Misetics Mátyás Sajátos színvilág
A Bábok című film plakátja európai szemmel

sajátos színvilág
"sajátos színvilág"
48 Kbyte

A figyelmünket nehezen kerülheti el a Bábok című film plakátja.

A képmező nagy, ciklámenbe hajló, pirosasan világító felületei és a fehér kalligrafikus felirat - hatásosan terelik a képre a tekintetünket.
A harsány színű táj egyike a filmben látható varázslatos természetképeknek, igaz, némiképp eltúlzottan ábrázolva. A képen feltűnő két alak, Matsumoto és Sawako, Kitano legújabb filmjének két központi szereplője. A tekintetük nem szokványos.
A szemek kinéznek a képből, de nem keresik a szemlélővel a kontaktust. Az e típusú nézés is jelértékkel bír: gondolkodást, elmerengést, befelé fordulást sugall.

Mindezek, a környezet - és az alig észrevehető, földön heverő kötél, utalások a filmre. Az utóbbira csak az figyel fel, aki keresi a képen, mert már ismeri a történetet. A koldus-szerelmespárt összekötő kötél, mely szimbólumként hatja át az egész filmet, a plakáton észrevehetetlenül hever, beleolvadva a piros avarba. Végtére nem szükséges értelmezhetetlen információval ellátni az arrahaladót.

A kompozíció rendezett: a fenti sarkokból induló ágak és az alsó homogén felület közrezárják a két emberalakot; a férfi magasabb volta kellő mértékben bontja meg a szimmetriát, amely hamar érdektelenné válna a szemlélő számára. A filmcím kölcsönhatásba lép a képpel, jól illeszkedik bele.

A felirat betűi erősen stilizáltak, az ősi kínai írás művészetére utalnak (mely egykor alapul szolgált a japán írásnak). Különösen a szó első és utolsó betűje a hangsúlyos.

Számtalan helyen találkozhatunk olyan feliratokkal, amelyek általunk használt betűkből állnak, de a formájuk a keleti kalligráfia formakincséből is építkezik.
Egy közeli példa erre a TV2 Micuko című botránykavaró műsorának arculata.
A tv-műsort reklámozó, szerte a városban látható óriásplakátokon a Micuko felirat betűi az említett írás nyomtatott, modernkori változatát utánozzák. Számtalan ilyen betűtípus létezik, a készítők minden bizonnyal ezek valamelyikét vették alapul.

A Bábok plakátján látott megoldás ennél sokkal kifinomultabb, egyedi.

A telített színek érzelmi töltést adnak a képnek, ugyanakkor a már-már illumináló fák és levelek, a digitális fotográfiával foglalkozó magazinok túlmanipulált természetképeit juttatják eszünkbe.

Kérdés tehát, hogy mennyire érzékeny a film célközönsége az ilyen megoldásokra.

Hasonló szín ilyen mértékű intenzitását még a kereskedelmi filmek hatásvadászóbb plakátjai is kerülni szokták. Ebből a szempontból nézve a plakát a jó ízlés és a giccs határvonalán áll, noha az alakok statikussága és a filmcím szolid, ám művészies eleganciája oldják a színek hatását.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk, hogy egy európai ember "színpalettája" mennyiben térhet el egy ázsiaiétól.

A japánok tradicionális öltözete, a kimonó - például sokszor a legharsányabb színekben pompázik. Hagyományát a mai napig erősen őrzi kultúrájuk. E jellegzetes színvilág meghatározza a japán ember szín-esztétikáját. A számukra hétköznapi szín könnyen válhat szokatlanná egy más kontextusban; kívül eshet az általunk definiált esztétika fogalmán. A plakát emiatt talán könnyen félreérthetővé válik. Hogy így van-e, azt mindenki döntse el maga.

 

Külön említést érdemel a film eredeti plakátja, amely szinte megegyezik az összes többi országban forgalomba kerültekkel, de a magyarországi verzióval nem.

E kép esetében egy hatékonyabb kompozícióval találkozunk, mely kevesebb teret enged a nagy felületeknek. A filmcím megjelenése is teljesen különbözik: a Dolls (Bábok) feliratot fénycsóva-szerű vonalak alkotják. A film hangulatát jól visszaadó plakát talán még ingerekben gazdagabb is, mint a hazánkban látható változata.

Annyi azonban biztos, hogy az érzékenyen fotózott képekben kivételesen gazdag film nehéz feladat elé állította a plakát tervezőit.

 

menyegzői kimonó
menyegzői kimonó
133 Kbyte

menyegzői kimonó részlete
menyegzői kimonó részlete
67 Kbyte


36 Kbyte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső