Ozsda Erika Lovy Brothers
Beszélgetés a Mix készítőivel

33 KByte

Mix: DJ kifejezés: két eredeti zenei felvétel keverésével egy új hangzás jön létre
Mitch, (Alex Weed) amerikai fiatal, aki apja nyomására zongoraművész pályára készül, de titokban DJ akar lenni. A fiú és apja (Kulka János) Budapestre utaznak a nagypapa temetésére. A nagymamával (Koós Olga) kudarcba fullad a találkozás. A fiú pénz nélkül marad. Szembekerül az internetes pornó maffia fejével (Rudolf Péter), beleszeret egy fétis modellbe (Gryllus Dorka)és új barátokat talál (Jeffrey Schecter, Kolovratnik Krisztián).

Steven Lovy: író, vágó, producer, rendező
Robert Lovy: producer, látványtervező
A Mix Steven és Robert Lovy harmadik játékfilmje.
Los Angelesben születtek, magyar bevándorló szülők gyermekeként.


A film vége főcímén hat magyar név látható. Nekik mondtok köszönetet. Kik ők?

Robert: A filmet a családunknak ajánljuk, a magyar gyökereinknek. A nagyapánk, nagyanyánk és édesanyánk '56-ban disszidált.  Apa és anya külön mentek ki, már Amerikában találkoztak. Dolgozott a filmben Gabor Lovy is. Apánk Alex Weed-nek, az amerikai színésznek segített, aki Mitchet játssza. A film végén Alex magyarul beszél. Apánk Los Angelesben él, és mikor Alex visszament Hollywoodba, ő segített neki a magyar szövegben.

Mikor készítettétek az első filmet?

Robert: Nagyon fiatalok voltunk, én 11, Steven pedig 6 éves. Apánk fotós volt, ő tanított meg minket is fényképezni. Super 8-as kamerát használtunk gyerekkorunkban. Mi írtuk a történetet, megcsináltunk hozzá a storybordot és lefilmeztük. Mi is játszottuk. Ha most a Mix végén sokszor látod a Lovy nevet, akkor az amatőr filmek végén rengetegszer láttad volna.

Azokat a Super 8-as filmeket be is mutattátok valahol?

Steven: Igen, én bemutattam az iskolában. Nagyon tetszett a gyerekeknek, főleg mikor fordítva vetítettem, mikor visszafelé ment mindenki. Először zongorista akartam lenni, aztán filmzenét akartam szerezni, de 18 évesen úgy döntöttem, hogy inkább rendező és író leszek. A szüleim sokat segítettek azzal, hogy Los Angelesben a UCLA-re mehettem, a filmiskolába. Nagyon jó volt.
Robert: Én az Art Center College of Design-ba jártam. Ez a legjobb reklámiskola. Azért mentem oda, mert a szüleim azt mondták: eszedbe ne jusson filmesnek állni, mert éhen fogsz halni! Lehet, hogy igazuk lesz…? Nehéz munka, de boldog vagyok, hogy a reklámiparban dolgozhatok. Magyarországon is dolgoztam már '91-ben. Egy évig kreatív igazgató voltam egy reklámügynökségnél. Akkor Steven is átjött. Reklámfilmeket készítettünk együtt. Aztán visszamentünk Amerikába, hogy megcsináljuk egy film folytatását. Az a címe, hogy Circuitry Man 2. Utána két évig a Leo Burnett Budapestnél dolgoztam, most a VIP Communinationsnél vagyok kreatív igazgató.

A UCLA-n milyen szakra jártál?

Steven: Film és televízió szakra. Rendező, író, vágó, producer, mindenki együtt volt.

Azért tudsz vágni is.

Steven: Azért tudok, mert már csináltam két játékfilmet. Ott ültem végig a vágóval, együtt vágtuk a filmet.

A Circuitry Man első részének tényleg nagy sikere volt?

Steven: Igen, az első részt az egyetemen csináltam. 20 perces vizsgafilm volt és elnyertem a Spotlight Award-ot. Ezt Harvey Bennet, a Star Trek producere adta. Nagyon büszke vagyok rá. A Columbia TriStarnak megtetszett a rövidfilm, ezért felkértek egy nagyjátékfilmre, amit Roberttel együtt írtunk. Akkor 24 éves voltam. Egy teljesen amerikai sci-fi volt, az első cyberpunk sci-fi.
Robert: Ebből most a Mátrix a legjobb.
Steven: Egy olyan emberről szól, aki bele tud menni a számítógépbe. Sikeres film volt, úgyhogy utána eladtunk néhány forgatókönyvet Hollywoodban, de nagyon kemény a konkurencia, ezért nem sikerült mégegy filmet leforgatni.
Robert: Nekünk nem volt kapcsolatunk a filmiparban. Biztos itt is nehéz, de képzeld el, Hollywoodban milyen nehéz bekerülni a filmesek közé! Megcsináltuk a filmet, közben rájöttünk, hogy az a világ olyan, mint a dzsungel. Csak a legerősebb, a legtapasztaltabb, a legagresszívebb nyer. Mindig.
Steven: És akinek van kapcsolata.

Itt is.

Robert: És nem azok, akik imádnak filmet csinálni.
Steven: Sok jó film nem is megy a mozikban.
Robert: Vannak barátaink, akik saját pénzből készítenek filmet, csak azért, mert szeretik csinálni és a filmes iparban akarnak dolgozni, de a piacra bekerülni borzasztó nehéz. Én aztán '91-ben kaptam egy meghívást Magyarországra a Saatchi & Saatchi-tól. Az nagyon jó év volt. Akkor találkoztam a feleségemmel, Viktóriával. Van két kislányunk, akik sokkal szebben beszélnek magyarul, mint én. Itt élnek és itt járnak majd iskolába. Sajnos a Mixet nem nézhetik meg, mert még túl kicsik.

Mikor jártatok először Magyarországon?

Robert: Én '77-ben voltam először. Azért jöttem, mert meg akartam ismerni Magyarországot. 18 éves voltam. Steven még kicsi volt, azért nem jött. Egy Trabantban öten körbeutaztuk Magyarországot. Azt hiszem, legalább 700 fotót csináltam akkor, mert… minden olyan más volt.

Egyébként is fotózol?

Robert: Igen szeretek fotózni.
Steven: A nagymama is veletek volt.
Robert: Igen, anyukánk anyukája is jött. Meg akarta nekem mutatni az országot. Ő '59-ben ment ki Amerikába. Neki is furcsa volt. Emlékszem,  mikor ráléptem a fűre, a nagymama szólt, hogy azt nem szabad. Erre én elkezdtem ugrálni fűben, hogy dehogynem! Azért van, hogy ugráljunk rajta. És amikor politikáról akartam beszélni, mindig megrúgott az asztal alatt, hogy hagyjam abba.

Mennyi ideig voltatok itt?

Robert: Három hónapig.

Jó emlék?

Robert: Nagyon jó emlék.
Steven: A nagymamának is tetszett?
Robert: Igen. Ő majdnem 20 évig nem jött. Vonattal érkeztünk Bécsből és a határon a vámos kérte az útleveleket. A nagymamám úgy csinált, mint aki nem tud magyarul. Félt. Igaz, hogy a másik 3 magyar nő levette az aranyat magáról, a nagymamára és rám tették, és kérték, hogy mi vigyük át. Lehet, hogy ezért nem akart beszélni?

Steven, te mikor jöttél először?

Steven: '91-ben. Már akkor megszületett az ötlet, hogy csinálunk itt egy filmet. Meg is próbáltuk, de akkor nem sikerült összeszedni a pénzt. Az egy horror- thriller lett volna. De fölhívott a Columbia TriStar, hogy menjünk haza és csináljuk meg a Circuitry Man 2-t. Visszamentünk Hollywoodba, és majdnem 2 évet kellett várni, míg összeszedték a pénzt.
Robert: Telefonáltak, hogy két hét múlva kezdjük a filmet, de 1 év után még mindig nem kezdtünk el semmit.

Moziban is vetítették a filmet?

Robert: Inkább videón. Nem sok moziban játszották. Én mindig azt mondom, hogy nagyon nehéz dolog folytatást, második részt csinálni, mert az már elveszíti az első rész frissességét.

Azt a filmet is ketten rendeztétek?

Steven: Igen, ketten írtuk. Az elsőt én rendeztem, a másodikat már ketten.

Tudtok ketten rendezni vita nélkül?

Steven: Nincs sok vita. Van, hogy én az egyik irányba akarok menni, Robert a másikba. De senki nem kiabál. Úgy dolgozunk, hogy közös döntés szülessen valahogy.

Mi volt az első ötlet a Mix kapcsán?

Steven: Az első ötlet az volt, hogy legyen egy szétszóródott család, ahol az új generáció begyógyítja az öregek sebeit. Ez volt a fő ötlet. Egyedül írtam, de ketten találtuk ki. Mikor Robert 2000-ben visszajött Magyarországra, úgy gondoltuk, hogy most kellene egy low-budget játékfilmet csinálni. Volt egy kis gyűjtött pénzünk. Én az internetszakmában dolgoztam, elég sikeresen. Kiléptem, összeraktam egy vágóstúdiót és ideküldtem Pestre, aztán én is jöttem. Kitaláltuk a sztorit, aztán megírtam a forgatókönyvet. Nagyon low-budget film volt akkor, gerilla produkció lett volna. Szerencsére Robert találkozott Cirkó Józseffel, a HCC Media magyar vezetőjével. Vele sokat emelkedett a színvonal. Ő hozta a pénz másik felét, a szakembereket és a színészeket.

Hogy jutott eszetekbe a fétis?

Steven: Amerikában is van a videotékákban Adult Video Section. Észrevettük, hogy egy nagy részen csak magyar pornófilm van. Híres, jó minőség. Innen az ötlet. A mai fiatalok, ha kíváncsiak, akkor már nem videotékába mennek, hogy kivegyenek egy pornófilmet, hanem rászállnak a netre.

A stáblista végén 38 dalt számoltam össze.

Steven: Több, mint 40 zenei track van a filmben. Tim Kelly, a zeneszerző, jó barátom. Hollywoodban már nyert két Emmyt, mint zenész.

Már gyerekkorotokban is ismertétek a magyar népzenét?

Steven: Persze, otthon az édesapánk sokat hallgatott zenét, de ő inkább magyar cigányzenét. Mindig énekelte a dalokat és könnyes lett a szeme... Az a zene és a magyar népzene a fülünkben volt. Innen jött az ötlet, hogy mivel Mitch a filmben DJ, keverjen össze két külön típusú zenét és csináljon belőle egy újat. Keverje a hipp-hopp vagy valamelyik modern zenét a magyar nép- vagy cigányzenével. Mikor idejöttünk, valami ilyesmit kerestem. Nagyon örültem, mikor egy újságban megláttam egy hirdetést, hogy a Trafóban látható az Ethno című előadás,Vajdai Vilmos rendezésében. Meghallgattam, megörültem: éppen ilyen zenét kerestem a filmhez. Találkoztam Vilivel, elolvasta a forgatókönyvet, tetszett neki. Megismertem azóta nagyon sok jó zenét és zenészt: Korai Öröm, Balkán Fanatic, Dj Bootsie, Neo, Sebestyén Márta. Miközben vágtam a filmet, Tim Kelly három hétre idejött dolgozni. Ő írta a filmzenét a dramatikus jelenetekhez. Eljött a stúdiómba a magyar népzenekar, a Téka. Tim fölvette őket együtt, meg külön-külön, és aztán ezt használta is a zenéjében. Fontos volt, hogy egyszerre tudtam vágni a filmet és a zenét.

A két amerikai színész - Alex Weed és Jeffrey Schecter - mennyire ismert otthon?

Steven: Nem annyira, de már dolgoztak néhány reklámfilmben és főiskolás filmekben is játszottak. Ez a film sokat segít majd nekik.

Előtte már ismerted őket?

Steven: Nem, idegenek voltak. Mikor hazamentem szereplőt keresni, 350 levél várt a postaládában. És mindenki, tudod, jóképű és tehetséges, és ebbe az iskolába járt meg abba… és én nem tudtam dönteni! Robert jött segíteni, mert neki már volt tapasztalata a reklámiparban.
Robert: Mikor van 350 kép az asztalon, az első, hogy szétválogatod őket. Ez balra, az jobbra. Steven megkérdezte: "honnan tudod, hogy az a fiú nem jó? Lehet, hogy ő az igazi, a legjobb!” Dehát nem tudunk találkozni mindenkivel! Amikor már csak 150 maradt, akkor elolvastuk, hogy ki kicsoda, mit csinált eddig.
Steven: Ez két hónapig tartott. Azalatt 100-120 srácot néztünk meg.

Más stílusban játszanak a magyar színészek, mint az amerikaiak?

Steven: Nem láttam nagy különbséget. A színészeket kellene megkérdezni, hogy én nagyon más vagyok-e, mint rendező. A forgatás előtt is próbáltunk. Én szeretem eljátszatni a szerepeket más stílusban is. Lehetett improvizálni, nem kellett pontosan a forgatókönyv szövegét mondaniuk. Tetszett nekik, mert szabadabbak voltak. Sok improvizált poén benne is maradt a filmben. Az volt a legfontosabb, hogy lássam, a színész tud-e rám figyelni. A legjobb magyar színészekkel dolgozhattam. Gryllus Dorkával, Rudolf Péterrel, Kulka Jánossal, Csákányi Eszterrel, Koós Olga nénivel - húh, de jó színésznő!

És hát ... Roberttal. Ez volt az első filmszereped?

Robert: Igen.

Kíváncsiságból vállaltál szerepet? Egy néma szerepet?

Robert: Dehogy néma! Két mondatom volt. Mindig ki akartam próbálni a színészetet. Egy rendezőnek tudnia kell, hogy kell a színészekkel bánni, hogy milyen a másik oldalon. Nekem tetszett. Mondtam Stevennek, ha nem leszek benne a filmben, akkor le fogom kötni a vonatsínre…
Steven: Igen, ezt egyszer már megcsinálta velem. Az első filmünkben, mikor 11 éves volt. A filmben volt egy hős, akinek meg kellett védenie egy kislányt. Én játszottam a kislányt… A Mix-ben Robert kemény fiút játszik, testőrt, de nem volt elég kemény az arca, ezért rátettünk egy heget. Kértem, hogy borotválja le a fejét, de nem engedte a….
Robert:...a feleségem.

Hány nézőre számítotok?

Steven: Február 19-től megy a multiplexekben. Nem tudok számot mondani, az lenne a legjobb, ha Magyarországon annyi pénz jönne be, hogy nullára kerüljünk a költségekkel és akkor a külföldi forgalmazással, - ha sikeres lesz - jöhet a profit.
Robert: Már biztos, hogy bemutatják Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.
Steven: Tárgyalunk még a görögökkel is, de még csak az elején vagyunk.
Robert: Tíz kópiával indultunk. Úgy tudom, hogy az átlag az 4-5 kópia.

Megvan már a következő film ötlete?

Steven: Már kész a forgatókönyv. Budapesten játszódik. Amerikai srácok jönnek Magyarországra és különféle kalandokba keverednek. Másfajta kalandok lesznek, mint a Mix-ben, de izgalmas film lesz.

Tudnál egyedül is rendezni?

Steven: Igen, de miért? Annyira jó Roberttal együtt dolgozni.

 

A Lovy testvérek
A Lovy testvérek
60 KByte
Steven Lovy
Steven Lovy
63 KByte
Alex Weed (Mitch) és Kulka János (apa)
Alex Weed (Mitch) és Kulka János (apa)
75 KByte
Csákányi Eszter (bártulajdonos)
Csákányi Eszter (bártulajdonos)
62 KByte
Gryllus Dorka (Bea) és Adam Weed (Mitch)
Gryllus Dorka (Bea) és Adam Weed (Mitch)
53 KByte
Adam Weed (Mitch) kever
Adam Weed (Mitch) kever
63 KByte
Kolovratnik Krisztián (Csaba)
Kolovratnik Krisztián (Csaba)
24 KByte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső