Készülő magyar filmekről


(1999.11.30.)

Werckmeister harmóniák - Tarr újra forgat

Tarr Béla november elejétől folytatja a tavasszal megkezdett Werckmeister harmóniák című új filmjének forgatási munkálatait. A Krasznahorkai László 'Az ellenállás melankóliája' című regényéből német-magyar-francia koprodukcióban készülő alkotás főbb szereplői a német Lars Rudolph , Peter Fitz, Pécsi Ildikó, Lázár Kati, Derzsi János és Dzsoko Roszics. A film operatőre Medvigy Gábor. Az Eurimages által is támogatott 350 millió forintos költségvetésű produkciót az eddig elkészült részek alapján meghívta a berlini, velencei valamint a Cannes-i nemzetközi filmfesztivál.


(1999.11.22.)

Mészöly Miklós Filmjéből Surányi András készít filmet

Mészöly Miklós Film című kisregényéből készíti új filmjét Surányi András. A történet egy Temessy Hédi és Darvas Iván által megszemélyesített idős házaspár utolsó napjait mutatja be. Mellettük Básti Juli, Végvári Tamás, Monori Lili, Bálint András, Madaras József és Haumann Péter kapott kisebb-nagyobb szerepeket a készülő műben. A film operatőre a tizenhét esztendeje Svédországban élő Borbás István. Az elkészült filmet az elozetes tervek szerint a jövő évi Filmszemlén már bemutatják.


(1999.11.16.)

Torzók - Sopsits Árpád új filmet forgat

November elején kezdődtek Sopsits Árpád új filmjének forgatási munkálatai. A Torzók munkacímű vállaltan önéletrajzi ihletésű film a hatvanas évek Magyarországán játszódik egy nevelőintézetben. A főbb szerepeket Gálffi László, Mácsai Pál, Eszenyi Enikő, Gáspár Sándor és Létay Dóra alakítják, míg a gyerekszerepeket Mészáros Tamás, Csizmadia Szabolcs és Müller Péter. Az operatőr Szatmári Péter. A Budapest Filmstúdió produkciójában készülő film költségvetése megközelíti a 100 millió forintot.


(1999.10.19.)

Waterlooi győzelem - Makk Károly új filmterve

A tervek szerint a jövő év nyarán kezdi meg Makk Károly új, Waterlooi győzelem című filmjének forgatását. A Lengyel Menyhért által írt 'Waterlooi csata' alapján készülő film a húszas években játszódik és "elbűvölően kedves, kortalan komédiá"-nak szánják az alkotók. A film operatőre már bizonyosan Zsigmond Vilmos lesz, de a játékfilm szereplőgárdáját még nem véglegesítette a rendező. A férfi főszerep elnyerésére nagy esélyes Sztankay István, a nőire pedig Gryllus Dorka. Rajtuk kívül Makk még tárgyalásokat folytatott Darvas Ivánnal, Garas Dezsővel, Koltai Róberttel, Dobó Katával, Eperjes Károllyal is.


(1999.10.19.)

A szalmabábuk lázadása

Palásthy György A szalmabábuk lázadása címmel új film forgatását kezdte meg. A Páskándi Géza regénye alapján készülő műben egy szalmabábu-készítő mester 1851-ben megbízást kap a osztrák elöljáróktól. Rövidesen azonban rádöbben, hogy a szalmabábuk a levert forradalom külföldre szökött vezetőinek jelképes akasztásához kellenek. A mester elhatározza, hogy megsemmisíti műveit. A családi filmnek szánt történetben a történelmi valóság és mese egybeolvad. A film operatőre ifj. Seregi László, főszereplői Haumann Péter, Götz Anna, Rubold Ödön, Bánsági Ildikó, Józsa Imre. A szalmabábuk lázadása a kultuszminisztérium millenniumi programja által támogatott pályázat első megvalósuló produkciója.


(1999.09.28.)

Rosszfiúk

Nemrégiben fejeződött be Sas Tamás új filmjének, a Rosszfiúknak a forgatása. A nevelőintézetben játszódó történet Czető Bernáth Lászlónak az HBO forgatókönyv-pályázatán díjat nyert könyvén alapul, amit Sas Tamás és Ozsda Erika dolgozott át. A film operatőre Pohárnok Gergely, a főbb szerepeket Bodó Viktor, Rajkai Zoltán, Stohl András, Söptei Andrea, Szacsvay László és Máté Gábor valamint amatőr színészek játsszák. A környezethez és a témához illeszkedő hangulatú zenéről Ganxta Zolee gondoskodik. A Rosszfiúk a magyarországi HBO és a Magic Media közös produkciójaként készül.


(1999.09.13.)

Anyád! A szúnyogok...- Jancsó és Grunwalsky újra együtt forgat

Előző filmjük, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten! sikere után Jancsó Miklós és Grunwalsky Ferenc ismét együtt forgat. Az Anyád! A szúnyogok… munkacímű újabb közös produkció főszerepelői ezúttal is Mucsi Zoltán és Scherer Péter alkotta páros lesz, mellettük Vasvári Emese és Székely B. Miklós kapott még jelentősebb szerepet. A kis költségvetésű filmet a mostanság szokásos pénzgyűjtő utakat (pályázatírás, szponzorok megkeresése) megkerülve az alkotói lendületet kihasználva néhány nap alatt forgatják le, ezért a forgatókönyv is napról napra változik. Maga Jancsó Miklós egy interjúban így foglalta össze a film kerettörténetét: "Amerikából hazatér egy öregúr, aki állítólag a Scherer alakította figura apja vagy nagyapja - ezt nem lehet biztosan tudni, mert meglehetősen kuszák a családi viszonyok. Az öregúrról úgy hírlik, hogy milliói vannak... A sztori igazából arról szól, hogy ki, hogyan és mit "nyúl le". "


(1999.09.13.)

Kis utazás - KVB és a Zsebcselek csoport közös produkciója

Egy magyar gimnazista osztály NDK-beli építőtábori kalandjairól, "az illúziók elvesztéséről" szól a KVB és a győri Zsebcselek csoport 1978-ban játszódó filmje, a Kis Utazás. A Buzás Mihály által rendezett, Pálos György által fotografált film főbb szerepeit a szentesi Horváth Mihály gimnázium tanulói, Gyabronka József, Gáspár Imola, Kovácsy Tibor es Bojtár B. Endre alakítják. Czabán György producer elmondása szerint az "első magyar vidéki low budget" filmet Szentesen, Bodajkon és a vonaton forgatják.


(1999.08.31.)

Új magyar színdarabból új magyar film lesz

Lukáts Andor befejezte Portugál című filmje forgatását. A tavalyi évadban a Katona József Színházban rendezte meg Egressy Zoltán tragikomédiáját, most elkészült a filmváltozat felvételeivel. Operatőr: Garas Dániel, asszisztens: Tóth Judit, jelmez: Salamon Eszter; díszlet: Ágh Márton. A főszerepeket Pelsőczy Réka (Masni), Nagyváradi Viktor (Bece), Csuja Imre (Kocsmáros) Lengyel Ferenc (Retek),

Kelemen József (Csipesz), Kovács Zsolt (Pap), Varga Zoltán (Sátán), Szirtes Ági (Asszony) játssza. A kisebb szerepeket is olyan színészek vállalták, mint Csákányi Eszter, Kása Gyula, Tóth József és Hollósi Frigyes. A gyártó a Hunnia Filmstúdió, producer: Simó Sándor és Budai György, gyártásvezető: Fülöp Gábor, hang: ifj. Perger István, felvételvezető: Ruttkai Péter.

A tervek szerint a Filmszemlére elkészül a további munkákkal.


(1999.08.24.)

Szabó Ildikó harmadik filmjét forgatja

Chacho Rom (Az igazi cigány) címmel forgatja harmadik játékfilmjét Szabó Ildikó. A József főhercegről és romák letelepítésének történelmi kísérletéről szóló, kétrészesre tervezett film német-francia-magyar koprodukcióban készül. Operatőre Medvigy Gábor, a főszerepeket Kaszás Gergő, Zsótér Sándor, Parti Nóra, László Zsolt és Szalay Mariann játssza.


(1999.08.16.)

A másik ember iránti féltés diadala - új magyar film Madaras József főszereplésével

A 40 Labor alkotócsoport - melynek tagjai: Igor és Ivan Buharov, Horváth László és Nyolczas István - új, alacsony költségvetésű (low budget) nagyjátékfilmet készít A másik ember iránti féltés diadala címmel. A film főszereplője Madaras József, aki hét éve filmezett utoljára. A hazai független film világából érkező alkotók előző, Program című filmjükben már kipróbált technikát és módszert alkalmazva készítik mostani szürreális ihletésű munkájukat. A Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Duna Műhely támogatásával készülő produkció, a tervek szerint, a jövő februári filmszemlén kerül bemutatásra.


(1999.08.01.)

Hyppolit, a lakáj

Újra film készül a Hyppolit, a lakájból. Schneider urat Koltai Róbert, a lányát Huszárik Kata, a nevezetes lakájt pedig ezúttal Eperjes Károly játsssza. A filmet Kabay Barna rendezi.


(1999.06.29.)

Kisvilma - Az utolsó napló

Mészáros Márta megkezdte az önéletrajzi indittatású Napló filmtrilógiát folytató - és egyben lezáró - új filmjének forgatási munkálatait. Címe Kisvilma – Az utolsó napló lesz. A rendező a korábbi epizódok előzményeit, a gyermekkor éveit dolgozza fel benne. A lengyel-német-magyar koprodukcióban készülő film felvételeit jórészt Kirgiziában a történet eredeti helyszínein forgatják le. A címszereplő Kisvilmát a rendező tizenegy esztendős unokája, Ladányi Cleo alakítja (szerepet kapott még a produkcióban Mészáros Márta két fiúunokája is). Mészáros László, az apa szerepét Lukasz Nowickira, Jan Nowicki huszonnyolc éves fiára bízta a rendező, de az idősebb Nowicki szintén feltűnik a képeken. Kisvilma filmbéli anyját Hegyi Barbara játssza, az idős Kisvilmát Monori Lili. A film operatőre Jancsó Nyika, de a nemzetközi stábnak kirgiz és lengyel tagjai is vannak.


(1999.02.01.)

A mi szerelmünk - Pacskovszky József új filmet készít

Új filmet készít Pacskovszky József A mi szerelmünk címmel. A lengyel-magyar koprodukcióban készülő film főszereplői Major Melinda, Bertók Lajos, Erik Desfosses, Marzena Trybala, Jan-Kidawa Blonski és Rudolf Teréz. Az Esti Kornél csodálatos utazásainak rendezője ezúttal személyes hangvételű film elkészítésére vállalkozott. A Pacskovszky által írt forgatókönyv főhőse egy filmes cégnél dogózó harminc év körüli fiatalember, aki egy találkozás hatására lengyel származású nagyapja keresésére indul. "Elkezdenek nyomozni utána, és a szálak Franciaországba vezetnek, ahol sok egykori lengyel ellenálló telepedett le a második világháború után - mondja egy interjúban a rendező készülő filmjének történetéről. A nagyapa felkutatása jó ürügy arra, hogy mindenki elinduljon, és ezzel egy szövevényes road movie veszi kezdetét. A főhősök - Párizstól egészen a lengyel tengerpartig -, különböző helyszíneken újabb és újabb emberekkel kerülnek kapcsolatba; az utazást találkozások, búcsúzások, szeretkezések, kiábrándulások, összeütközések és reményvesztések tarkítják. Eközben sok minden kiderül a szereplők közegéről és jelleméről, de az apró részletek is árulkodóak, hogy ki kinek a kocsijába száll be, ki kivel alszik egy szállodában, ki mire talál rá egy középkori templomban, vagy hogy kinek mit mond egy régi szerelmespár szobra."


(1999.01.04.)

Az ORTT filmtámogatásai

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hazai gyártású játékfilmek, tévéfilmek, tévéjátékok, televíziós játékfilmsorozatok, dokumentumfilmek és animációs filmek támogatásáról döntött. A rádiózásról és televíziózásról szóló törvénynek megfelelően július 22-én kiírt pályázatra a magyarországi műsorszolgáltatóktól beérkezett pályaművek közül az ORTT az alábbiakat részesíti támogatásban.

Játékfilmek, tévéfilm, tévéjáték és televíziós játékfilmsorozat kategóriában

Sopsits Árpád: Torzó - 40.000.000 forint, Deák Krisztina: Jadviga párnája - 40.000.000 forint Gothár Péter: Passport - 20.000.000 forint, Fésős András: Balra a nap nyugszik - 20.000.000 forint, Sas Tamás: Dalok a labdatérről - 20.000.000 forint, Korcsmáros György: Színház a kulisszák mögött - 20.000.000 forint, Tímár Péter: 6:3 - 15.000.000 forint, Szőke András: A másik meccs - 10.000.000 forint, Koltai Róbert: Ámbár tanár úr - 10.000.000 forint, Szőnyi G. Sándor: Erdélyi novellafüzér - 9.500.000 forint, Első Csabai Televíziós Bt: Lapzárta - 5.500.000 forint

Dokumentumfilm kategóriában

Szoboszlay Péter: Maszkok, lovak, szekerek - 5.000.000 forint, Matkócsik András-Zsigmond Dezső: Erdéyi János - 5.000.000 forint, Xantus János: Világörökségek Magyarországon/ A budai vár - 3.500.000 forint, Hanák Gábor: A kezdet - 3.000.000 forint, Cs. Fekete Györgyi: Beszél a múlt - 3.000.000 forint, Lengyel Zsolt: Magyarország fürdői/ A Lukács - 3.000.000 forint, B. Nagy Tibor: Marosmenti Magyar Autonóm Tartomány - 2.930.000 forint, Matkócsik András: A közép jobb? - 1.850.000 forint, Cséke Zsolt: Magyarok az emberevők között - 1.100.000 forint, Faragó Péter-Németh István: Sorsfotók - 922.000 forint, Karáth Imre: Kárpótlás után - 727.000 forint

Animációs film kategóriában

Szoboszlay Péter: Száz éve történt - 10.000.000 forint, Cakó Ferenc: Kövek - 2.835.000 forint, Cakó Ferenc: A négy évszak - 2.486.000 forint