Szerb hírek

(2007. 7. 20.)

Tolnai Szabolcs Fövenyórája díjai Szerbiából

A legjobb rendezés és a legjobb hangmérnök (Kőporosi János) kapta az első Szerbiai Nemzeti Filmszemlén Tolnai Szabolcs Fövenyórája a Szerb Nemzeti Színházban július 8-án este, az eseményt záró ceremónián. A FIPRESCI kritikusok díját a legelhivatottabb kortárs szerb filmért Srđan Golubović Klopka (A csapda) című filmje kapta, amelynek társproducere az Új Budapest Filmstúdió vezetője, Kántor László.
A szabadkai származású Tolnai Szabolcs Fövenyórája Danilo Kią borgesi ihletésű önéletrajzi írásain, a Korai bánaton, a Kert, hamun és a Fövenyórán alapszik. A rendezőt a filmes adaptáció készítésekor sokan figyelmeztették, nehéz feladatot vállalt, de ez csak inspirálta őt, hogy így mutassa be a kisebbségi sors anatómiáját: Danilo Kią magyar zsidó és montenegrói szülők gyermeke, a második világháborúban számos családtagja náci haláltáborban végezte, majd Franciaországba települt, ahol élet nagy részét töltötte.
AZ ELSŐ SZERBIAI NEMZETI FILMSZEMLE TOVÁBBI DÍJAI
a legjobb film
Nikola Stojanović: Belle Epoque
a legjobb forgatókönyv
Ugljeąa ©ajtinac-Dejan Nikolaj Kraljačić (Hadersfild)
a legjobb operatőr
Milan Tauk (Hamlet)
a legjobb filmzene
Arsen Dedić (Belle Epoque)
a legjobb színésznő
Vita Mavrić (Belle Epoque)
a legjobb színész
Kenedi Hasani (Kenedi nősül)
a legjobb epizódszínésznő
Milena Vasić Raľnjatović (Konji vrani - Jesen stiľe dunjo moja 2)
a legjobb epizódszínész
Petar Boľović (Hamlet).
a legjobb vágás
Aleksandar Rajković (Hamlet)
a legjobb díszlet
Miodrag Nikolić (Belle Epoque)
a legjobb jelmez
Jelena Petrović (Hamlet)
a legjobb smink
Ana Adamek (Belle Epoque)
az Eurimages kategória fődíja
Teresa Villaverde: Transe
a legjobb szerb film FIPRESCI-díja
Miloą Miąa Radivojević: Odbačen / Kitaszított

 

(2007. 4. 7.)

Ahol a sárga citrom virágzik – az Örökmozgóban

A Szerb Filmnap ihletője az Ahol a sárga citrom virágzik című új történelmi dokumentum-játékfilm bemutatója, s a forgatókönyvíró, Milovan Vitezović meghívása volt. Az előkészületek közben kiderült, a dokumentumjáték rendezője, Zdravko Sotra készítette az utóbbi évek óriási szerb kasszasikerét, a Stevan Sremac klasszikus művét feldolgozó Zona Zamfirovát. Nem lehetett nem élni a lehetőséggel, hogy ezt a filmet is bemutassák az érdeklődőknek.
Mindkét munkában játszik az egyik legismertebb, legkarizmatikusabb szerb színész, Dragan Nikolić, akit a magyar nézők többek között Pavlović, Paskaljević és Kusturica remekeiből ismerhetnek. A szervezők boldogan vették elő a Filmarchívum raktárából a hatvanas évek jugoszláv újhullámának klasszikus alkotását, amelyben Nikolić emblematikus figurát teremtett az áramlat számára.
Így jött létre a Szerb Filmnap, amely több szinten is betekintést enged az ország kulturális hagyományaiba, modernista jugoszláv korszakába, történelmi tudatának mai változásaiba. A szervezők azt szeretnék, ha az elmúlt másfél évtized tragikus, majd számunkra szinte értelmezhetetlenül kusza politikai történései után Szerbia térségünk egykori kulturális fővárosával, Belgráddal rendezetten visszatérne hétköznapjainkba, és tovább színezné kulturális életünket művészei, filmesei sajátos látásmódjával. Például, rendszeres szerb filmhetek keretében.
A PROGRAM
Mikor halott és fehér leszek (Kad budem mrtav i beo), 1967, r: ®ivojin Pavlović 04.13. 16.30
Ahol a sárga citrom virágzik (Gde cveta limun ľut), 2006, r: Zdravko Sotra 04.13. 18.00
A vetítés után beszélgetés lesz az alkotókkal.
Zona Zamfirova (Zona Zamfirova), 2002, r: Zdravko Sotra 04.13. 20.30
Kapcsolódó honlap: www.filmarchiv.hu

 

(2007. 2. 16.)

Pont, ahonnan nincs visszatérés – szerb-horvát koprodukció!

A délszláv háború kirobbanása után 16 évvel horvát és szerb színészek először készítenek együtt filmet. A forgatás tavasszal kezdődik – adta hírül az MTI.
A Vecernji List című horvát napilap híradása szerint a Tocka bez povratka (Pont, ahonnan nincs visszatérés) című alkotás lesz az első igazi szerb-horvát koprodukció, a költségeket 50-50 százalékban fedezi a két fél.
A film rendezője a horvát Igor Galo lesz. Olyan neves színészek játszanak majd benne, mint Slavko Stimac, aki gyerekszínészként kezdte a pályáját Belgrádban, a szerb Milena Dravic, akit a nemzet színésznőjének tartanak és főként filmekből ismerik. Szerepet kapott a filmben Rade Serbedzija, népszerű belgrádi színész is, aki a délszláv háború kitörése után Hollywoodba ment, és több filmben karakterfigurákat alakított.
A koprodukciós alkotásban játszani fog a 35 éves horvát Goran Visnjic, akit a magyar nézők a Vészhelyzet című amerikai sorozat Kovács doktoraként ismerhetnek, s Mustafa Nadarevic bosnyák születésű horvát színész, a Horvát Nemzeti Színház tagja.
Igor Galo – aki a forgatókönyv társszerzője is – a Vecernji Listnek elmondta, hogy a film 1990-ben játszódik, egy évvel a háború kitörése előtt. Elindul Zágrábból egy autóbusz utasokkal Belgrádba, ugyanakkor indul Belgrádból egy kamion megrakva farönkökkel. (Kelet-Szlavóniában, a Duna mellett a szerbek ilyen farönkökből építettek barikádokat az utakon – ezt nevezték farönk-forradalomnak.) A Barátság és egység nevű autóúton, a határátkelőnél a két jármű összeütközik. Az emberi sorsok tragédiával végződnek – tette hozzá a rendező.
Kapcsolódó honlap: www.vecernji-list.hr