Gerő Dorka Színészi esernyők
„Fenn az ernyő…” – napernyők, esernyők, színésznők
A fotókat Danziger Dani készítette
A fotókat Danziger Dani készítette
325 KByte

A budapesti Bajor Gizi Színészmúzeum 2005. január 31-ig nyitva tartó időszakos kamara kiállításán színészek, főként színésznők és szerepbeli esernyőik láthatók. A kiállítás valójában inkább a 20. század első harmadának színházi előadásain szereplő ernyők fotóinak felvonultatása, mint ernyőkiállítás. A Színészmúzeum legbenső szobájában látható tárlaton összesen hét darab esernyőt találunk, melyek a Magyar Nemzeti Múzeum textilgyűjteményéből, abból is Berzsenyi Margit napernyői közül valók. A rózsaszínes barnás mintájú, paravánokat idéző kiállító felületen ezen felül negyvenhárom fénykép található, amelyek mindegyikén - fontosabb és kevésbé fontos helyen - feltűnik valamilyen ernyő. A fotók a Színháztörténeti Intézet fotótárában őrzött képek igen jó minőségű másolatai.

A képekhez tartozó képaláírásokból kiderül a képen látható színész/ színésznő neve, s hogy mettől meddig élt. Ha színházi jelenetről készült a fénykép, azt is megtudhatja a látogató, hogy melyik előadásról van szó, és mikor készült a felvétel. Sok képről az is kiderül, hogy melyik neves fotóművész, műterem alkotása. A kép szerves részét képező képkereten olyan nevek tűnnek fel, mint például Uher Ödöné, Rozsgonyié és az Angelo jeléül szolgáló kis “a” betű koronával a tetején.

Többnyire beállított, műteremben készült felvételeken tűnnek fel hírneves színésznők, Honty Hanna és Fedák Sári. Egyetlen képaláírás tanúskodik arról, hogy filmfelvétel közben készült volna, ez Poór Lili némafilmszínésznőt örökítette meg a szabadban. Elvétve férfiak is megjelennek a képeken, Gaál Béla és Náday Ferenc, illetve Kovács Mihály Fedák Sárival. Ők ketten a Sidney Jones-féle San Toy Népszínházbeli előadásán egy mókás jelenet részeseként jelennek meg, ugyanis hatalmas esernyőbe vágott két lyukon dugják ki fejüket.

Főként egyszereplős képek láthatók a kiállításon, de többszereplős képek, dedikált, neves kortársaknak ajánlott fotók is szerepelnek. Az egyik Honty Hanna kép színezett fotó, piros ajkak és körmök “dobják fel” az egyébként fekete-fehér képet.

Az esernyők a képeken a legkülönbözőbb változatokban, méretben és mintával szerepelnek. Előfordulnak az emberi fejnél alig nagyobb napernyők és méteresnél nagyobbak is. Kinyitott és becsukott állapotban láthatók a csipkés, masnis, ruhamintához illő anyagból készült ernyők. Az egyik fotón kissé merészebb öltözetben, fürdőruhában látható színésznő kezében kinyitott, a fürdőruhához illő ernyő látható. A különlegesebb darabok között szerepelnek több emeletes napernyők, rátett virágokkal és áttört anyagból készült kiegészítők. Egzotikumként jelennek meg a Puccini operájához, a Pillangókisasszonyhoz és Sidney Jones A gésák című darabjához készült japán stílusú ernyők.

A képek alatt korabeli újságcikk részletek és irodalmi idézetek szerepelnek, amelyekből az esernyők és napernyők divatjára derül fény. A kiállítás forgatókönyvét Füle Péter és Hargittay Mária írta, az anyagot Hargittay Mária mellett Gajdó Tamás, Marosi Eszter, Turnai Tíme állították össze, a látványtervező Paseczki Zsolt, a kivitelező pedig Katkó Tamás és Ferenczy Béla volt.

 


259 KByte

284 KByte

190 KByte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső