Filmes könyvek, újságok


(2000.01.27.)

Hamza D. Ákos a magyar filmművészetben - a Hamza Múzeum új kötete


104 KByte

A Hamza Múzeum Alapítvány hiánypótló kötettel, mind az érdeklődő közönség, mind a szakma számára hasznos és élvezetes olvasmánnyal jelentkezett a közelmúltban. A Képek fekete-fehérben - Hamza D. Ákos a magyar filmművészetben című kiadvány a rendező-festőművész filmes életművével foglalkozik, viszonylag teljes filmográfiát közöl, korabeli kritikákból idéz, valamint a személyi bibliográfia közlése mellett idéz a művészről szóló külföldi írásokból .
Hamza D. Ákos a 30-as és 40-es évek magyar filmművészetének meghatározó alakja volt, olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Rád bízom a feleségem, Hotel Kikelet, A hölgy egy kissé bogaras, Szíriusz, Egy szoknya - egy nadrág vagy a Szerelmes szívek.
A kiadvány megvásárolható a Hamza Múzeumban Jászberényben, illetve postán megrendelhető a következő címen: Hamza Múzeum Alapítvány, 5100 Jászberény, Gyöngyösi u. 7. tel: (57) 411-619.


(2000.01.20.)

Pergő képek - új filmes periodika


103 KByte

A megjelenéshez képest megkésve ugyan, de szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét egy új filmes folyóiratra, amit a Magyar Független Film és Video Szövetség ad ki. A Pergő képek első számával tulajdonképpen a lap 27. évfolyamának első számát kapja kézhez az olvasó, hiszen a magyar amatőrfilmezés történetét megíró folyóirat 1931-ben alakult és több kényszerű pihenőszakasz mellett is több mint két évtizednyi ideig működött. A mostani lap felelős kiadója a MAFSZ képviseletében Domokos János, főszerkesztője Buglya Sándor, a rovatvezetők pedig Kodolányi Sebestyén, Bakács Tibor, Szilágyi Kornél, Mispál Attila, Dömötör Péter, Czabán György és Győri Csilla.
Az első szám tartalmából: Domokos János beszélget Gulyás Gyulával; Müllner Dóra interjúja Xantus Jánossal és Meskó Zsolttal; többszereplős beszélgetés a független filmről; Pauer Gyula és Antal István gondolatai a látványtervezésről; írások konkrét filmekről, filmes eseményekről többek között Varga Balázs, Vágvölgyi B. András és Stőhr Lóránt tollából; Ajtony Árpád forgatókönyvei; hírek készülő játékfilmekről, pályázatokról, a MAFSZ Mozgóképgyártó tanfolyamáról.

A lap negyedévente jelenik meg, ára 390 Ft-ba. Előfizetni a MAFSZ-ban lehet (1067 Bp. Podmaniczky u. 27. II/32).


(2000.01.10.)

Filmspirál 21


132 KByte

Megjelent a Filmspirál 21. A Magyar Filmintézet filmelméleti kiadványa megvásárolható a Filmintézetben (Bp. Budakeszi út 51/b) illetve az Örökmozgó Filmmúzeumban (Bp. Erzsébet krt. 39).


(2000.01.10.)

Metropolis 1999 tél


72 KByte

Megjelent a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat 1999 téli száma, melynek központi témája Jean-Luc Godard filmes életműve.
A tartalomból: Nánay Bence: Jean-Luc Godard - akkor és most; Marie-Claire Ropars-Wuilleumier: A forma és a mélység avagy az elbeszélés viszontagságai; Gilles Deleuze: A gondolat és a film; Nathalie Jallade-d'Andrea: Jean-Luc Godard és a fenomenológusok; Bikácsy Gergely: Godard kétéltűi; Jean-Luc Douin: A rézkarcok története - Godard, a festő; Philippe Dubois: A videó elgondolja azt, amit a film teremt - Gondolatok Jean-Luc Godard videó- és televíziós alkotásairól; Fredric Jameson: High-tech közösségek a késői Godard-nál; Godard szótár, Godard filmográfia és válogatott bibliográfia.
Kritika: Vasák Benedek írása Szilágyi Gábor: elemi KÉPTAN elemei című könyvéről; Jordán Helén kritikája Csúri ákos - Illich Lajos: Gutenbergtől Spielbergig című könyvéről.

A téli szám megvásárolható a szerkesztőségben (Bp. Diós árok 33) illetve a nagyobb könyvesboltokban.


77 KByte

(1999.12.22.)

Filmnyelvi gyakorlatok Herskó Jánossal

  Megjelent a Filmnyelvi gyakorlatok Herskó Jánossal című video az Inforg Stúdió kiadásában. A két kazettán (120perc) a Közgazdasági Politechnikum egyik középiskolai fakultációs csoportját Herskó János tanítja filmírásra és olvasásra az 1996-97-es tanévben. Operatőr:Pálos György, szerkesztő-riporter: Hartai László. A Hartai László szerkesztette Mozgóképoktatás tankönyvcsalád gyakorlati megvalósíthatóságáról, s az oktatás lehetőségeiről is szól a kazetta.

Megrendelhető: 1016 Krisztina krt. 87-89. Telefon: 213-7730, e-mail: hlacko@elender.hu


(1999.12.13.)

Magyar hangja... A magyar szinkronizálás története

 

A Nap Kiadó gondozásában hiánypótló kötet jelent meg a napokban. A Dallos Szilvia által szerkesztett kötet a magyar szinkronizálás történetével foglalkozik. A kötetben jónéhány színészi visszaemlékezést olvashatunk a szinkronizálás "hőskoráról", majd szinkronstúdiók vezetői idézik fel a rendszerváltást követő időszak fontosabb szakmai eseményeit.


(1999.11.30.)

Megjelent a MozgóKépTár filmtörténeti CD-ROM sorozat következő darabja


24 KByte

A Magyar Filmintézet filmtörténeti CD-ROM sorozatának újabb darabja jelent meg. A MozgóKépTár 5 - Játékfilmek 1963-1998 című kötet közel 700 magyar film információs anyagát foglalja magában, kiegészítve csaknem 800 életrajzzal és egyórányi mozgóképrészlettel. A lemez újdonsága, hogy a filmrészleteket a legapróbb látvány- és hangelemekig bontva dolgozza fel, az elemzési szempontokat filmrészlettel illusztrálja és magyarázza. A kétnyelvű (magyar-angol) CD-ROM megvásárolható a Magyar Filmintézetben illetve az Örökmozgó Filmmúzeumban.


106 KByte