Péterffy Gabriella "A humanitás vezet alkotásaimban"
93 esztendeje született Varga Mátyás díszlettervező, festő, keramikus és grafikusművész

Varga Mátyás
Varga Mátyás
37 Kbyte

2003. december 3-án emléktáblát helyeztek Szegeden a Bécsi körút 11/A számú Színháztörténeti Kiállítóház falára. Barta András szobrászművész alkotása az emlékező szavakkal együtt idézte fel a jelenlévők számára a Mester alakját. Varga Mátyás díszlettervező, festő, keramikus és grafikusművész december 1-jén ünnepelte volna 93. születésnapját.

Az elmúlt év őszén még rendre megjelent a nyilvánosság előtt, hogy művésztársai és közönsége körében hivatásáról meséljen. Arról az évtizedeken át felfelé ívelő, kivételesen gazdag pályáról, melynek során több mint ezer díszlettervet, számtalan festményt, grafikát, rézkarcot és szemet gyönyörködtető kerámiát alkotott, s melynek során a görög tragédiától a rockoperáig a legkülönbözőbb műfajú darabokhoz teremtett méltó színpadi környezetet. Mindig megújulni tudó, reneszánsz művészegyéniségével a kortól és divattól független, klasszikus értékeket képviselte – Ódry Árpád éppúgy alkotótársra lelt benne, mint Nádasdy Kálmán, Várkonyi Zoltán, Major Tamás, Makk Károly, Szinetár Miklós vagy Koltay Gábor; s még sorolhatnánk a XX. századi rendezőgenerációk jeleseit. Neve fogalom volt a szakmában: nevezték őt a magyar díszlettervezés doyenjének, Mesternek, a szegedi Dóm tér festőjének, ki egész életében hitvallása, egy latin bölcsesség jegyében alkotott: Nulla dies sine linea, azaz: Egyetlen nap se múljon el vonás nélkül. De sokak számára egyszerűen csak Matyi bácsi volt Varga Mátyás, aki megannyi elismerés után, Kossuth-díjasként, az 1937-es Párizsi Világkiállítás ezüstérmeseként, Szeged díszpolgáraként is az igazi nagyságokra jellemző szerénységgel fogalmazta meg életfilozófiáját: Legyen mindig bátor a jóra!
Varga Mátyás bátor volt a jóra: 1987-ben létrehozta és Szegednek ajándékozta Színháztörténeti Kiállítóházát, melynek gyűjteménye arra ösztönzi az odalátogatót: ismerje meg egy termékeny életút legfőbb állomásait.

 

A Szegedi Nemzeti Színház művészbejárójánál (1987)
A Szegedi Nemzeti
Színház
művészbejárójánál (1987)
77 Kbyte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső