Janovics Jenő Berky Lilliről
 


35 Kbyte

Berky Lili sugárzó szépsége, verőfényes fiatalsága, sötét színezetű, galambbúgásszerű, szívbe lopakodó hangja egyszeriben meghódította a kolozsvári közönséget. Sajnos ez a nagyszerű színésznő hosszú éveken át aprópénzre váltotta fel ritka értékeit. A színművészeti akadémiát végezte, de Beöthy Lászlónak szüksége volt hirtelenjében operettprimadonnára, felléptette tehát őt a Magyar Színházban, ha jól emlékszem a Víg özvegyben. Onnan jött Kolozsvárra, természetesen operettprimadonnának. Rendkívül muzikális volt, zongorázott, kitűnően táncolt, tudott énekelni, hiába volt tehát a zsebében a színművészeti akadémia drámai szakának oklevele, operettszubrett lett, mert családfenntartó volt, s az énekes színésznőket akkor is jobban fizették, mint a drámai színésznőket. Tisztán anyagi szempontok tartották őt a lenge műfaj varázsában. Szüksége volt arra a többletre, amit az operett színjátszás jelentett. Pedig tulajdonképpen sohasem volt "énekesnő", hanem kivételesen tehetséges drámai színésznő, akinek a játék volt az eleme, s igazán elragadó finomságokat láttunk tőle. A primadonnák émelyítő kedvességéből semmi sem volt benne. A színpad számára begyakorolt és a közönség "főzésére" szolgáló szubrett ügyeskedéssel sohasem dolgozott. A lehető legegyszerűbb és legtermészetesebb játék volt az erőssége. A színpadi játéknak arra a ritka magaslatára emelkedett, ahol életté vált a színészkedés. Szerepeinek megelevenítésére nem volt szüksége többre, mint amennyi egy választékos ízlésű nő finom kacérságából telik. Mindig tudtuk, hogy ez nem kevés, de nála láttuk, hogy milyen sok.

Sokszor próbáltam őt átterelni a prózai műfajra, sok vígjátékszerepet játszott Kolozsvárott elragadóan, de a példátlan népszerűség, amely körülvette, rákényszerítette a színház gazdasági életét, hogy a sikert ígérő énekes darabokból ki ne maradjon. Föllépése az új daraboknak sorozatos előadásokat biztosított. Nagyon kevés színész van, akit annyira szívébe zárt Kolozsvár igényes közönsége, mint Berky Lilit. És nagyon kevés színész van, aki olyan szépen beszél magyarul, mint Berky Lili. Beszéde a legszebb magyar zene, éneke a legszebb magyar beszéd. Éneke is, beszéde is szívéből fakad, és szívhez fúródik. Művész eszközei egyszerűek, hogy úgy érezzük, nem is játszik a színpadon, hanem él. Közvetlensége sokszor zavarba ejti játszó társait.

Kolozsvár a maga neveltjének, a maga gyermekeként tartja Berky Lilit, hiszen innen indult el, egy időben a Hunyadi téri színház megnyitásával. Fiatalságának legszebb éveit itt töltötte, itt becézték, dédelgették, tapsolták, ünnepelték. 1911. év nyarán Budapestre szerződtette Beöthy László, a Király Színházhoz; június 6-án búcsúzott Lehár: Cigányszerelem című daljátékában. Emlékezetes színházi este, illetőleg színházi éjszaka volt, mert a közönség – mintha késleltetni akarná távozását Kolozsvárról – nem engedte le a színpadról. A felvonásközök félórákat vettek igénybe, nem szűnt a taps, a kihívás, ünneplés. S a Messze a nagy erdőn kezdetű magyar dalt és mulató-jelenetet tizenkétszer ismételtették, nem teltek be vele. Éjfél régen elmúlt, s a közönség még mindig sírva-vigadva búcsúzott Berky Lilitől. Így csak a kolozsvári közönség tud szeretni színészt. Csak a kolozsvári közönség tud ilyen őszinte fájdalommal búcsúzni attól, akit gyermekéül fogadott a színpadon. Berky Lili hálás maradt. Nem szakadt el Kolozsvártól akkor sem, amikor már Pesten ünnepelték. Minden évben, minden hónapban lejött Kolozsvárra. A színlap ilyenkor vendégként hirdette őt, de a kolozsvári közönség úgy érezte, hogy ez tévedés: ez az igazi otthona, s Pesten csak azért vendégeskedik, hogy sikereivel öregbítse a kincses város színházának dicsőségét.

(Janovics Jenő: A Hunyadi téri színház. Cluj, 2001. Korunk Baráti Társaság. 51-52.p.)

 


31 Kbyte


38 Kbyte


42 Kbyte


44 Kbyte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső