Katerina Posová Kicsoda-micsoda Jirí Suchy

Neve magyarul Száraz György. Keresztneve méltó bibliai patrónusa, a sárkányölő Szent György jelentőségéhez. Nála a sárkányt a mindenkori rendszerek fenevadai - a kommunista ideológiai, a szellemi terror, vagy akár manapság a pénz, de az általános emberi irigység, erőszak és összeférhetetlenség - testesítik meg. Bátran, spontánul és győzedelmesen harcol e bestiák ellen. Kopjája-fegyvere az emberség, a humor, a szellem. Vezetékneve viszont abszolút tévedés. Jirí Suchy egész élete és műve minden, csak nem száraz. Zamatos, fantáziadús, optimista, jópofa, szellemes, ötletes - egyszóval tetőtől-talpig lankadatlanul tevékeny EMBER.

1931.október 1.-én született Pilzen-ben, ahonnan nemcsak a világszerte kedvelt cseh sör, hanem egy sor népszerű, mindenféle műfajú cseh művész is származik. Ötéves kora óta él Prágában és már tizenhat évesen, cserkészként, színházat alapít, az Optimista Színpadot, amely 1948-ban a cserkészmozgalom felszámolása során szűnik meg.

Képzőművésznek, reklámgrafikusnak indult, de már kiskatonaként dalszövegeket ír, zenét szerez, játszik, szórakoztat. Leginkább költő. Cseh költő, és sajnos ez teszi a külföld számára csaknem megközelíthetetlenné. Mert költészete nem mozog magas irodalmi berkekben, így szövegeit nemigen fordítják másnyelvű költők. Költészete szervesen kötődik a zenéhez, a színpadhoz, az értelemdús mókához. Civil költészet, mindenki érti, mindenki élvezi - aki cseh.

Az ötvenes években Jirí Suchy neve már fogalom a cseh szórakoztató műfajban. 58-ban néhány társával együtt megalapítja a Színház a korláton nevű, máig is muködő és népszerű - legelső - prágai pinceszínházat (ahol aztán Ladislav Fialka világhírű pantomimszínháza is működött). Majd 59-ben, már "ikerpárjával" Jirí Šlitr-rel, és Ferdinánd Havlík muzsikussal együtt megteremti a Semafor Színházat. Ott, ahol nem sokkal később a híres neves Cinoherní Klub született. A Semafor pedig évtizedekig a prágai Vencel tér egyik forgalmas átjárójának "könyökén" volt található, és pénztáránál változtalanul, mindig végtelen sor kígyózott. Ma, - amióta ezt a háztömböt tatarozzák, átépítik s feltehetően majd bank, autószalon vagy ékszerbolt nyílik a színház helyén - a Semafor - a prágai Operettszínház alagsorában kapott kedvesen bensőséges légkörű tenyérnyi helyet.

A fentebb említett "ikertestvér" Jirí Šlitr (akit a Buntény a mulatóban című film védőügyvédjeként ismernek meg) sokféle hangszeren játszott, énekelt, s színésznek is remek volt. 1969 decemberében tragikus véletlen következtében meghalt. Pedig a Suchy - Šlitr páros bevallottan a néhai V+W, azaz Voskovec és Werich - kettős egyenes leszármazottja volt. (V+W a húszas-harmincas években a Felszabadult Színházzal vált híressé, dalaik, darabjaik máig is "élnek", de ugyanúgy lefordíthatatlanok, mint a Semafor szövegei.)

Šlitr akkor hunyt el, amikor Csehszlovákiában az 1968 augusztusi szovjet inváziót követően elkezdődött a politikai "normalizáció". De az elárvult, többszörösen veszélyeztetett Jirí Suchy-t a jósors egy "ikerlánnyal"ajándékozta meg Jitka Molavcová személyében, aki zenél, énekel, táncol, játszik és bájosan nőies vérbeli bohóc. Az ő közreműködésével jött aztán létre a Jónás és Melicharová című sokváltozatú műsorsorozat.

A hetvenes-nyolcvanas években a Semafor Színház persze nagyon nagy szálka volt a mindenfajta főhatóság szemében. Mindent elkövetett, hogy belefojtsa a szót. Nem sikerült! Jirí Suchy és társai húsz éven át úgy tudtak erkölcsileg-emberileg feddhetetlenek maradni, hogy ugyanakkor támadhatatlanok is voltak. Műsoraik, előadásaik szövegeinek tartalma mindig szellemes, köznapi, ízléses és időszerűen időtlen. Nem volt mibe belekötni, nem lehetett "kinyírni". A Semafor Színház életét mindenféle górék és jóakaratú kollegák megszorították, nehezítették, Suchy hangját a rádióban csak nagyritkán engedélyezték, a tévében soha, de senki sem felejtette el. A rendszerváltás óta népszerűbb mint valaha és most a színház 40. évfordulója révén minden cseh médiumban hálistennek sokszorosan van jelen.

Jirí Suchy dalszövegei, darabjai, műsorai, könyvei, lemezei, filmjei, kiállításai számát lehetetlen felsorolni. Tulajdonképpen rejtély, hogy mikor alszik, illetve hogyan bírja szusszal...?

Most az örökmozgó Filmmúzeum pódiumán a Bűntény a mulatóban című Menzel film huszonéves, kissé idétlen de szemfüles kabarészínházi mindenesét láthatták viszont. Kissé idősebb lett, de előadásait ugyanúgy élvezik a mai fiatalok, mint negyven évvel ezelőtt a szüleik, sot nagyszüleik. Például a Pré című musicalben, amelyet Suchy darabjából ugyanaz a Jirí Menzel rendezett legutóbb a Semafor színpadán nagytehetségű fiatalok és persze Jirí Suchy és Jitka Molavcová közreműködésével. A "pré"azt az állapotot jelenti, amikor cincognak az egerek, mert nincs otthon a macska...

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap