Nyomtatóbarát változat


Cseh Filmnapok az Örökmozgóban

2014. március 16-18. között.

1968 augusztusának tragédiája nem csupán a politikai klímát változtatta meg Csehországban (és az egész egykori Csehszlovákiában), hanem a társadalom és az egyén gondolkodását és reflexeit is. A kataklizma után – amit a Burning Bush – Olthatatlan című HBO trilógia mutat be Jan Palach alakján keresztül – a cseh filmesek még a korábbinál is erőteljesebben fordultak a hétköznapok felé.

A kesernyés, édes-bús hangulat, az élet apró örömeit gyakran sajátos látószögből bemutató alkotások nemcsak a 68-as generációt jellemzik, hanem „fiaikat”, a rendszerváltás után induló cseh filmes nemzedéket is, pl. Jan Svěrákot, vagy a fiatal cseh filmesek másik jeles képviselőjét, az ezredforduló táján elhallgató Saša Gedeont, aki rendezvényünk vendége lesz. A két jelentős film után évek óta visszavonult rendezővel a szintén két kiváló filmmel, számos magyar és nemzetközi elismeréssel rendelkező és szintén évek óta nem forgató magyar rendező, Bollók Csaba (Északi szél, Iszka utazása) beszélget.

Egyedi vetítési alkalmainkon Agnieszka Holland 2013-ban készült személyes indíttatású filmje mellett, a kétezres és a kilencvenes évek fiatal nemzedékének, nemcsak a valódit, hanem az igazat kereső alkotóitól mutatunk be néhány, hazánkban ritkán látható fontos filmet, remélve, hogy ez a pár nap méltó előfutára lesz egy nagyobb szabású cseh-magyar filmes rendezvénynek.

2014. március 12.

(MaNDA sajtó)

1 . oldal