Pölöskey István Műfajfilmek legendás férfialakjai DVD-n

Haragban a világgal
Haragban a világgal
54 KByte

Haragban a világgal - James Dean

Az ötvenes évek bálványának utolsó előtti filmje újonnan digitalizált képpel jelent meg, ami azt jelenti, hogy a film eredeti színeiben pompázik, sehol egy karc, élesek a kontrasztok, gyakorlatilag hasonló képminőséggel találkozunk a képernyőn, mint amit James Dean legelső közönsége láthatott - közel fél évszázaddal ezelőtt - az amerikai filmszínházakban.
Az újrakevert sztereo hangon kívül sok extrát is találunk az angol eredeti mellett, a német és spanyol szinkronnal, valamint 19 nyelvű feliratverzióval ellátott DVD lemezen.
A Lázadó újrafelfedezése című dokumentumfilmből kiderül, hogy a filmet eredetileg fekete-fehérben kezdték el forgatni. Bemutatnak kivágott jeleneteket, ezeken James Dean még szemüveget visel, valamint megtaláljuk a film alternatív befejezését, amely a csillagvizsgáló hatalmas kupolájában játszódik. Interjút láthatunk a forgatás helyszínén Natalie Wooddal. Dean utolsó interjúja is megtalálható a lemezen, ami történetesen nem más, mint egy reklámfilm, amelyben a sztár cowboy kalapban, lasszóval a kezében arra hívja fel az ifjúság figyelmét, hogy óvatosabban vezessenek az országutakon. Nem sokkal ezután 140 kilométeres sebességgel belerohant versenyautójával egy másik kocsiba. A tragikus balesetben azonnal meghalt, 24 éves volt.

 Ilyenek voltunk - Robert Redford

Ha egy képzeletbeli játékban a világ hölgynézőit megszavaztatnánk arról, hogy Robert Redford melyik filmjében volt a legelbűvölőbb, valószínűleg a nagy többség a hófehér, haditengerészeti egyenruhás, enyhén spicces, bárszéken szundikáló szőke herceget választaná, abban a jelenetben amikor Barbra Streisand az ujjhegyével megsimítja a haját. Nos, ez a film most szélesvásznú változatban, ragyogó, kontrasztos, színpompás és igen plasztikus képminőségben jelent meg DVD-n.
A jó házból való egyetemista /Redford/ és a kommunizmussal szimpatizáló, indulatos diáklány /Streisand/ szerelmi történetét a harmincas évektől egészen a McCarthy-bizottság boszorkányüldözéséig követi végig a film, amely 1974-ben a legjobb kísérőzenének és a legjobb dalszerzőnek járó Oscar-díjat is elnyerte. A főcímzene dalát természetesen Barbra Streisand énekli.
A 70 perces werkfilmen kívül meghallgathatjuk a rendező, Sydney Pollack audiókommentárját is.

Jó hír, hogy szeptember végén már kapható lesz DVD-n Robert Redford egyik későbbi sikerfilmje is, az 1986-ban készült Törvényszéki héják.

 James Bond - Sean Connery

"A nevem Bond - James Bond" - mutatkozott be Sean Connery a rulettasztalnál bájos partnernőjének a Dr.No című filmben. Ezzel a bemutatkozással egy fantasztikus sikersorozat indult útjára a hatvanas években. A Metro Goldwyn Mayer most a teljes, hivatalos Bond- sorozatot kiadja DVD-n és videón egyaránt. Hazánkban a 19 Bond-filmből, először az első /Dr.No/ és a legutolsó /A világ nem elég/ jelent meg magyar felirattal. Ezután gyártási sorrendjükben jelennek meg az őfelsége szolgálatában álló titkosügynökről szóló opuszok.

Nézzük az eddig megjelent vagy megjelenés alatt álló Bond-filmek listáját:

Dr. No /1962/ James Bond - Sean Connery, rendező: Ternce Young 110 perc
Extrák: Inside Dr. No című dokumentumfilm, Terence Young: Bond Vivant c. dokumentumfilm, az eredeti 1963-as werkfilm fekete-fehérben - ebben külön kitérnek Bond lőfegyvereire, autóira, a rendkívül szellemes interaktív menüben is mozgó fegyverek közül bújnak elő a TV és rádióreklámok. Ezeknek a megfakult tévé előzeteseknek a képminőségét érdemes összevetni a digitálisan felújított játékfilm képével. A különbség leírhatatlan.

Oroszországból szeretettel /From Russia with Love, 1963/ J.B. - Sean Connery, rendező: Terence Young 110 perc
Extrák: az interaktív menüben félelmetes ötágú csillagok jönnek elő lángolva. Sajnos a borító magyar változata hibás, ezért arról néhány információ pontosításra szorul:
- a helyes szereposztás: Tatiana Ramanova - Daniela Bianchi, Kerim Bey - Pedro Armendariz, Rosa Klebb - Lotte Lenya
- megtalálható a lemezen az "Inside From Russia With Love" című dokumentumfilm.
- ez a verzió tartalmaz egy portréfilmet Harry Saltzman producerről /26 percben/ - ez a borítón nem szerepel.
- "James Bond zenéje" című rövidfilm sajnos nincs a lemezen, talán egy későbbi kiadványon rajta lesz.
- "James Bond trükkjei" is hiányoznak a lemezről. Ezek a pontatlanságok a hazai forgalmazó szerint abból adódnak, hogy előzetes információk alapján, jóval a megjelenés előtt el kell készíteniük a borító magyar változatát, eközben a külföldi gyártó menet közben is változtathat az extraként feltüntetett dokumentumok kiadásán.
- Találunk audiokommentárt a rendező, a színészek és az alkotók közreműködésével.
- Az eredeti filmelőzetes mellett találunk érdekes, közös előzeteseket is - a Dr. No / From Russia... illetve a From Russia.../ Tüzgolyó részleteiből összegyúrva. Az előbbi film egyszerre reklámozza a következőt és fordítva. Fotógaléria is van a forgatásról.
- A borítón szereplő rövid tartalmi leírással ellentétben James Bond ebben a történetben egyetlen percre sem megy Oroszországba, csak az isztambuli szovjet követséget látogatja meg - igaz az a vizit alatt fel is robban.

Goldfinger /1964/ J.B. - Sean Connery, rendező: Guy Hamilton 105 perc
Extrák: Így készült a film "The Making of Goldfinger" - a 25 perces werk 1995-ben készült.
A Goldfinger jelenség "The Goldfinger Phenomenon" - 28 perces dokumentumfilm, szintén 1995-ből. Guy Hamilton audiokommentárja, valamint a szereplők és a készítők kommentárjai.

Fotógalériát is találunk több száz fényképpel. Az interaktív menüben Fort Knox aranyszínű páncéltrezorzjának gombjai forognak. A Goldfinger mérföldkőnek számít a Bond-filmek sorában, így erről a lemezről sem hiányoznak az eredeti filmelőzetesek, tévé és rádió reklámok. Fekete-fehér eredeti werkfilmet is láthatunk, amelyből kiderül, hogy Odd Job kínai testőr, a való életben is karate bajnok. Valamennyi DVD-hez mellékeltek angol nyelvű füzetet.

Tűzgolyó /Thunderball, 1965/ J.B. - Sean Connery, rendező: Terence Young 125 perc
Várhatóan megjelenik szeptemberben.

Extrák: 31 perces dokumentumfilm "Tűzgolyó jelenség" címmel, 28 perces werkfilm, teljes audiokommentár a rendező és a stáb többi tagjának közreműködésével, mozi és tévéelőzetesek, korabeli rádióreklámok, fotógaléria.

Ezek a filmek rendkívül változatos helyszíneken játszódnak: Jamaika, Isztambul, London, Svájc, Amerika, a Tűzgolyóban a Bahamák tenger alatti világa. A hamarosan megjelenő Csak kétszer élsz című fejezet pedig egyenesen az űrbe kalauzolja el a nézőket. A különböző, egzotikus történeteket egyetlen elegáns úriember mozgatja, a II. Erzsébet angol királynő által nemrég lovaggá ütött Sean Connery.

A világ nem elég /The World Is Not Enough, 1999/ James Bond - Pierce Brosnan, rendezte: Michael Apted
Extrák: A 007-es ügynök titkai különböző kameraállásokból, Bond koktél 20 percben, "Bond Down River" a nyitó jelenet werkje 25 percben, Így készült a film 15 percben, audiokommentárok, eredeti filmelőzetes, Garbage videoklip.

Amint az előbbi részletezésekből is kitűnik a Bond-sorozat minden egyes darabja számos extra felvételt tartalmaz: dokumentumfilmeket, eredeti filmelőzeteseket, tévéelőzeteseket, rendezői kommentárokat, fotógalériákat. Ezek közül külön kiemelném A világ nem elég című filmhez készült ötperces összeállítást, amely a 87 évesen elhunyt Desmond Llewelyn, azaz "Q" emlékére készült. Míg idővel a Bondot alakító színészek is cserélődtek /Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan/, addig ő 17 epizódon keresztül ajándékozta meg fantasztikus gyilkoló találmányaival az általában kelletlen és hálátlan 007-est.

Desperado - Antonio Banderas

A DVD gyűjtők igazi álma ez a kétoldalas lemez, mindegyik oldalán egy-egy komplett játékfilmmel és rengeteg extrával. A lemez egyik oldalán a gyorskezű mexikói zenész történetének Desperado című változata, Banderassal a főszerepben, a másik oldalán pedig az eredeti mexikói változat, az El Mariachi található. Mindkét film vágatlan verzióban került a lemezre. A Los Lobos és a Tito & Tarantula klipjei mellett, szerepel még a DVD-n az Egy lövöldözés anatómiája és a Bedhead című rövidfilm is.

Szeptemberre várható DVD-k a hazai piacon:

Hatodik érzék - The Sixth Sense

A DVD változat kivágott részleteket és a film alternatív befejezését is tartalmazza. Az angol eredeti mellett a magyar szinkron is megtalálható a lemezen.

A hazánkban forgalmazott, közel 400 DVD többségén még nem találunk magyar szinkront, így be kell érni a magyar felirattal. A gyerekeknek szóló filmek többsége azonban már magyar szinkronnal jelent meg, és a közeljövőben egyre több szinkronizált DVD kiadását tervezik.

Monty Python: Az élet értelme - Monty Python’s The Meaning Of Life

A legendás társulat ebben az 1983-ban bemutatott filmjében visszatér a kezdetekhez, a Monty Python’s Flying Circus című tévésorozathoz, amit Galla Miklós magyarszövegével, néhány évvel ezelőtt az MTV-ben is láthattunk. A Terry Gilliam és Terry Jones közös rendezésében készült mozifilm azonban idáig elkerülte a hazai tévécsatornákat, így igazi hiánypótló darab lesz a hamarosan megjelenő DVD változat.

Ilyenek voltunk
Ilyenek voltunk
60 KByte
Dr. No
Dr. No
71 KByte
Oroszországból szeretettel
Oroszországból szeretettel
68 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap