Königer Miklós A dívák éjszakája


61 KByte

A perzselő nyár közepén a berlini Magyar Házban működő Balázs mozi különleges könyvbemutatóra küldött szépséges meghívót. A Schwarzkopf & Schwarzkopf kiadó A dívák éjszakája programjának keretében mutatta be a német filmkritikus, esztéta F.B. Habel Verrückt von Begehren, azaz Bolond a vágyakozástól című, több mint 200 oldalas, gazdagon illusztrált könyvét. A kötet tisztelgés a némafilm művészet egykoron kiemelkedő, világsikert aratott, lassan elfeledett sztárjai előtt.

S hogy a meghívás nem véletlen egy Berlinben élő magyar filmes részére: a borítólapon Lya de Putty...

A szerző, F.B. Habel remekül szerkesztett s megírt könyve egy színpompás szellemidézés a 20-as, 30-as évek sajátosan gesztikuláló, megejtően humorosan pantomimező, divatot kreáló és diktáló népszerű színésznőiről.

Nézzük a névsort: Asta Nielsen, Lil Dagover, Henny Porten, Pola Negri, Liane Haid, Marion Davis, Olga Csehova, Lya Mara, Mae Busch, Elisabeth Bergner, Kä the Haak, Hilde Hildebrand, Lya de Putty és a többiek: a filmművészet hőskorának pionírjai, a filmszínészet "alaplépéseinek" megteremtői.

A szakértelemmel és szeretettel megrajzolt portrék pontosan és részletesen veszik sorra karrierjük legfontosabb állomásait, magánéletüket pedig egy-egy találó anekdotával - mindig tisztelettel és sohasem bántóan - tárja az olvasó elé. Élvezetes, szórakoztatóan ismeretterjesztő olvasmány ez a filmtörténeti csemege. A lassan elhalványuló, de még élő mítoszokkal és legendákkal elővigyázatosan bánik a szerző. Óvatosan megközelíti, majd szerencsés kézzel, egy restaurátor precizitásával hántja le az évtizedek óta felrakódott, kiszínesített mendemondákat.

Egy porcelánfestő finom kezével igyekszik hősnőit a realitás talajára állítani, a sztárság mögött meghúzódó emberi drámákat megértetni. Élő, emberi, hús-vér figurákat varázsol elénk a szerző. A 44 márkába kerülő könyv egyik külön érdekessége az eddig ismeretlen és szenzációsan gazdag fotó- és képeslap illusztráció.

A berlini magángyűjtemény nagyvonalúan önzetlen tulajdonosa, Werner Mohr adta oda a könyvhöz gyűjteménye legszebb darabjait (gyűjteménye becslések szerint 70 000 képeslapból áll).

Szívet melengető, ahogy a könyvborítóról a színeinket képviselő Putty Lia ránkcsodálkozik bájosan romlott ártatlanságával. Perzselő sistergésű karrierje és életútja is reálisan elemzett, hitelesen megfogalmazott, értő tálalásban kerül a némafilmrajongók kezébe.

Könyvét a szerző az egyetlen ma is élő - 102 éves - filmszínésznőnek, Liane Haidnak ajánlja , "...aki a 19. századból érkezett, és rajongóihoz a 20. század végén is hű maradt".

A könyvbemutató után levetítették a Bánatos utca és a Varieté című némafilmeket. Karinthy Ferenc egyik sikeres könyvének címe jutott eszembe a késő éjszakában: Szellemidézés volt, profi módon.

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap