13."Fényírók fesztiválja – another connection"
Speciális tematika: A NŐ

Nemzetközi összművészeti fesztivál
2003. április 25 – május 5.

Fesztival Központ: GYŐR - Fő helyszín
Régiós helyszínek:
BUDAPEST / CSORNA / KAPUVÁR / KOMÁROM / RÁBAPATONA / VÉNEK (Magyarország)
CLUJ NAPOCA / KOLOZSVÁR (Románia)
SUBOTICA / SZABADKA (Serbia-Montenegro)
DUNAJSKÁ STERDA / DUNASZERDAHELY, KOMÁRNO / RÉVKOMÁROM (Szlovákia)

Program: www.mediawave.hu

A MEDIAWAVE Fesztivál Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi filmversenyévé vált az elmúlt 12 év során, de színvonalas zenei és táncszínházi programjai, képzőművészeti és fotó kiállításai, valamint konferenciái a kiemelten kezelt összművészeti fesztiválok közé emelték. Köszönhető mindez a fesztivál különleges hangulatának, amely karakteresen vállalja kelet-európai gyökereit és erős figyelmet szentel a mai is zárt belső-ázsiai művészeti törekvésekre.

A fesztivál 4 országra kiterjedő regionális bemutatkozást biztosít a programba került művészeknek. Az egy időben, párhuzamosan zajló fesztivál eseményeknek Magyarországon Győr, Csorna, Kapuvár, Komárom, Vének; Szlovákiában Dunajská Streda/Dunaszerdahely és Komárno/Révkomárom; Romániában Cluj Napoca/Kolozsvár és Szerbiában Subotica/Szabadka városa a helyszíne. De a MEDIAWAVE hangsúlyozottan civil fesztivál, mindezen határokon átnyúló kapcsolatrendszerek, nem hivatalos állami eredetűek, hanem valós művészeti kapcsolatokra épülnek.

Az évek során sikerült Magyarországra hozni Kelet-Európa legjelentősebb filmeseit Iljenkótól Klimovig, Menzeltől Bukovskiig, Kusturicától Vivi Dragan Vasiléig és 12 év szívós munkájával sikerült visszaállítani a kelet-európai film rangját, a fokozatosan lerakni egy erősen "film-szemléletű" fesztivált alapját.

A zenei programrész főleg a világ jazz, ethno, alternatív, valamint új zenei mozgásaiból próbál mind szélesebb képet nyújtani az érdeklődőknek. Kivéve a kommersz zenei irányzatokat. A világ és európai hírű előadók mellett sok olyan felfutó tehetség mutatkozik itt be (és ez igazán a fesztivál vállaltan karakteres jellegzetessége), akik a maguk közegében, országában már a csúcs közelében vannak, de sajnálatosan a magyar kulturális közgondolkodásba majd csak 10-20 év késéssel fog bekerülni a nevük. Ez a mai napig is meglévő, nagyon lassan felszívódó kulturális elzártság, amely a keleti blokk politikai elzártságából eredeztethető, lassan leküzdhető hendikepet jelent a keleti régió érdeklődő nézői számára és persze az ebben a régióban ismertségre szert tenni kívánó művészek számára is. ARTE vagy CHANNEL + típusú kulturális közvetítő szereppel bíró televíziós csatornák híján nincs hol tájékozódnia annak, aki erre anyanyelvén vágyik. A kereskedelmi televíziók a maguk természeténél fogva csak a kommersz kultúrát nyomatják az arra fogékonyak agyába, a közszolgálatiak is egyre inkább ebbe az irányba csúsznak - magyar vonatkozásban, ráadásként erős politikai rátéttel. Mit tehet ebben az esetben egy "jó érzésű", kulturális érdeklődését nem felhagyni, elveszteni szándékozó egyén. Poénként mondhatnánk azt is, hogy jöjjön el a MEDIAWAVE Fesztiválra. De a probléma ennél sokkal súlyosabb...

Mindenesetre – több más a kultúrát előtérbe helyező fesztivál társaságában – megpróbáljuk csökkenteni a kulturális távolságok, amely a világtól és Európától elválaszt bennünket.

Segíteni szeretnénk a magyar – jazz vagy ethno alapú – improvizatív zenék nemzetközi terjedését, mert tapasztalataink szerint - az utóbbi években rendre meghívott vendégei vagyunk különböző európai zenei találkozóknak – a magyar zene ezen szeglete gyakorlatilag nincs jelen folyamatosan az európai zenei életben. Legfeljebb néhány egyedi meghívás erejéig. Ezért e fesztiválunk keretében 3 napos "magyar és kelet-európai zenei prezentációt" tartunk európai zenei fesztiválok szervezőinek.

Az idő múlásával egyre inkább - ma már karakteresen - a hagyomány és modernség kettős tisztelete a fesztivál fő jellegzetessége, amelyet jelentékenyen erősítenek a filmek mellett évről évre egyre színvonalasabbá váló koncertprogramok: eredeti népzenészek rendszeres jelenléte a határokon túli magyar közösségekből, a rokon ujgur nép művészetének széleskörű bemutatása, de Steve Lacy, Benny Bailey, Alexander Balanescu, Pharoah Sanders, David Murray, Dewey Redman, Dresch Quartet, Szabados György, a Ghymes együttes, stb. a modern népiesek oldaláról.

A fesztivál idei specialitása "A NŐ A MŰVÉSZETEKBEN" tematika. A fesztivál filmprogramjának legalább 50%-a e témát járja körül. A fesztivál zsűrije az idén kizárólag különböző művészeti ágakat képviselő nőkből fog állni:

    • Kathy Altieri (USA) – a DreamWorksă Filmstúdió artdirektora
    • Enyedi Ildikó (Magyarország) – filmrendező
    • Basak Emre (Törökország) – az European Film Festival igazgatója
    • Ladik Katalin (Magyarország) – költő, performancer
    • Sayoko Kinoshita (Japán) – a Hiroshima Nemzetközi Animációs Filmfesztivál igazgatója
    • Rita Csapo-Sweet (USA) – a St.Louis Egyetem kommunikáció professzora
    • Lovas Ildikó (Serb-Montenegro) – író, kritikus
    • Samira Sinai (Irán) diszlet- és jelmeztervező, filmes

A zene és a színház területén is a női előadók dominálnak. A fesztiválon fellépő vendégek között lesz: Wim Mertens világhírű belga zeneszerző, a MEDIAWAVE Fesztivál legendás szignáljának zeneszerzője; Susie Ibarra, a kor egyik legjelentősebb dobos egyéniségének MEPHISTA nevű nemzetközi, csak nőkből álló zenekara; az amerikai Nicole Mitchell & Hamid Drake Ensemble; az idei Grammy-díjra felterjesztett Jane Bunnett & The Spirits of Havana, kanadai és kubai zenészekből álló zenekara; a fiatal táncos/énekes csillag, Kema Jamal együttesével; a spanyolos cigányzenét világszínvonalon művelő és terjedelmes énekesnő Vera Bilá; a BABSLEY nevű, Kusturicás hangulatú csupacsaj zenekar Szt.Pétervárról; a kanadai "Tom Waitts, Kevin Quain; két nagyon izgalmas morva/lengyel csellós/énekes hölgy – TARA FUKI; stb.

A fesztivál keretében valósul meg - 4 napon keresztül - a "TÁNCHULLÁMOK – DANCEWAVE" Nemzetközi Kortárs és Orientális Tánc Fesztivál sok izgalmas előadással.

A fesztivál programját képzőművészeti és fotókiállítások is színesítik: I. Magyar Látványtár női tematikájú kiállítása; a szentendrei Vajda Stúdió női tematikájú kiállítása; Táncfotográfiák a századelő Belgrádjából; Magyar fotográfusok női tematikájú képei, stb.

 

A fesztivál rövid összefoglalója:

NEMZETKÖZI FILM FESZTIVÁL: 57 ország 1240 nevezett filmjéből válogatott NEMZETKÖZI és NEMZETI VERSENY és PANORÁMA PROGRAM. Speciális filmprogramok: "AZ ÉJSZAKA CSÚCSPONJA", "VISEGRÁDI DOKUMENTUMFILMEK"

JAZZ, ETHNO, ALTEROCK KONCERTEK: WIM MERTENS (BEL), MEPHISTA (JAP/SUI/USA), BABSLEY (RUS), KEVIN QUAIN (CND), JANE BUNNETT & THE SPIRITS OF HABANA (CND/CUBA), KEMA JAMAL GROUP (USA), VERA BILÁ & KÁLE (CZE), CHYSKYYRAI (JAKUT) és még 50 együttes

TÁNC / SZÍNHÁZ: LESYA STARR COMPANY (ESP), "OPÉRA DÓNA" (FRA), AK'KELAKANG BUTOH-DANCE COMPANY (JAP/GER), ZSIGERVIRÁG (HUN), IN VITRO (HUN), TENEBRAE (HUN), ARTUS Theater (HUN), NŐI VONAL (HUN), PONT SZÍNHÁZ (HUN), EXTRÉM DIVATBEMUTATÓK, stb.

KÉPZŐMŰVÉSZET / FOTOGRÁFIA: ELSŐ MAGYAR LÁTVÁNYTÁR, VALIE EXPORT (AUT), MARILENA PREDA SÂNC (ROM), SZENTENDREI VAJDA STÚDIÓ, MARIJA MAGA MAGAZINOVIC /1882-1968/ (SERB), GRUNWALSKY FERENC (HUN), "NŐK A NŐKRŐL" – "FÉRFIAK A NŐKRŐL" KORTÁRS MAGYAR FOTOGRÁFIAI VÁLOGATÁS, stb.

Tel: 96/517-666

E-mail: info@mediawave.hu

Részletes program: www.mediawave.hu

 

Az Első Magyar Látványtárról már 1998-ban írt a Filmkultúrába Sárosdy Judit Puritán elegancia című cikkében

 

A korábbi Mediawave-ekről íme egy linkcsokor:

Szlaukó Katalin: Nekem ez volt az első  –  10. Mediawave - Fényírók Fesztiválja

Boronyák Rita: My name is Sergio Leone, my music is umtza umtza avagy a Malvin madár diadala

Szlaukó Katalin: MEDIAWAVE félidő  –  11. Mediawave

Pócsik Andrea: "Másfilmesek" Győrben: Mediawave 2002

 

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső