Készülő magyar filmekről


(2000.12.15.)

Készül a Sacra Corona

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának millenniumi filmprogramjának egyik támogatottja Koltay Gábor Sacra Corona című új filmje. A történelmi játékfilm forgatókönyve Nemeskürty István könyve alapján készült, a történet középpontjában Szent László és unokatestvéreinek (Géza és Salamon) története, konfliktusai állnak valamint az az országépítő munka, mely jelentős országgá tette a korabeli Magyarországot. A film alaptörténete fiktív, de tartalmazza a korral kapcsolatos történeti ismereteinket és a László király személyével kapcsolatos legendákat és mondákat. A mozifilmmel párhuzamosan egy hatrészes tévéfilm-sorozat is készül. A film főszerepeit, a három fiatal herceget, Szarvas Attila (László), Horkai Péter (Salamon) és Oberfrank Pál (Géza) alakítja. Mellettük Berek Kati, Tyll Attila és Kovács Attila játssza a főbb szerepeket, Gellért püspök alakját Franco Neroölti magára a készülő filmben. A Sacra Corona díszleteit Végvári Zsófia, a jelmezeit Kemenes Fanni tervezte. A kamera mögött Novák Emil dolgozik, a kísérőzenét pedig Koltay Gergely jegyzi. A gyártó a Korona Film Kft., a majdani forgalmazó a Mokép Rt.


(2000.12.05.)

Bacsó filmet készít Karádyról

Hosszas előkészítés és a finanszírozási nehézségek megoldódása után Bacsó Péter ősszel megkezdhette új, Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam én munkacímű filmjének forgatását. A nagy érdeklődéssel várt alkotás Karády Katalin és a dívába szerelmes Újszászy István (Horthy kémelhárításának főnöke) valamint G. Dénes György (Zsüti, az énekesnő szövegírója) különös háromszög-történetét eleveníti fel. A Megafilm produkciójában készülő film operatőre Andor Tamás, főszereplői a Karády Katalint alakító Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György (mint Újszászy) valamint Rudolf Péter, aki a filmbeli Zsütit fogja játszani.


(2000.11.14.)

Álomdomb

Taliándörögdön forgatta tizedik játékfilmjét Szőke András a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Hunnia Filmstúdió támogatásában. A rendezőnek ez az első 35 mm-es nyersanyagra készülő munkája, melynek megvágott változatát november 10.-ig be is kellett mutatnia a producereknek.
A történet valós eseményeken alapul, ami épp a forgatás helyszínén esett meg. A falu határában kényszerleszálló repülőgép látványának hatására egy cigányfiú pilótaiskolába megy, ahova első vakációjáról, családja baljós előérzetei miatt nem térhet vissza. Csalódottságában úgy dönt, hogy maga épít repülőgépet, hogy felszállhasson.
A film operatőre: Markert Károly, zeneszerzője: Márta István, szereplők: Badár Sándor, Csuzdi Balázs, Fábri Sándor, Márta István.
Bemutató a filmszemlén.


(2000.11.01.)

Mr. Bean rajzfilmen

A Varga Stúdió készítheti el a Mr. Bean rajzfilmváltozatát. - Mintegy 6,5 millió dollár (2 milliárd forintos) rajzfilmkészítési megbízást nyert a Magyarországon, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő Varga Stúdió - nyilatkozta a NAPI Gazdaságnak Erkel András ügyvezető igazgató. A társaság a Rowan Atkinson-féle Mr. Bean-sorozat jogtulajdonosa, a brit Tiger Aspects pályázatán nyerte el a burleszkek nemzetközi forgalmazásra szánt rajzváltozatának kivitelezési és fővállalkozói jogait.


(2000.11.01.)

Pizzás - elsőfilmes rendező bemutatkozása amerikai-magyar koprodukcióban

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tavalyi, fiatal magyar filmesek támogatására, pályázatának első díját nyerte Balogh György forgatókönyve. Az első nagyjátékfilmjére készülő rendezőnek és producerének Forgács Gábornak (aki a film operatőre is egyben) azóta sikerült megteremtenie a produkció anyagi fedezetét így idén nyár végén megkezdhették a forgatási munkálatokat. Az egy fiatal pizzafutár néhol meghökkentő, néhol mulatságos kalandjait bemutató film nagy részét Magyarországon forgatták, de közel egy hetet Los Angelesben is dolgozik a stáb. A Pizzás főbb szerepeiben Détár Enikőt, Haumann Pétert, Rékasi Károlyt és Szacsvay Lászlót láthatjuk, de több fiatal színész és néhány magyar médiasztár (pl.: Csisztu Zsuzsa) is feltűnik majd a vásznon.


(2000.10.17.)

Szabó István Németországban forgatja új filmjét

Október közepén Drezdában kezdte meg új, Taking Sides munkacímű új filmjének forgatási munkálatait Szabó István. A francia-német koprodukcióban film alapjául Ronald Harwood A karmester című drámája szolgál. A közvetlenül a II. világháború vége után játszódó film cselekményének középpontjában az a nyomozás áll melynek célja a híres német karmester Wilhelm Furtwangler és nácik kapcsolatának vizsgálata. Furtwanglert Stellan Skarsgard, az amerikai vizsgáló tisztet Harvey Keitel, asszisztensét pedig Moritz Bleibtreu (A lé, meg a Lola - Manni) játssza. A film operatőre ezúttal is Szabó régi alkotótársa Koltai Lajos.


(2000.10.10.)

Feri és az édes élet

A Közgáz Vizuális Brigád új játékfilmjét kezdte forgatni Czabán György Feri és az édes élet címmel. A történet egy mai munkáscsaládról szól, a főbb szerepeket Hollósi Frigyes, Csákányi Eszter, Nyakó Juli és Dózsa Erzsébet játssza, az operatőr Pálos György.


(2000.10.02.)

VII. Olivér - Szerb Antal regényéből készít filmet Pacskovszky József

1943-ban jelent meg Szerb Antal  A.H. Redcliff álnéven írt VII. Olivér című kisregénye, melyből most
azonos címmel filmet készít Pacskovszky József. A Duna Televízió és a Hunnia közös produkciójában
készülő vígjáték címszerepét (az ifjú királyt) a tizennyolc éves Nagy Péter alakítja, míg a további szerepekben
Sinkó László, Haumann Péter, Szarvas József, László Zsolt valamint Kerekes Éva lesznek láthatóak. A videóra forgatott film tévéjátéknak készül,de az alkotók szeretnék a filmszemlén és a hazai mozihálózatban is bemutatni.


(2000.10.02.)

Mészáros Márta a Csodálatos mandarint forgatja

A millenniumi filmes program egyik támogatottja volt Mészáros Márta filmterve, mely Lengyel Menyhért és Bartók Béla Csodálatos mandarin című művének mozgóképes adaptációja. Az megszületése utáni időszakban rengeteg támadást elszenvedett mű (huszonhét évig be volt tiltva Magyarországon!) igazi táncfilm lesz, mely elsősorban a Lengyel Menyhért-féle pantomímre épít. A film női főszereplője ( és koreográfusa), a nemzetközi szinten is elismert táncművész Bozsik Yvett (aki korábban már készített táncszínházi előadást a műból). A magyar-lengyel-kínai koprodukcóban készülő film főszerepét a kínai Zhang Yu Jun (a pekingi Táncművészeti Főiskola ifjú tánctanára) alakítja. A film táncos-pantomimes részét kortárs környezetben játszódó történet keretetezi, melyben Kamarás Iván és Gálffy László látható fontos szerepekben. A Csodálatos mandarin operatőre a lengyel Piort Wojtowicz. A Budapesten felvett jelenetek után Kínában fejezi be a forgatást  a stáb.


(2000.09.25.)

Harmadik nagyjátékfilmjét készíti Tóth Tamás

Dühös fiatalokról, a forradalmárok és anarchisták szellemi örököseiről szól Tóth Tamás új filmje, a Gavrilo. Főszerepeit dr. Thuróczi Szabolcs és Csatári Éva játssza, a mellékszerepeket Temessy Hédi és Gyuricza István. Operatőr: G. Tóth Kinga.
A Fiatal Filmesek az Ezredfordulón Milleniumi Filmgyártási Pályázaton elnyert összegből sikerült leforgatni a filmet. Az utómunkálatok költségeire most pályáznak. A Filmkultúra 1978-ban a Natasa elkészülésekor beszélgetett utoljára a rendezővel.


(2000.09.25.)

Soá napja

Szeptember 19-én, Veszprémben bemutatták a sajtónak a Soá napja című dokumentumfilmet. Bárány László rendező a Bakony és a Balaton-felvidék zsidóságának deportálását, annak helyi és országos előzményeit dolgozta fel filmjében. A bemutatón a MAZSIHISZ képviseletében Olti Ferenc elnökhelyettes is részt vett.


(2000.09.04.)

Jancsó újra forgat

Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél munkacímmel új nagyjátékfilmet forgat Jancsó Miklós. Bár a film kiindulópontja Krúdy azonos című novellája, a rendező korábbi munkáit ismerve nem számíthatunk hagyományos feldolgozásra. A főszerepeket Jancsó legutóbbi két filmjéhez hasonlóan a Mucsi Zoltán és Scherer Péter kettős játssza, mellettük Mundruczó Kornél, Rába Roland, Kamarás Iván, Horváth Lajos és Schell Judit tűnik fel kisebb-nagyobb szerepekben. A forgatókönyv ezúttal is Hernádi és Jancsó közös munkája, a kamera mögött ismételten Grunwalsky Ferenc áll.


(2000.08.21.)

Kabay Barna filmet készít a Pendragon legendából

Black Rose címmel tizenhárom részes tévésorozat készül Szerb Antal Pendragon legenda című művéből. A német-magyar koprodukcióban készülő alkotást Kabay Barna rendezi, a főszereplő Djoko Rosić lesz. Bár a film a könyv történetét mába helyezve meséli el, a misztikus hangvétel természetesen megmarad, a különleges látványelemek pedig speciális kompjúter-animációs programok segítségével készülnek.


(2000.08.21.)

"Szende"

Parti Nagy Lajos Szende című novellájából készít, azonos címen filmet Bernáth Dénes az Atlantis Színház tagjaival. A kisfilm a főszereplő szemszögéből, narrációs módszerrel dolgozza fel az ismert történetet. Főszereplő: Valovics István, operatőr: Lóth Balázs és Blau László. Bemutató - reményeik szerint - a Filmszemlén

-szr-


(2000.08.21.)

Neked Agdistis

Néhány napon belül elkészül a Neked Agdistis című film. A műfajában nehezen meghatározható (kísérleti film?), játékfilm hosszúságú alkotás rendezői, egyben operatőrei: Hajnal Gábor, Hernádi Csaba (Bárka Színház, Stúdió K), Lerch Tamás. Bemutató szeptemberben a Miskolci Galériában.
-szr-


(2000.09.01.)

Film készül Spiró Kvartettjéből

Spiró György Kvartett című drámájából a főleg operatőrként ismert Vecsernyés János rendezésében készül játékfilm. A rendszerváltás után néhány évvel játszódó történet középpontjában egy külvárosi lakótelepi család áll, melynek egyhangú életét kavarja fel egy 56-os disszidens váratlan megjelenése. A minimalista kamaratörténet főbb szerepeit Molnár Piroska, Bertalan Ágnes, Lukáts Andor és Blaskó Péter alakítja.


(2000.09.01.)

Vademberek

Csák Gyula A tolvaj és a bírák című elbeszélése alapján Bán Róbert és Békés Pált írt forgatókönyvet, melyből Szurdi Miklós forgat Vademberek címmel filmet. A feszültésektől terhes történet egy elhagyatott dunai szigeten játszódik, ahol a régóta horgászgató baráti négyes próbálja megvédeni "területét" a betolakodótól, egy megfeneklett szerb uszályhajó gazdájától. A kalandfilm főszerepeit Cserhalmi György, Kamarás Iván, Schell Judit, Szakács Tibor, Szabó Győző és Lippai László alakítja. A film eredetileg egész estés tévéfilmnek készül, de ha a készítőknek sikerül elnyerni a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatását is, a Budapest Film vállalná a Vademberek moziforgalmazását.


(2000.07.17.)

Nexxt - Schilling Árpád játékfilmet forgat

A színházi rendezőként nevet szerzett Schilling Árpád játékfilmet forgat Nexxt címmel. Készülő filmje a kereskedelmi tévék világában, egy elképzelt talk-show díszletei között játszódik. A Frau Plastic Chicken Show háziasszonyát Udvaros Dorottya játssza, két illusztris vendégét Mucsi Zoltán alakítja (mint Alex, Burgress Gépnarancsából) és Bodó Viktor (aki Rex Madisonként az Amerikai Psycho főhősének figuráját idézi fel). A film szövegkönyvét Schilling és Tasnádi István közösen írta, az operatőr Nagy András.


(2000.07.17.)

Maár Gyula új filmet rendez

Csiki László Mama Klára című novellájából készíti legújabb, azonos című filmjét Maár Gyula. A napjaink Erdélyében játszódó történet operatőre B.Marton Frigyes, főszereplői Fazekas Juli, Kovács Lajos, Győry Emil, Lázár Kati és Varga Zoltán. (Panorámafilm produkció)


(2000.07.10.)

Robot - Incze Ágnes első játékfilmjét készíti

Számos dokumentumfilm rendezője és több játékfilm vágója Incze Ágnes a nyár folyamán első önálló játékfilmjét rendezi. A Robot című film a rendező az idei filmszemlén bemutatott azonos című dokumentumfilmjének motívumait felhasználva két egymással ellentétes világba kalauzolja nézőit, a gazdag városi fiatalok és a város peremén élők világába. A két távoli világot a film főhőse Anikó személye kapcsolja össze. A film legtöbb szereplője fiatal főiskolás, akit először láthatunk vásznon. A film operatőre Pohárnok Gergely, a történethez illő zenét DJ Palotai fogja összerakni.


(2000.07.05.)

Üvegtigris

Rudolf Péter és Kapitány Iván közösen rendezi, Kapitány fényképezi is az Üvegtigrist. A forgatást júniusban kezdték a Garancsi-tó partján. A főszereplő család fejét Szilágyi Tibor, feleségét Básti Juli, lányukat Kecskés Karina játssza. A Filmpartners produkciójában készülő film producere Pataky Ági.


(2000.06.21.)

A Glamour elismerése Troiában

Az eddigi működése során a világ 57 különböző országában 31 nyelven eddig mintegy 51 ezer holokauszt túlélő vallomását rögzítő amerikai Shoah alapítvány ezúttal a kelet-európai holokausztról készíttett ötrészes dokumentumfilmet. Az öt része mindegyike a térség egy-egy országának holokausztörténetét dolgozza fel. A magyarországi rész rendezésére Szászt Jánost kérte fel a sorozat producere Steven Spielberg, aki személyesen választotta ki a rendezőket (Szász Jánost Andy Vajna ajánlotta a világhírű filmes figyelmébe). Az egyórásra tervezett dokumentumfilm munkálatait június elején kezdte meg a Szász János Tóth Zsolt operatőrrel.


(2000.06.14.)

Vak vagányok - Tímár Péter új filmje

Vak vagányok címmel Tímár Péter új játékfilmet készít a Megafilm produkciójában. A rendező által "könnyes komédia"-ként jellemzett történetben két levitézlett rocker a Vakok Intézetének századik évfordulójára kiírt pályázati pénz megszerzésére egy blőd musicalt ír. Menetközben azonban kiderül, hogy az összeget csak akkor kapják meg, ha a darabot be is tanítják a vakoknak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy szerelmi szálak is szövődnek a látók és a nem látók között. A film főszerepeit Magyar Attila, Csiszár Jenő, Bozsik Yvette, Nagy Anna és Matatek Judit játsszák, mellettük a Vakok Intézetének egykori és mai növendékei alakítanak kisebb-nagyobb szerepeket. A film forgatókönyvét Tímár Péter írta, az operatőr Szatmári Péter.


(2000.05.30.)

Mézparancs - Kamondi nyáron újra forgat

Kamondi Zoltán Mézparancs címmel kezdi meg új filmjének forgatási munkálatait nyáron. A mai történet a fiatalok és idősebbek közötti generációs problémákról fog szólni, de akárcsak a rendező korábbi alkotásai, ez a film sem fogja nélkülözni a misztikus, transzcendens elemeket. A készülő film operatőre, Kamondi állandó alkotótársa, Medvigy Gábor lesz.


(2000.05.30.)

Mészáros Márta filmtervei

Korábban már beszámoltunk, arról, hogy Mészáros Márta Maria Sklodowska-Curie-ről a híres lengyel származású készül filmet forgatni, most a rendező további, előkészületi fázisban lévő filmterveit ismertetjük. A millenniumi filmek egyikeként Mészáros Márta fogja megrendezni Bartók Béla Csodálatos mandarin című művét. A kínai-magyar koprodukcióban készülő táncfilm főszereplője, Bozsik Yvette lesz. Mészáros régóta készül filmet készíteni Tóth Ilonkáról, az 1956-os forradalom után látványos kirakatperben elítélt, majd kivégzett fiatal orvosról. A harmadik megvalósulásra váró filmterv, egy gyerekeknek készülő történet, mely Fazekas Mihály Lúdas Matyijának újszerű filmes adaptációja lenne.


(2000.05.23.)

Károlyi Béláról készítene filmet Makk Károly

Károlyi Béláról, a világhírű magyar származású tornaedzőről, a román tornász klasszis Nadia Comaneci egykori mesteréről készítené következő filmjét Makk Károly. A magyar-román-német-amerikai koprodukcióban készülő film főszereplőjének nemzetközi filmsztárt szeretne megnyerni a film gyártását és a produkciós tevékenységét szervező Megafilm kft. Makk Károly már többször is konzultált az edzővel, együtt voltak Bukarestben is, ahol a tervek szerint forgatnának. A film egyes jeleneteit Amerikában vennék fel, a szereplők kiválasztását azonban nehezíti, hogy tornászi képességekkel rendelkező színészekre is szükség lesz.


(2000.05.09.)

Bereményi Géza nem forgatja a Hídembert

Bereményi Géza márciusban már készült filmje, A Hídember forgatására. Can Togay-jal közösen írta a forgatókönyvet, a két főszerepre Eperjes Károlyt és Juliette Binoche-t képzelte, az operatőr Kardos Sándor. A film forgatását pénzügyik okok miatt még nem tudták elkezdeni.


(2000.05.09.)

India-magyar film Kőrösi Csoma Sándorról

A napokban megállapodás született két magyar-indiai játékfilm forgatásáról is Budapesten. Az indiai Ramesch Sharma Kőrösi Csoma Sándor életéről készül filmet forgatni. A rendező a Tibet iránt világszerte megnyilvánuló érdeklődés miatt bizakodik a film kedvező nemzetközi fogadtatásában, ezért mindenképpen egy világsztár szeretne megnyerni a főszerepre. A másik koprodukciós film, melyet Sára Sándor fog rendezni, Amrita Sher-Gilről, Baktay Ervin unokahúgáról szól, akit a 20. századi modern indiai festészet egyik jelentős alkotójának tartanak.


(2000.04.25.)

Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nyilvánosságra hozta a támogatott játékfilmes produkciók listáját

Magyarországon a filmgyártás állami támogatásának legfontosabb forrása a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA). Az alapítvány szakkuratóriumai idén 1100 millió forint közvetlen állami támogatás odaítéléséről döntenek. A 2000. évi keret bontása a következőképpen történt: Játékfilmes Szakkollégium 440 millió forint, Dokumentumfilmes Szakkollégium 60 millió forint, Népszerű-Tudományosfilm Szakkollégium 40 millió forint, Animációsfilm Szakkollégium 60 millió forint, Filmforgalmazói és Videókiadói Szakkollégium 65 millió forint, Art-mozi, Filmklub és Üzemeltetői Szakkollégium 70 millió forint, Kutatási, Képzési, Kísérleti film, Könyv és Folyóirat Kiadói Szakkollégium 50 millió forint, Magyar Filmunió Kft, Infrastruktúra, Nemzetközi Filmpromóció 52 millió forint, Magyar Filmunió, Fesztiválköltségek (I. félév) 40 millió forint, Filmszemlék (Magyar Filmszemle, Mediawave, Titanic, Nemzetközi Filmpromóció 53 millió forint, Filmérték Megőrzés (Magyar Filmintézet, Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény) 15 millió forint, Egyéb Pályázatok 22,5 millió forint, Nemzetközi Szervezetek Tagdíjbefizetései és Tartalék 44,5 millió forint, Infrastruktúra (Működési költségek: Szakkollégiumok, Ügyvitel, Finanszírozás) 88 millió forint.

A szakkuratóriumok közül idén elsőként a Játékfilmes Szakkuratórium hozta nyilvánosságra az általa támogatott filmek listáját.

Kocsis Ágnes: Szortírozott levelek - 5 millió forint
Krasznahorkai Balázs: Köd - 5 millió forint
Gulyás Gyula: Fény hull arcodra kedvesem - 15 millió forint
Bernáth Zsolt: Sohasemvolt glória - 5 millió forint
Mispál Attila: A fény ösvényei 0.5 - millió forint (Forgatókönyv írásra)
Balogh György: Pizzás - 20 millió forint
Bereményi Géza: A hídember - 10 millió forint
Kapitány Iván - Rudolf Péter: Üvegtigris - 15 millió forint
Dér András: A kanyaron túl - 15 millió forint
Elek Judit: Kinek az erdeje? I-II - 20 millió forint
Erdélyi Dániel: Előre! - 26 millió forint
Szőke András: Tündérdomb - 10 millió forint
Török Ferenc: Hamis jegyek - 30 millió forint
Schneider Tibor: Mono story - 0.5 millió forint (Forgatókönyv írásra)
Czabán György: Feri és az édes élet - 25 millió forint
Tímár Péter: A ludak megfagynak - 20 millió forint
Gothár Péter: Passzport - 30 millió forint
Kamondi Zoltán: Mézparancs - 15 millió forint
Grunwalsky Ferenc: Éjféli maraton - 15 millió forint
Jancsó Miklós: Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél - 25 millió forint
Jeles András: József és testvérei - 5 millió forint (örökség: 25 millió Ft)
Maár Gyula: Mámá Klárá - 10 millió forint
Gárdos Péter: Féktelenül - 20 millió forint
Makk Károly: A Waterloo-i győzelem - 40 millió forint
Tóth Tamás: Rinaldó - 20 millió forint
Enyedi Ildikó: Feleségem története 50 - millió forint
Kardos Sándor: Telitalálat! - 20 millió forint
Ferenczi Gábor: A nagy katonásdi játék - 20 millió forint


(2000.04.17.)

Tímár Péter (kezdetben A ludak megfagynak, majd jelenleg) Vak vagányok munkacímű új játékfilmjét ismét a Megafilm Kft. gyártásában készíti

Tímár Péter (kezdetben A ludak megfagynak, majd jelenleg) Vak vagányok munkacímű új játékfilmjét ismét a Megafilm Kft. gyártásában készíti, producer: Kálomista Gábor. A film forgatókönyvét Tímár Péter írta, operatőr Szatmári Péter (mint a Csapd le csacsi óta minden Tímár-filmben). A főszerepeket Csiszár Jenő, Magyar Attila és Bozsik Yvette játsszák. A film a Vakok Intézetében játszódik, jórészt ott is forgatják. A sztori röviden: két harmincöt év körüli rocker a vakok kijátszásával akar nagy bulit csinálni. Műfaj: a 6:3-hoz hasonló szomorú-vígjáték.

A film forgatása jelenleg áll, mert elfogyott a pénz. Kálomista Gábor újabb pénzforrásokat keres, s a forgatást remélhetőleg májusban folytathatják.


(2000.04.04.)

Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam - Bacsó ismét forgat nyáron

Bacsó Péter nyáron kezdi el forgatni az Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam én munkacímet viselő új filmjét. A második világháború utolsó éveiben játszódó film Karády Katalin és a dívába szerelmes Újszászy István (Horthy kémelhárításának főnöke) valamint G. Dénes György (Zsüti, az énekesnő szövegírója) különös háromszög-története. A film szereplőválogatása még tart, az azonban már biztos, hogy Újszászyt Cserhalmi György, Zsütit pedig Rudolf Péter fogja alakítani.


(2000.03.28.)

Filmtervek 2000-re

András Ferenc Enzo Laurett olasz író Szent Lőrinc folyó lazacai című regényéből készíti következő filmjét. Szász János Kertész Imre Sorstalanságát tervezi megfilmesíteni. Bán Róbert Forró jég címmel lélektani bűnügyi film forgatására készül. Almási Tamás ezúttal játékfilmterven gondolkodik, munkacíme sokat elárul a készülő mozgókép hangulatáról: KÁEURÓPA. Kardos Sándor rendhagyó produkción munkálkodik: régi magyar filmek felhasználásával készít új filmet Páger Antal főszereplésével. Bereményi Géza és Can Togay is elkészült a Széchenyi István életét feldolgozó új, millenniumi produkció forgatókönyvével. A Hídember forgatása a tervek szerint augusztusban kezdődik, a főszereplő Eperjes Károly. Dömölky János Tar Sándor írásai alapján rendezi új játékfilmjét Te országod címmel.


(2000.03.21.)

Vágyvörös szerelemkék - Zsigmond Dezső új játékfilmje

Különös - valóságos történeteken alapuló - játékfilm forgatását kezdte meg Zsigmond Dezső: filmjének főszereplője egy zavart elméjű tanyasi fiú, aki beleszeret egy felfújható guminőbe. A film forgatására Kelet-Európa egyetlen guminőgyárában, a magyarországi Börcsön került sor. A Vágyvörös szerelemkék munkacímű történet főszereplője Pista, "a falu fél, vagy talán egészen bolondja", aki iszonyatos körülmények között él egy tanyán alkoholista apjával és anyjával. Az események akkor gyorsulnak fel, amikor kiderül, hogy a faluban új gyár nyílik. A helybeliek nem tudják, mi működik az épületben, arra nem is gondolnak, hogy felfújható guminőket gyártanak ott. Pista, aki lopásból él, részegen belopódzik a gyárba, ahonnan kimenekíti szerelmét, a guminőt. A zavart elméjű fiú története végül tragédiába, gyilkosságba torkollik. A főszerepet Szarvas József alakítja, filmbeli szüleit Kovács Lajos és Soós Edit játsszák. A film operatőre Halász Gábor a forgatókönyvet Balogh Géza, Dörner József és Veér Károly írta.


(2000.03.01.)

Mészáros Márta Madame Curie-ről készül filmet forgatni

Mészáros Márta Maria Sklodowska-Curie-ről, a híres lengyel származású francia fizikusról, vegyészről készül filmet forgatni. Az új Mészáros Márta-film hőse a már öreg és beteg Curie asszony lesz, aki saját felfedezésének, a rádiumnak lett az áldozata. Visszatér meghalni Lengyelországba, elbúcsúzni szülőföldjétől, nővéreitől, első szerelmétől, akihez nem mehetett feleségül. A rendezőnő Julie Christie-t szeretné megnyerni a főszerepre, akivel már dolgozott együtt.


(2000.02.11.)

Magyar-indiai filmes együttműködés - film Kőrösi Csoma Sándorról

Sára Sándor filmrendező, a Duna Televízió elnöke Delhiben megállapodást írt alá a Moving Pictures Company India Ltd.-vel közös filmforgatásokról. A megállapodás alapján filmet forgatnak Kőrösi Csoma Sándor valamint a Magyarországon született indiai festőnő, Amrita Sher Gil életéről. A filmek elkészítésében mindkét ország filmes szakemberei közreműködnek.


(2000.02.11.)

A fehér alsó - Meskó Zsolt új kisfilmje

Meskó Zsolt producer előző filmjét, A morel fiút hetekig sikerrel vetítette a budapesti Művész mozi. Meskó újabb kisfilm forgatásába kezdett - ezúttal nem csupán mint producer, hanem mint a film rendezője vesz részt a munkában. A maximum 20 perces A fehér alsó helyszíne a Morelhez hasonlóan egy bevásárlóközpont, szereplői Básti Juli, Kamarás Iván és Hujber Ferenc.