Fazekas Eszter: A szecesszió építésze
Romvári József látványtervező 80 éves


320 KByte


TOVÁBB A KÉPEKHEZ

Világsikerek. Az Oscar-díjas Mephisto… és az Emmy-díjas Josephine Baker. Legendás magyar filmek, Fábri, Ranódy, Makk, Révész, Gaál, Szabó, Gazdag, Gárdos, Deák Krisztina, Szász János számos filmjének díszlete. Légy jó mindhalálig, Sodrásban, Aranysárkány, A Pál utcai fiúk, Szerelem, Régi idők focija, Bástyasétány hetvennégy, Redl ezredes, Szamárköhögés, Jadviga párnája, Witman fiúk… Egy félévszázados pálya kiemelt darabjai. Néhány az általa tervezett látványvilágú filmek közül. Nagyon különbözőek. Sokféle hangütés, látásmód jelenik meg bennük a midkult art populáris formáitól a groteszkig, az újhullámos közérzetfilmtől a hollywoodi világprodukciókig. Romvári nézőpontjából mégis, majdnem mindet összeköti két dolog: a film és az irodalom szoros kapcsolata, s a látvány kimunkáltsága a legapróbb motívumokig.

Szívének legkedvesebb filmjei azt a századelejei szecessziós világot idézik meg, ahol a régi, a tradicionális agóniájának szépsége, fájdalma tökéletes egységbe forr még a betörő új világ izgalmas modernitásával.

Ezzel az összeállítással, amely Romvári József filmekhez készített látványfestményét, díszlet-részlet- és motívumrajzát, illetve a megvalósult látvány fotóit tartalmazza s a hozzájuk fűződő rövid interjú-részletekkel célunk az is, hogy díszlettervezői szemmel láttassuk a magyar film virágkorát, hogy a rendező-centrikus filmtörténet-írás mellé más nézőpont is kerüljön: belülről láttassuk, hogyan zajlott ebben az időszakban a díszlettervezői munka.


A válogatás Fazekas Eszter most készülő könyvéből való.
Ennek előzménye a Filmkultúrában megjelent interjú:
Fazekas Eszter: "Felöltöztetni a teret, mint az embert..." - Beszélgetés Romvári József díszlettervezővel

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső