahelyek presztizssorrendjét;
a tanárok iskolán belüli tevékenységét: igazgatói megbízások, szakmai munkaközösség vezetés, szakkörvezetés, osztályfőnökösödés, iskolai ünnepségek koordinálása, szerep iskolán belüli egyesületekben;
a tanárok iskolai munkájának tartalmilag megragadható elemeit: helyi tantervalkotás, tankönyvválasztás, diákjaik tanulmányai eredményessége, továbbtanulási valószínűsége, az értesítőkben közölt tanári cikkek tartalmi elemei, óraszám, tanítás magasabb és alacsonyabb ill. a-b-c osztályokban
a tanárok iskolán kívüli szakmai szerveződésének megragadható elemeit: tanáregyesületi tagság, publikálás pedagógiai folyóiratokban, pedagógiai könyvek publikálása
a tanárok tanügy-igazgatási elismerésének megragadható jeleit: óralátogatói megbízások, érettségi elnöki megbízások;
a tanárok iskolán kívüli szaktárgyi-szaktudományos működését: elsősorban a szaktudományos folyóiratokban megjelent publikációk, szaktudományos könyvek és füzetek publikálása alapján, szaktudományos egyesületekben való tagság alapján, ottani tisztségek alapján. A tudományos világ kitüntetésekben ill. magántanári címben megnyilvánuló elismerése alapján, könyveiről írt kritikák alapján, tudományos folyóiratokban megjelent nekrológok alapján.
a tanárok iskolán kívüli társadalmi működését, társadalmi kapcsolatainak megragadható jegyei., pl. házasság, társadalmi egyesületi tagságok, szabadkőműves páholy-tagság, helyi egyházi funkciók, helyi képviselőtestületi tagságok, nem szaktudományos és nem pedagógiai publikálás a helyi sajtóban, frontszolgálat, tiszti fokozatok elérése
a tanárok élettartama.

 

(2004. 09. 29.)

Elsőfilmes pályázat Angers-ba

Első rövid- és nagyjátékfilmes pályázatokat várnak a 17. Angers-i Elsőfilmes Filmfesztivál (2005. január 21. és 30.) szervezői; a francia mustrán mutatkozott be például Fekete Ibolya, Mundruczó Kornél, Pálfi György és Tóth Barnabás is.

Jelentkezési határidő: 2004. október 15.

Bővebb információ: Festival Premiers Plans; c/o CST 22-24, avenue Saint-Ouen, 75018 Paris, France; Tel.: +33-1-42-71-53-70; email: paris@premiersplans.org

kapcsolódó honlap: www.premiersplans.org

 

(2004. 09. 29.)

Fiatalos mesterkurzus Ljubljanában - Mike Figgis-szel

Az Európai Filmakadémia november elseje és nyolcadika között rendezi mesterkurzusát „How to combine vision and craft and make a film in one week?” címmel Ljubljanában. A rendezvényre fiatal filmkészítők - színészek, rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, látványtervezők, vágók, hangmérnökök és zeneszerzők - jelentkezését várják, akik legalább egy rövidfilmet készítettek már.

A kurzust Mike Figgis, a Las Vegas, végállomás, az Egyéjszakás kaland, valamint a Tíz perc: Cselló rendezője.

Jelentkezési határidő: 2004. szeptember 30.

Bővebb információ és jelentkezési lap: www.europeanfilmacademy.org

 

(2004. 09. 29.)

Berlinale Co-Production Market

Ismét koprodukciós vásárt rendeznek a német fővárosban az 55. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2005. február 12-17.) idején.

A kétnapos szakmai rendezvény időpontja: 2004. február 13-14.

A producerek és filmkészítők 2-10 millió eurós költségvetésű játékfilmterveikkel pályázhatnak.

Jelentkezési határidő: 2004. november 5.

Bővebb információ a Berlinale Co-Production Market honlapon.

 

(2004. 9. 22.)

Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület alakult

Az animációsfilmes szakmai szervezet alapítói:

Baumgartner Zsolt, Békési Sándor, Csáki László, Heim István Endre, Klingl Béla, László Marcell alelnök, Patrovits Tamás elnök, továbbá M Tóth Géza, Riedl Katalin, Gauder Áron, Varga Erika és Szmieskó Zoltán. (Nagy részük a Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett fiatal vagy már nem is olyan fiatal animációsfilm rendező.)

A Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (manifeszt) céljai:

A magyar animációsfilmes szakma összefogása, az egyéni érdekeken túlmutató szakmai kommunikáció elősegítése.

1.) A magyar animációsfilm alkotások elkészítését és terjesztését szolgáló célok előmozdítása
Az Egyesület fontosnak tartja a magyar filmtörvény nyújtotta lehetőségek kihasználását, valamint annak megismertetését az Egyesület tagjaival. Az Egyesület keresi lehetőségét annak, hogy minél több magas színvonalú magyar animációsfilm készülhessen, és azok széles körben bemutatásra kerüljenek.
Az Egyesület feladatának tekinti az animációsfilmes szakma potenciális támogatóinak felkutatását, a civil szféra bevonását, más – nem állami – források keresését is.

2.) A magyar animációsfilmes szakma döntéshozó testületei törvényes működésének megóvása, az átláthatóság biztosítása
Az Egyesület célja a magyar animációsfilmek készítésére szánt közpénzek elosztásának figyelése és a döntéshozó testületek tevékenységével kapcsolatos információk feldolgozás utáni kommunikálása a nyilvánosság felé oly módon, hogy a széleskörű tájékoztatás a döntéshozó testületek demokratikus működését elősegítse.

3.) A szakmai folytonosság megteremtése, a generációk közti szakadék megszüntetése
A magyar animációsfilmes szakma képviselőinek különböző korosztályai között minimális a kommunikáció. Az Egyesület célja a generációk közötti kapcsolat megteremtése, egymás munkáinak megismerése.
Az Egyesület törekszik a magyar animációsfilm régi sikereinek ápolására, felelevenítésére. Az Egyesület célja a tehetséggondozás és utánpótlás nevelés.

4.) A szakmai bázis megteremtése
Az Egyesület feladata a szakmai bázis megteremtése, olyan tagok integrálása, akiknek neve, munkája, garancia az Egyesülettel együttműködni kívánó magánszemélyek, testületek számára.

5.) Egyesületi honlap működtetése. Az animációsfilmkultúra hazai terjesztése
Az Egyesület internetes honlapot működtet. A honlapot szerkesztőség irányítja, akiknek célja az animációsfilmkultúra terjesztése, rovatok létrehozása és gondozása, naprakész információk tálalása. Az Egyesület kapcsolatot teremt a hírközlő szervekkel, a médiumokkal, szakmai tájékoztatást ad a magyar animációsfilm helyzetéről, aktuális kérdéseiről. Az Egyesület internetes oldalt és email címet biztosít tagjai számára.
Ezeken az oldalakon önéletrajz, animációs munkákból kivett állóképek illetve linkelési lehetőség szerepelhet.

6.) Jogsegély
Az Egyesület rendszeres időközönként jogi fórumot létesít, ahova elsősorban szerzői jogi tanácsadásért lehet fordulni.

7.) Szakmai kapcsolatok, fórumok létrehozása és az együttműködés lehetőségeinek megteremtése
Az Egyesület kapcsolatot kíván teremteni más magyar és külföldi filmes egyesületekkel, társszervezetekkel, a kulturális minisztériummal, az animációsfilmet oktató iskolákkal és a civil szféra különféle szervezeteivel. Az Egyesület szakmai találkozókat kíván szervezni, ahol a filmesek találkozhatnak más művészeti tevékenységet folytató alkotókkal, így írókkal, színészekkel, grafikusokkal, producerekkel, filmkritikusokkal, illetve a művészetek iránt érdeklődő gyerekekkel és egyetemistákkal is.

8.) Animációsfilmes rendezvények, fesztiválok, akciók szervezése
Az Egyesület szeretné ráirányítani a közönség figyelmét az animációsfilmkultúra jelentőségére. Ennek érdekében fesztiválokat kíván szervezni, illetve segíteni szeretné a már létező hazai animációs fesztiválok, más szervezetek, art-mozik, művelődési házak, egyetemek ilyen irányú tevékenységét. Az Egyesület tagjai külföldi fesztiválokat látogatnak, animációsfilmekről gyűjtenek információkat, így szakmai segítséget tudnak nyújtani a fesztiválok megszervezésében. Az Egyesület fontosnak tartja az európai, azon belül a kelet-európai animációsfilmes találkozók szervezését.

9.) Az animációsfilmes kultúra terjesztése az audiovizuális médiában
Az Egyesület alapvető feladatának tartja az animációsfilmkultúra minél szélesebb körben történő terjesztését, ezért szeretné elősegíteni a magas színvonalú animációsfilmek elsősorban közszolgálati televíziós csatornákban történő bemutatását. Évről-évre kitűnő animációsfilmek készülnek világszerte, és nem csupán a gyerekeknek. Az Egyesület fontosnak tartja ezek bemutatását, megismertetését a hazai televíziónézőkkel.

10.) Animációsfilmes kiadványok, könyvek kiadása
Az Egyesület fontosnak tartja az animációsfilmmel foglalkozó külföldi teoretikusok, szakírók könyveinek magyar nyelvre fordítását és azok megjelentetését, ugyanúgy, mint a hazai írók, teoretikusok munkáinak terjesztését. Az Egyesület tagjait tanulmányok, elemzések, kritikák készítésére kéri fel. Az Egyesület szeretné elősegíteni a szakmai, illetve az elsősorban európai animációsfilmet népszerűsítő és ismeretterjesztő könyvek megjelentetését.

Őrbottyán, 2004.június 28.

Kapcsolódó site: a Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület honlapja

 

(2004. 09. 15.)

Nevezés Epiphany-ra

A norvég Epiphany fesztiválra (2004. november 12-14.) várnak jelentkezőket minden kategóriában angol feliratos kópiával.

kapcsolódó honlap: www.epiphany.no
e-mail: Frode Sirevag - frode@epiphany.no

 

(2004. 09. 08.)

A la recherche - Filmkultúra kritikaíró-pályázat - ismét!

A Filmkultúra Online újra meghirdeti kritikaíró-pályázatát! A szerkesztőség idén is egy magyar és egy európai filmet választott az elemzés témájának: Fatih Akin Fallal szembenjéről (Gegen die Wand, bemutató: szeptember 16., beadás: szeptember 30.) és/vagy Hajdu Szabolcs Tamarájáról (bemutató: október 14, beadás: október 28.) várjuk mintegy 6-10 ezer karakter terjedelemben a pályázók elemző kritikáit.

A nyilvános eredményhirdetéseket a beadások után egy héttel (azaz október 7-én és november 4-én) 18 órakor tartjuk az Örökmozgó Filmmúzeumban (Bp., VII. Erzsébet krt. 39.).

A legjobb művek napvilágot látnak a Filmkultúra Online hasábjain, a szerzőket kiemelt honoráriummal díjazzuk.

Az elemző kritikákat a szerkesztőség bírálja el.

 

(2004. 09. 08.)

MAFSZ műhely pályázat

A Magyar Független Film és Video Szövetség pályázható összes kerete 2004-re 4 millió Ft. Pályázni lehet készülő filmek technikai, infrastrukturális támogatására. A beadási határidő folyamatos. A pályázati kiírás a legalább egy éve folyamatos MAFSZ tagságot igazoló tagok részére szól. Előnyt élveznek a már leforgatott filmek befejezését célzó beadványok, illetve az értékelhető munkákkal és referenciákkal rendelkező pályázók. Pályázni szinopszissal és megítélhető VHS, DVD, DV, VCD kópiával lehet. A pályázatokat a beérkezés sorrendjében az elnökségből felállított grémium folyamatosan bírálja el, amelynek tagjai természetesen nem pályázhatnak.

A pályázatot civil alkotók felé nem hirdették meg.

A pályaművek zsűrizése negyedévente történik.

Információ: MAFSZ 061/302-3016

 

(2004. 09. 08.)

Kikötéses rövidfilm pályázat - vízpart és harangzúgás mentesen

A Magyar Független Film és Video Szövetség ismételten kiírja a Káldy László ötlete nyomán indított kikötéses pályázatot. A pályázaton elnyerhető összeg 2x100 ezer Ft.

Feltételek: olyan film elkészítése bármely műfajban, amelynek maximális ideje 5 perc, és nem lehetnek benne a következők:

beszélt szöveg
vízpart
öregember
galamb
szex
fegyver, vagy fegyvernek látszó tárgy
temető
harangzúgás
naplemente
zenék közül: (Vivaldi: Négy évszak; Orff: Carmina Burana; Jean-Michael Jarre, Vangelis)

színe: fekete fehér + 1 szín (monokróm)

Új elemek:
ablak előtt cigarettázó depressziós fiatal férfi vagy nő
öngyilkosság
videó trükk (úsztatás, kép a képben, stroboszkóp, stb.)
ablakon mászó légy
óraketyegés

CSAK MAFSZ-TAG PÁLYÁZHAT. A pályaművek leadása kizárólag DVD vagy VCD formátumban. A filmet csak akkor ítélik meg, ha a felsorolt feltételeknek megfelel.

Nevezési határidő: 2005. május 31.

A pályázati anyagokat a MAFSZ címén (1066 Bp. Oktogon tér 4. fsz. 3.) várják.

A pályaművek zsűrizése a 14. Bilibáncs Fesztiválon 2005 júniusában lesz.

 

(2004. 09. 02.)

Aranyszem - Operatőri Fesztivál

A Magyar Operatőrök Társasága (H.S.C.) új formában ismét elindítja a filmes és televíziós operatőrök évenkénti versenyét. Idén a 2000-2004-ben készült filmeket nevezhetik a filmek operatőrei vagy gyártói, a továbbiakban az előző fesztivál után készült filmek versenyezhetnek. A díjak megítélésében a Magyar Operatőrök Társasága minden tagja részt vehet, és titkos szavazással dönt. Az a filmkészítő, akinek benevezett filmje van, saját kategóriájában nem szavazhat.

Eredményhirdetésre a fesztivál első napján kerül sor: minden kategória első két helyezettét díjazzuk. A szakma megszavazza "Az év operatőre" díjat is. A díjátadás alkalmával versenybe nevezett filmek szereplői, illetve alkotói is fellépnek. Az első, 2004. évi rendezvényt több magyar tévétársaság is közvetíti, ezzel lehetőséget teremtve a filmben és televíziózásban dolgozó szakemberek népszerűsítésére.

A fesztiválra a filmeket a következő kategóriákban lehet nevezni:
1. Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak filmjei
2. Kísérleti filmek és speciális operatőri felvételek
3. Dokumentumfilmek
4. Dramatizált dokumentumfilmek
5. Videoklipek
6. Zenés filmek
7. Kisjátékfilmek
8. Televíziós filmek- a) TV sorozat, b) szórakoztató magazin, c) hírmagazin
9. Természetfilmek
10. Reklámfilmek
11. Játékfilmek
12. Koprodukciós vagy nemzetközi játékfilmek

A filmeket eredeti, vagy DVD formátumban kell eljuttatni a H.S.C. címére, 2004. szeptember 30-ig. A vetítéseket 2004. október 1-től október 15-ig bonyolítjuk le. A díjátadásra 2004. október 29-én, az Illés György 90-ik születésnapja alkalmából tartandó ünnepségen kerül sor. Az Aranyszem fesztivál keretében 2004. október 29-e és 31-e között az alábbi kiemelkedő operatőrök filmjeiből rendezünk vetítéseket több budapesti és vidéki moziban: Eiben István, Makay Árpád, Hegyi Barnabás, Somló Tamás, Illés György, Sára Sándor, Hildebrandt István, Koltai Lajos, Jankura Péter, Tóth János, Kende János, Ragályi Elemér, Zsombolyai János, Medvigy Gábor, Máthé Tibor, Kardos Sándor, Szabó Gábor, Márk Iván, Andor Tamás, Zsigmond Vilmos, Kovács László, Baranyai László, Dávid Zoltán, Balog Gábor, Kapitány Iván.

A Magyar Operatőrök társaságának honlapja: www.hscmot.hu

 

(2004. 09. 02.)

Látványos tálentumok Berlinben

"Designing Your Future – Tervezd meg a jövődet!" a mottója az 55. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál idején, 2005. február 12-e és 17-e között rendezendő Talent Campus-nak (szakkollégium) - adta hírül a Magyar Filmunió . Fókuszban ezúttal a design, a látvány izgalmas világa lesz. A hatnapos műhelymunkán a szakma nagyjai osztják meg tapasztalataikat és szakmai tudásukat a fiatalabb filmes generáció 500 szerencsésével.

Az ifjú rendezők, forgatókönyvírók, producerek, operatőrök és színészek mellett látványtervezők, díszlettervezők, komponisták, sound designer-ek és vágók pályázatait is várják a szervezők 2004. november elsejéig.

A pályázati anyagok lényeges része az "egyperces alkotás", egy mini-film, amit az on-line regisztrációt követően Berlinbe kell kiküldeni.

Pályázni kizárólag az interneten lehetséges. A tavalyi évben a világ 84 országából 520 fiatal filmkészítő - köztük nyolc magyar - részesült abban a szerencsében, hogy a nemzetközi filmipar nagyjaitól tippeket, trükköket és szakmai fortélyokat leshetett el a gyakorlatot előnyben részesítő rendezvényeken. A Campus célja a szakmai továbbképzés mellett, hogy találkozások színhelyéül szolgáljon a világ fiatal filmesei számára. A hatnapos rendezvénysorozat programját a filmkészítés különböző fázisainak - filozófia, előkészítés, gyártás, utómunkálatok és promóció - szentelik majd a résztvevők.

Bővebb információ: www.berlinale-talentcampus.de

 

(2004. 09. 02.)

Pályázat Filmszakmai Likviditási Problémák Áthidalására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet a 2004. évre visszatérítendő támogatások igénybevételére.
A pályázatok folyamatosan nyújthatók be 2004. december 3-ig.
Bővebb információ: Magyar Mozgókép Közalapítvány Titkársága; 1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. 5.
Kapcsolódó honlap: www.mmka.hu

 

(2004. 09. 02.)

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj 2005

A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek külföldi rész-továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben, kutatói illetve művészeti munkában való részvételét teszi lehetővé. Pályázhat minden, 40 évesnél nem idősebb, felsőoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével - lehetőleg a PhD vagy DLA fokozat megszerzésével, rangos publikációkkal, egyéb alkotásaival és eredményeivel - már bizonyította kiemelkedő képességét. Az ösztöndíjas utak 2005. március 1-jétől kezdődhetnek.

Beadási határidő: 2004. november 5.

Bővebb információ: MÖB Iroda, Professzorok Háza; 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. Tel: 384-90-10 - Holodnyák Péter

Kapcsolódó honlap: www.scholarship.hu

 

(2004. 09. 02.)

Media Plus képzések

A Media Plus program keretében még számos képzésre lehet jelentkezni. Bővebb információ: http://www.filmunio.hu/object.1c5c3541-f74d-4235-b9e1-5865b065a956.ivy

 

(2004. 09. 02.)

A Filmjus Alapítvány 2004. évi előkészítési pályázatának döntése

Összesen 11 millió 100 ezer forint sorsáról döntött a Filmjus 2004. július 7-én:

I. JÁTÉKFILMEK

Fliegauf Benedek: Tündérkör - 600 000
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér - 600 000
Dyga Zsombor: Kész cirkusz - 600 000
Szaladják István: Bíbortekercs - 600 000
Fésős András: Kelj fel és járj - 600 000
Sólyom András: Amikor még Tóth Endrének hívták - 400 000
HSC (10 operatőr): A fény mesterei - 400 000
Sándor Pál: Noé bárkája - 400 000
Lukáts Andor: Vasbálna - 400 000
Szilágyi Andor: Mansfeld - 400 000
Dobai Péter: A fürdőorvos (a forgatókönyv fejlesztésére) - 300 000
Mihályfy Sándor: Bendegúz rózsafái - 300 000
Szász János: Egy elmebeteg nő naplója - 300 000
El Eini Sonja: A 342-es határkő - 300 000
Can Togay: Ő, aki a sisakkészítő - 300 000
Soós Péter: Szöszi paradicsoma - 300 000
Mihályfy László: A kis vadóc - 300 000
Fiáth András: Zöld láng - 200 000
Iványi Marcell: Il Quatro Stato - 200 000

II. ANIMÁCIÓ
Krasznói Attila: Bazarka, a jó boszorka - 300 000

III. DOKUMENTUMFILM
Boldizsár Gábor: Magyarok Európa tetején - 300 000
Sipos András: Akik megúszták - 300 000
Tóth-Szöllős András-Siklósi Szilveszter: Az "Aradi-ügy” - 300 000
Xantus János: Egy gyűjtögető hagyatéka - 300 000
Vincze Zoltán: Muri butyi - 300 000
Czencz József: Lélegzetközelben - 300 000
Dárday István-Szalai Györgyi: Füstjelek, postagalamb - 300 000
Papp Gábor Zsigmond: Hamvazószerda - 300 000
Balog Gábor: A Szenthegy - 300 000
Szűcs Tamás: Jövőképek - 300 000
Márk Iván: Golyók a falban - 300 000

 

(2004. 09. 02.)

Filmhu Forgatókönyvíró Iskola

Tanuld meg a filmírást! néven indul a Filmhu Forgatókönyvíró Iskola:

Ott van a fejedben a magyar mozit megváltó filmötlet, de nem tudod, hogyan öntsd formába? Ha ez a helyzet, jelentkezz a Filmhu Forgatókönyvíró Iskolába, és tanuld meg a játékfilmes és televíziós sorozatírás alapjait, miközben mi segítünk kifejleszteni az ütőképes forgatókönyvet az ötletedből.

Cáfolhatatlan tény: a forgatókönyvírás nem impresszionisztikus művészet, hanem egy komoly szakma, tanulható szabályokkal és működőképes módszerekkel, melyek segítenek kreativitásodat úgy kibontani, hogy a nézők számára is élvezetes, a piacon is eladható filmélmény legyen a végeredmény.

A kéthetente, szombatonként, 10-től 16 óráig rendezett kurzus folyamán nemcsak a játékfilmes és televíziós forgatókönyvírás nemzetközi alapjait sajátíthatod el a délelőtti előadásokon, de a délután rendezett workshopok során az oktatókkal és hallgatókkal végzett közös kreatív munka keretében fejlesztheted ki filmötleted a szinopszison, karakterleírásokon és treatmenten át a kész forgatókönyvig. Mindezeket házi feladat formájában kell megírnod alkalomról alkalomra, tehát csak az jelentkezzen, akiben van szorgalom, ugyanis mi mindenkit gyakorlati munkára sarkallunk és mindenki agyát megmozgatjuk!

Az oktatók:
Krigler Gábor: story editor - Barátok közt 1999-2003, a Hogyan írjunk tévésorozatot c. könyv szerzője
Lovas Balázs: a Tesó c. film társ-forgatókönyvírója, a 2003-as Magyar Filmszemle legjobb fiatal forgatókönyvírója, a filmhu szerkesztője

A tanfolyam indulásának időpontja: október 2., szombat

A csoportok létszáma limitált, a hallgatókat jelentkezési sorrendben fogadjuk!

A jelentkezést és további kérdéseket várjuk a 225-3069 telefonszámon; a lovasb@forum.film.hu e-mail címen.

Bővebb információk a tanfolyamról: http://magyar.film.hu/forgatokonyv

 

(2004. 8. 25.)

Nevezés a Mágikus éjszakák francia animációs filmfesztiválra

2004. szeptember 15-ig várják a nevezéseket a 14. "Les Nuits Magiques" Animációs Filmfesztivál (2004. december 6-12) szervezői. A Bordeaux-hoz közeli Begles-ben rendezett szemlére hosszú és rövid animációs filmeket egyaránt lehet küldeni VHS-kazettán.

További információk a mustra francia és angol nyelvű honlapján .

 

(2004. 8. 25.)

175 millió forint az ART-mozi pályázaton

Huszonhat filmszínház pályázatát elfogadva az idén 175 millió forinttal támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a vidéki és fővárosi art-mozi hálózat műszaki fejlesztését - közölte Schneider Márta, az NKÖM helyettes államtitkára - olvasható a tárca honlapján. (A bíráló bizottság jelentése és a döntési tábla a 2004. évi Art mozi pályázati keret felosztásáról című dokumentumok letölthetők az NKÖM honlap " Pályázataink " rovatból.)

Az augusztus elejei sajtótájékoztatót a filmtörvény által életre hívott Nemzeti Filmiroda helyiségeiben, a VII. kerületi Wesselényi utcában tartották, ahol - mint Taba Miklós igazgató elmondta - modern infrastrukturális hátteret alakítottak ki. Az intézmény igazgatói posztját június 4-e óta betöltő Taba Miklós az eddig végzett munkáról szólva kifejtette: "sikerült a szakma egésze számára pozícionálni ezt az intézményt (...), létrejött egy új hatóság, amely szabályozza a filmszakma működését".

Az igazgató kitért arra, hogy a Nemzeti Filmiroda végzi el "egyfajta minimális reguláció alapján" a filmgyártó cégek és filmalkotások regisztrációját a közpénzek felhasználásának ellenőrzése végett. Mint jelezte, eddig mintegy 200 cég és ugyanennyi film jelentkezett a filmszakmai regisztrációs rendszerbe; a jelentkezések elbírálása elkezdődött, a cégeket várhatóan a következő hetekben bejegyzik. A jogi és filmszakmai végzettségű szakember a filmtörvény legnagyobb "vívmányának" nevezte a magyar és külföldi befektetőknek, támogatóknak biztosított 20 százalékos adókedvezményt; a filmiroda állítja majd ki a visszaigénylésre jogosító adóigazolásokat. Taba Miklós hangsúlyozta: az általa vezetett hatóság ellenőrzi majd az alkotásokat, teljes pénzügyi, szakmai "átvizsgálást" fog végezni - írja a Nemzeti Kulturális Minisztérium honlapja.

 

(2004. 8. 18.)

Filmstock-jelentkezés

2004 októberig lehet jelentkezni a Filmstock Nemzetközi Filmfesztiválra játék-, dokumentum-, animációs- és rövidfilmmel, illetve videoklippel.

 

(2004. 8. 11.)

HAAS Biennial Conference 2004 – az ELTE Amerikanisztika Tanszékének konferenciafelhívása

A budapesti bölcsészkar Amerikanisztika tanszékének magyar egyesülete (HAAS) november 26-27-én konferenciát rendez Amerikai tanulmányok mint kulturális tanulmányok: elmélet és gyakorlat címmel Budapesten. A HAAS előadásokat, cikkeket, kerekasztal-beszélgetéseket és workshopokat vár az amerikanisztika illetve a társtudományok művelőitől a fenti témakörben. A szervezők olyan konferenciaanyagokat várnak, amik az amerikai kultúrát komplex (interdiszciplináris) összefüggésbe ágyazva közelítik meg (művészet, összehasonlító amerika-tanulmányok, kritikai multikulturalizmus, kisebbségi tanulmányok, jog, szociológia, előadóművészet, stb.)

A konferencia fő kérdései: Az amerikanisztikában miként értelmezhető a szétágazó és gyakran vitatott értelmezésű kulturális tanulmányok területe? Mik az amerikai kultúra jelenleg legfontosabb kérdései és milyen módon beszélünk róluk, ha nem kívánunk élni a közhelyes megközelítésekkel? Miként hatnak vissza az amerikai kultúra megismerését célzó kulturális tanulmányaink saját kultúránk megértésére, különösen Magyarország európai csatlakozását követően? Hogyan ültethetők át a gyakorlatba a kritikai multikulturalizmus elméleti megállapításai az USÁ-n belül és kívül? Mik az oktatás feladatai a kulturális tanulmányok terén? Hogyan használhatók ki a számítógépes oktatás illetve a digitális eszközök lehetőségei az amerikanisztikában?

A szervezők magyar és angol nyelvű hozzászólásokat várnak 250 szavas absztrakttal 2004. szeptember elsejéig e-mail-en efederma@freemail.hu (Federmayer Éva), faxon 460 4416, és írásban: HAAS, c/o Department of American Studies Eötvös Loránd University, Budapest 1146, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Angol nyelvű konferenciafelhívás: www.arts.u-szeged.hu/american/haas

 

(2004. 04. 22.)

Pályázat az 1956-os forradalom és szabadságharcot bemutató történelmi film készítésére

A Magyar Történelmi Film Alapítvány (MTFA) kuratóriuma – a közelgő ötvenedik évforduló alkalmából – pályázatot hirdet az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó bemutatására vállalkozó filmek készítésének támogatására.

A pályázat célja: a XX. századi magyar történelem e világraszóló eseményének (előzményeinek, okainak és következményeinek) széles körű feltárására, hiteles művészi ábrázolása.

Pályázni lehet:

Dokumentumfilm gyártásra;
Eredeti játékfilmnovella írására;
Eredeti filmforgatókönyv írására;
Játékfilm előkészítésére.

A) Az '56-os forradalom előzményeit, eseményeit, utóhatását vizsgáló történelmi dokumentumfilmekre a film rendezője és a lebonyolító cég (producer) közösen pályázhat.

Leadási határidő: 2004. május 7.

B) Eredeti filmnovella írásra rövid 2-3 oldalas témavázlattal pályázhatnak a jelentkezők. A pályázat 2004-ben folyamatos.

Leadási határidők: 2004. június 30., 2004. szeptember 30.

C) Eredeti filmforgatókönyv írásra a rendező, az író (társíró) és egy lebonyolító cég (producer) együtt jelentkezhet. Beadható ismert (már nyomtatásban megjelent) novella vagy még nem publikált eredeti irodalmi mű (esetleg memoár, esszé, dokumentumanyag) és a tervezett film koncepcionális vázlata (treatment + egy kidolgozott jelenet).

Leadási határidő: 2004. május 7.

D) Játékfilm előkészítésre kész forgatókönyvvel a rendező és a lebonyolító közösen pályázhat.

Leadási határidő: 2004. május 7.

Az idén elkészülő kiemelkedő irodalmi műveknek és forgatókönyveknek a jövő év során szándékunkban áll további támogatást nyújtani, és megvalósulásukat, filmmé válásukat erőnkhöz mérten elősegíteni.

Pályázni kizárólag a Magyar Történelmi Film Alapítvány ügyvezető irodája által kibocsátott adatlapon lehet, 2005. május 10-ig befejezhető és elszámolható tevékenységre.

Az A., C. és D. kategóriákban a pályázat díjköteles. Az A. és D. kategóriában a szóban forgó pályázatban kért támogatási összeg 0,5%-a + 25% áfa. A C. kategóriában pályázatonként egységesen 5000 Ft + 25% áfa. Befizetés kizárólag banki átutalással lehetséges, melynek másolatát a pályázathoz kérünk becsatolni. Számlavezető bank: Kereskedelmi és Hitel Bank Rt. Számlaszám: 10200878-31513704-00000000

Cím: Magyar Történelmi Film Alapítvány Ügyvezetői Irodája, 1145 Budapest, Róna u.174. "F" épület, fsz. 17-19. (Megközelíthető a Gyarmat utca 27. bejárat felől is). Tel./fax: 251-8170, tel.: 467-0627.

(PaFi)

 

(2004. 03. 30.)

Pályázat art-filmek vetítési támogatására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet moziüzemeltetők részére az art-besorolású filmek vetítésének támogatására.

Pályázó lehet: az a moziüzemeltető, aki saját üzemeltetésében lévő, a fővároson kívüli, 1-3 termes moziban vállalja art műsorsávok illetve art napok kialakítását.

A 2004. január 1-től egy előadásra igénybe vehető támogatás mértéke:

100 fő alatti terem 8000 Ft/előadás
101-200 fős terem 10000 Ft/előadás
201 fő feletti terem 12000 Ft/előadás

A moziüzemeltető az erre rendszeresített nyomtatványon köteles elszámolást készíteni. Támogatás negyedévente legfeljebb 80 megtartott art előadás után igényelhető.

A pályázathoz a pályázónak be kell nyújtania az MMK-hoz a mozi programtervezetét (vállalt előadásszám, műsorstruktúra), illetve az erre rendszeresített pályázati adatlapot.

A pályázatokról az MMK Kuratóriuma dönt a Filmterjesztési Szakkollégium javaslata alapján.

A pályázó az Általános Pályázati Feltételekben foglaltaknak is köteles a támogatás igénybe vételéhez eleget tenni. Ennek elmulasztása a pályázatból történő kizárást vonhatja maga után. A pályázatot 1 eredeti és 8 másolati példányban kell beküldeni az MMK Titkárságára (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.), melyhez csatolni kell 1 példányban a pályázó szervezet bejegyzését igazoló bírósági végzés másolatát, valamint a pályázati díj befizetését igazoló bizonylat másolatát. A pályázati díjra vonatkozó rendelkezések az Általános Pályázati Feltételekben találhatók.

Beadási határidő: a pályázati kiírás megjelenését követően folyamatosan 2004. november 30-ig.

Döntés: a pályázatok feldolgozását követően folyamatosan történik.

(Magyar Mozgókép Közalapítvány)

 

(2004. 03. 30.)

Pályázat filmes rendezvényekre

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet:

a 2004-ben szervezett filmes rendezvények, fesztiválok, filmhetek, egyedi bemutatók megrendezésének támogatására.

Beadási határidő:

– a 7 millió Ft feletti összköltségvetésű nagyrendezvényekre 2004. március 31-ig,
– a fenti kategóriába nem tartozó programokra 2004. november 30-ig

lehet a pályázatokat benyújtani a kiírás megjelenésétől folyamatosan az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.).

2004. április 1-től a lezajlott programokra utólagosan támogatás nem igényelhető!

Pályázni az MMK által rendszeresített pályázati adatlapon lehet.
A pályázathoz mellékelni kell:

– a program részletes leírását
– részletes költségvetést.

Egyéb kérdésekben az Általános Pályázati Feltételek rendelkezései az irányadók. A pályázat érvényességének egyik feltétele, hogy a pályázó a pályázatához mellékelje nyilatkozatát, hogy a támogatási szerződésben foglaltakat -nyertessége esetén magára nézve kötelezőnek ismeri el. A támogatási szerződés mindenkori hatályos szövege letölthető a http://www.mmka.hu/ honlapról vagy átvehető az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.)

A pályázatot 1 eredeti és 8 másolati példányban kell beküldeni az MMK Titkárságára (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.), melyhez csatolni kell 1 példányban a pályázó szervezet bejegyzését igazoló bírósági végzés másolatát, valamint a pályázati díj befizetését igazoló bizonylat másolatát. A pályázati díjra vonatkozó rendelkezések az Általános Pályázati Feltételekben találhatók.

Döntés: a pályázatok feldolgozását követően folyamatosan történik.

(Magyar Mozgókép Közalapítvány)

 

(2004. 03. 04.)

Pályázat játékfilmtervek fejlesztésének támogatása

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet legalább 70 perces játékfilmtervek fejlesztésének támogatására.

A pályázat célja: filmtervek fejlesztése, melynek keretében a pályázók kutatói, alkotói, tervezői és szervezési tevékenységet végeznek, mely egy filmterv és egy forgatókönyv létrejöttét, eladhatóságát, eladását illetve megvalósíthatóságát és későbbi megvalósítását célozza és amelynek eredményeképpen a játékfilmek előkészítettsége olyan fokú lesz, hogy azok gyártása megkezdődhet, illetve gyártásának támogatását az MMK által kiírt pályázatok keretében kérni lehet.

A filmterv-fejlesztési támogatással az MMK – közelítve az Európai Unióban alkalmazott gyakorlathoz és szabályrendszerhez –teljeskörűen előkészített, eredményesen értékesíthető magyar, illetve magyar részvételű koprodukciós játékfilmek létrehozását támogatja.

Egy pályázó által egy filmtervre elnyerhető támogatás összege legfeljebb 5 millió forint. Egy pályázó legfeljebb 3 filmterv fejlesztésére nyújthat be pályázatot. A támogatás keretösszegét az MMK a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával a 2004. évre vonatkozóan kötendő megállapodás hatályba lépését követően teszi közzé.

A pályázatokat 2004. március 16-tól folyamatosan, személyesen lehet benyújtani – munkanapokon 10h és 15h között - a Magyar Mozgókép Közalapítvány Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. em. 5.) – 2004. december 1-ig.

A jelen pályázati eljárásban pályázati díjat kell fizetni, melynek összege igazodik a kért támogatási összeghez:

Megjelölt támogatási összeg Fizetendő pályázati díj összege
500.000 Ft alatt nem kell pályázati díjat fizetni.
500.001 - 1.000.000 Ft között 12.500 + 25% áfa
1.000.001 - 2.000.000 Ft között 18.750 + 25% áfa
2.000.001 - 5.000.000 Ft között 37.500 + 25% áfa

A pályázatokról az MMK Kuratóriuma első alkalommal legkésőbb 2004. április 30-ig dönt – majd ezt követően július 30-ig, október 29-ig, és 2005. január 31-ig hozza meg döntését.
Egyéb kérdésekben a filmterv-fejlesztési pályázat feltételei irányadók. A pályázati feltételeket az MMK 2004. március 5-ig hozza nyilvánosságra a www.mmka.hu honlapon.

Budapest, 2004. február 26.
Magyar Mozgókép Közalapítvány

 

(2004. 03. 04.)

Pályázat a filmszakma egészét érintő kiemelt fontosságú feladatok elvégzésére 2004

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet 2004. évre a filmszakma egészét érintő

a) nemzetközi kapcsolatok bonyolítására
b) értékmentési, megőrzési tevékenységre, gyűjtemények gondozására
c) a különböző szakmai területek és szervezetek közötti koordináció elvégzésére.

A Kuratórium a szakkollégiumok hatáskörébe tartozó pályázatot nem fogad be. Pályázni az Általános Pályázati Feltételekben foglalt szabályok szerint lehet, ami megtalálható az MMK internetes honlapján (www.mmka.hu) vagy átvehető az MMK székhelyén (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. I. em. 35.). 2004. március 16-tól.

Pályázatok beadása: 2004. március 18-tól folyamatosan 2004. december 1-jén 16 óráig, munkaidőben.

 

(2004. 03. 04.)

Filmterjesztési pályázatok

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet a filmterjesztési terület alábbi tevékenységeinek támogatására:

1. Art mozik működésének normatív támogatása 2004. I. félévben
Beadási határidő: a kiírás megjelenését követően 2004. április 30-ig folyamatosan
2. Magyar és értékes külföldi filmek forgalmazásának támogatása 2004. I. félévben
Beadási határidő: a kiírás megjelenését követően 2004. április 30-ig folyamatosan
3. Vidéki art mozisáv támogatása 2004. évben
Beadási határidő: a pályázati kiírás megjelenését követően folyamatosan visszavonásig
4. Filmes rendezvények támogatása 2004. évben
Beadási határidők: 2004. március 31. és 2004. november 30.
5. Filmklubok támogatása 2004. évben
Beadási határidők: 2004. március 26. és 2004. május 28.

A részletes pályázati feltételeket tartalmazó pályázati kiírás átvehető a Magyar Mozgókép Közalapítvány Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.) vagy letölthető a www.mmka.hu honlapról.

 

(2004. 03. 04.)

Pályázat tudományos ismeretterjesztő filmalkotások gyártására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatot hirdet a 2004. évre tudományos ismeretterjesztő filmalkotások gyártására.

Pályázni közérdeklődésre számot tartó tudományos ismeretterjesztő témát feldolgozó, korszerű és bizonyított tudományos ismereteket feldolgozó filmtervvel lehet. Alapvető követelmény, hogy az alkotások korszerű tudományos kulturális ismereteket közvetítsenek, és a modern tudományos világképen alapuló kritikus gondolkodásmódot népszerűsítsék a társadalomban egyre inkább terjedő irracionalizmus helyett. Nem támogatható a kifejezetten közoktatási célú filmalkotás gyártása.

A részletes pályázati feltételeket a 2004. évi Tudományos-ismeretterjesztő Pályázati Szabályzat tartalmazza, melyet az MMK 2004. március 16-ig tesz közzé a www.mmka.hu honlapon. A pályázatok beadási határideje: 2004. március 31.

Döntés: 2004. május 20.

 

(2004. 01. 21.)

MEDIA Plus program

A csatlakozással 2004. május elseje után megnyílik az Európai Unió MEDIA Plus programja a magyar audiovizuális szakma számára is.
Pályázatokat már 2004. január elsejétől lehet benyújtani, a szerződéskötés és a támogatás folyósítása azonban csak a csatlakozás után esedékes. A program jelenlegi formájában 2006. végéig fut. A program fő támogatási területei: képzés, gyártás-előkészítés, forgalmazás, promóció.
Bővebb információ: www.filmunio.hu

(KulturPont)