Tavaly már indítottunk egy vitát a multiplex mozikról, de a témáról nem lehet eleget beszélni.

Eddig szinte csak pesti problémaként kezelték az olcsó "fapados" mozik működését lehetetlenné tevő "mozigyárakat" /=multiplex/. A pesti mozipaletta legújabb színfoltja a Ster Century 14 terme a Westendben. Félő, hogy emiatt kell elbúcsúznunk a Metro mozitól. Azonban vidéken is sorra épülnek a bevásárlóközpontok a maguk dolby surround-os szupervetítőivel. Sopronban már jó ideje működik a "mozigyár", Székesfehérváron fél éve, Békéscsabán is lassan megkezdődik az építkezés. Budapesten szinte csak az artmozik tartják még magukat a versenyben.
Mi lesz vidéken az új idők szavának megfelelve több termessé átalakított, pizzériákkal megtámogatott régi filmszínházakkal?

bakonyi@bibl.u-szeged.hu  2000. március 20.

A multiplex mozik kiválóan alkalmasak a felületes szórakozásra - sokan vannak, akik arra vágynak éppen, hogy egy nagy adag kólával és pattogatott kukoricával "ilyen" filmek mellett kábítsák magukat. Régebben az emberek cirkuszba jártak, most sokan a pankrátorokért őrjöngenek. Roland Barthes szerint mindezekben az embernek azon ősi vágya tükröződik, hogy időről időre megbizonyosodjanak arról: el lehet különíteni a jót a rossztól, s a végén a legtöbbször a jó fog győzni. Ha ma ezt a multiplex mozikban teszik, lelkük rajta.
A gond sokkal inkább az, hogy a hagyományos, sokszor ugyancsak jól felszerelt mozik nem bírják a versenyt. Pedig azért még sokáig nem hal ki az az emberi csoport, amelyik időről- időre szeretne "művész" filmeket nézni, vagy egyszerűen csak nyomasztja a csordában való szellemi ragozás.
Nem ismerem a tényleges helyzetet, de az a gyanúm: amennyiben ezeket a hagyományos mozikat kedvezőbb pénzügyi és gazdasági feltételek közé lehetne juttatni adó- és egyéb kedvezményekkel, magától megoldódna a probléma.

Bakonyi Géza

cferi@dpg.hu  2000. március 22.

Meg fognak szűnni. A multiplexekkel szemben a hagyományos moziknak nincs esélyük, mert egy vidéki kisváros - pontosabban moziba járó közönsége - nem tud egyszerre eltartani egy multiplexet és egy hagyományos mozit.
Budapesten a soktermes mozik mellett legalább van esélyük az artmoziknak, de nem szabadna ennyire fővárosközpontúnak lenni. Az, hogy a Metro bezár, várható volt, a Kossuth4 is csak az árakkal tudja felvenni a versenyt, kérdés meddig? Itt ugyanis gyakorlatilag féláron nézhető meg ugyanaz a film. Ez követendő példa lehet a vidéki moziknak, bár nem tudom, hogy anyagilag ez mennyire lesz kifizetődő.
Egy biztos, az igényesebb közönség veszt a legtöbbet, ahogy ezt már megszokhattuk.

Csima Ferenc

krisztian@dpg.hu  2000. március 23.

Kár lenne a vidéki mozikért, de hát ilyen idők járnak manapság.
Nyolc teremben annyi ember fér el, mint ahányan egyébként két hét alatt mennek moziba. Egyébként nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy megéri egy multi-mozit üzemeltetni szerdai napon délután 2-kor. De ez már legyen a plexesek gondja.
A legrosszabb, hogy a választék csorbul, a szabad döntés korlátozódik. Mert Pesten elmehetek a Westendbe, a Corvinba, a Puskinba, vagy éppen a Sportba, Flóriánba. A szegény vidéki kisváros meg mozi nélkül marad, helyette kap egy monstrumot.
A kérdés az, hogy a vidéki multiplex műsorra fog-e tűzni művészfilmeket? Nyilván nem. Hát már csak ezért is kár.

Szalay Krisztián

2000. április 02.

Véleményem szerint a hazánkban egyre növekvő multiplex mozicsodák könnyen tönkretehetik, vagy már tönkretették a nagy múltú hazai mozikat, s ezáltal bizonyos régi értékek válnak semmivé. Az amerikai mintára létrehozott bevásárlóközpontokban nyíló mozik minőségileg kétségkívül egészen más nívót képviselnek, beleértve a hang és a képminőséget, valamint a mozizás alkalmával számomra igen fontos kényelmi szempontokat. A multiplex mozik jegyárai gyakorlatilag megegyeznek a hagyományos mozik jegyáraival, ezáltal értelemszerűen sokkal többen részesítik előnyben őket. Ugyanakkor egyre több ember számára olvad össze a mozizás egy esetleges vásárlással valamelyik bevásárlóközpontban.
Én ezért a multiplex mozikat részesítem előnyben. Természetesen nem értek egyet azzal, hogy csupán multiplexek létezzenek, hiszen gondolni kell azokra, akik más érdeklődési körük folytán esetleg olyan stílusú filmeket szeretnek nézni, amelyeket a multik nem vetítenek.
Emellett továbbra is kiemelt szerepet kell tulajdonítani az olyan nagy múltú, patináns moziknak, mint például a Corvin mozi, amely régmúltja ellenére magán viseli a modern mozi jellemzőit hangtechnikájában, kényelmében.

Hidegkúti Balázs

palc@evitech.fi  2000. április 02.

Szerintem ez a trend, mármint hogy a multiplex mozik kiszorítják a kicsiket sajnálatos ugyan, de nem baj, mivel ezek nagyobb kínálattal, palettával, esetlegesen több akcióval várják a mozilátogatókat. Az artmozik, amelyek más nézőréteget vonzottak eddig is, azok ezután is fennmaradnak, mivel nem hiszem hogy szerepüket átvennék a multiplexek, amelyek nem törődnek a filmek színvonalával, csak és kizárólag a bevétel érdekli őket. Márpedig egy művészfilmmel nem sok bevétel érhető el.
Csepregi Pál

Csepregi Pál

keszei.balazs@freemail.hu  2000. április 05.

Meg tudom érteni a mai fiatalokat, hogy miért járnak inkább multiplex mozikba! A választék bőséges, a kiszolgálás udvarias, a termek kényelmesek. Mindenben a néző elvárásait keresik. Ezzel szemben a kis mozik alig tudnak nyújtani valamit! Elkéstek, elaludtak! Nem kellett volna kényelmesen élvezni azt az állapotot, ami 10 évvel ezelőtt volt Magyarországon: "Mozi, mozi, kit érdekel, hogy hogy néz ki, úgyis elmegyek megnézni a filmet." Ha idejében léptek volna, akkor nekik is lenne keresnivalójuk a mostani nagy filmpaloták között. A filmválaszték tényleg tömegfilm (amerikai), de most ez ellen nem sokat lehet tenni... A művészfilmekből meg megél az a néhány mozi, ami erre specializálta magát.

Keszei Balázs

fabiank@freemail.hu  2000. április 06.

Szerintem nagyon jó, hogy vannak multiplexek, nagyon szeretek ilyen mozikba járni, leggyakrabban a Hollywood - Multiplex 2 budapesti moziját látogatom.
Kényelmesek, nagyok a székek, mindegyik terem más belülről, hangulatosak, nagyok, jól lehet látni mindenhonnan, jó a hanghatás - a dolby-stereo, dolby-digitális, DTS digitális és DDS digitális hangrendszereket alkalmazzák -, nagyok a képernyők, rendezettek, szépek, tiszták a termek és a folyosók.
Összefoglalva nagyon profik.
Egy-egy helyen 8-10 terem van, és van, hogy 25 filmből is lehet válogatni, negyed óránként kezdődnek az előadások, sok helyen premier előtti filmeket is vetítenek már. Tehát nagyon sok lehetőség közül választatunk. Mindezekre ráadás az, hogy van lehetőség arra, hogy azok is elmenjenek megnézni a filmeket, akiknek drágák a jegyek, hiszen a délelőtti órákban olcsóbbak az előadások, és minden héten van egy nap, amikor minden előadásra jelentősen olcsóbbak a jegyek.
Szeretem ezeket a mozikat, jó hogy vannak! A többség biztosan örül nekik, mert kb. hetente járok ilyen mozikba, amik mindig tele vannak, a pénztáraknál sorok állnak.
Szerintem minden korosztály, de főleg a fiatalok körében mindig is nagy látogatottságnak fognak örvendeni.

Fábián Kinga

andrasd@evitech.fi  2000. április 10.

Nem vagyok mozifüggő, csak akkor megyek moziba, ha valamelyik filmről azt hallom, hogy érdemes megnézni, illetve mivel elég sok úgymond iskolán kívüli elfoglaltságom van, sokszor még azokról a filmekről is lemaradok, amiket meg szeretnék nézni.
Mindezek ellenére szeretném leírni a véleményem és tapasztalataimat.
Először is Szentgotthárdon, a szülővárosomban, ill. Veszprémben, ahol tanulok, un. fapados mozi van, és sajnos mindkét helyen szó szerint kell érteni a fapadot: kényelmetlen, kb. 100-150 éves berendezés, az ember már a film első félórájában sem bír megülni a széken, elzsibbad a lába, mert az előtte lévő sor benne van az ölében, stb...
Ezzel szemben - tapasztalataim szerint - a multiplex mozik kényelem szempontjából meglehetősen jólfelszereltek.
A másik szempont az ár, amiben a multiplexek vezetnek kb. 100, esetleg 200 forinttal, ami nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük az előző szempontot. Szerintem a nem multiplex moziknak jóval alacsonyabb áron kellene a filmeket kínálniuk ahhoz, hogy megéljenek a szolgáltatásuk színvonala mellett.
Biztos vannak kivételek, de én még nem tapasztaltam...

Dancsecz András

ujvari@hotmail.com  2000. április 10.

Multiplex?
Miért ne? Modern, tágas, jól felszerelt, igényes és éppen ezért csalogató! Ha valaki élvezni szeretné azt, amit néz - hangeffektusok, látvány, környezet -, akkor valószínűleg ilyen moziba megy el. Nem is beszélve arról, hogy a moziba járók bázisát képző korosztály ezt tartja igazán fontosnak. Meg azt, hogy "igényes helyre vigye el a párját"! Hogy éppen mit néznek meg? Ami éppen megy a moziban, meg amit a legjobban reklámoznak.
"Fapados"?
Ami leginkább hátulütője az előbbi moziknak, és előnye a "fapadosoknak", az bizony az áruk!
Ha valaki nincs jól eleresztve... ... és nem akar nagyzolni a párjának, az lehet, hogy inkább ezekbe a mozikba megy el.
Nincsenek olyan kényelmes fotelok? Nincsenek olyan kirobbanóan jó hangeffektek? Kit érdekel? Értettem a film lényegét, talán gazdagabb lettem valamivel. Így is megérte.
Két alternatíva, amit ki-ki saját belátása szerint vállal vagy sem.

Újvári Krisztián (Visszajelzéseket szívesen vár)

Czibulya@nokia.com  2000. április 12.

Azért bátorkodom írni, mivel mint rendszeres mozilátogatót mostanában egyre jobban foglalkoztat egy dolog, aminek szeretnék hangot adni.
A többnyire hollywood-i tucatfilmeket játszó, pattogatott-kukorica temető multiplex mozik a dömpingkínálataikkal elnyomják a hangulatos kisebb mozikat, melyeket személy szerint jobban kedvelek. Kiszorítják a kicsiket, a végén már csak a tömegmozik maradnak.
Ez nem csak a magam véleménye, ismerettségi körömben többen hasonlóan sajnálkozva veszik tudomásul ezt a tényt. Gondolom sokan így látják ezt.
Remélem hozzászólásom a megfelelő helyre jut el.

Czibulya Gábor

kzsolt@mail.mtit.hu  2000. április 15.

Véleményem szerint az új mozik más dimenziót képviselnek, mint a régi fapadosok. Az első modern mozi, a Corvin számomra sokkal élvezhetőbbé tette a mozizás élményét. A kép, illetve a legnagyobbat fejlődő hangtechnika, és a kényelmi felszerelések által a mozizás ideje alatt a filmre tudok koncentrálni, nem azzal vagyok elfoglalva, hogy azalatt a két óra alatt hol nyom a szék, stb.. A nagy beruházásokat viszont csak biztos bevételekkel tudják megtéríteni, erre az úgynevezett "amerikai" filmek adnak garanciát, így más, esetleges "művészfilmeket" a kisebb filmszínházakban vetítenek. Ezeket nem újították fel, csak a minimális korszerűsítéseket végezték el rajtuk. Hosszú távon ezek a mozik véleményem szerint nem életképesek, hiszen a közönség kényelmesen, igényes környezetben szeretne szórakozni, így csak akkor nem mennek multiplexbe, ha azokban nem játsszák a kiválasztott filmet.

Kőnig Zsolt

debolaci@mail.matav.hu  2000. június 15.

Akkor egy kicsit vidékről! Egy éve költöztem csak vidékre, addig a fővárosban éltem, de azért talán már van valami rálátásom a helyzetre. Kisvárosban (20-40.000) nincs multiplex (nem éri meg), mozi még csak-csak. Azonban a filmek nem nagyon jutnak el ezekre a vetítőhelyekre. A sikerfilmek peregnek a multiplexekben (ők hozzák a bevétel nagy részét), aztán leérnek úgy 1-1,5 hónap múlva (a reklám, az izgalom már lefutott, az aktuális "Cinema" már nem erről szól). Mi a helyzet a művészfilmekkel? Van belőlük egy-két kópia, amit a forgalmazó fővárosi mozijában vetítenek. Utaztatás, leamortizált vidéki mozigéppark - még jó hogy félti a forgalmazó az értékes kópiát, ezért és nem szívesen adja oda (a mozis ezt tudja, egy idő után már nem is kéri ezeket a filmet). Mit nekem multiplex dilemma, süppedős fotel, digital dolby surround - sokan vagyunk vidéken, akik a fapadosban is megnéznénk a filmeket, ha lehetne.

Debreczeni László

Folytathatnánk a vitát!

Nem értem, hogy bár sokan írtak vidékről, az "ottani" helyzetről alig szóltak.

Miért lett sok válaszban az artmozival egyenlő a "fapados"?

Kell-e egy ilyen kis országnak ennyi multiplex?...

További hozzászólásokat várunk a rovat címére: filmkultura@freemail.hu

Hamarosan levelezési listával is jelentkezünk.

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap