HÍMNEM, NŐNEM, RENDSZERVÁLTÁS

A 'gender' szónak még megközelítő fordítása sincs a magyar nyelvben, Az oroszok is csak gendernek mondják, gével, mint Gamletet, de ott se tudják sokkal többen, mint nálunk, mit jelent. Szabatosan és körülményesen: a társadalmilag és kulturálisan megkülönböztetett nemek tudománya a Gender Studies. A dolog lényegét tekintve: azt igyekszik megfogalmazni, miben és hogyan fejeződik ki valakinek a nőisége/férfisége.

A közép- és kelet-európai rendszerváltások óta - tudatosan, vagy csak a dolgok rendjéből adódóan - mintha átalakulóban lennének a nemi szerepek, ami a filmekben is megjelenik. A budapesti CEU (Közép-európai Egyetem) és a Magyar Filmintézet szemléje az elmúlt tíz év filmjeiből válogat, megpróbálja más kontextusba (gender perspektívába) helyezni a már régebben is bemutatott, illetve csak ritkán látható alkotásokat, s igyekszik lehetőséget teremteni arra, hogy a nézők és olyan művészek, mint Renata Litvinova, Rumjana Petkova, Enyedi Ildikó, Szabó Ildikó, Szalay Mariann, Želimir Žilnik és Franci Slak a személyes találkozások alkalmával közösen keressék a választ a kérdésre: változtunk-e mi is a társadalmi átalakulással együtt? S hogy vajon mit szól mindehhez Faust és Mefisztó? Nos, ez maradjon két fiatal bolgár színész, Desza Kraszova és Mariusz Kurkinszki meglepetése.

Forgács Iván

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap