Rásky Béla 2000. április elseje

Wolfgang Liebeneier: 2000. április 1-je


56 KByte

Ezzel a címmel forgatták 1952-ben Ausztriában, akkoriban sztároknak nevezhető színészekkel azt az osztrák kormány rendelésére készült utópisztikus történelmi vígjátékot, amelyet most először láthat Magyarországon a moziközönség, mégpedig éppen 2000. április 1-jén. A film, amellyel bizonyára az államszerződések mielőbbi megkötésére próbálták ösztönözni az akkori nagyhatalmakat, egyben országimázs-teremtő PR-vállalkozásnak is tekinthető: ma már egyedülálló filmtörténeti dokumentumnak számít, s számos kutatás tárgyát képezi.

Az osztrák nemzeti identitáskép alapja általában nem annyira a történelem, mint inkább a "természet", a "vidék", a "táj" - főleg 1945 után. Így az ötvenes években az osztrák film egy politikamentes, békebeli, hegyi tájakba illeszkedő "hazának" ábrázolta Ausztriát, s ami nem illett bele ebbe a képbe, vagyis a "természetbe", azt az erdész egyszerűen megsemmisít(h)ette.
A "Heimatfilm" persze ma már csakis saját történeti környezetében válik igazán érthetővé. Az ilyesfajta filmek tömegsikerét sok minden magyarázza: a náci múlt nem-vállalása; annak tagadása, hogy az osztrákoknak része volt a tömeggyilkos náci gépezetben; az, hogy az ország önmagát áldozatnak ábrázolja, és mindenek felett az egyszerű felejtés igénye a II. világháború borzalmai után.

Így ez a 2000. április 1-je című film, bár a történelemmel játszik, mégis csak muzeális panoptikumot ábrázol. Célja, hogy minél jobban elfeledtesse a közvetlen múltat. A turisztikai látványosságok és az osztrák "ikonok" ismételt alkalmazásával Ausztria történelmi folytonosságát igyekszik sugallni, a vizuális közhelyek ismételgetésével azonban történelmi szempontból csak látszólag alapozza meg az 1945 utáni, új Ausztria identitását.
A film a "történelem" tetszőleges felhasználásával - epizódokra, operett-dalokra, revüs betétekre tagolt, korabeli videoklipekre emlékeztető felvillanásaival - paradox módon egyben a posztmodern történelemszemléletet is előrevetíti. Valójában csak az elhallgatásaiban igazán történelmi: sokat elárul az is, hogy mi mindenről nem beszél.

A vetítés után erről is beszélnek majd a pódiumvita jeles osztrák és magyar szakértői.

Helyszín: Örökmozgó, Budapest VII. Erzsébet krt.39.
Időpont: 2000 április 1-je, szombat fél 7.

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap