Peternák Miklós INTERMÉDIA:

Új képfajták - Interaktív technikák

Média Modell


70 KByte

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Műcsarnok együttműködéseként a millenniumi rendezvények keretében szerveződő kiállítássorozat első eseménye, a Média Modell (http://mediamodell.c3.hu) az elmúlt évtized és a jelen médiaművészetéről nyújt helyzetképet. A kiállítás (Műcsarnok, augusztus 31. - szeptember 24.) és a kísérő rendezvények (előadások, vetítések, on-line bemutató) célja az ezredforduló talán legdinamikusabban fejlődő művészeti újdonsága, a médiaművészet gyűjtőfogalom alá sorolható, az új technológia lehetőségeire alapozó művészeti munkák átfogó bemutatása.

A rendezvény keretében az Örökmozgóval és a C3 Alapítvány Videóművészet - videóarchívum projektjével (http://www.c3.hu/collection/videomuveszet/) közös szervezésben indul az a féléves videósorozat, mely a magyar videóművészet elmúlt három évtizedéről ad áttekintést.

A független vagy annak tekintett műhelyek (Balázs Béla Stúdió, Mozgókép Innovációs Társulás, Magyar Független Film és Videó Szövetség, FMS, Közgáz Vizuális Brigád, BME Amatőrfilm Klub, ELTE Vizuális Műhely, Kőbányai Filmstúsió, stb.) az 1970-80-as években, illetve az 1990-es évek első felében fontos, de nem kizárólagos bázisai voltak a médium sajátosságain alapuló, kreatív videóhasználatnak. A produkciók jó része önálló alkotói kezdeményezésre, gyakran csak jelképes támogatással készült. Leginkább az új médiumok lehetőségei iránt érdeklődő képzőművészek voltak a szerzők, így az elkészült mű is leggyakrabban az ő tulajdonuk maradt. A ma is létező műhelyek állományáról katalógusaik adnak közel pontos tájékoztatást, s igen fontos forrássá vált az 1988-1993 között rendszeresen megjelenő televíziós magazinműsor, a Videóvilág kazettasorozata.

Ismert tény, hogy a videók kb. 12-15 év alatt eltűnnek a mágnesszalagokról, ha közben át nem másolják őket. A magyar videóművészet egy része már csak adat. A többi résszel is ez történik, ha nem kerül archiválásra, összegyűjtésre, megmentésre. Szükséges a nemzetközi szinten ismertté vált, határainkon kívül dolgozó művészek (Hámos Gusztáv, Lux Antal, Hegedüs Ágnes, Waliczky Tamás) itthon jórészt "láthatatlan" munkáinak beszerzése is, hiszen csak így kaphatunk teljes képet a történetről.

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány 1996-os megalakulása óta foglalkozik a videóművészettel, mint a médiaművészet részével, illetve az Internet fejlődésének irányát látva a hálózati adatbázis és mozgóképes archívum összekapcsolásának lehetőségével. Számos tanfolyamot, illetve bemutatót szerveztünk, saját archívumunk az eddigi rendezvények során jött létre s több mint 300 kazettát tartalmaz. A magyar videóművészeti alkotások teljes körű összegyűjtése, megmentése, feldolgozása, archiválása, korszerű adathordozókra való átírása, hozzáférhetővé tétele a cél, melynek keretében e bemutatósorozat is megszületett. A sorozatot Peternák Miklós és Seres Szilvia állította össze.

A sorozatban látható:
21-én csütörtökön fél 5-kor: Intermédia videó 1990-2000; 28-án csütörtökön fél 5-kor: Privát történelem; Négy bagatelle; Pszichokozmoszok

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap