Lonovics Zoltán Amerikai szépség


51 KByte

Az Amerikai szépség az átlagos amerikai kertváros tipikus családmodelljéről rántja le a leplet, illetve próbálja.

A plakátra tekintve rögtön sejthető ez a célzatosság. A plakát ugyanis egy töklétesre kiretusált női hasat ábrázol egy szál vörös rózsával. Ez a kép csak kiegészítésként szolgál, az igazi tartalmat a főcím tipográfiája fejezi ki.

A főcím két szava: "Amerikai" és a "szépség" egy betűtípussal van írva, de a "szépség" kulcsszó ki van emelve kövér, bold változattal. Ezzel a kiemeléssel a "szépség" szó válik a plakát legkirívóbb elemévé.

A főcím alatt sejtető három ponttal kezdődik egy alcím: "nézd meg közelebbről" - ezzel próbál a csillogó felszín alatti romlottságra, kesernyés állapotra utalni a plakát készítője.

Az átlag amerikai plakáthoz képest ez egyszerű minimál eszközökkel operál. Általában szinte kötelező jelleggel szerepeltetik a sztárok fotóját a plakáton, ezzel csalogatva a nézőket a moziba. Ezen a plakáton nincs semmi más, csak az ártatlanságot szimbolizáló meztelen has, és a szépséget jelképező rózsa, ebből is érezhető, hogy a rendező európaias ízű "félig" művészfilmet szeretett volna készíteni. Ezzel szemben óriás betűkkel ordít a plakátról a két főszereplő neve, és a többi ismeretlen szereplő még kis betűvel írva sem kap helyet.

A filmet és a plakátot nézve is többször eszünkbe jut, hogy a készítők olyan hatást értek el, mintha egy amerikai rendező európai filmet készített volna. A megmaradt hatásvadászat viszont eltompítja a mondanivalót: minden elem túl direkt. Ez a teátrális világ abból adódik, hogy elsőfilmes rendezővel állunk szemben, aki eddig csak színházakban dolgozott.

A film óriási sikere annak köszönhető, hogy Amerikában még nem lejártak azok az elemek, hogy például nincs happy end, viszont Európában ez nem elég ütős.

A plakát még ennél is gyengébb, a minimál elemek akkor lennének igazán helyén valók, ha elég hatásosak volnának, ebben az esetben viszont a "nézd meg közelebbről" mondatocskán kívül semmit nem tudunk meg a filmről. Ez a képi világ sekélyes, még ha direkt édeskés, karikírozott is.

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap