KÉPKOCKÁK A VILÁG VÉGÉRÔL

Portugál filmekbôl nemcsak azért kockázatos sorozatot szervezni, mert csekély (el)ismertsége miatt nehéz a vetítésekre nézôket toborozni, hanem azért is, mert a különbözô nemzetközi fesztiválokon kevés portugál filmet lehet látni, így az ország filmgyártásának jelenlegi helyzetét nehéz megítélni. Arról már nem is szólva, hogy a koprodukciók nagy száma miatt a programszerkesztô könnyen elsüllyedhet a forgalmazókkal való egyezkedés ingoványos terepén. Ebben a hónapban folytatjuk a világhírű rendezô, Manoel de Oliveira filmjeibôl márciusban megkezdett összeállításunkat: most elsô nagyjátékfilmjét, az Aniki-Bóbót, valamint egy igazi csemegét, az általa csak szereplôként jegyzett A beszélgetés végét tűzzük műsorra. Ezenkívül összeállítást láthatnak fiatal portugál rendezôk díjnyertes dokumentum-, animációs- és nagyjátékfilmjeibôl, akiknek indulásában közös, hogy nemcsak gyakorlati, hanem elméleti szinten is foglalkoznak a mozgóképpel. (Joao Mario Grilo például több magazinnak írt kritikákat és jelenleg is történelmet és esztétikát tanít egy egyetemen.) Mégis, a jövôben talán más szempontokat is érvényesíteni tudunk a portugál programok összeállításakor.
A következô években egyre több portugál filmet szeretnénk elhozni az Örökmozgóba, hogy a szimbolikus "világ végének" tekintett Portugáliát legalább a film terén közelebb hozzuk közönségünkhöz.

Tanner Gábor

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap